Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężarka klimatyzacji

Featured Replies

Napisano

> To pojedź równo (bez przyspieszania) przy 1500-2000 obrotów na 2 ...

> Pozdrawiam

> PS: nie rozkręcaj obrotów bez obciążenia.

To jutro tak sprawdzę, ale dziś chyba tak jechałem i nic autkiem nie szarpało a obroty się trzymały równo. Dla 100% pewności jutro w południe po pracy sprawdzę. Pozdrawiam

Napisano

> To jutro tak sprawdzę, ale dziś chyba tak jechałem i nic autkiem nie szarpało a obroty się trzymały

> równo. Dla 100% pewności jutro w południe po pracy sprawdzę. Pozdrawiam

Ale w jakim aucie bo opis masz cosik dziwny... niby Stilo diesel a LPG... 893goodvibes.gif

Napisano

> Ale w jakim aucie bo opis masz cosik dziwny... niby Stilo diesel a LPG...

1.8 to zaden diesel

Napisano

> 1.8 to zaden diesel

Ach.. sorki.. chyba od tego gorąca... zasugerowałem się tą literką D... smile.gif

No tak ale tam w benzynie mogą być inne przełożenia...itp... ale ja wyraźnie to zauważam przy równej jeździe na niższych biegach....

No i jeszcze to spalanie... normalnie w warunkach Warszawskich spala mi średnio 7,7-7,8l/100 (sprawdzone na dłuższej eksploatacji w mieście) ale dzisiaj zamknąłem spalanie liczbą 10,0....

Napisano

W moim przypadku nie ma falowania obrotów w trakcie jazdy. Auto równo jedzie ale sprężarka słyszalna.

Napisano

> W moim przypadku nie ma falowania obrotów w trakcie jazdy. Auto równo jedzie ale sprężarka

> słyszalna.

Nie miałem na mysli falowania obrotów ale auto przyspiesza i zwalnia w takt tego jak sprężarka się załącza i odłącza....

Ale inne auto, silnik to inne przełożenia...itp

Poza tym jak rano jechałem gdy były 24 stopnie to nie czułem tego ale czuje się jak jest ok 30 stopni...

Napisano

Potwierdzam

Co prawda auto inne ale silnik T-jet i też mam taki objaw przy wysokiej temp. zew(34). i niskiej na klimie(18) przy jeździe na stałych niskich obrotach(ok 2000) w momencie załączenia sprężarki auto lekko przymula ,po jej rozłączeniu jakby lekko przyśpieszało i tak w kółko w rytm sprężarki.

Przy konfiguracji obroty pow 3000 temp zewn ok 24 i klima 22 objaw nie występuje.

Wydaje mi się że to z racji b.dużego obciążenia sprężarki.

Napisano

> Potwierdzam

> Co prawda auto inne ale silnik T-jet i też mam taki objaw przy wysokiej temp. zew(34). i niskiej na

> klimie(18) przy jeździe na stałych niskich obrotach(ok 2000) w momencie załączenia sprężarki

> auto lekko przymula ,po jej rozłączeniu jakby lekko przyśpieszało i tak w kółko w rytm

> sprężarki.

> Przy konfiguracji obroty pow 3000 temp zewn ok 24 i klima 22 objaw nie występuje.

> Wydaje mi się że to z racji b.dużego obciążenia sprężarki.

To co byłeś uprzejmy napisać potwierdza moją ostatnią wypowiedź. Wygląda na to, że klimatyzacja nie jest wyczuwalna i ma sens w autach, które mają silniki o pojemnościach powyżej 3l i momentach powyżej 400Nm....

A może sprężarki powinny być spinane przez jakieś przełożenie by mniej obciążać pracując na wyższych obrotach.. bo to, ze co jest tu to nieporozumieniem gdy załączenie sprężarki co kilka/kilkanaście sekund reagowało jakby w tym interwale podczepiać i odczepiać przyczepę 300kg!

Pozdrawiam

Napisano

.

> A może sprężarki powinny być spinane przez jakieś przełożenie by mniej obciążać pracując na

> wyższych obrotach.. bo to, ze co jest tu to nieporozumieniem gdy załączenie sprężarki co

> kilka/kilkanaście sekund reagowało jakby w tym interwale podczepiać i odczepiać przyczepę

> 300kg!

