Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elastyczne, komfortowe, mlodziezowe do 18 tysiecy ??

Featured Replies

Napisano

Rozgladam sie za takim autkiem, jako ze od zakupu xsary stalem sie milosnikiem francuzow, to moim typem jest 406 coupe v6, ale ostatnio coraz czesciej spogladam w strone Clio Sporta ktory jest zaprzeczeniem moich zalozen..

Wiec moze ktos z was podrzuci jakis pomysl co do fajnej bryly, dosc mocnego i elastycznego motoru, a dodatkowo auta ktorym bede mogl pojechac na drugi koniec polski i wysiasc z usmiechem bez zbednego zmeczenia ??

Napisano

> Rozgladam sie za takim autkiem, jako ze od zakupu xsary stalem sie milosnikiem francuzow, to moim

> typem jest 406 coupe v6, ale ostatnio coraz czesciej spogladam w strone Clio Sporta ktory jest

> zaprzeczeniem moich zalozen..

> Wiec moze ktos z was podrzuci jakis pomysl co do fajnej bryly, dosc mocnego i elastycznego motoru,

> a dodatkowo auta ktorym bede mogl pojechac na drugi koniec polski i wysiasc z usmiechem bez

> zbednego zmeczenia ??

bmw. 18 tysi to mało na e46 a dużo na e36, więc może coupe albo compact ? Zwinne autko, silniki >=2.0 elastyczne i mocne.

Komfort podgrzewanych foteli czy klimatronika nie do pobicia w niższych klasach...

Napisano
  • Autor

przez glowe mi chodzi coupe z motorem 2.5 albo 2.8 ale jakos wyglad pozostawia wiele do zyczenia frown.gif

Napisano

Saab 9-3 2.0 T - z łatwością zrobisz z niego ponad 200 km samym softem, linia ponadczasowa i cały czas przyciągająca uwagę. Samochód stylowy, nie wieśniacki. Części dostępne i w miarę tanie, wyposażenie zazwyczaj full opcja.

A w tym budżecie powinieneś znaleźć porządny, serwisowany egzemplarz.

Napisano
  • Autor

nieukrywam ciekawe auto...

Jak ceny czesci i ich dostepnosc??

Napisano

jak na miłośnika francuzów to szybko myślisz o zmianie.

Co do 406coupe, ładny i na tym koniec. No niby dźwięk fał sześć, za to masakrycznie nieprecyzyjnie a skrzynia biegów która psuje wszelkie doznania.

Wolałbym Volvo C70 poprzedniej genewracji.

Napisano

Miałem dwa takie saaby, ceny części eksploatacyjnych w normie, wiele wspólnych z oplem. Dostępne zazwyczaj od ręki w byle IC. Mają swoje bolączki jak listwa DI, ale to raz na dłuuuugi czas się zmienia. Turbina chłodzona cieczą, pada baaardzo rzadko. Tak to raczej bezawaryjne, przynajmniej moje.

A urody nie można odmówić, zwłaszcza wersji Viggen i Aero - przykład, tylko szkoda, że automat i z drewnem...

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11895323

Napisano
  • Autor

generalnie "ktos" mi pomogl w zmianie auta duuuzo szybciej jak myslalem frown.gif i tylko dlatego zmieniam..

Napisano
  • Autor

zapomnialem dodac...

Tylko MANUAL w gre wchodzi, za mlody jestem by sie automatem kulac...

Napisano

> zapomnialem dodac...

> Tylko MANUAL w gre wchodzi, za mlody jestem by sie automatem kulac...

No to SE poszukaj manuala zlosnik.gif Tamten podałem jako przykład tego, że to auto na prawdę ładnie wygląda, z resztą i tak większość będzie manuali...

Napisano

> czemu te auta sa takie tanie

Bo to Saab, bo samochód ma już niespełna 10 lat? Bo benzyna droga, a silnika 1.4 tam nie spotkasz? Bo Polacy kochają VW, Audi i BMW? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

hehe, idac tym tokiem to moje marzenie 406 coupe powinni dawac za darmo albo doplacac do nich, bo pala tyle ze ho ho ho...

Napisano
  • Autor

bralem pod uwage, fajne i sliczne auto, ale narazie za alfe podziekuje...

Napisano

> hehe, idac tym tokiem to moje marzenie 406 coupe powinni dawac za darmo albo doplacac do nich, bo

> pala tyle ze ho ho ho...

