Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja - wydajność

Featured Replies

Napisano

Witam,

dziś dość gorący dzień, samochód postał 2 godz. w samo południe na pełnym słońcu i trudno mi go było schłodzić. Regulator ustawiony na najniższą temperaturę, nadmuch na 3 i powietrze było mało zimne. Dość często włączał się wentylator chłodnicy, co w chłodniejsze dni prawie się nie zdaża. Jeździłem po mieście przez ok. godzinę i miałem wyraźny niedostatek zimnego powietrza. Jak jest u Was ?

Pzdr.

Edycja: sprawdziłem klimatyzację dziś po południu; samochód w cieniu, temp. wewn./zewnętrzna 30 st. C, regulator na najniższą temp., nadmuch na 1, obieg zamknięty, czujnik termometru w kratce nawiewu. Po kilku minutach temp. ustabilizowała się na ok. 4.4 st. C. - czyli raczej działa, zaś w ekstremalnych warunkach nie daje sobie rady.

Napisano

Witaj w klubie, ja mam takie same wrazenie.

Sprawdzone w serwisie i wszystko podobno w porzadku. Niestety musze im wierzyc.

Napisano
  • Autor

> Sprawdzone w serwisie i wszystko podobno w porzadku. Niestety musze im wierzyc. <

Dzięki - trochę mnie uspokoiłeś smile.gif, chyba już wolę wersję "ten typ tak ma" niz boksowanie się z serwisem, który zamiast poprawić zwykle coś popsuje.

Pzdr.

Napisano

Przewietrzyłeś auto zanim włączyłeś klime ?

Ja po ostatnich przejezdzkach doblo i sx4 - ciesze sie ,ze szewi ma szara tapicerke i mocna klime smile.gif

Napisano
  • Autor

> Przewietrzyłeś auto zanim włączyłeś klime ? <

Tak, najpierw wietrzenie, potem klima i przez kilka minut obieg zamknięty.

> ciesze sie ,ze szewi ma szara tapicerke i mocna klime <

Przy niższych temperaturach wystarczyło ustawić wentylator na 1, a pokrętło temperatury pośrodku. Widać dziś było zbyt gorąco.

Pzdr.

Napisano

> Tak, najpierw wietrzenie, potem klima i przez kilka minut obieg zamknięty.

claps.gif

> Przy niższych temperaturach wystarczyło ustawić wentylator na 1, a pokrętło temperatury pośrodku.

> Widać dziś było zbyt gorąco.

Ja ustawiłem na 4... dzisiaj jak wsiadłem do szewiego w środku było 48c w sx4 bylo 54c - panic.gif

Napisano

> Witam,

> dziś dość gorący dzień, samochód postał 2 godz. w samo południe na pełnym słońcu i trudno mi go

> było schłodzić. Regulator ustawiony na najniższą temperaturę, nadmuch na 3 i powietrze było

> mało zimne. Dość często włączał się wentylator chłodnicy, co w chłodniejsze dni prawie się nie

> zdaża. Jeździłem po mieście przez ok. godzinę i miałem wyraźny niedostatek zimnego powietrza.

> Jak jest u Was ?

Przy 32*C w cieniu tak Lacetti, jak i Yaris ledwo dają radę schłodzić wnętrze.

Ja na 3 nie daję, raczej na 2 i nawiew na siebie smile.gif

Sprawdź temp z kratek - jak jest powyżej 10, to trza dobić czynnika do klimy.

Napisano

> Witaj w klubie, ja mam takie same wrazenie.

> Sprawdzone w serwisie i wszystko podobno w porzadku. Niestety musze im wierzyc.

Masz klimatronik? Męcz ich w serwisie. W 1,4 może być problem z wydajnością sprężarki w takich warunkach ale diesel nie ma prawa marudzić.

Ja mam ustawione na 24 stopnie, bo poniżej jest w środku zimno. Przy nagrzanym wnętrzu schłodzenie zajmuje mu kilka minut i potem bez wysiłku trzyma zadaną temperaturę na 2-3 biegu dmuchawy*.