> Pozdrawiam

Dla mnie było by dobrym rozwiązaniem inteligenty chiptiuning, który by dodawał mocy gdy kompresor obciąża silnik tak żeby moc była ustabilizowana na stałym poziomie zlosnik.gif

Napisano

> Dla mnie było by dobrym rozwiązaniem inteligenty chiptiuning, który by dodawał mocy gdy kompresor

> obciąża silnik tak żeby moc była ustabilizowana na stałym poziomie

Bardzo kreatywny i nowatorski pomysł smile.gif

Napisano
  • Autor

> Bardzo kreatywny i nowatorski pomysł

Czytam tak to sobie i chyba szukacie dziury w całym... Te zmulenia auta, częstotliwości załączania się sprężarki... Jak chłodzi i nie wydaje żadnych niepokojących dźwięków to nie ma co psuć...

U mnie brakowało lameli i działała dobrze, dopiero po wymianie chłodnicy klimy musieli coś zwalić bo wtedy zaczęło coś terkotać i stękać. Teraz po wymianie sprężarki działa wszystko tak jak wcześniej...

Napisano

Co do zmulania silnika podczas działania klimy - w 2.0 też występuje, w 1.9 też występowało smile.gif trzeba więcej gazu dodawać i tyle smile.gif

co raz mi się przytrafiło - przy ruszaniu dałem gazu jak zwykle a klima mocno dmuchała i zdusiło silnik - ale nie zgasł bo momentalnie nawiew się wyłączył smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jasne... wydaje mi się....

No to trzeba jechać i sprawdzić w serwisie klimatyzację (tym bardziej jak się ma gwarancję) a nie gdybać czy coś się zwaliło czy to normalny objaw...

Nie kwestionuję waszych wątpliwości co do poprawności działania klimatyzacji, tylko uważam że jak coś jest nie tak, to trzeba jechać i to sprawdzić... a nie zastanawiać się wirtualnie na forum.

Napisano

> No to trzeba jechać i sprawdzić w serwisie klimatyzację (tym bardziej jak się ma gwarancję) a nie

> gdybać czy coś się zwaliło czy to normalny objaw...

> Nie kwestionuję waszych wątpliwości co do poprawności działania klimatyzacji, tylko uważam że jak

> coś jest nie tak, to trzeba jechać i to sprawdzić... a nie zastanawiać się wirtualnie na

> forum.

Wygląda na to, że u mnie nie ma uszkodzenia... a działa tak jak opisałem...

Napisano

> Wygląda na to, że u mnie nie ma uszkodzenia... a działa tak jak opisałem...

Dziś jechałem na 2 biegu, obroty koło 2tys. Nie zauważyłem zmian przy wyłączaniu i załączaniu klimatyzacji. Jedynie dźwięk. Sprawdzę jeszcze jutro.

Napisano
  • Autor

> Dziś jechałem na 2 biegu, obroty koło 2tys. Nie zauważyłem zmian przy wyłączaniu i załączaniu

> klimatyzacji. Jedynie dźwięk. Sprawdzę jeszcze jutro.

Co to te obroty 2000rpm na silnik benzynowy...? Popatrzeć na wykresy mocy i momentu i od razu widać w jakim zakresie może mulić bardziej lub mniej...

Jak się kiedyś w Wigry 3 dynamo załączało to też ciężej było pedałować. Normalna sprawa chyba...

Napisano

> Dziś jechałem na 2 biegu, obroty koło 2tys. Nie zauważyłem zmian przy wyłączaniu i załączaniu

> klimatyzacji. Jedynie dźwięk. Sprawdzę jeszcze jutro.

Już wczoraj doszliśmy do tego, ze Twoje auto jest zupełnie inne i inny silnik...

