Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co myślicie o pasku przyciemniającym na przednią szybę ?

Featured Replies

Napisano

jak w temacie, nie chodzi mi tyle o walor estetyczny lecz bardziej praktyczny. Czy daje to coś szczególnie latem, czy nie pogarsza widoczności itp. Mam taką folię czarną ( u góry ciemna i potem w dół coraz jaśniejsza)zastanawiam się czy warto założyć. Aha i co na to mówią przepisy i policial.gif

Napisano

ja wlasnie chce sobie takie cos zamontowac, jak dla mnie to taki zamiennik daszka przeciwslonecznego 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Czy daje to coś

> szczególnie latem, czy nie pogarsza widoczności itp.

Latem nic nie daje, ale w sezonie jesień/zima szybciej "wygasza" jupitery nad ulicami, zwłaszcza że te im bardziej są nad samochodem, tym bardziej oślepiają grinser006.gif

Napisano

> jak w temacie, nie chodzi mi tyle o walor estetyczny lecz bardziej praktyczny. Czy daje to coś

> szczególnie latem, czy nie pogarsza widoczności itp. Mam taką folię czarną ( u góry ciemna i

> potem w dół coraz jaśniejsza)zastanawiam się czy warto założyć. Aha i co na to mówią przepisy

> i

Kup sobie okulary w wędkarskim, żaden pasek nie da takiego efektu ok.gif

Napisano

> Kup sobie okulary w wędkarskim, żaden pasek nie da takiego efektu

Zapomniałeś dodać, że polaryzacyjne ok.gif

Napisano

u mnie jest taki od nowości i jest jak kolega wyżej napisał: na słońce nie pomoże, ale na jakieś refleksy z latarni i reklam jest ok

Napisano

> Zapomniałeś dodać, że polaryzacyjne

zapomniałem ok.gif

Napisano

warto kolego.walor najwazniejszy nie widac gęb z wielu fotoradarów

Napisano

> warto kolego.walor najwazniejszy nie widac gęb z wielu fotoradarów

oraz sygnalizatorów znajdujących się nad jezdnią

Napisano

> oraz sygnalizatorów znajdujących się nad jezdnią

widziałem ostatnio fajną rzecz. Pasek z folii czarnej tej reklamowej. Z zewnatrz wyglada na jednolita od środka wszystko widac dobra rzecz

Napisano
  • Autor

> Kup sobie okulary w wędkarskim, żaden pasek nie da takiego efektu

problem że noszę okulary korekcyjne . Miałem już nakładki polaryzacyjne na okulary ale to uciążliwe i niezbyt wygodne.

I druga sprawa nikt nie napisał czy regulują to jakieś przepisy. niewiem.gif

Napisano

wycieraczki nie moga zachodzic na ten pasek, kiedys juz zrywalismy frown.gif (tyle, ze to byla nieprzezroczysta naklejka o znacznej szerokosci)

Napisano

> jak w temacie, nie chodzi mi tyle o walor estetyczny lecz bardziej praktyczny. Czy daje to coś

> szczególnie latem, czy nie pogarsza widoczności itp. Mam taką folię czarną ( u góry ciemna i

> potem w dół coraz jaśniejsza)zastanawiam się czy warto założyć. Aha i co na to mówią przepisy

> i

Ja zrobilem sobie z folii przyciemniajacej i sprawia sie swietnie. Nieprawda jest ze przydaje sie tylko w nocy. Pomaga w takie sloneczne dni jak dzis.

Napisano

> i

pasek przeciw słoneczny to się nazywa nie może przekraczać 1/3 wysokości szyby jeśli jest stopniowany(od środka widac jak prze szybę przyciemnioną) bądź 1/5 jeśli jest cały czarny(nieprzepuszczalny)

miałem w moim Seicento, nie wiem jaki ale na początku, ale ja wymieniłem na polaryzacyjny... tylko ,że typowo na 1/3 szyby daszki przestały byc potrzebne( i tak ich nie było) ,a zachody słońca już nie dokuczały. W Audi miałem to seryjnie i było to samo w świetle słońca niewidoczny a jak światło zaczeło być bardziej czerwone/niżej tym mocniej się uwidaczniał ok.gif

Napisano

W Felicii pękła mi szyba i wymieniłem na taką z paskiem p. słonecznym, który już fabrycznie w jest wykonany przy górnej krawędzi szyby.

Myślałem, że to coś pomoże ale ogólnie mówiąc, nic to nie daje.

Napisano

> i

Mam w Uno naklejony pasek na wysokość taką, na jaką sięgają opuszczone osłony przeciwsłoneczne. Moja główna droga do domu to wprost na zachód, więc często jeżdżę pod słońce,

Oczywiście słońca to całkowicie nie "wycina", ale jest o niebo lepiej, niż było bez tego - gdy wyjedziesz pod światło i zanim opuścisz osłony, uderzenie po oczach jest znacząco mniejsze. Z kolei słońce przeświecające "dziurą" przy lusterku też mniej oślepia. A koloru świateł to wcale nie zniekształca. Pasek mi naklejali w Warszawie na Szeligowskiej, w punkcie "tuningu".

Z kolei w Audi oryginalna szyba zielona miała taki pasek fabrycznie i był doskonały, też nie zmieniał kolorów świateł. Niestety po naprawie słupka, w który dostałem kamieniem i potem korodował doprowadzając do pękania szyb, blacharz się walnął i wstawił mi dymioną nie na zielono, a na brązowo. I ta ma pasek kompletnie do kitu, wszystkie światła sygnalizatorów w nim są pomarańczowe.

Napisano

trzeba się pochylać na światłach, bo tłumi kolory... odradzam...

Napisano

> I druga sprawa nikt nie napisał czy regulują to jakieś przepisy.

Byłem kiedyś na przeglądzie i koleś przedemną miał w fiacie bravo taki pasek naklejony i musiał go zrywać bo diagnosta mu powiedział że mu nie podbije przegladu. Jak to jest fabryczny pasek w szybie to ok ale jak naklejany to powiedział że nie może być.

Napisano

> trzeba się pochylać na światłach, bo tłumi kolory... odradzam...

tłumi kolory ale chyba nadal widać która lampa na sygnalizatorze się świeci smirk.gif

Napisano

Ja mam z tej samej foli co tylne szyby ,jak zmieniłem szybe przednia wytrzymałem tylko dwa dni bez niego grinser006.gif jak dla mnie dużooo lepiej i przyjemniej sie jeżdzi .

Napisano

> trzeba się pochylać na światłach, bo tłumi kolory... odradzam...

Zależy z czego ten pasek jest. Mnie założyli z takiej folii, że nic nie tłumi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.