Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 1.2 TURBO - Problem

Featured Replies

Napisano

Drodzy forumowicze.

Piszę w imieniu mojego kolegi.

Potrzebuje pilnej pomocy.

Mój problem ma się następująco.

Posiadam założone turbo we Fiacie Cinquecento 1.2 z silnikiem z Punto. Po założeniu turbiny oraz wszystkich elementów składowych wystąpił problem. Przy 2 tysiącach obrotów silnik się "dusi" oraz zapala się kontrolka wtrysku. Na stronie grabowskiego wyczytałem że rozwiązaniem może być założenie regulatora ciśnienia paliwa z regulowaną funkcją FMU.

Bardzo proszę ekspertów o jakąś radę.

Pozdrawiam

Napisano

> Drodzy forumowicze.

> Piszę w imieniu mojego kolegi.

> Potrzebuje pilnej pomocy.

> Mój problem ma się następująco.

> Posiadam założone turbo we Fiacie Cinquecento 1.2 z silnikiem z Punto. Po założeniu turbiny oraz

> wszystkich elementów składowych wystąpił problem. Przy 2 tysiącach obrotów silnik się "dusi"

> oraz zapala się kontrolka wtrysku. Na stronie grabowskiego wyczytałem że rozwiązaniem może być

> założenie regulatora ciśnienia paliwa z regulowaną funkcją FMU.

> Bardzo proszę ekspertów o jakąś radę.

> Pozdrawiam

podstawowe pytanie: Jak auto jest wystrojone?

Napisano

> Drodzy forumowicze.

> Piszę w imieniu mojego kolegi.

> Potrzebuje pilnej pomocy.

> Mój problem ma się następująco.

> Posiadam założone turbo we Fiacie Cinquecento 1.2 z silnikiem z Punto. Po założeniu turbiny oraz

> wszystkich elementów składowych wystąpił problem. Przy 2 tysiącach obrotów silnik się "dusi"

> oraz zapala się kontrolka wtrysku. Na stronie grabowskiego wyczytałem że rozwiązaniem może być

> założenie regulatora ciśnienia paliwa z regulowaną funkcją FMU.

> Bardzo proszę ekspertów o jakąś radę.

> Pozdrawiam

więcej powietrza to i więcej paliwa potrzeba

czyżby kolega zapomniał o kwestii strojenia ?

co do FMU się nie wypowiem

Napisano

> więcej powietrza to i więcej paliwa potrzeba

> czyżby kolega zapomniał o kwestii strojenia ?

> co do FMU się nie wypowiem

Pobawię się w mały hazard: stawiam na założone większe wtryski i/lub inny MAP sensor i modlenie się, że zadziała. Albo, jakaś masakryczna niedoróbka mechaniczna.

Napisano

> Pobawię się w mały hazard: stawiam na założone większe wtryski i/lub inny MAP sensor i modlenie

> się, że zadziała. Albo, jakaś masakryczna niedoróbka mechaniczna.

a ja stawiam że zmotał i nic nie strojone niczym, nawet nic nie wymienione grinser006.gif

Napisano

> podstawowe pytanie: Jak auto jest wystrojone?

heh pewni zapomnial o tym grinser006.gif

Napisano

I tu jest miejsce na KME Diego G3 i tanie turbowanie cool.gif

Napisano

> I tu jest miejsce na KME Diego G3 i tanie turbowanie

Lub mniejszą masę i mniej problemów z SA lub masterem 3.

Napisano
  • Autor

> Pobawię się w mały hazard: stawiam na założone większe wtryski i/lub inny MAP sensor i modlenie

> się, że zadziała. Albo, jakaś masakryczna niedoróbka mechaniczna.

Proszę o prostą zrozumiałą podpowiedz:

Większe wtryski -> jakie, z jakiego modelu??

Strojenie -> co i jak??

Większość z was mogą się śmiać a ja potrzebuje konkretnej pomocy i prostego krok po kroku wytłumaczenia.

Pozdrawiam

Napisano

> Proszę o prostą zrozumiałą podpowiedz:

> Większe wtryski -Strojenie -

> Większość z was mogą się śmiać a ja potrzebuje konkretnej pomocy i prostego krok po kroku

> wytłumaczenia.

> Pozdrawiam

to krok w krok może napisz co jest zrobione i będzie łatwiej coś doradzić niż takie gdybanie co by było lepsze, a co gorsze

Napisano

> Większość z was mogą się śmiać a ja potrzebuje konkretnej pomocy i prostego krok po kroku

> wytłumaczenia.

> Pozdrawiam

prosta zrozumiała odpowiedz -----> jak sie nie umie to sie nie robi a takie pytania w takim stylu wypowiedzi to sobie na streetracing.pl zadawaj i tam sie z nimi tasuj nie masz zielonego pojecia jak to powinno działac i nawet jak ktos ci powie jakie wtryski to i tak nic nie zmieni bo widzac jaką masz wiedze to zalozysz je na gałce zmiany biegów a zeby było jeszcze weselej to masz taką strone i tu wszystko znajdziesz bez zająknięcia tylko trzeba sie samemu potrudzic

Napisano

Pewnie myślał, że to jest Plug&Play biglaugh.gif Teraz tylko czekać kiedy wybuchnie i silnik powie papa 30.GIF

Napisano

> wytłumaczenia.

