Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężarka klimatyzacji

Featured Replies

Napisano

Po wymianie chłodnicy skraplacza klimatyzacji pojawiły się następujące objawy z klimatyzacją:

1. Po włączeniu klimatyzacji po dłuższym jej nieużywaniu (wystarczy jeden dzień) ,start sprężarki jest dość głośny z charakterystycznym grzechotem/szczęknięciem. Przy ponownym wyłączeniu i włączeniu już nie ma takiego objawu i sprężarka załącza się tak jak kiedyś, z lekkim pyknięciem...

2. Przy załączonej sprężarce, przy obrotach powyżej 1000rpm słychać dźwięki przypominające terkotanie, które albo zanikają albo są zagłuszane przez silnik przy obrotach wyższych niż 3000.

Samochód odebrałem we wtorek. Byłem w ASO to zgłosić (w tym co robili mi tą chłodnicę), ale zrzucają to po prostu na bardzo wysokie temperatury i wysiloną pracę sprężarki... Kazali obserwować przy niższych temperaturach. Mimo wszystko umówiłem się na kontrolę.

Klimatyzacja (manualna) działa, chociaż dzisiaj w korku na czwartym biegu z obiegiem wewnętrznym podczas stania ledwie dawała radę przy +36*. Ale zimne/chłodniejsze powietrze z kratek leciało... Sytuacja poprawiała się w trakcie jazdy.

Czy mogli coś zwalić przy wymianie skraplacza? Sprężarki chyba nie wymontowywali?

Napisano

> Czy mogli coś zwalić przy wymianie skraplacza?

jedyne co mi przychodzi do glowy to fakt ze moze zlozyli nowa chlodnice na starych oringach i gdzies jest wyciek gazu i stad takie objawy hmm.gif

>Sprężarki chyba nie wymontowywali?

nie

Napisano

u mnie zawsze było tak, że sprężarka przez kilka sekund po włączeniu klimy sobie terkocze. Teraz po przeglądzie i nabiciu też tak jest. A już jakiś czas temu zauważyłem, że im wyższe temperatury, tym bardziej słychać pracę klimatyzacji. Moim zdaniem jest wszystko OK.

Napisano
  • Autor

> u mnie zawsze było tak, że sprężarka przez kilka sekund po włączeniu klimy sobie terkocze. Teraz po

> przeglądzie i nabiciu też tak jest. A już jakiś czas temu zauważyłem, że im wyższe

> temperatury, tym bardziej słychać pracę klimatyzacji. Moim zdaniem jest wszystko OK.

Moim zdaniem jest coś nie tak. Przy obrotach w zakresie 1500-3000rpm słychać wyraźne terkotanie. Auto jest wtedy zdecydowanie głośniejsze i wyraźnie go zamula, przedtem mnie było to aż tak odczuwalne.

W nocy było 20* a mimo wszystko te dźwięki występowały, więc to nie wysokie temperatury są tego powodem.

Poza tym wcześniej (przed oddaniem na wymianę chłodnicy skraplacza) nie było takich objawów.

Napisano

> Moim zdaniem jest coś nie tak. Przy obrotach w zakresie 1500-3000rpm słychać wyraźne terkotanie.

> Auto jest wtedy zdecydowanie głośniejsze i wyraźnie go zamula, przedtem mnie było to aż tak

> odczuwalne.

> W nocy było 20* a mimo wszystko te dźwięki występowały, więc to nie wysokie temperatury są tego

> powodem.

> Poza tym wcześniej (przed oddaniem na wymianę chłodnicy skraplacza) nie było takich objawów.

U mnie również słychać po załączeniu sprężarki buczenie. Auto z włączona klimatyzacją staje się na pierwszych biegach "mułowate". Dodatkowo zauważyłem, że podczas zwiększania siły nawiewu przy ostatnich dwóch kreskach zamiast dmuchać na maksa siła nawiewu zwalnia. Oczywiście jak była gwarancja wszystko było ok, a teraz coś czuję, że do wymiany jest nagrzewnica. Czy ktoś przerabiał już temat, czy możliwa jest wymiana bez demontażu deski rozdzielczej?