Nie palą wcale tak dużo, wierz mi. Znajomy jeździ 607 z 3.0 i automatem, w mieście przy lekkiej nodzie spokojnie w 12 się mieści...

Napisano

> Saab 9-3 2.0 T - z łatwością zrobisz z niego ponad 200 km samym softem, linia ponadczasowa i cały

> czas przyciągająca uwagę. Samochód stylowy, nie wieśniacki. Części dostępne i w miarę tanie,

> wyposażenie zazwyczaj full opcja.

> A w tym budżecie powinieneś znaleźć porządny, serwisowany egzemplarz.

szukałem na wiosnę takiego saaba do 16kzł...trzeba mieć 25kzł żeby kupić 9-3 w turbo w dobrym stanie, sporo jest w niskiej cenie ale same szroty, ładne na zdjęciach

Napisano

> szukałem na wiosnę takiego saaba do 16kzł...trzeba mieć 25kzł żeby kupić 9-3 w turbo w dobrym

> stanie, sporo jest w niskiej cenie ale same szroty, ładne na zdjęciach

Przesadzasz, można spokojnie znaleźć zadbany egzemplarz. Wiem bo sam miałem i sporo samochodów znam, które się sprzedały w bdb stanie. Oczywiście pomijam w cenie okoliach 10 tys zł, ale te za 15-16 potrafią być bardzo zadbane, a pasjonatów tej marki nie brak wink.gif

Napisano
  • Autor

bede sie musial rozejrzec, w sumie dziewięć trójki nie bralem wogole pod uwage, gdzies mi musiala uleciec ta linia..

Napisano

> bede sie musial rozejrzec, w sumie dziewięć trójki nie bralem wogole pod uwage, gdzies mi musiala

> uleciec ta linia..

Zobacz, obejrzyj, przejedź się - nikt Cię nie zmusza do zakupu, a warto spróbować ok.gif Może Ci się spodoba...

Napisano
  • Autor

z wygladu zawsze mi sie podobaly, maja to cos czego nie maja inne auta, kokpit jest poprostu kosmiczny, ciekawe jak z ergonomia...

Mozesz cos wiecej powiedziec o 2 litrowych turbo benzynach w tym aucie?? bo diesle jakos nieszczegolne chyba byly ??

Napisano

> Rozgladam sie za takim autkiem, jako ze od zakupu xsary stalem sie milosnikiem francuzow, to moim

> typem jest 406 coupe v6, ale ostatnio coraz czesciej spogladam w strone Clio Sporta ktory jest

> Wiec moze ktos z was podrzuci jakis pomysl co do fajnej bryly, dosc mocnego i elastycznego motoru,

> a dodatkowo auta ktorym bede mogl pojechac na drugi koniec polski i wysiasc z usmiechem bez

> zbednego zmeczenia ??

Omega Caravan po lifcie.

W poczatkowej fazie z silnikiem 3.0 byly dostepne manuale.

Dzwiek akurat tego V6 podoba mi sie bardzo.

Samochod przyjemnie buja, oaza spokoju.

Caravan ma niezly wyglad, ale niestety to rodzinna krowa, nie coupe.

Napisano
  • Autor

Na Kombi przyjdzie czas, za jakis czas, narazie podejrzewam ze to jest ostatnie auto ktore moge kupic pod siebie nie biorac pod uwage praktycznych aspektow wink.gif

Napisano

E36 2.8 Coupe - ale sadze, ze napieprzysz sie strasznie z szukaniem czegos co nie ma miliona przebiegu i nie bylo przystankiem.

Moze warto sie Saabem zainteresowac ?

Wygladaja zacnie, kiedys o nich czytalem i temat wyglada ciekawie, pomijajac fakt, ze czesci potrafia ztcw. kosztowac wiecej niz do innych marek. skromny.gif

Napisano
  • Autor

powiedzmy ze poki co czesci to nie problem, to tu, to tam, cos sie znajdzie...

Napisano

> Na Kombi przyjdzie czas, za jakis czas, narazie podejrzewam ze to jest ostatnie auto ktore moge

> kupic pod siebie nie biorac pod uwage praktycznych aspektow

Tez najchetniej chcialbym dwie, gora trzy doorsy.

Ale zaleta jest niska cena przy duzym komforcie i tylnym napedzie.

Co z reszta jest ze soba dosc scisle zwiazane.

