Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przegrzewanie silnika

Featured Replies

Napisano

Mój roboczowóz poldek truck plus 2000 r z lpg notorycznie się przegrzewa przy takich upałach.

Walcze z tematem od ubiegłego roku i nic.

Wymieniłem już :

-chłodnica ori

- pompa wody

- termostat (obecnie wyjęty)

- zbiornik wyrównawczy ( był nieszczelny)

- domontowany drugi wiatrak

- rok temu ściągana głowica i płukany cały blok ze szlamu

ogólnie wszystko odpowietrzone .

Nigdy wcześnie tak nie miałem więc jestem głupi. Znam ten silnik od podszewki , nie raz w innych modelach rozbierałem do ostatniej śrubki a tym razem zonk

Napisano

Jak bardzo się grzeje? Bo poldki to mają z tym problem od zawsze. Dodatkowo nie pomaga LPG jak ktoś za ubogo ustawi

Napisano
  • Autor

> Jak bardzo się grzeje? Bo poldki to mają z tym problem od zawsze. Dodatkowo nie pomaga LPG jak ktoś

> za ubogo ustawi

Wskaźnik pokazuje połowe między 90 a 130 stopni. A dodatkowo wentylatory się włączają po przejechaniu 3 - 4 km .

Stawiam na lpg jak napisałeś lub olej , jest lotos

Napisano

> Nigdy wcześnie tak nie miałem więc jestem głupi. Znam ten silnik od podszewki , nie raz w innych

> modelach rozbierałem do ostatniej śrubki a tym razem zonk

Na liście nie widze nowego płynu chłodniczego

Napisano
  • Autor

> Na liście nie widze nowego płynu chłodniczego

Fakt jest też nowy borygo do al

Napisano

> Stawiam na lpg jak napisałeś lub olej , jest lotos

lotos dobry jest swiety.gif - sprawdź czy nie masz za ubogo na gazie oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> lotos dobry jest - sprawdź czy nie masz za ubogo na gazie

W sobote jade do paproka od lpg , wole niech pali troche więcej lpg niż kupować głowice jak ją szlag trafi. Mam nadzieje że to bedzie to . Jutro też postaram się pojeździć na pb i zobaczymy efekty.

Napisano

Możesz zalać na próbę wody - ma o 1/4 większe ciepło właściwe - czyli pojemność cieplną - więc lepiej odbiera ciepło z silnika.

Napisano

> Wskaźnik pokazuje połowe między 90 a 130 stopni. A dodatkowo wentylatory się włączają po

> przejechaniu 3 - 4 km .

Od zimnego startu???

Napisano
  • Autor

> Od zimnego startu???

Tak o ile rano 20 stopni można nazwać "zimny start" biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> A co z termostatem powietrza ?

Na stałe ustawiony na zimny.

Napisano

> Na stałe ustawiony na zimny.

Nie chce byś złym wróżbitą, walczyłem z podobnym tematem przy Fiacie CCS (z LPG), układ chłodzenia czyszczony (chłodnica wyjmowana czyszczona) nowy płyn, pompa sprawdzona, czujniki temp. termostaty.

W upalne dni dalej wentylator non stop się włączał, częściej chodził, aniżeli odpoczywał, włączał się nawet w trasie tak przy stałej jeździe bez szaleństw 90km/h.

Na przeglądzie technicznym pan sprawdził, spaliny i wyszły nie za dobrze, powiedział abym wymienił świece (świece wymienione na nowe były NGK dedykowane, kable WN NGK) wiec dało mi to do myślenia.

Pomiar sprężania wykazał 4, 4, 8, 8 (nominalnie o ile się nie myle ~11) po prostu silnik chyba się kończył, sprawy nie rozwiązałem.

pzdr.