Napisano
  • Autor

> jedyne co mi przychodzi do glowy to fakt ze moze zlozyli nowa chlodnice na starych oringach i

> gdzies jest wyciek gazu i stad takie objawy

A czy można nabić więcej czynnika niż to jest wymagane? Czy coś takiego w ogóle jest możliwe i czy może powodować jakieś niepokojące objawy?

Napisano

> A czy można nabić więcej czynnika niż to jest wymagane? Czy coś takiego w ogóle jest możliwe i czy

> może powodować jakieś niepokojące objawy?

jesli by byla uszkodzona maszyna to moze nabic, kolega mial taki przypadek w gp, aso robilo przeglad klimy, maszyna nabila, pozniej zaczely sie problemy ze sprezarka, jakies stuki itp, temat zakonczyl sie wymiana sprezarki na gw a fiat robiac kontrole tego aso wykryl ze maja zwalona maszynerie do klimy, bo zwalili kilkanascie aut i we wszystkich trzeba bylo na gw wymieniac sprezary

Napisano

Opti rozpoczął mój temat, ja dokończę. smile.gif

Niech tacy dobrzy nie będą, bo u taty w Grande Punto w ASO rozwalili sprężarkę, bo jak się okazało po pół roku i uszkodzonych ok. 20 sprężarkach, był problem z manometrem w ASOwskim kompresorze do napełniania klimatyzacji. Pompowało za wysokie ciśnienie i rozsadzało sprężarkę. Na gwarancji wymienili, napełnili, pierwsze uruchomienie i ... strzał. Walnęło jak kamieniem z 10 piętra. Pojechałem do niezależnego warsztatu, wymienili czynnik, napełnili od nowa. Delikatny strzał pozostał, ale klimatyzacja działa. Podjedź do niezależnego warsztatu, niech sprawdzą czy jest właściwa ilość czynnika i jakie jest ciśnienie. Oczywiście w ASO nic nie mów. Ponadto wentylator włączał się od razu na najwyższe obroty, a są dwa czy trzy poziomy. No i generalnie klimatyzacja nie chłodziła jak powinna.

> A czy można nabić więcej czynnika niż to jest wymagane? Czy coś takiego w ogóle jest możliwe i czy

> może powodować jakieś niepokojące objawy?

Przy sprawnym kompresorze NIE MOŻNA. Przy uszkodzonym MOŻNA.

Napisano

> Opti rozpoczął mój temat, ja dokończę.

> Niech tacy dobrzy nie będą, bo u taty w Grande Punto w ASO rozwalili sprężarkę, bo jak się okazało

> po pół roku i uszkodzonych ok. 20 sprężarkach, był problem z manometrem w ASOwskim kompresorze

> do napełniania klimatyzacji. Pompowało za wysokie ciśnienie i rozsadzało sprężarkę. Na

> gwarancji wymienili, napełnili, pierwsze uruchomienie i ... strzał. Walnęło jak kamieniem z 10

> piętra. Pojechałem do niezależnego warsztatu, wymienili czynnik, napełnili od nowa. Delikatny

> strzał pozostał, ale klimatyzacja działa. Podjedź do niezależnego warsztatu, niech sprawdzą

> czy jest właściwa ilość czynnika i jakie jest ciśnienie. Oczywiście w ASO nic nie mów. Ponadto

> wentylator włączał się od razu na najwyższe obroty, a są dwa czy trzy poziomy. No i generalnie

> klimatyzacja nie chłodziła jak powinna.

> Przy sprawnym kompresorze NIE MOŻNA. Przy uszkodzonym MOŻNA.

Czy coś takiego stało się w skierkach? Po pierwszym przeglądzie zacząłem mieć problem

z klimą. Okazało się, że nabili mi za dużo czynnika. Teraz nie do końca jestem pewien

czy wszystko chodzi tak jak powinno. Teraz mam taki objaw, że nawiew na początku

działa dobrze, a po jakimś czasie zaczyna coraz słabiej dmuchać.

Dochodzi do tego, że przy max nastawionej dmuchawie wieje 30% tego co na początku.