Napisano

> Co do zmulania silnika podczas działania klimy - w 2.0 też występuje, w 1.9 też występowało trzeba

> więcej gazu dodawać i tyle

> co raz mi się przytrafiło - przy ruszaniu dałem gazu jak zwykle a klima mocno dmuchała i zdusiło

> silnik - ale nie zgasł bo momentalnie nawiew się wyłączył

tu naprawdę musi coś nie grać... a mam C4 z silniiem 1.6 11 m i być możerzymaks. obciążeniu klimą może trcohę czuć osłabienie silnika, ale nie takie, aby go miało zdusić... ludzie!

przy czym zaznaczam: mam duży sentyment do bravo i generalnie uważam, że jest to co do zasady auto lepsze od C4

Napisano

> tu naprawdę musi coś nie grać... a mam C4 z silniiem 1.6 11 m i być możerzymaks. obciążeniu klimą

> może trcohę czuć osłabienie silnika, ale nie takie, aby go miało zdusić... ludzie!

luuuudzie grinser006.gif ale C4 to nie bravo - może inaczej to rozwiązane jest ? piszę jak jest w bravo - jeźdzę już drugim - w pierszym było faktycznie mniej to czuć niż 2.0 ale nie raz było pisane że 2.0 ma dół bardziej zmulony ito się chyba nakłada na siebie

Napisano

> Nie wiem, nie dostałem żadnego wydruku. Podpisałem tylko odbiór auta z potwierdzeniem usunięcia

> usterki.

Bez wydruku to wiesz - nic nie wiesz

Na wydruku widac ile było czynnika, ile oleju odessało, ile czynnika nabili ile kontrastu itp

Napisano

Dzisiaj z bratem rozmawiałem, ma to samo w Astrze 90 KM benzyna. Przy tych upałach mówi, że wciska gaz, a furak nie jedzie. Ja zlosnik.gifk sie spręzara załacza to wręcz zwalnia.

Napisano

> luuuudzie ale C4 to nie bravo - może inaczej to rozwiązane jest ? piszę jak jest w bravo - jeźdzę

> już drugim - w pierszym było faktycznie mniej to czuć niż 2.0 ale nie raz było pisane że 2.0

> ma dół bardziej zmulony ito się chyba nakłada na siebie

a ja w Stilo 1,4 nigdy nie odczuwałem takich anomalii po włączeniu klimy i co wy na to? facepalm.gif

Napisano
  • Autor

> a ja w Stilo 1,4 nigdy nie odczuwałem takich anomalii po włączeniu klimy i co wy na to?

Ja też tego zbytnio nie odczuwam, a mam przecież 90KM.

Ale może koledzy jeżdżą na pół gwizdka i się dziwią, że samochody nie jadą...

Napisano

> Ja też tego zbytnio nie odczuwam, a mam przecież 90KM.

> Ale może koledzy jeżdżą na pół gwizdka i się dziwią, że samochody nie jadą...

Ja mam 120 KM (co najmniej) i odczuwam....

Jak auto już jedzie to pół bidy ale ruszenie tak aby silnika nie przydusić i nie zgasł a zarazem nie rozkręcać za wysoko przy ruszaniu i pomiędzy zmianami biegów - wymaga poświęcenia nie lada uwagi.

Napisano

> Jak auto już jedzie to pół bidy ale ruszenie tak aby silnika nie przydusić i nie zgasł a zarazem

> nie rozkręcać za wysoko przy ruszaniu i pomiędzy zmianami biegów - wymaga poświęcenia nie lada

> uwagi.

na szczescie w 150mj nie ma takich problemow, nawet przy byle jakiej chlodnicy klimy, bo jeszcze jej nie bylem wymieniac

Napisano

> a ja w Stilo 1,4 nigdy nie odczuwałem takich anomalii po włączeniu klimy i co wy na to?

brawo.gif

nic na to nie poradzę, że tak w 2.0 jest

Napisano

> nic na to nie poradzę, że tak w 2.0 jest

nowy soft, bo soft w 2.0 to no.gif

Napisano

> na szczescie w 150mj nie ma takich problemow, nawet przy byle jakiej chlodnicy klimy, bo jeszcze

> jej nie bylem wymieniac

Zaznaczam, że nie ma tego przy w miarę normalnych temperaturach... a przy temp rzędu 30 stopni i więcej to się czuje....

Zastanawia mnie to co napisałeś bo rozumiem 1.9/150 ma większą moc i moment niż 1.9/120 ale nikt mi nie powie, że 1.4/90 ma większą moc niż 1.9/120 !!!

Napisano

> nowy soft, bo soft w 2.0 to

to to wiadomo - myślę, że coś będzie w temacie działanie ok.gif

Napisano

> Zaznaczam, że nie ma tego przy w miarę normalnych temperaturach... a przy temp rzędu 30 stopni i

> więcej to się czuje....

