Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wywazanie opon a bicie prz 100km/h

Featured Replies

Napisano

Zalozylem felgi z oponami (felgi i opony uzywane). Kola zostaly zawiezione do wulkanizatora gdzie zostaly wywazone i zalozone na aucie. Niestety przy 100km/h bija pozniej przestaja.

I teraz czy mozliwe jest zeby wywazarka zle wywazyla kola?

Czy moze opona gdzies ma jakas wade (niewidoczna golym okiem) i stad te bicie?

A moze wina zawieszenie (chodz tu raczej watpie)?

Kola zamienione z 205/55/16 na 225/45/17 jesli ma to jakies znaczenie.

Napisano

> Zalozylem felgi z oponami (felgi i opony uzywane). Kola zostaly zawiezione do wulkanizatora gdzie

> zostaly wywazone i zalozone na aucie. Niestety przy 100km/h bija pozniej przestaja.

> I teraz czy mozliwe jest zeby wywazarka zle wywazyla kola?

trzeba by to jeszcze raz sprawdzic

> Czy moze opona gdzies ma jakas wade (niewidoczna golym okiem) i stad te bicie?

mozliwe ze tak

> A moze wina zawieszenie (chodz tu raczej watpie)?

jesli na 16 bylo oki a zaczelo zaraz po zmianie na 17tke to raczej nie

> Kola zamienione z 205/55/16 na 225/45/17 jesli ma to jakies znaczenie.

zapodales prawidlowy zamiennik opony 16 wiec wymiarami, srednica jest all oki

sprawdz czy da cos zmiana opon tyl/przod

Napisano

> Zalozylem felgi z oponami (felgi i opony uzywane). Kola zostaly zawiezione do wulkanizatora gdzie

> zostaly wywazone i zalozone na aucie. Niestety przy 100km/h bija pozniej przestaja.

Można pojeździć trochę, aby ułożyły się i spróbować wyważyć jeszcze raz.

Można spróbować zdjąć i przekręcić o pół obrotu względem piasty.

Można doważyć na aucie.

Napisano

> Czy moze opona gdzies ma jakas wade (niewidoczna golym okiem) i stad te bicie?

koła wyważone ale może są krzywe (to że dało się je wyważyć nie zawsze znaczy że felgi proste, przy pewnych wgnieceniach niekiedy na wyważarce może wychodzić na krzywej feldze 0/0 na wyważarce)

ja bym radził jeszcze sprawdzić spasowanie otworu centrującego, kiedyś przy minimalnie źle spasowanych otworze centrującym miałem podobne bicia tyle że przy 120 kmh które potem ustępowały

Napisano

Wczoraj bedąc we Wrocławiu musiałem awaryjnie kupić nową oponę. Wyważono na moich oczach i niby OK. Wróciłem do Opola, ale na A4 przy 120-140km/h drżała mi kierwonica. W Opolu dałem do wyważenia i się okazało że felga do prostowania (3 raz od kwietnia) ... polskie drogi angryfire.gif

Napisano
  • Autor

> koła wyważone ale może są krzywe (to że dało się je wyważyć nie zawsze znaczy że felgi proste, przy

> pewnych wgnieceniach niekiedy na wyważarce może wychodzić na krzywej feldze 0/0 na wyważarce)

> ja bym radził jeszcze sprawdzić spasowanie otworu centrującego, kiedyś przy minimalnie źle

> spasowanych otworze centrującym miałem podobne bicia tyle że przy 120 kmh które potem

> ustępowały

No wlasnie pojade niech sprawdzajeszcze raz. Jak nic nie pomoze pojade na sprawdzenie felg.

Napisano

możliwe, zwykle zawodzi czynnik ludzki tzn niedouczony specjalista smile.gif

możliwe

też możliwe, ale zanim wszystko wymienisz zacząłbym od sprawdzenia pierścieni centrujących muszą ciasno dolegać do piasty i do felgi.

raczej nie ma, ale im szersze koło tym więcej wad zawieszenia wychodzi (jeśli takowe występują)

Napisano

Jaki masz rozmiar kół i opon?