Napisano

> Tak o ile rano 20 stopni można nazwać "zimny start"

No to po 3-4 km od takiego startu to powinien dopiero otwierać się duży obieg, a nie włączać wiatrak

Napisano
  • Autor

> No to po 3-4 km od takiego startu to powinien dopiero otwierać się duży obieg, a nie włączać

> wiatrak

No tak ale ja już termostat wyjąłem bo było gorzej . I takie cyrki się dzieją przy pełnym obiegu grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> W upalne dni dalej wentylator non stop się włączał, częściej chodził, aniżeli odpoczywał, włączał

He he no właśnie

> świece (świece wymienione na nowe były NGK dedykowane, kable WN NGK) wiec dało mi to do

> myślenia.

hmm.gif właśnie zostały jeszcze świece , są przecież o różnej ciepłocie , poczytam troche na necie a majątku nie kosztują więc można poeksperymentować.

pozdr

Napisano

Pewnie nie pomogę, ale może chociaż naprowadzę na coś, w sensie szukania najprzeróżniejszych przyczyn - niekoniecznie bezpośrednio związanych z układem chłodzenia:

Jeździłem ja sobie kiedyś autkiem. Przez dwa lata eksploatacji zawsze wydawało mi się, że dość solidnie się nagrzewa, zwłaszcza w mieście - notorycznie 100-120 st. C, ale myślałem naiwnie, że "może ten model tak ma".

Otóż kiedyś, zupełnie przez przypadek zauważyłem, że komora rezonansowa/uspokajacz przepływu powietrza, czyli duże plastikowe pudło przed filtrem powietrza, zapewne podczas zakładania instalacji LPG, zostało przez "fachowców" rozpięte, a następnie przy składaniu nie zatrzaśnięte z jednej strony klamrą. W rezultacie pomiędzy dwoma elementami, z których się owa pucha składa (góra i dół), przez cały czas była po tej stronie 1,5 cm szczelina.

Efektem było czerpanie do cylindrów sporej dawki gorącego powietrza z komory silnika - zwłaszcza w jeździe miejskiej, przy małych prędkościach, w korkach, czyli po prostu podczas znikomej wentylacji komory.

Niestety bez rozbebeszania połowy osprzętu silnika klamry nie dało się "odzyskać" - dyndała gdzieś pod puszką, ale poradziłem sobie chałupniczym sposobem doprowadzając do jej całkowitego zamknięcia i doszczelnienia.

Średnia temperatura na wskaźniku spadła o jakieś 20 st., a silnik rzadko teraz przekraczał 100 st. Odzyskał równocześnie wigor w warunkach, w których wcześniej był przegrzewany.

Napisano

> Poldek miał mechanizm przełączania z zimnego na ciepłe powietrze znad kolektora wydechowego ....

Quote:

> A co z termostatem powietrza ?

Na stałe ustawiony na zimny.

Poza tym to nie przegrzeje odczuwalnie silnika tylko da po d.. zaworom

Napisano

po czym (jakich objawach) stwierdzasz przegrzewanie silnika? Może przyczyną są niewłaściwe wskazania na zegarze?

Napisano

> po czym (jakich objawach) stwierdzasz przegrzewanie silnika?

Wiatraki? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Wiatraki?

Dosłownie waytogo.gif

Napisano

> Dosłownie

A czujnik włacznik wiatraków? w dolnej części chłodnicy - wymieniałeś?

Poldek to zabytek i obwód włączania wiatraków i pomiaru temp silnika to dwa oddzielnie działające układy.

Napisano
  • Autor

> A czujnik włacznik wiatraków? w dolnej części chłodnicy - wymieniałeś?

> Poldek to zabytek i obwód włączania wiatraków i pomiaru temp silnika to dwa oddzielnie działające

> układy.

Gdyby był walnięty to załączał by później albo wcale a to już by było tragiczne dla silnika. Ogólnie jeżdżę Truckami od 10 lat i obecny ma ten problem. Zima jest ok bo szybko jest ciepło w kabinie.

Napisano

> Gdyby był walnięty to załączał by później albo wcale a to już by było tragiczne dla silnika.

> Ogólnie jeżdżę Truckami od 10 lat i obecny ma ten problem. Zima jest ok bo szybko jest ciepło

> w kabinie.

skoro wiesz lepiej - to przepraszam zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> skoro wiesz lepiej - to przepraszam

No właśnie nie wiem dlatego pytam hmm.gifbiglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.