W związku z tym, ze zrobiło się ciepło mam zamiar rozwiązać problem, będę jeździł do ASO,

aż będą codziennie czekać na mnie z herbatą, dopóki tego nie naprawią wink.gif

Napisano

>Okazało się, że nabili mi za dużo czynnika.

Mam wątpliwości czy wejdzie tego więcej niż jest miejsca....

Napisano

> Czy coś takiego stało się w skierkach? Po pierwszym przeglądzie zacząłem mieć problem

> z klimą. Okazało się, że nabili mi za dużo czynnika. Teraz nie do końca jestem pewien

> czy wszystko chodzi tak jak powinno. Teraz mam taki objaw, że nawiew na początku

> działa dobrze, a po jakimś czasie zaczyna coraz słabiej dmuchać.

> Dochodzi do tego, że przy max nastawionej dmuchawie wieje 30% tego co na początku.

> W związku z tym, ze zrobiło się ciepło mam zamiar rozwiązać problem, będę jeździł do ASO,

> aż będą codziennie czekać na mnie z herbatą, dopóki tego nie naprawią

Opisywana sytuacja miała miejsce właśnie w Skierniewicach. Swoje Bravo miałem rok wcześniej niż tata kupił Grande Punto. Na pierwszym przeglądzie od razu przyciągnęli kompresor i bez pytania chcieli podłączyć. Powiedziałem, że nie życzę sobie sprawdzania klimatyzacji, bo jest praktycznie nieużywana i ma dopiero rok. I jakbym przeczuwał. Tata za pół roku pojechał GP, wcisnęli mu sprawdzenie klimatyzacji i jeb, poszła sprężarka. Oczywiście wymienili, auto stało dwa dni, bo okazało się, że weszła nowa sprężarka i nie było jakiejś przejściówki. Po napełnieniu układu z nową sprężarką zaczęła włączać się głośno, wentylator pracował na maksa i zero chłodził. Pojechałem do warsztatu Maćka Wisławskiego na Bielańską i tam sprawdzili, to czynnika było za dużo. No ale co sprężarek popsuli i ludziom nerwów to zapewne nikt się nie dowie. W ASO wymieniam tylko olej, filtry oleju i powietrza w ramach przeglądu. Sam wymieniam płyn hamulcowy i w układzie chłodzenia. Robię tylko przegląd, aby gwarancja na perforację teraz była. I nic ponadto to. Ewentualnie jak coś się popsuje, to wiadomo, jedzie się do ASO, bo Henio w swoim warsztacie raczej nie będzie w stanie naprawić mi auta. Ale póki co w Bravo i Grande Punto nic się nie sypie, czego nie byłbym w stanie sam naprawić. Jedynie ASO popsuło ... sprężarkę.

Napisano

> Mam wątpliwości czy wejdzie tego więcej niż jest miejsca....

chcesz powiedziec ze czynnik jest ciecza nieściśliwą? yikes.gif

Napisano
  • Autor

> jesli by byla uszkodzona maszyna to moze nabic, kolega mial taki przypadek...

Objawy ustąpiły, klimatyzacja działa tak jak kiedyś czyli nie terkocze i sprężarka załącza się bez dodatkowych efektów dźwiękowych.

Jestem umówiony na kontrolę i nie wiem czy teraz jest sens jechać. Ale chyba pojadę, bo nawet jak później coś się będzie działo to przynajmniej w papierach ślad jakiś zostanie.

Napisano

> Ale chyba pojadę, bo nawet jak

> później coś się będzie działo to przynajmniej w papierach ślad jakiś zostanie.

ok.gif

Napisano

> jesli by byla uszkodzona maszyna to moze nabic, kolega mial taki przypadek w gp, aso robilo

> przeglad klimy, maszyna nabila, pozniej zaczely sie problemy ze sprezarka, jakies stuki itp,

> temat zakonczyl sie wymiana sprezarki na gw a fiat robiac kontrole tego aso wykryl ze maja

> zwalona maszynerie do klimy, bo zwalili kilkanascie aut i we wszystkich trzeba bylo na gw

> wymieniac sprezary

a co jeśli sprężarka nie włącza się z żadnymi dodatkowymi dźwiękami za to wentylator klimy pracuje prawie cały czas na najwyższych obrotach i bardzo często się włącza, praktycznie co kilkanaście sekund? Może być za dużo czynnika? hmm.gif Mówię o GP oczywiście...