Napisano

Można spróbować wyważyć na samochodzie - wyważanie dynamiczne. Ale na początek to bym każde koło odkręcił i samodzielnie przykręcił tak jak należy czyli na krzyż, bo czasem magicy dokręcają po kolei śruby. U mnie tak dokrecili twierdząc, że to nie ma znaczenia, a ja sam poprawiałem bo biło. Oczywiście sprawdzić czy jest wszystko centrycznie.

Napisano

> Można spróbować wyważyć na samochodzie - wyważanie dynamiczne. Ale na początek to bym każde koło

> odkręcił i samodzielnie przykręcił tak jak należy czyli na krzyż, bo czasem magicy dokręcają

> po kolei śruby. U mnie tak dokrecili twierdząc, że to nie ma znaczenia, a ja sam poprawiałem

> bo biło. Oczywiście sprawdzić czy jest wszystko centrycznie.

czy nie tzreba dołożyć pieścienia cetrującego ok.gif

Napisano

> Wczoraj bedąc we Wrocławiu musiałem awaryjnie kupić nową oponę. Wyważono na moich oczach i niby OK.

> Wróciłem do Opola, ale na A4 przy 120-140km/h drżała mi kierwonica. W Opolu dałem do

> wyważenia i się okazało że felga do prostowania (3 raz od kwietnia) ... polskie drogi

Może czas na lepsze, twardsze felgi ? smile.gif

Napisano

> Może czas na lepsze, twardsze felgi ?

Bez urazy, ale jakby słyszał matołów-drogowców, dla których dziura, która ma 10cm głębokości to tylko nierówność.

Napisano
  • Autor

Dobra bylem dzisiaj na trzepakach na stacji diagnostycznej i wyszlo ze wywalona koncowka drazka. Moze przez nia trzepac kierownica? Bo wydaje mi sie ze akurat trzepie ta strona gdzie drazek wybity hmm.gif

Napisano

> Bez urazy, ale jakby słyszał matołów-drogowców, dla których dziura, która ma 10cm głębokości to

> tylko nierówność.

W terenie zabudowanym, gdzie prędkości max są rzędu 50km/h mam wrażenie, że właśnie takie nierówności nie robią wrażenia na drogowcach. Nawet przy remontach potrafią zostawić poprzeczny garb bez żadnych ostrzeżeń.

Napisano

> Bez urazy, ale jakby słyszał matołów-drogowców, dla których dziura, która ma 10cm głębokości to

> tylko nierówność.

Nie zrozum mnie źle, ale wpier... się w wielką wyrwę, mam

zmasakrowane 2 felgi na rancie, nawet oberwało się rantowi

ochronnemu na oponie - a felgi nadal prościutkie smile.gif

Nic nie bije, nawet wyważać nie trzeba było icon_eek.gif

Więc felga feldze nie równa, jedne się gną, a inne nie ok.gif

A jak się wpada w dziurę, to trzeba protokolik spisać z Policją

i miasto odda $$$ - to działa smile.gif

Napisano

> Nie zrozum mnie źle, ale wpier... się w wielką wyrwę, mam

> zmasakrowane 2 felgi na rancie, nawet oberwało się rantowi

> ochronnemu na oponie - a felgi nadal prościutkie

> Nic nie bije, nawet wyważać nie trzeba było

> Więc felga feldze nie równa, jedne się gną, a inne nie

> A jak się wpada w dziurę, to trzeba protokolik spisać z Policją

> i miasto odda $$$ - to działa

dokładnie ok.gif

odkąd zmieniłem felgi na OZ Crono dziury nie są aż tak straszne i mimo opony 195/45 i 215/40 nic się jeszcze nie pokrzywiło a nie raz wpadłem w jakąś dziurę

Napisano

> Dobra bylem dzisiaj na trzepakach na stacji diagnostycznej i wyszlo ze wywalona koncowka drazka.

> Moze przez nia trzepac kierownica? Bo wydaje mi sie ze akurat trzepie ta strona gdzie drazek

> wybity

W pewnym sesnie może. Miałem tak z parchem. Po izmie trzepałe, telepało... Po zrobieniu wahaczy i drążków właśnie odrobinęprzestało. Jutro odbieram felgi z prostowania, chociaż jeden z gumiarzy magików mi powiedział, że się przy wyważaniu ciężarkami nadbierze pad.gif

No i w celu wyeliminowania przyczyny zwiżanej z oponą może spróbować najpierw sprawdzić felgę na wyważarce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.