Nie traktuj tego jako śmiania, po prostu nie dostarczyłeś praktycznie żadnych informacji, a nikt tutaj wróżką nie jest. Jak mówi Huba, napisz co i jak to się postaramy coś doradzić.

(Odpowiedzi typu "nie powinieneś się był do tego zabierać" też nie traktuj poważnie, ja 5 lat temu nie potrafiłem oleju sam zmienić, a mimo tego się "zabrałem").

Napisano
  • Autor

Generalnie odesłać do google potrafi każdy, pozatym moje auto moja sprawa, mogę sobie modyfikować wedle woli grinser006.gifzeby.GIF To że mam trudne początki, tak bywa. A teraz do rzeczy:

Silnik 1.2 z Fiata Punto SPI + turbina z Fiata Uno 1.4 TD + intercooler. Zawór upustowy z Fiata Coupe 2.0 16V Turbo. Reszta robiona wedle opisu "Turbo, zrób se sam".

Przy 3.5k obrotów włącza się kontrolka wtrysku a silnik się "dusi".

Jakie inne szczegóły są potrzebane??

>Dwie metody taniego wystrojenia.... Wydajne wtryski i regulator ciśnienia paliwa nadciśnieniowy albo jak kto woli FMU, koszt ok. 50- 200pln za wtryski i 100- 200pln za FMU/regulator.

Pomoże??

Większy wtrysk?

PS: Broń Boże nie chciałem nikogo obraźić. smile.gif

Napisano

> Nie traktuj tego jako śmiania, po prostu nie dostarczyłeś praktycznie żadnych informacji, a nikt

> tutaj wróżką nie jest. Jak mówi Huba, napisz co i jak to się postaramy coś doradzić.

> (Odpowiedzi typu "nie powinieneś się był do tego zabierać" też nie traktuj poważnie, ja 5 lat temu

> nie potrafiłem oleju sam zmienić, a mimo tego się "zabrałem").

a ja 2 lata temu nie wiedziałem co to mapa paliwa jest wogóle zlosnik.gif i też sie za to zabrałem biglaugh.gif i jeździło to nawet zlosnik.gif

a teraz jeszcze lepiej będzie jeździć miajmy nadzieje wink.gif

Napisano

> Generalnie odesłać do google potrafi każdy, pozatym moje auto moja sprawa, mogę sobie modyfikować

> wedle woli To że mam trudne początki, tak bywa. A teraz do rzeczy:

> Silnik 1.2 z Fiata Punto SPI + turbina z Fiata Uno 1.4 TD + intercooler. Zawór upustowy z Fiata

> Coupe 2.0 16V Turbo. Reszta robiona wedle opisu "Turbo, zrób se sam".

> Przy 3.5k obrotów włącza się kontrolka wtrysku a silnik się "dusi".

> Jakie inne szczegóły są potrzebane??

> Pomoże??

> Większy wtrysk?

> PS: Broń Boże nie chciałem nikogo obraźić.

Ponieważ nikt Ci jeszcze nie odpisał to tak. Zakładam, że mechanicznie wszystko zrobiłeś mniej więcej jak trzeba, znaczy się turbina ma smarowanie, i to dopwiednie, dolot jest zrobiony szczelnie, itd, itp. Powiedz jeszcze, czy odprężałeś silnik jakoś.

Czyli, tak cały silnik masz SPI, łącznie z głowicą, do tego kompa 1.2 SPI, do tego seryjną pompę paliwa. Wtrysk też masz domniemam seryjny, bo do SPI nie ma praktycznych możliwości zamontowania czegokolwiek większego. I generalnie oprócz silnika i turbiny nic nie modziłeś.

Dlaczego konkretnie Ci się dusi przy X obrotów to nie wiem, ale prawie na pewno nie starcza mu paliwa, w szczególności jak już zaczyna Ci dmuchać turbo. Turbo daje w pip więcej powietrza, i potrzebujesz w pip więcej paliwa do tego. Ponieważ masz SPI, to jedyna droga wyjścia z tego to dodatkowy wtrysk zamontowany w dolocie (kopułce) i jakieś urządzenie, najlepiej elektroniczne, do sterowania tym wtryskiem. Żeby to zadziałało to potrzebujesz też do tego zestawu większą pompę paliwa i regulator ciśnienia przed tym dodatkowym wtryskiem, żeby stabilnie działał. Co do urządzeń sterujących, to dostaniesz mnóstwo wskazówek od innych, ja tu się nie będę wypowiadał, oprócz tego, że chyba nasz lokalny ECUMaster się do tego super nadaje, i tego, że jakiekolwiek to urządzenie by nie było, potrzebuje też wiedzieć ile jest powietrza u dolocie, a wieć czujnik MAP dodatkowy (ale może ecumaster posiada wbudowany, nie wiem).