Sprawdzone w większych upałach niż te 30 stopni co mamy teraz.

* wersje z klimatronikiem mają chyba z 8 biegów albo i więcej.

Napisano

> Ty masz chyba na prawde jakas wersje jak sie kiedys mowilo "eksportową".

Nie wiem, jak climatronic, ale klima manualna w Lacetti nie wyrabia w upały.

Napisano

Zdecydowanie.

Ja miałem bezpośrednie porównanie 2 lata temu w HR - Rezzo (świeżo po serwisie klimy) i Focus. W focusie można było zmarznąć, rezzo nie dawało rady - pewnie duży udział w tym ma ogromna powierzchnia szyb, ale klima nie należy do mistrzów wydajności.

Zastanawiam się czy DU nie poszło na łatwiznę i nie pakuje tej samej klimy do wszystkich aut - w aveo klima dawała radę.

Napisano

wczoraj autko postalo w sloncu okolo 4 godzinki (temp w cieniu 34 C , na sloncu o wiele wiecej)- nie dalo sie wsiasc do srodka - obieg wewnetrzny , dmuchawa na 3 i AC, lekko uchylone szyby aby gorace uciekalo i po okolo 10 minuty jazdy bylo juz przyjemnie

Napisano

> wczoraj autko postalo w sloncu okolo 4 godzinki (temp w cieniu 34 C , na sloncu o wiele wiecej)-

> nie dalo sie wsiasc do srodka - obieg wewnetrzny , dmuchawa na 3 i AC, lekko uchylone szyby

> aby gorace uciekalo i po okolo 10 minuty jazdy bylo juz przyjemnie

1.8 2004 klima automatyczna - po kilku minutach robi się chłodno, niezależnie od temperatury na zewnątrz, choć na początku kiepsko chłodzi - może wina nagrzanych kanałów powietrznych?

Napisano

Z tego co pamiętam to mój egzemplarz ściągali ze stocku w Hiszpanii, a mojej żony bodaj z Grecji.

Wersje Platinum w ogóle nie były robione z przeznaczeniem na polski rynek ze względu na nikłą sprzedaż.

Ale nie sądzę żeby naprawdę mogły być jakieś różnice w wykonaniu aut.

niewiem.gif

Napisano

> Z tego co pamiętam to mój egzemplarz ściągali ze stocku w Hiszpanii, a mojej żony bodaj z Grecji.

> Wersje Platinum w ogóle nie były robione z przeznaczeniem na polski rynek ze względu na nikłą

> sprzedaż.

> Ale nie sądzę żeby naprawdę mogły być jakieś różnice w wykonaniu aut.

Kazdy producent stsouje inne uklady na rozne kraje. I tak np inna bedzie w hiszpani a inna w ukrainie.

Napisano

Ja podobne zjawisko zaobserowałem w wydajnosci klimy ( climatronic) w Epice i Evandzie. Wegług mnie bardziej wydajna i chyba mocniejsza ( moze inny kompresor) jest w Epice. W Evandzie rowniez bylo milo, ale bez przesady. Natomiast w Epice jest to juz zauwazalne.

Pozdrawiam

Arek W-wa w oczekiwanie na nowa Epice ( dawniej Evanda CDX 04)

Napisano

W moim z 2004 roku (1,8 CDX) jest podobnie.

Nie wim czy jakieś graty między klimatronikami a manualami się pod maską różnią ale myślę że popełniacie klasyczny błąd. Startując w ten upał pierwsze parę km powinniście przy włączonej klimie zamykać obieg wewnętrzny, Klimatronik robi to sam- inaczej w życiu by tak szybko sie nie schłodził- no bo jak gdy plastiki parzą i jeszcze dopuścić 35 stopni z zewnątrz ?

Napisano

> W moim z 2004 roku (1,8 CDX) jest podobnie.