Napisano

> Jestem umówiony na kontrolę i nie wiem czy teraz jest sens jechać. Ale chyba pojadę, bo nawet jak

> później coś się będzie działo to przynajmniej w papierach ślad jakiś zostanie.

jedź niech sprawdzą. będziesz miał pewność i będa wiedzeć ze sprawdizli to jak cos nie tak by potem bylo

Napisano

> a co jeśli sprężarka nie włącza się z żadnymi dodatkowymi dźwiękami za to wentylator klimy pracuje

> prawie cały czas na najwyższych obrotach i bardzo często się włącza, praktycznie co

> kilkanaście sekund? Może być za dużo czynnika? Mówię o GP oczywiście...

nie jestem ekspertem od klim wiec mozliwe, no chyba ze by bylo za malo stad ciagla praca wentyla na II biegu

Napisano

> nie jestem ekspertem od klim wiec mozliwe, no chyba ze by bylo za malo stad ciagla praca wentyla na

> II biegu

w piątek GP jedzie do innego aso niż był przegląd w lipcu rok temu... zobaczymy co ci powiedzą...

Napisano
  • Autor

> jedyne co mi przychodzi do glowy to fakt ze moze zlozyli nowa chlodnice na starych oringach i

> gdzies jest wyciek gazu i stad takie objawy

Był wyciek gazu na jednym z oringów. Połączenie poprawione, czynnik uzupełniony. Na razie nie terkocze... ok.gif

Napisano

> Był wyciek gazu na jednym z oringów. Połączenie poprawione, czynnik uzupełniony. Na razie nie

> terkocze...

wazniak.gif no to temat rozwiazany ok.gif

Napisano

> w piątek GP jedzie do innego aso niż był przegląd w lipcu rok temu... zobaczymy co ci powiedzą...

i już coś wiem.. brakowało ok 200g czynnika z całości ~600g... ale po nabiciu dalej się włącza wentylator często... może jednak TTM niewiem.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> no to temat rozwiazany

Temat powrócił... Objawy identyczne jak poprzednio:

Quote:

1. Po włączeniu klimatyzacji po dłuższym jej nieużywaniu (wystarczy jeden dzień) ,start sprężarki jest dość głośny z charakterystycznym grzechotem/szczęknięciem. Przy ponownym wyłączeniu i włączeniu już nie ma takiego objawu i sprężarka załącza się tak jak kiedyś, z lekkim pyknięciem...

2. Przy załączonej sprężarce, przy obrotach powyżej 1000rpm słychać dźwięki przypominające terkotanie, które albo zanikają albo są zagłuszane przez silnik przy obrotach wyższych niż 3000.

Auto zostało w serwisie. Samochodów zastępczych brak, wolnych terminów brak, diagnozy na razie też brak... A w przyszłym tygodniu mam zaplanowany krótki urlop z rowerami na dachu panic.gif

Napisano
  • Autor

Sprężarkę klimatyzacji zakwalifikowano do wymiany i została już zamówiona.

Jak przyjdzie jutro to zamontują ją jeszcze w tym tygodniu, jak nie to odbieram auto w takim stanie jak jest (bo jeszcze nic w nim nie rozkręcali) i zgłaszam się na wymianę po urlopie.

Czy przy wymianie sprężarki mogą znowu coś zepsuć? Czy do wymiany sprężarki ściąga się deskę rozdzielczą albo grzebie się coś w środku?

