Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lampki na zegarze w AII 2000

Featured Replies

Napisano

Właśnie oglądałem jedną dwójkę z 2000 roku x16xel, zaciekawiły mnie lampki przy przekręceniu kluczyka. Świeci się jakaś dziwna lampka... innaczej niż u mnie... (elektronicznie sterowany układ chłodzenia silnika). Cóż to jest? zeby.GIF w moim twinporcie zapala się alternator, silnik, olej na chwilę jeszcze poduszki i check chyba. Jak to jest u Was?

Napisano
  • Autor

> Gdybyś miał klimę, to też byś to miał. Pozdr.

Przecież mam zeby.GIF Wyczytałem w instrukcji, że powinna się świecić zeby.GIF ale u mnie się nie świeci zeby.GIF

Napisano

A żarówkę masz? Lampka zapala się, po chwili sama gaśnie. W niektórych sterownikach gaśnie po właczeniu silnika.

PS. A czy u ciebie klima nie jest sterowana bezpośrednio z ECM? Cos mi tam sie plącze w pamięci, wtedy lampki może nie być, bo ona jest od modułu klimy. A instrukcja może być uniwersalna... Pozdr.

Napisano
  • Autor

> A żarówkę masz? Lampka zapala się, po chwili sama gaśnie. W niektórych sterownikach gaśnie po

> właczeniu silnika.

A skad mam wiedziec, nigdy się nie swieciła zeby.GIF a juz mialem zarzucić gościowi grzebanie w liczniku. zeby.GIF

> PS. A czy u ciebie klima nie jest sterowana bezpośrednio z ECM? Cos mi

Chyba faktycznie byla tu rozmowa kiedys na ten temat...

Napisano

To są 2 wyjścia:

- zdobyć schemat Z14XEP

lub

- zerknąć pod samochód pod lewy błotnik - moduł klimy jest obok zbiornika spryskiwaczy - taka szara puszka w prążki, z której wychodzą 2 grube wiązki przewodów: jedna idzie w okolice wentylatorów, druga w kierunku silnika, poszukaj zdjęć na Allegro. Nie trzeba kanału - wystarczy położyc się na ziemi.

Pozdr.

Napisano

> Gdybyś miał klimę, to też byś to miał. Pozdr.

eee no, przecie jak nie ma modułu chłodzenia (silniki Zxx) to nie będzie świecić kontrolka w zegarach wink.gif

brat

Napisano

ECM w Z16XE, Z16SE w 2004 maja moduł chłodzenia,wieć kontrolka musi być , Z14XEP w 2005 r. ma wyjścia na moduł chłodzenia (nie mam pełnego chcematu), więc pewnie moduł też jest. Przynajmniej tak jest na posiadanych schematach. Mogę jeszcze sprawdzić w EPC.

PS. W EPC są moduły do m.in.: X12XE,Z12XE,X14XE,Z14XE,X16SZR,C16SEL, X16XEL,Z16SE,Z16XE,X18XE1,Z18XE, X20XER,X20XEV

Do X14XEP i innych twinportów nie ma, więc nie ma kontrolki. Tylko nie kumam dokąd na schemacie idą sygnały z ECM oznaczona MK [AC]?

283972029-X14XEP-.jpg

Pozdr.

post-65098-14352508956722_thumb.jpg

Napisano

> Właśnie oglądałem jedną dwójkę z 2000 roku x16xel, zaciekawiły mnie lampki przy przekręceniu

> kluczyka. Świeci się jakaś dziwna lampka... innaczej niż u mnie... (elektronicznie sterowany

> układ chłodzenia silnika). Cóż to jest? w moim twinporcie zapala się alternator, silnik, olej

> na chwilę jeszcze poduszki i check chyba. Jak to jest u Was?

Ja mam Z16XE z 2002 roku i ma klimę nawet climatronic i tez nie świeci mi się ta kontrolka.

Mam Opel scanner'a i nie da rady połączyć się z ECU Chłodzenia.

Natomiast do ECU Climatronic'a wchodze bez problemu.

Mam jeden wentylatorem i wszystko chodzi super.

Napisano

> Tylko nie kumam dokąd na schemacie idą sygnały z ECM oznaczona MK [AC]?

Do wentylatora:

283974055-wiatrak.JPG

post-73232-14352508962489_thumb.jpg

Napisano

> ECM w Z16XE, Z16SE w 2004 maja moduł chłodzenia,wieć kontrolka musi być ,

> Do X14XEP i innych twinportów nie ma, więc nie ma kontrolki. Tylko nie kumam dokąd na schemacie idą

> sygnały z ECM oznaczona MK [AC]?

nie wiem jak się to ma do EPC ale moim zdaniem jest tak, że jak jest moduł to jest kontrolka jak go nie ma to kontrolki też nie ma,

niezależnie od powyższego wydawało mi się że Z-tki od pewnego MY nie mają modułów chłodzenia,

brat

Napisano

> wydawało mi się że Z-tki od pewnego MY nie mają modułów chłodzenia,

Nie przeczę, mój EPC też jest do pewnego MY... a nowszych schematów od 2005 roku w górę nie posiadam. Pozdr.