> Nie wim czy jakieś graty między klimatronikami a manualami się pod maską różnią ale myślę że

> popełniacie klasyczny błąd. Startując w ten upał pierwsze parę km powinniście przy włączonej

> klimie zamykać obieg wewnętrzny, Klimatronik robi to sam- inaczej w życiu by tak szybko sie

> nie schłodził- no bo jak gdy plastiki parzą i jeszcze dopuścić 35 stopni z zewnątrz ?

Ale na początek warto dobrze przewietrzyć - wewnątrz wczoraj miałem 51*C. Po pół godzinie schłodziłem do 30*C. Z kratek leci chłodne, ale czujnik pod deską wskazywał 30.

Więc gdy wyjeżdżam z parkingu z pracy, włączam klimę i opuszczam najpierw szyby w dół, potem zamykam szyby i obieg wewnętrzny.

Napisano

Nie no przewietrzenie to oczywistość więc zakładam że każdy to robi, ale z doświadczenia znajomych widzę że z obiegiem wewnętrznym nie wszyscy go stosują i potem zdziwienie że klima za słaba albo że nie działa. Póki przynajmniej plastiki (kanały) się nie schłodzą to nie można wpuszczać powietrza z zewnątrz do układu.

Ja też bym pewnie nie wiedział ale obserwuje jak automat kombinuje żeby szybko był chłodek wink.gif

Napisano

> Startując w ten upał pierwsze parę km powinniście przy włączonej

> klimie zamykać obieg wewnętrzny...

Ja w zasadzie jeżdżę w tej chwili cały czas na wewnętrznym, bo przy 34 st. C na zewnątrz klima nie wyrabia jak dmucha z zewnątrz. Jak auto jest nagrzane (stało na słońcu) to potrzeba dobre pół godziny żeby schłodzić wnętrze. Zwykle jak dojeżdżam do domu/pracy to już jest fajnie chłodno wink.gif. Lepiej jest jak auto stało w cieniu - wtedy w zasadzie klimka chodzi sobie na "2" biegu dmuchawy i radzi sobie z utrzymaniem temperatury (jeśli nie stoję w korku, bo wtedy trzeba wrzucić "3").

Mam jednak wrażenie że było ciut lepiej - w trasie do Cro jak dłużej podmuchało na "2" to mulher.gif już narzekała, że zimno... teraz muszę dmuchać stopień wyżej żeby był podobny efekt.

Ale to może kwestia filtra, bo zmieniany był jesienią... hmm.gif

Napisano

> Wegług mnie

> bardziej wydajna i chyba mocniejsza ( moze inny kompresor jest w Epice.

W czarnej Epice przy 34 stopniach w cieniu na plusie i ustawieniu zadanej temperatury na 24 stopnie i wyruszeniu w drogę, po 5-7 minutach wentylator już tylko podtrzymuje temperaturę na drugim czy trzecim biegu ( łącznie faktycznie jest ich z osiem ).

Epica ( diesel ) ma bardzo wydajny układ klimatyzacji - czerne, wielkie auto a w moment da się jechać z zamkniętymi szybami.

Fakt, że klimatronic zawsze rozpoczyna w tych warunkach pracę od obiegu zamkniętego.

Napisano

Jak nie zrobić tak źle zlosnik.gif

ja w Evie mam tak wydajną klimę, że jestem w SZOKU odpalam po 5 s. leci z nawiewów chłodne powietrze, po minucie leci lodowate o temp. 2 stopni, auto mogę schłodzić po przejechaniu dosłownie 1 km, tylko czy to aby zdrowo?

wiec rozsądek, ale fakt - lepiej zmiejszyć klimę niż ma jej brakować tak jak miałem w Nubie

Napisano

> Jak nie zrobić tak źle

> ja w Evie mam tak wydajną klimę, że jestem w SZOKU odpalam po 5 s. leci w nawiewów chłodne

> powietrze, po minucie leci lodowate o temp. 2 stopni, auto mogę schłodzić po przejechaniu

> dosłownie 1 km, tylko czy to aby zdrowo?

