Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra H klimatyzacja

Featured Replies

Napisano

Mam do was pytanie czy przy włączonej klimatyzacji (astra 1,7cdti 100km)

podczas ruszania czujecie duży spadek mocy?

Wydaje mi się ,że kiedyś tak nie miałem.

Czy na obciążenie silnika przy włączonej klimatyzacji ma również ilość czynnika chłodzącego ,smarnego ?

Napisano

Na pewno wpływ ma temperatura zewnętrzna, przynajmniej ja to tak odczuwam, im goręcej na dworze, tym auto z włączoną klimą jest słabsze.

Napisano
  • Autor

> Na pewno wpływ ma temperatura zewnętrzna, przynajmniej ja to tak odczuwam, im goręcej na dworze,

> tym auto z włączoną klimą jest słabsze.

Właśnie też mi się tak wydaje

Napisano

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to przy dużym upale Intercooler traci efektywność z racji mniejszej gęstości powietrza, do tego dochodzi obciążenie silnika kompresorem klimatyzacji i mamy ubytki w mocy.

Napisano

> Jedyne co mi przychodzi do głowy, to przy dużym upale Intercooler traci efektywność

U mnie brak intercoolera a ubytek mocy tez zauważalny wraz ze wzrostem temp. zewnętrznej oslabiony.gif

> dochodzi obciążenie silnika kompresorem klimatyzacji i mamy ubytki w mocy.

to chyba największy problem crazy.gif Ale i tak warte to chłodka w środku zlosnik.gif

Napisano

Tak zauwazam przy ruszaniu wlasnie szczegolnie. Tzn jak jade to juz nie wiem czy mam czy nie mam wlaczona ale przy ruszaniu musze lekko dac wiecej gazu... i nie raz z przyzwyczajenia potrafi mi zgasnac na skrzyzowaniu gdyz ruszam tak jak zwykle jak bez klimy sick.gif

Napisano

> Tak zauwazam przy ruszaniu wlasnie szczegolnie. Tzn jak jade to juz nie wiem czy mam czy nie mam

> wlaczona ale przy ruszaniu musze lekko dac wiecej gazu...

W 1.9 DTL jest taka sama sytuacja

Napisano

> Mam do was pytanie czy przy włączonej klimatyzacji (astra 1,7cdti 100km)

> podczas ruszania czujecie duży spadek mocy?

> Wydaje mi się ,że kiedyś tak nie miałem.

> Czy na obciążenie silnika przy włączonej klimatyzacji ma również ilość czynnika chłodzącego

> ,smarnego ?

zauważyłem coś takiego jadę z włączoną klimą w trasie: 4 osoby, ja 105 kg reszta lekko drugie tyle.

to w trasie jak na przykłąd ruszam spod świateł to nie czuję tych spadków mocy tak drastycznie, ale jak wiedziemy do miasta i katujemy się w korkach to rzeczywiście zdycha przy ruszaniu. pozdrawiam

Napisano

> zauważyłem coś takiego jadę z włączoną klimą w trasie: 4 osoby, ja 105 kg reszta lekko drugie tyle.

> to w trasie jak na przykłąd ruszam spod świateł to nie czuję tych spadków mocy tak drastycznie, ale

> jak wiedziemy do miasta i katujemy się w korkach to rzeczywiście zdycha przy ruszaniu.

> pozdrawiam

A przy jakim silniku takie wrażenia??

Takim jak w podpisie??

PZDR VEN

Napisano

> Mam do was pytanie czy przy włączonej klimatyzacji (astra 1,7cdti 100km)

> podczas ruszania czujecie duży spadek mocy?

> Wydaje mi się ,że kiedyś tak nie miałem.

> Czy na obciążenie silnika przy włączonej klimatyzacji ma również ilość czynnika chłodzącego

> ,smarnego ?

Tak samo, szczególnie przy takich upałach jak dzisiejszy. pad.gif

Klimę mam świeżo po serwisie więc to raczej nie wina poziomu czynnika.

Napisano

> A przy jakim silniku takie wrażenia??

> Takim jak w podpisie??

> PZDR VEN

oczywista, a to po raz kolejny dowodzi jak pisał jeden zasłużony na forum kolega że mam coś spaprane w okolicach alternatora (od nowości)

w końcu muszę ruszy d.. do serwisu gwarancyjnego.

pozdrawiam

Napisano

> Tak samo, szczególnie przy takich upałach jak dzisiejszy.

> Klimę mam świeżo po serwisie więc to raczej nie wina poziomu czynnika.

A może jednak?,zaraz po zakupie Astry w zeszłym roku wiosną, udałem się na serwis klimy do ASO(dobicie czynnika ,odgrzybianie ,nowy filtr i takie tam),po tym zabiegu Astra przy ruszaniu z włączoną klimą zachowywała się tak,jak by jej ktoś przyczepę przypiął,a przy tym wydawała jakieś piszczące odgłosy.W tym roku nie robiłem z klimą nic,poza wymianą filtra kabinowego,i...by może to subiektywne odczucie, ale nie odnotowuję już takiego spadku mocy,owszem jest wyczuwalny,ale w granicach rozsądku.Klima mimo upałów chłodzi bardzo dobrze.A może po przeglądzie miałem za dużo czynnika?,lub też wreszcie nauczyłem sie jezdzic z tym wołowatym silnikiem? hmm.gif.

Napisano

> Na pewno wpływ ma temperatura zewnętrzna, przynajmniej ja to tak odczuwam, im goręcej na dworze,

> tym auto z włączoną klimą jest słabsze.

Przyłączam się do tej opinii. U mnie też w te upały auto się gorzej wkręca.

Napisano

> Przyłączam się do tej opinii. U mnie też w te upały auto się gorzej wkręca.

U mnie to samo. Utrata mocy wprost proporcjonalna do wzrostu temperatury.

Ale wystarczy mocniej depnąć to następuje odłączenie sprężarki i można poganiać jak gdyby nigdy nic smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.