Napisano
  • Autor

Pytanie z innej beczki, jak się nie świeci kontrolka oleju to czujnik/lampka czy też może były jakieś różne wersje w Astrach?

Napisano

Kontrolka oleju jest w każdym samochodzie. Jeśli wcale się nie zapala, wina jest w:

- uszkodzonej kontrolce lub braku jej zasilania w zegarach lub

- jest na stałe odcieta od czujnika (przewód od zegarów do czujnika) lub

- padnięty czujnik nie zwiera jej do masy.

Pozdr.

• 2 lata później...
Napisano

> eee no, przecie jak nie ma modułu chłodzenia (silniki Zxx) to nie będzie świecić kontrolka w

> zegarach

Witam

Mam dość pilne pytanie więc pozwoliłem sobie odświeżyć temat. Jest sobie Zafira (A) 1,8 z 2003 roku z klimą niestety nie wiem jaki silnik, prawdopodobnie Z18XE (w grę wchodzi również X18XE). Po włączeniu zapłonu nie zapala się w/w lampka pt. "Elektronicznie sterowne chłodzenie silnika" Czy to możliwe że w tym modelu auta (z silnikiem Z18xx) niema również wspomnianego modułu chłodzenia i stąd brak sygnalizacji lamki?

Napisano

Modułu nie ma bo wiatrakami steruje ECU.

(Kącik Opla piętro wyżej shhh.gif).

Napisano

> Modułu nie ma bo wiatrakami steruje ECU.

> (Kącik Opla piętro wyżej ).

Dzięki Orochimaru za szybką odpowiedź. Więc podsumowując, w Zafirze A (Astrze G) z silnikiem Z18XE brak jest modułu chłodzenia, więc naturalnym zjawiskiem jest, że lampka kontrolna nie zapala się przy zapłonie silnika?

Sorki za tak łopatologiczne drążenie tematu, ale wątek jest dla mnie dość pilący. Nie znam tego silnika i nie mam w ogóle rozeznania w w/w temacie zależności moduł-lampka wiec na szybko pozwoliłem sobie pogłębić wiedzę w tej dziedzinie. Mam upatrzoną Zafirkę a nie chciałbym kogoś posadzić o umyślne grzebanie przy lampkach kontrolkach w ceku ukrycia jakichś defektów auta.

P.S.

Przyjmuje z pokorą upomnienie, ale mam nadzieję, że tym wątkiem zbytnio nie naruszyłem zasad panujących na forum gdyż Zafira A to w zasadzie Astra G tylko w większej budzie, więc gdzie jak nie tu mogłem liczyć na profesjonalną pomoc i szybką pomoc.

Pzdr.

Napisano

Łopatologicznie, to Astra G/Zafira A od 2003r. nie ma modułu chłodzenia. Jeśli chcesz mieć pewność, musisz zajrzeć za przód lewego nadkola. Tam znajduje się moduł we wcześniejszych rocznikach. A skoro modułu nie ma, nie ma też co zapalać kontrolki wink.gif.

Napisano

> Łopatologicznie, to Astra G/Zafira A od 2003r. nie ma modułu chłodzenia. Jeśli chcesz mieć pewność,

> musisz zajrzeć za przód lewego nadkola. Tam znajduje się moduł we wcześniejszych rocznikach. A

> skoro modułu nie ma, nie ma też co zapalać kontrolki .

Orochimaru, jeszcze raz dzięki za pomoc. Było tak jak napisałeś.

P.S.

Myślę że z pytaniami odnośnie Zafiry jeszcze nieraz zagoszczę na forum Astry bo tylko tu z tego co widzę mogę liczyć na szybką i rzetelną pomoc.

Pzdr.

Napisano

> Myślę że z pytaniami odnośnie Zafiry jeszcze nieraz zagoszczę na forum Astry

Że zacytuję klasyka: nie wydaje mnie sie... grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> Że zacytuję klasyka: nie wydaje mnie sie...

> Pozdroofka

Lelek Ty chyba nie masz sumienia crazy.gif. Gdzie jak nie na forum Asterki będą mógł otrzymać szybką i kompetentną pomoc.

Niestety koledzy z innych kącików maja jakąś krępacje bo raczej nie są zbyt wylewni do dyskusji. Jak dotąd otrzymałem 0 (słownie zero) wsparcia z ich strony, pomimo kilkudziesięciu odwiedzin tematu który napisałem. hehe.gif

Pzdr.

Volk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.