Tak było w starych Daewoo - w służbowym Espero potrafił szron z kratek lecieć zlosnik.gif

Napisano

przyznam się szczerze że miałem sobie zrobić serwis klimy. W zeszłym roku nabijałem czynnik i myślałem że jak Ci ktoś robi coś za free to zawsze Ci spierdzieli bo ta klima nie chodziła tak jak w innych autach które mam przyjemność użytkować. Miałem teraz właśnie coś zrobić w tym kierunku (uważałem że być może jest jakaś nieszczelność, albo za mało czynnika) ale widzę że nie tylko ja mam takie odczucia iż klima w Lacku jest mało wydajna. Aczkolwiek gdy są chłodniejsze dni, to wieje mrozem...

No ale cóż - widocznie ten typ tak ma grinser006.gif

Napisano

> Tak było w starych Daewoo - w służbowym Espero potrafił szron z kratek lecieć

to prawda, ciekawie dlaczego w nubie już tak dobrze nie było

Napisano

ale nuba ma identyczną sprężarkę co Eva (V5), chyba coś w nubach z wentylacją spartaczyli co by się również potwierdzało w "super skuteczny ogrzewaniu" nuby

Napisano

a tak przy okazji zapytam sie jak u Was z moca samochodu po wlaczeniu klimy - czujecie spadek ?

No ja dzisiaj w ta pogode (upal , przelotny descz , parowa na calego ze nie ma czym oddychac) po wlaczeniu klimy zauwazylem duzy spadek mocy , musialem krecic go wysoko na niskich biegach frown.gif

Napisano
  • Autor

> a tak przy okazji zapytam sie jak u Was z moca samochodu po wlaczeniu klimy - czujecie spadek ? <

U mnie czuć duży spadek mocy, z większym obciążeniem trudno podjechać pod górę.

Pzdr.

Napisano

> a tak przy okazji zapytam sie jak u Was z moca samochodu po wlaczeniu klimy - czujecie spadek ?

> (...)

W dieslu nie ma żadnej różnicy.

Napisano

> W dieslu nie ma żadnej różnicy.

Ja tam czuje, ale chyba z innego powodu (podejrzewam male przeciazenie na cewce kompresora, ale nie wiem jak to sprawdzic bo nie mam danych porownawczych)

Napisano

> Ja tam czuje, ale chyba z innego powodu (podejrzewam male przeciazenie na cewce kompresora, ale nie

> wiem jak to sprawdzic bo nie mam danych porownawczych)

Mogę Ci dać znać jak będę w serwisie przy 165kkm, to sobie mogą porównac z moim.

Napisano

> Mogę Ci dać znać jak będę w serwisie przy 165kkm, to sobie mogą porównac z moim.

OK, umawiaj sie z Robertem ja zaltwiam tylko z nim wszystko.

Napisano

> U mnie czuć duży spadek mocy, z większym obciążeniem trudno podjechać pod górę.

> Pzdr

Załadowany Lucek z klimą z silnikiem 1.6 też nie radzi sobie w górach i na autostradach. Jak juz rozpędzi się, to jedzie, ale na wszelkie manewry pedałem gazu ledwo reaguje.

Napisano

> a tak przy okazji zapytam sie jak u Was z moca samochodu po wlaczeniu klimy - czujecie spadek ?

bardzo duży spadek...

dlatego na skrzyżowaniach, żeby szybko się zebrać wyłączam klime zlosnik.gif , dodatkowo wspomagam się Pb98 cool.gif

Napisano

> bardzo duży spadek...

> dlatego na skrzyżowaniach, żeby szybko się zebrać wyłączam klime , dodatkowo wspomagam się Pb98

co do 98 to ja slyszalem ze wlasnie na 98 nasze autka maja mniejsza moc zamiast wiekszej

Napisano
  • Autor

> Gdy dynamicznie wciśniesz pedał gazu, to klimę wyłączy komputer <

Próbowałem na rózne sposoby > u mnie tak się nie dzieje > serwis ?