Napisano

> Czy przy wymianie sprężarki mogą znowu coś zepsuć? Czy do wymiany sprężarki ściąga się deskę

> rozdzielczą albo grzebie się coś w środku?

a co ma deska do sprezarki pod maska zlosnik.gif wymienia sprezarke i znowu dostaniesz nowy gaz do ukladu i olej do sprezarki zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a co ma deska do sprezarki pod maska

No właśnie nie wiem, więc pytam. Podobno do wymiany jakiegoś zaworu rozprężnego muszą dostawać się od środka... niewiem.gif

> wymienia sprezarke i znowu dostaniesz nowy gaz do ukladu i olej do sprezarki

No to chyba dobrze, chociaż wolałbym żeby zrobili raz i dobrze. Bo nowy czynnik i olej co dwa tygodnie to aż tak bardzo mnie nie interesuje...

Napisano
  • Autor

> a co ma deska do sprezarki pod maska wymienia sprezarke i znowu dostaniesz nowy gaz do ukladu i

> olej do sprezarki

No. Jest nowa sprężarka. Klimatyzacja działa. Jutro jadę na kilka dni wstępnego urlopu...

Napisano

> Moim zdaniem jest coś nie tak. Przy obrotach w zakresie 1500-3000rpm słychać wyraźne terkotanie.

> Auto jest wtedy zdecydowanie głośniejsze i wyraźnie go zamula, przedtem mnie było to aż tak

> odczuwalne.

> W nocy było 20* a mimo wszystko te dźwięki występowały, więc to nie wysokie temperatury są tego

> powodem.

> Poza tym wcześniej (przed oddaniem na wymianę chłodnicy skraplacza) nie było takich objawów.

Mam to samo, ale nic jeszcze nie wymieniałem.

Tak się zaczęło od kilku dni, a dzisiaj jest u mnie 23 stopnie, więc chłodno. Podczas przyspieszania słychać jak włącza się sprężarka i warczy przez 30 sekund, potem się wyłącza na chwilę i tak w kółko.

W którym miejscu jest ta sprężarka, to spróbuję podpatrzeć na postoju.

Napisano

> W którym miejscu jest ta sprężarka, to spróbuję podpatrzeć na postoju.

zerkaj sobie za sprezara mniej wiecej w tym miejscu, obok sprezarki bedziesz mial dwa zaworki na klamotanstwa do podpinania klimy

283953845-C13768421_10.jpg

post-52188-14352508871618_thumb.jpg

Napisano

> Podczas

> przyspieszania słychać jak włącza się sprężarka i warczy przez 30 sekund, potem się wyłącza na

Przecież ona nigdy nie chodzi cały czas ale w cyklach...

Napisano

> Przecież ona nigdy nie chodzi cały czas ale w cyklach...

po załączeniu klimy raczej cały czas. W Bravo jest sprężarka ze zmiennym wydatkiem.

Napisano

> Przecież ona nigdy nie chodzi cały czas ale w cyklach...

Może i tak, ale wcześniej nie warczała i samochód nie tracił mocy.

Podczas przyspieszania czuć jak samochód zwalnia i nagle przyspiesza.

Napisano

> po załączeniu klimy raczej cały czas. W Bravo jest sprężarka ze zmiennym wydatkiem.

Jesteś tego pewien? Bo z moich obserwacji wynika, że się co jakiś czas załącza i wyłącza. Najlepiej to czuć i słychać na postoju.

Napisano

> Może i tak, ale wcześniej nie warczała i samochód nie tracił mocy.

> Podczas przyspieszania czuć jak samochód zwalnia i nagle przyspiesza.

Miałem dokładnie to samo.. dokładnie. Dlatego proszę Cię sprawdź 2 rzeczy czy:

1. Czy podczas postoju jak włączysz klimatyzację to od razu włącza się wentylator chłodnicy i pracuje cały czas?

2. Czy nie wypadły Ci lamelki z chłodnicy skraplacza?

Z tego co napisałeś z głośną pracą i niesamowitym obciążaniem powodującym skakanie auta na niskich biegach gdy się to włącza i wyłącza oraz mała wydajność ( moim wypadku na postoju) - to w 100% objawy, które ja miałem, objawy, które minęły po naprawie styków wentylatora. Ponadto wypadnięte lamelki będą powodowały,że spadnie wydajność chłodnicy skraplacza, która nie będzie w stanie oddać ciepła i to nie tylko na postoju (jak u mnie) ale i podczas jazdy. W obu przypadkach gdy nie będzie dochodziło do oddania ciepła i procesu skroplenia to sprężarka będzie próbowała nadrobić brak wydajności nadrobić zwiększeniem mocy sprężarki (czyli pracuje pełną objętością), mocą która w normalnych warunkach w ogóle nie jest potrzebna bo nawet w najcieplejszych temperaturach sprężarka ma zapas wydajności (mocy). Stąd takie nienormalne obciążenie silnika. Aha... przypomniało mi się, może dodatkowo miałem taki objaw, że czasami klimatyzacja syczała wręcz....