> Zastanawia mnie to co napisałeś bo rozumiem 1.9/150 ma większą moc i moment niż 1.9/120 ale nikt mi

> nie powie, że 1.4/90 ma większą moc niż 1.9/120 !!!

musisz brac pod uwage fakt osoby za kierownica, majac 90KM napewno jest przyzwyczajony do tego ze auto nie jest sportowcem, majac wiecej koni raczej sie do nich przyzwyczajasz i pewno stad w/w odczucia ktore masz..

napewno chip dla 120mj poprawil by Ci sprawe, jednak 150mj normalnie znosi prace sprezarki nawet przy 33 stopniowych upalach jak to mialo miejsce wczoraj..

Napisano

> musisz brac pod uwage fakt osoby za kierownica, majac 90KM napewno jest przyzwyczajony do tego ze

> auto nie jest sportowcem, majac wiecej koni raczej sie do nich przyzwyczajasz i pewno stad w/w

> odczucia ktore masz..

Ale ja np w mieście to jeżdżę z nastawieniem na ekonomię, nie ścigam się bo w warunkach Warszawskich korków oznaczałoby bankructwo.

Poza tym jest jeszcze kwestia zużycia paliwo. Jeżdżąc oszczędnie ruszając w warunkach miejskich udaje się i to bez większego problemu zrobić tak aby chwilowe spalanie na 1,2 nie przekraczało 16l/100 a jak włączy sie sprężarkę to ruszając nawet łagodnie trudno nie przekroczyć max wskazania czyli 25l/100 więc o ile normalnie mam średnie na poziomie 7,8l/100 to ze sprężarką wzrasta do ok 10l/100 frown.gif

Napisano

> Ale ja np w mieście to jeżdżę z nastawieniem na ekonomię, nie ścigam się bo w warunkach

> Warszawskich korków oznaczałoby bankructwo.

na korki nic nie poradzisz, a co do poprawy jazdy to tylko nowy soft

Napisano
  • Autor

Quote:

Jak auto już jedzie to pół bidy ale ruszenie tak aby silnika nie przydusić i nie zgasł a zarazem nie rozkręcać za wysoko przy ruszaniu i pomiędzy zmianami biegów

Quote:

Ale ja np w mieście to jeżdżę z nastawieniem na ekonomię

Może po prostu winny jest Twój styl jazdy...? Przecież silnik ma dużo większe obciążenia, więc siłą rzeczy trzeba go więcej kręcić...

Napisano

> napewno chip dla 120mj poprawil by Ci sprawe, jednak 150mj normalnie znosi prace sprezarki nawet

> przy 33 stopniowych upalach jak to mialo miejsce wczoraj..

chip dla 120mj nie poprawia sprawy ruszania - trzeba to robić z wyczuciem bo łatwiej silnik udusić jak jest klima włączona. Nie jest to jakies tragiczne i ja już się przyzwyczaiłem do tego. Podczas jazdy - autko jest delikatnie zmulone, ale tak naprawdę tylko osoba jeżdżąca danym egzemplażem na codzień to odróżni. A spalanie mam teraz w okolicach 7,2 robiąc tylko i wyłacznie miasto i cały czas z klimą.

Napisano

> chip dla 120mj nie poprawia sprawy ruszania - trzeba to robić z wyczuciem bo łatwiej silnik udusić

> jak jest klima włączona.

czyli to przypadlosc 120mj bedzie

bo na 150tce ruszam tak jak zawsze, czy z wlaczona klima czy bez, zawsze tak samo

> A spalanie mam teraz w okolicach 7,2 robiąc tylko i

> wyłacznie miasto i cały czas z klimą.

czyli ladniej niz na fabrycznym sofcie ok.gif

Napisano

> czyli to przypadlosc 120mj bedzie

> bo na 150tce ruszam tak jak zawsze, czy z wlaczona klima czy bez, zawsze tak samo

> czyli ladniej niz na fabrycznym sofcie

wydaje mi się, że wpływ na to ma raczej styl ruszania, czyli zbyt niskie obroty

przy puszczaniu sprzęgła lub zbyt gwałtowne puszczenie tegoż smile.gif

miałem już dwa razy zdarzenie, że zdławiło mi silnik oraz równocześnie wyłączył się wentylator

nawiewu, silnik nie zgasł, jednak szarpnięcie było dość mocno odczuwalne oslabiony.gif