Pzdr.

Napisano

> Gdy dynamicznie wciśniesz pedał gazu, to klimę wyłączy komputer

wylaczy ale naglego wzrostu mocy (jakby klimy nie bylo) nie odczujesz

Napisano
  • Autor

> Odpal silnik, włącz klimę, podnieś maskę i mocno przekręć przepustnicą - powinno być słychać, jak

> sprzęgło klimy rozłącza się.<

Witam,

sprawdzę. Zadzwoniłem w tej sprawie przed chwilą do kilku serwisów, różnie mówią smile.gif. Ogólnie ponoć jest tak, że sprzegło (olejowe)ma chronić spręzarkę przed gwałtownym wzrostem obrotów, obniżając je, ale nie rozłączając do końca. Można uzyskać wrażenie lekkiego wzrostu mocy, ale nie jest to efekt działania "logicznego" układu, który ma wyłączyć klimatyzację, żeby uzyskać większą moc np. do wyprzedzania.

Pzdr.

Napisano

> Witam,

> sprawdzę. Zadzwoniłem w tej sprawie przed chwilą do kilku serwisów, różnie mówią . Ogólnie ponoć

> jest tak, że sprzegło (olejowe)ma chronić spręzarkę przed gwałtownym wzrostem obrotów,

> obniżając je, ale nie rozłączając do końca. Można uzyskać wrażenie lekkiego wzrostu mocy, ale

> nie jest to efekt działania "logicznego" układu, który ma wyłączyć klimatyzację, żeby uzyskać

> większą moc np. do wyprzedzania.

> Pzdr.

U mnie slychać głośne metaliczne załączanie sprzęgła.

Napisano
  • Autor

> U mnie slychać głośne metaliczne załączanie sprzęgła. <

Ja również słyszę takie załączanie/rozłączanie, przy naciskaniu przycisku A/C. Co do wzrostu mocy, czy testowałeś może, jaka jest różnica w czasie przyśpieszania bez klimy/gaz max i z klimą/gaz max. Teoretycznie (jeśli sprzęgło całkowicie rozłącza) powinno być prawie tak samo.

Pzdr.

Napisano

> Ja również słyszę takie załączanie/rozłączanie, przy naciskaniu przycisku A/C. Co do wzrostu mocy,

> czy testowałeś może, jaka jest różnica w czasie przyśpieszania bez klimy/gaz max i z

> klimą/gaz max. Teoretycznie (jeśli sprzęgło całkowicie rozłącza) powinno być prawie tak samo.

> Pzdr.

Nie testowałem. Przy normalnej jeździe auto zmulone jest klimą, szczególnie załadowane. Wtedy pewnie nawet nie da się mocniej rozkręcić silnika mimo pedalu gazu w podłodze.

Napisano

> Przy normalnej jeździe auto zmulone jest klimą, szczególnie załadowane. Wtedy

> pewnie nawet nie da się mocniej rozkręcić silnika mimo pedalu gazu w podłodze.

popieram 20.GIF

tylko szczerze przyznam że w innych markach tego w ogóle nie odczuwam (jeśli już to nawet nie zwróciłem na to uwagi, a więc spadek tej mocy musi być mniejszy w porównaniu do GM).

zrobię testa i Wam napiszę cfaniaczek.gif

Napisano

> Dzisiaj była taka wilgoć, ze z kratek leciała mgiełka a szyby z zewnątrz pokryway się rosą

Nie zaobserwowałem hmm.gif

Napisano

> U mnie slychać głośne metaliczne załączanie sprzęgła.

Epica tak samo ok.gif

Napisano

> dodatkowo wspomagam się Pb98

Co wspomagasz? Bo mocy silnikowi od tej 'lepszej' benzyny nie przybywa... wręcz przeciwnie hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.