Przeczytaj to:

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=282753223&page=&vc=1

a następnie to

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Board=nuovobravo&Number=282763803

Pozdrawiam

Napisano

> Może i tak, ale wcześniej nie warczała i samochód nie tracił mocy.

> Podczas przyspieszania czuć jak samochód zwalnia i nagle przyspiesza.

U mnie sprężarka jak działa to warczy od nowości.

Serwis twierdził, że ten warkot to nic złego.

Nie wiem, jak jest od nowości, a klima cały czas dobrze działa to najwidoczniej tttm.

Aha.. gość mi mówił, że jednemu klientow wymienili w GP, bo się uparł, że warczy. Po wymianie dalej warczy.

U mnie tylko warczy, ale nie zamula samochodu. Nie ma niepokojących objawów icon_rolleyes.gif

Napisano

> Miałem dokładnie to samo.. dokładnie. Dlatego proszę Cię sprawdź 2 rzeczy czy:

> 1. Czy podczas postoju jak włączysz klimatyzację to od razu włącza się wentylator chłodnicy i

> pracuje cały czas?

> 2. Czy nie wypadły Ci lamelki z chłodnicy skraplacza?

1. Sprawdzę wieczorem

2. Tak, to już dawno zauważyłem i miałem z tym jechać przed końcem gwarancji, żeby jak najdłużej nowa chłodnica posłużyła smile.gif

Dzięki za odpowiedź, widać mam to samo co ty. Jutro jadę do serwisu.

Napisano

> Jutro jadę do serwisu.

Zanim pojedziesz sprawdź sam to co pisałem by cię nie zbyli....

Pozdrawiam

Napisano

> Zanim pojedziesz sprawdź sam to co pisałem by cię nie zbyli....

> Pozdrawiam

No więc tak: po dłuższym używaniu klimatyzacji i jej wyłączeniu/wyłączeniu od razu włączył się wentylator.

Na zimnym silniku po dłuższym postoju wentylator nie włączył się od razu, ale po 30 sekundach i wtedy wyłączyła się sprężarka. Potem sprężarka właczała i się wyłączała co 30 sekund i towarzyszył temu taki dziwny dźwiek, jakby pasek klinowy się slizgał. Dla mnie nie brzmiało to normalnie.

To jak jest wreszcie z tą spężarką? Ma pracować cały czas czy nie?

Dodatkowo po wyłączeniu klimatyzacji z nawiewów leci stęchłe powietrze.

Napisano

> No więc tak: po dłuższym używaniu klimatyzacji i jej wyłączeniu/wyłączeniu od razu włączył się

> wentylator.

> Na zimnym silniku po dłuższym postoju wentylator nie włączył się od razu, ale po 30 sekundach i

> wtedy wyłączyła się sprężarka. Potem sprężarka właczała i się wyłączała co 30 sekund i

> towarzyszył temu taki dziwny dźwiek, jakby pasek klinowy się slizgał. Dla mnie nie brzmiało to

> normalnie.

> To jak jest wreszcie z tą spężarką? Ma pracować cały czas czy nie?

> Dodatkowo po wyłączeniu klimatyzacji z nawiewów leci stęchłe powietrze.