Napisano

> wydaje mi się, że wpływ na to ma raczej styl ruszania, czyli zbyt niskie obroty

to trzeba by weryfikowac na zywo, ja ruszam praktycznie ze sprzegla i nie deptam gazu w podloge, tam chyba z 5% gazu to przy ruszaniu uzywam zlosnik.gif

ja 120mj jezdzilem bardzo malo wiec musial bym sprawdzac osobiscie vs 150mj

Napisano

> ja 120mj jezdzilem bardzo malo wiec musial bym sprawdzac osobiscie vs 150mj

nie wiem czy dobrze zrozumiałem, opisywany przypadek miałem w 150mj

Napisano
  • Autor

> to trzeba by weryfikowac na zywo,

Zapewne...

>

ja ruszam praktycznie ze sprzegla i nie deptam gazu w podloge,

> tam chyba z 5% gazu to przy ruszaniu uzywam

No właśnie dlatego pisałem, że duże znaczenie może mieć tu styl jazdy. Ja staram się (w miarę możliwości zlosnik.gif) ruszać dynamicznie i może dlatego pomimo małej mocy silnika, nie odczuwam zbytnio jakiegoś spowolnienia. Spalaniem zbytnio się nie przejmuję, a jako ekojazdę stosuję głównie przemyślaną jazdę...

> ja 120mj jezdzilem bardzo malo wiec musial bym sprawdzac osobiscie vs 150mj

Ja 120mj nie jeździłem wcale a 150mj jeszcze mniej, więc się nie będę wypowiadał na temat tych nieprzyjemności zlosnik.gif

Napisano

> nie wiem czy dobrze zrozumiałem, opisywany przypadek miałem w 150mj

musisz poprawic styl jazdy ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> na korki nic nie poradzisz, a co do poprawy jazdy to tylko nowy soft

No tak a co jeśli turbina powie pa, pa...?

Napisano

> No tak a co jeśli turbina powie pa, pa...?

turbine mozesz zajechac i bez chipa, wszystko z glowa zrobione + userowane z glowa to bedzie smigac..

pamietam ze dtech zrobil ponad 200tys km na mocnym chipie gdy mial jeszcze zwykle jtd i wszystko smigalo ok.gif

Napisano

> luuuudzie ale C4 to nie bravo - może inaczej to rozwiązane jest ? piszę jak jest w bravo - jeźdzę

> już drugim - w pierszym było faktycznie mniej to czuć niż 2.0 ale nie raz było pisane że 2.0

> ma dół bardziej zmulony ito się chyba nakłada na siebie

ale ja jeżdżę te t-jetem i po włączeniu klimy jakoś zmulenia nie czułem:) a w C4... hmm...? może minimalnie, ale to musiałbym sie zastanowić, przy normalnej eksploatacji tego nie zauważyłem.

Napisano

> i już coś wiem.. brakowało ok 200g czynnika z całości ~600g... ale po nabiciu dalej się włącza

> wentylator często... może jednak TTM

szlag mnie trafi z tymi ASO...

po nabiciu układu na drugi dzień coś dziwnego się zaczęło dziać... pojawiły się przerywane piski w nawiewie, klima zaczęła tracić chłodzenie...

na wizycie poprawkowej okazało się że nabili za dużo czynnika (powinno być 450-550g a dali 600g). I oczywiście to nie ich wina, to wina niedobrej maszyny, ale przecież nic się nie stało bo sprężarka ma zabezpieczenia i żadnej szkody by nie było... nawet słowa przepraszam... angryfire.gif

A myślałem że Viamot jest jeszcze jako tako przyzwoitym ASO w Krakowie.... crazy.gif

Napisano

> A myślałem że Viamot jest jeszcze jako tako przyzwoitym ASO w Krakowie....

ja byłem w kwietniu na serwis i nabicie klimy i nie narzekam. To znaczy klima działa dobrze, wiec chyba nabili dobrze hmm.gif

Napisano

> ja byłem w kwietniu na serwis i nabicie klimy i nie narzekam. To znaczy klima działa dobrze, wiec

> chyba nabili dobrze

podobno mają nową maszynę, tylko nie zapytałem kiedy kupili...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.