BMW z R6 dla mnie nie brzmi tak dobrze, jest mniej wygodne i duzo drozsze.

No i ja szukalem A/T - w Omedze w razie "cos" raczej tansza naprawa.

Napisano

> zbednego zmeczenia ??

306 gti6

Napisano
  • Autor

mialem Xsare z tym motorem, powiedzmy ze jest predkie i elastyczne, mlodziezowe moze i rowniez, ale na boga wnetrze 306 jest ochydne...

Napisano
  • Autor

Powiem tak, omega jest zdecydowanie za duza na obecna chwile, nie potrzebuje takiej krowy do miasta... moze kiedys, ale jeszcze nie teraz.... Teraz chce auto do zabawy, ostatnie takie ktore bedzie dawalo frajde z jazdy zeby.GIF

Napisano

> z wygladu zawsze mi sie podobaly, maja to cos czego nie maja inne auta, kokpit jest poprostu

> kosmiczny, ciekawe jak z ergonomia...

> Mozesz cos wiecej powiedziec o 2 litrowych turbo benzynach w tym aucie?? bo diesle jakos

> nieszczegolne chyba byly ??

Diesle opla, 2.2 TiD - ja z doświadczenia nie polecam.

Silnik 2.0 Turbo 185 km miałem, 150 km również. Rozpoznasz je po tym najprościej, ze wersja 185 km ma wskaźnik ładowania turbiny przy zegarach. Różnią się właściwie tylko softem silnika, oba podatne na tuning. Przy zmianie wtrysków tylko możesz samym softem bez problemów dojść do 240 km, dalej po zmiane turbo. Bez ruszania czegokolwiek, samym softem dochodzi się do 205 km jak w Viggenie. Jest spec pasjonat w Otwocku, soft wgrywa za 500 zł.

Silnik Saaba, trwały i prosty. Ma łańcuch rozrządu (jak go słychać to nie kupuj, bo zaczynają być głośne przy 300kkm dopiero). Turbo chłodzone cieczą, jeżeli się używa zgodnie z zasadami turbo (zimny- wolno, po ostrej jeździe poczekać) nie do zarżnięcia. Co więcej? Ogólnie na prawdę dobry i udany silnik, dobrze też współpracuje z gazem (sam nie miałem, ale opinie słyszałem pozytywnie).

Słabe strony, listwa DI - pada po prostu i unieruchamia samochód. Reguły nie ma, używek dużo - 400 zł, nowa około 1000 zł. To chyba najgorsze. Poza tym patrzeć na odmę (zatkana potrafi zatkać i zatrzeć silnik, ale większość ma już wymienione, bo nie dałyby rady, po prostu rurki robią się flakowate), no i jak zawsze przepływomierz itp

Obok siebie, w Piasecznie masz suuuuper mechanika od Saabów, na prawdę koleś profeska i tani. Poszukaj w necie "Saab Zaborowski", gość profesjonalista i zna się na tych samochodach perfekcyjnie, a taki garażowy mechanik.

Wracając jeszcze do silnika to na prawdę dobra i standardowo niewysilona konstrukcja. Skrzynia precyzyjna, nie sypią się. Ogolnie napęd jest liczony z zapasem, więc nie ma, że coś pada z wyczerpania, są na prawdę długowieczne. I bardzo podatne na tuning...

Napisano
  • Autor

No widzisz, na jutro mam zajecie, zglebic ten model i jakies forum ciekawe poczytac co i jak sie je, czego unikac smile.gif

Napisano

> Tez najchetniej chcialbym dwie, gora trzy doorsy.

Kazdy by chcial

> Ale zaleta jest niska cena przy duzym komforcie i tylnym napedzie.

No miej litosc.. Porownanie omegi nawet do archaicznego e24 to grzech

> Co z reszta jest ze soba dosc scisle zwiazane.

> BMW z R6 dla mnie nie brzmi tak dobrze, jest mniej wygodne i duzo drozsze.

Mniej wygodne ? Have mercy

> No i ja szukalem A/T - w Omedze w razie "cos" raczej tansza naprawa.

Tansza naprawa, mniejszy komfort.. Opel..

No.. Radziu...

Nie ma takiego bicia. Dziekuje, dobranoc. zlosnik.gif

Napisano

> No widzisz, na jutro mam zajecie, zglebic ten model i jakies forum ciekawe poczytac co i jak sie

> je, czego unikac

saabklubpolska zlosnik.gif Lektura na kilka ładnych miesięcy, ale tam są nienormalni ludzie...