Rzeczywiście na zimno wentylator a i chyba sprężarka załącza się po pewnej chwili. Co do sprężarki to własciwie to teraz nie wiem co ile sie włącza/wyłącza bo po naprawieniu tego wentylatora jak klimatyzacja zaczęła normalnie funkcjonować to zaczęła działać na tyle cicho, że w zasadzie to wentylator na postoju ją zagłusza. Co do pisku jakby sie pasekj klinowy ślizgał to wszystko możliwe bo jeśli daje pełen opór to i możliwe, że pasek może się ślizgać. Co do zapachu to też tak miałem. \U mnie po 2 tygodniach używania klimy w maju się zagrzybiła i ten zapach po wyłączeniu i włączeniu miałem do maja tego roku gdy przeprowadziłem dezyfekcję. Wszystkie Twoje objawy są identyczne z tym co było u mnie i wg mnie na 99% nie jest to normalne.

Sprawdź te lamele ....

Pozdrawiam

Napisano

> Rzeczywiście na zimno wentylator a i chyba sprężarka załącza się po pewnej chwili. Co do sprężarki

> to własciwie to teraz nie wiem co ile sie włącza/wyłącza bo po naprawieniu tego wentylatora

> jak klimatyzacja zaczęła normalnie funkcjonować to zaczęła działać na tyle cicho, że w

> zasadzie to wentylator na postoju ją zagłusza. Co do pisku jakby sie pasekj klinowy ślizgał to

> wszystko możliwe bo jeśli daje pełen opór to i możliwe, że pasek może się ślizgać. Co do

> zapachu to też tak miałem. \U mnie po 2 tygodniach używania klimy w maju się zagrzybiła i ten

> zapach po wyłączeniu i włączeniu miałem do maja tego roku gdy przeprowadziłem dezyfekcję.

> Wszystkie Twoje objawy są identyczne z tym co było u mnie i wg mnie na 99% nie jest to

> normalne.

> Sprawdź te lamele ....

> Pozdrawiam

Jak pisałem, o lamelach wiem, bo czytałem kiedyś na forum, ale to chyba nie ma aż takiego związku bo tylko w jednym miejscu odpadły.

Jakby się coś wymigiwali, to co im powiedzieć, że mają sprawdzić, co było dokładnie u ciebie?

A tak na marginesie, co ile należy przeprowadzać przegląd klimatyzacji, napełniać i co tam jeszcze? Ja przez ponad dwa lata jeszcze nic nie robiłem.

A z tym wentylatorem to dobrze, że się włącza czy nie?

Napisano

1. Sprawa lameli ma zasadnicze znaczenie bo jeśli nie masz połowy i np wydajność chłodnicy skraplacza ma połowę wydajności to efekt będzie ten sam gdy nie włącza się wentylator.

2. Nawet gdyby odpadło 10% a reszta leżałaby swobodnie to moga nie mieć kontaktu fizycznego z rurkami i ciepło nie jest oddawane

3. U mnie było pochrzanione coś ze stykami elektrycznymi i nie włączał się wentylator na postoju

4. Tak, wentylator musi się włączać na postoju i chodzić cały czas

5. Dwa lata to dużo... możesz nie mieć połowy czynnika bo nie ma idealnych uszczelnień i nawet przy braku ewidentnej nieszczelności ten czynnik się "ulatnia" Ponadto przy napełnianiu klimy wysysany jest czynnik smarujący (olej) sprężarkę i napełniany jest nowym - też możesz mieć mało tego oleju... a czym grozi jego brak to nie muszę chyba tłumaczyć.

U mnie gdy nie włączał się wentylator i sprężarka chcąc nadrobić braki włączała się na 100% swojej mocy (zo w normalnej eksploatacji jest niepotrzebne) to ciśnienie w układzie tez wzrastało, że przy jeździe występowało syczenie - prawdopodobnie wydostawał się czynnik przy niekontrolowanym wzroście ciśnienie .... to w ciągu 2 miesięcy 30% czynnika poszło w atmosferę.

Z tego co słyszałem (nie sprawdzałem w instrukcji) to Fiat zaleca przegląd klimy co 2 lata max..... a serwisy klimatyzacji (może by zarobić a może rzeczywiście trzeba) zalecają co rok.

Pozdrawiam

Napisano

Tak jak ci Lutek napisał, najpierw wyeliminuj lamele. Przy okazji nabijania ponownego klimy (po wymianie tej chłodnicy klimy gdzie te lamele się odklejają) będą ci nabijali czynnik. Jeśli ci sami nie nabiją tak jak powinno byc za free to przynajmniej niech ci powiedzą czy brakuje czynnika/oleju do smarowania w układzie klimatyzacji.