EDIT: Inna zupełnie kwestia jest taka, że jak nie odprężyłeś silnika i władowałeś taką turbinę (to jest chyba RHB5 IHI), to generalnie daleko nie zajedziesz przy takim srojeniu jak opisane wyżej, bo potrzebujesz zmodyfikować zapłon w całym zakresie pracy silnika, żeby go nie wysadzić. Ale to już inni Ci powiedzą jak zrobić.

Napisano

dusi sie i wywala blad bo map sensor zczytuje coraz wieksze nadcisnienie i glupieje

Napisano

> Generalnie odesłać do google potrafi każdy, pozatym moje auto moja sprawa, mogę sobie modyfikować

> wedle woli To że mam trudne początki, tak bywa. A teraz do rzeczy:

> Silnik 1.2 z Fiata Punto SPI + turbina z Fiata Uno 1.4 TD + intercooler. Zawór upustowy z Fiata

> Coupe 2.0 16V Turbo. Reszta robiona wedle opisu "Turbo, zrób se sam".

> Przy 3.5k obrotów włącza się kontrolka wtrysku a silnik się "dusi".

> Jakie inne szczegóły są potrzebane??

> Pomoże??

> Większy wtrysk?

> PS: Broń Boże nie chciałem nikogo obraźić.

czyli nic paliwa nie dolane... a map sensor widzi nadciśnienie.

1) seryjny map nie ma prawa widzieć nadciśnienia

2) musisz paliwo dostarczyć, jak nie dostarczysz to nie będzie jechało zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

>Ponieważ masz SPI, to jedyna droga wyjścia z tego to dodatkowy wtrysk zamontowany w dolocie (kopułce)......

Jaki wtrysk zastosować, z jakiego modelu??

Napisano

> Jaki wtrysk zastosować, z jakiego modelu??

Taki sam jak masz seryjny albo od 1.1 SPI chociaż podejrzewam że toto samo. Musisz tez założyć wydajniejszą pompę paliwa i kupić ecumastera i szerokopasmowke. Dobrze by było mieć tez egt. Mieszanke ustawiasz tak zeby było 11,5-12:1 zapłon cofasz o kilka stopni w zależności od nadcisnienia. (Ja się posilkowalem czujnikiem spalania stukowego i oscyloskopem), egt nie może przekraczać 800 stopni. To tak zgrubsza

Napisano

Na mój chłopski rozum to każdy, który da się fizycznie wmontować i ma dostateczną wydajność, tzn. co najmniej taką jak seryjny.

Napisano

pamiętam że kiedyś kto robił na wtryskiwaczu z poloneza jak zamiennik serii o większym wydatku, można też zasadzić jakikolwiek +240ccm i czymś go wysterować, jak chcesz to mam komplet wtrysków do uno turbo, są na listwie stalowaj i łatwo można je dołączać w razie potrzeby jak by 1 był za mało.

Napisano

podłącze się pod temat....

1,2 16v - brak napięcia na kompie

z moich obserwacji wynikało że zapłon się w ogólę nie rusza,

podjechałem na diagnostykę i nie chciał się wogóle połączyć z testerem

majster pomierzył złącze diagnostyczne i stwierdził brak napięcia, co za tym idzie brak napięcia na kompie i zapłon stale w jednym położeniu

gdzie szukać przyczyn braku napięcia??

proszę o pomoc bo mocy brakuje;/ zwłaszcza przy wchodzeniu w nadciśnienie, co jest bardzo wk%#@#$ niefajne

będę wdzięczny za każde podpowiedzi

Napisano

> pamiętam że kiedyś kto robił na wtryskiwaczu z poloneza jak zamiennik serii o większym wydatku,

> można też zasadzić jakikolwiek +240ccm i czymś go wysterować, jak chcesz to mam komplet

> wtrysków do uno turbo, są na listwie stalowaj i łatwo można je dołączać w razie potrzeby jak

> by 1 był za mało.

Stalowej? cfaniaczek.gif

Napisano

> Stalowej?

no raczej zlosnik.gif to som te starsze, na przewodach do listwy a nie bezpośrenio w listwie ok.gif

Napisano

> no raczej to som te starsze, na przewodach do listwy a nie bezpośrenio w listwie

czyli z 1.3 T

Napisano

> no raczej to som te starsze, na przewodach do listwy a nie bezpośrenio w listwie

No wiem bo mam takie w garażu właśnie na przewodach.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Kolega zakupił taki oto regulator ciśnienia paliwa:

> http://allegro.pl/item1124312900_sportowy_regulator_cisnienia_paliwa_nowy.html

> Pytanie jak go najlepiej ustawić i jak szukać optymalnego ustawienia.

> Przymierza się także do wymiany pompy paliwa na bardziej wydajną.

2.2-2.5 bara na wolnych - niech celuje, by w atmosferycznym ciśnieniu w dolocie miał ok. 3 barów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.