Najważniejsze to kupić i sprawdzić egzemplarz bo później można wpaść w niezłe koszta. Do sprawdzenia polecam Zaborowskiego w Piasecznie, on nie cyrtoli tylko wali z grubej rury tekstem przy sprzedawcy: "ten samochód to złom, to, to i to do wymiany, dla mnie kompletnie nie wart takiej ceny, ani zainteresowania". zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

ale zacznijmy od tego ze to auto nie robi woow, xsara ma to samo tylko bez skrzyni 6 i jakos sie turla, a przy okazji komfort ma chyba lepszy jak taka 306 zeby.GIF

Napisano

> ale zacznijmy od tego ze to auto nie robi woow, xsara ma to samo tylko bez skrzyni 6 i jakos sie

> turla, a przy okazji komfort ma chyba lepszy jak taka 306

IMO 306 jest super.

Ale a) nie do znalezienia

b) mocno hobbystyczne i ma inny klimat niz wiekszosc proponowanych tutaj gruzow.

Napisano
  • Autor

wiem, mysle ze podobnego gatunku byla moja xsara VTS

Napisano

> wiem, mysle ze podobnego gatunku byla moja xsara VTS

Xsara to takie niewydymane 306 gti6 zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Xsara to takie niewydymane 306 gti6

pfff... za to w srodku 1000x lepiej wykonane i wygladajace...

Napisano

> Kazdy by chcial

Ja je jeszcze bede mial. zlosnik.gif

> No miej litosc.. Porownanie omegi nawet do archaicznego e24 to grzech

Do E24 grzech.. do E34, nie. zlosnik.gif

> Mniej wygodne ? Have mercy

Fakt, ze porownywalem sobie z E36. love_4.gif

> Tansza naprawa, mniejszy komfort.. Opel..

Ile cm przejechales Omega z V6? zlosnik.gif

> No.. Radziu...

> Nie ma takiego bicia. Dziekuje, dobranoc.

Kolorowych. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> pfff... za to w srodku 1000x lepiej wykonane i wygladajace...

Czego rowniez Tobie zycze. zlosnik.gif

To jak stwiedzenie, ze saxo ma ladniejsze wnetrze od 106 zlosnik.gif

Napisano

> Ja je jeszcze bede mial.

> Do E24 grzech.. do E34, nie.

> Fakt, ze porownywalem sobie z E36.

No.. nie wiem co Ci napisac... hehe.gif

Nie wiem czy trzeba cos pisac zlosnik.gif

> Ile cm przejechales Omega z V6?

Pare km sie zdarzylo zlosnik.gif

> Kolorowych.

dżemkujem

Napisano
  • Autor

o gustach tutaj nie dyskutujmy ok ??

Napisano

> No.. nie wiem co Ci napisac...

> Nie wiem czy trzeba cos pisac

Daj mi na chwile E39. To troche wyjasni. 270751858-jezyk.gif

> Pare km sie zdarzylo

Z melanzy sie nie liczy. Mocno nieobiektywne. hehe.gif

Napisano

> o gustach tutaj nie dyskutujmy ok ??

Przeprawszam, ale myslalem, ze emmotional appeal jest wazny zlosnik.gif

Napisano

> Daj mi na chwile E39. To troche wyjasni.

Oh, no wlasnie, ile Ty miales stycznosci z BMW ? zlosnik.gif

> Z melanzy sie nie liczy. Mocno nieobiektywne.

Wlasnie wtedy mam zmysly bardziej wyczulone hehe.gif

Napisano

> Oh, no wlasnie, ile Ty miales stycznosci z BMW ?

Kilkanascie jazd probnych. To samo z Oplem. wpysk.gif

> Wlasnie wtedy mam zmysly bardziej wyczulone

Ja przezywam wtedy atak kawalerii smiglowcow niczym w Coppoli. hehe.gif

Napisano

> saabklubpolska Lektura na kilka ładnych miesięcy, ale tam są nienormalni ludzie...

Czyli jestem nie normalny hehe.gif Forum zacne i informacji masa. Posiadam 900Ng 2.0T 185hp. Kolega Piterus_123 ma 93 2.0t LPT 150hp. Jak masz jakieś pytania wal śmiało do nas obu ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.