Napisano

> Jeśli ci

> sami nie nabiją tak jak powinno byc za free to przynajmniej niech ci powiedzą czy brakuje

> czynnika/oleju do smarowania w układzie klimatyzacji.

przed wymiana chlodniczki klimy caly gaz jest wypompowywany, po wymianie od nowa uklad jest nabijany, nie ma miejsca tutaj na jakies teksty gdzie i ile brakuje..

Napisano

> Jesteś tego pewien? Bo z moich obserwacji wynika, że się co jakiś czas załącza i wyłącza. Najlepiej

> to czuć i słychać na postoju.

w GP jest, więc w Bravo pewnie też zlosnik.gif

Napisano

> Czy mogli coś zwalić przy wymianie skraplacza? Sprężarki chyba nie wymontowywali?

Uzupełnili olej który wypadł z ukłądu wraz ze starym skraplaczem ?? ( powinno być widać na wydruku z automatu )

Napisano
  • Autor

> Uzupełnili olej który wypadł z ukłądu wraz ze starym skraplaczem ?? ( powinno być widać na wydruku

> z automatu )

Nie wiem, nie dostałem żadnego wydruku. Podpisałem tylko odbiór auta z potwierdzeniem usunięcia usterki.

Napisano

> Tak jak ci Lutek napisał, najpierw wyeliminuj lamele.

Chyba muszę odszczekać 50% tego co napisałem...

Nie jeździłem ostatnio w ciągu dnia gdy były upały ale dzisiaj tak i chociaż ten wentylator włącza się i klima działa na postoju w porządku to przy takich upałach bardzo obciąża auto (no może nie tak jak wtedy gdy wentylator był padnięty), włącza się co kilkanaście sekund na kilka sekund sprężarka i wyraźnie czuję jak auto przyspiesza i zwalnia (na niskich biegach czyli 1-3) i trasa z Bemowa na Żoliborz, potem Muranów (bez korków) to wyszło mi 10l ropy na 100......

Jak wyłączyłem wracając to uzyskałem wynik 6,4l/100

Lamele są na miejscu, klima nabijana w maju, chłodzi dobrze, wentylator działa...... a auto jakby straciło ze 30KM blush.gif

Napisano

U mnie jest podobna sprawa. Gdy przyszły upały sprężarka dawał znać o sobie przy 1500 -2500 obrotach. Auto z dołu przymulone, później już w miarę dobrze chodzi. Sprężarka pracuje cały czas, nie wyłącza się nawet na chwilę. Wentylator działa na 2 biegu, chłodnica w tamtym roku nabita. Ucichło mi trochę po poprawnym nabiciu układu. Poprzedni zakład mi nabił 570g a teraz mam 500g ( prawidłowa wartość 475-525). Jest ciszej ale nadal słychać. Głównie na 1 i 2 biegu

Napisano

>Sprężarka pracuje cały

> czas, nie wyłącza się nawet na chwilę.

No nie wiem... jak jadę na 1 czy 2 to czuję jak auto faluje czyli zwalnia i przyspiesza co jakiś czas (co kilkanaście a nawet 10 sekund)....

Napisano

> No nie wiem... jak jadę na 1 czy 2 to czuję jak auto faluje czyli zwalnia i przyspiesza co jakiś

> czas (co kilkanaście a nawet 10 sekund)....

U mnie raczej nie faluje, jedynie jest muł przy niskich obrotach. Moc auta 133 KM. Raz jeszcze sprawdzałem w taki sposób. Na luzie podkręciłem obroty do np 4000 po włączeniu klimy spadło dół dosyć dużo i lekko szło w górę i znów spadało. Ale podczas jazdy nie odczułem falowania

Napisano

>. Ale podczas jazdy nie odczułem falowania

To pojedź równo (bez przyspieszania) przy 1500-2000 obrotów na 2 ...

Pozdrawiam

PS: nie rozkręcaj obrotów bez obciążenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.