Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaka temp. z nawiewu przy włączonej klimie ?

Featured Replies

Napisano

Witam.

W moim aucie przy obecnej temperaturze na zewnatrz ( około 30 stopni) po włączeniu klimy na pierwszy bieg dmuchawy, obieg wewnętrzny i silnik pracujący na wolnych obrotach, temperatura w środkowej kratce nawiewu spada do 9 stopni. Po zwiększeniu obrotów silnika spada do około 8-7 stopni.

Wszystko w porządku z moją klimą czy mam się udać do specjalisty celem uzupełnienia czynnika chłodniczego wink.gif ?

Pozdrawiam.

Napisano

> Wszystko w porządku z moją klimą czy mam się udać do specjalisty celem uzupełnienia czynnika

> chłodniczego ?

Moim zdaniem ilość czynnika mierzy się przede wszystkim za pomocą ciśnieniomierza i patrzenie na temperaturę powietrza wiele nie powie.

Napisano

> Moim zdaniem ilość czynnika mierzy się przede wszystkim za pomocą ciśnieniomierza i patrzenie na

> temperaturę powietrza wiele nie powie.

Ilość czynnika można określić tylko przez jego odciągnięcie. Ciśnieniomierz nie powie o jego ilości dosłownie nic, poza tym że jeszcze jest w układzie.

Temperatura rzędu 8* zwłaszcza w taki upał jak dzisiaj świadczy, ze klima jest o.k. Nawet bardzo.

Napisano

> Ciśnieniomierz nie powie o jego ilości

> dosłownie nic, poza tym że jeszcze jest w układzie.

Ciekawe, bo mam dwa specjalne ciśnieniomierze do klimy samochodowej i pokazują czy czynnika jest za mało, w sam raz czy za dużo...

Napisano

> Ciekawe, bo mam dwa specjalne ciśnieniomierze do klimy samochodowej i pokazują czy czynnika jest za

> mało, w sam raz czy za dużo...

Możliwe, że w przypadku konkretnego samochodu znając pojemność i zakres ciśnień można to określić w granicach właśnie mało/dobrze/dużo. Konkretnie ilości tak nie określimy i może być spory błąd ze względu na zewnętrzne temperaturę i ciśnienie.

Napisano

>

> Temperatura rzędu 8* zwłaszcza w taki upał jak dzisiaj świadczy, ze klima jest o.k. Nawet bardzo.

to super, bo mnie dzis termometr z sondą pokazal 5st yay.gif

Napisano

> Witam.

> W moim aucie przy obecnej temperaturze na zewnatrz ( około 30 stopni) po włączeniu klimy

> na pierwszy bieg dmuchawy, obieg wewnętrzny i silnik pracujący na wolnych obrotach,

> temperatura w środkowej kratce nawiewu spada do 9 stopni. Po zwiększeniu obrotów silnika spada

> do około 8-7 stopni.

> Wszystko w porządku z moją klimą czy mam się udać do specjalisty celem uzupełnienia czynnika

> chłodniczego ?

> Pozdrawiam.

ale w seacie czy kropie?

Napisano

> Witam.

> W moim aucie przy obecnej temperaturze na zewnatrz ( około 30 stopni) po włączeniu klimy

> na pierwszy bieg dmuchawy, obieg wewnętrzny i silnik pracujący na wolnych obrotach,

> temperatura w środkowej kratce nawiewu spada do 9 stopni. Po zwiększeniu obrotów silnika spada

> do około 8-7 stopni.

> chłodniczego ?

> Pozdrawiam.

a ta temp. finalna zależy jeszcze zdaje się od wilgotnosci powietrza na zewnątrz auta.

Napisano
  • Autor

> ale w seacie czy kropie?

w seacie

Napisano

> Możliwe, że w przypadku konkretnego samochodu

Mierniki są uniwersalne (choć działają tylko z R-134).

Napisano

> Ilość czynnika można określić tylko przez jego odciągnięcie. Ciśnieniomierz nie powie o jego ilości

> dosłownie nic, poza tym że jeszcze jest w układzie.

> Temperatura rzędu 8* zwłaszcza w taki upał jak dzisiaj świadczy, ze klima jest o.k. Nawet bardzo.

U znajomego w Volvo 840 na wylocie z kratek jest 1.5st.. Podobno jak sie dotknie palcem kratki to sie przykleja zeby.GIF

Napisano

> U znajomego w Volvo 840 na wylocie z kratek jest 1.5st.. Podobno jak sie dotknie palcem kratki to

> sie przykleja

u mnie w NB jest 2,5 *C

Napisano

> U znajomego w Volvo 840 na wylocie z kratek jest 1.5st.. Podobno jak sie dotknie palcem kratki to

> sie przykleja

Jak jest za mało, to też niedobrze. Nawet gorzej niz jak jest za dużo, bo naprawa więcej kosztuje.

Napisano

> Jak jest za mało, to też niedobrze. Nawet gorzej niz jak jest za dużo, bo naprawa więcej kosztuje.

Masz rację.

W mojej byłej Leganzie (manualna klima) po wymianie skraplacza, napełnianiu itd po dłuższej jeździe na wylocie była ujemna temperatura.

Przy jazdach miejskich nie zauważyłem nic złego, dopiero w trasie przy parnej pogodzie zaczynało się robić duszno i coraz cieplej, bo nie było przepływu przez zamarznięty parownik.

Trzeba było co jakiś czas wyłączać klimę, by lód się stopił.

Przy reklamacji wsadzili temometr w wylot, poczekali na obrotach kilkanaście minut i orzekli, że jest bardzo dobrze - spuścili mnie na drzewo.

Konkurencja - ASO Daewoo, gdy dowiedziała się, że napełniali mi układ automatycznymi maszynami, orzekła, że to te automaty popsuły mi zawór rozprężny i że za samo dobranie się do niego - demontaż/montaż deski i nagrzewnicy chcą 400 zł (przed 3 laty) plus koszt zaworu.

Nie wiem, czy diagnoza była prawidłowa - olałem temat, przeszedłem na prztykanie guzikiem -

żona nabrała wprawy.

Zamierzałem dorobić jakiś timer lub termostat ale wcześniej pozbyłem się auta.

Napisano

> sie przykleja

U mnie nawet -3*C grinser006.gif

Napisano

> Zamierzałem dorobić jakiś timer lub termostat ale wcześniej pozbyłem się auta.

Bo IMO zawór jest ok, tylko czujnik odpowiedzialny za to "padł"

Mam tak samo i też olewam temat. Właczam i wyłączam klimę na jakiś czas wink.gif

Napisano

> Witam.

> do około 8-7 stopni.

> chłodniczego ?

> Pozdrawiam.

5.8 u mnie czyli ok.

Napisano

> Bo IMO zawór jest ok, tylko czujnik odpowiedzialny za to "padł"

Jaki (czego) czujnik ?

Napisano

> Witam.

> do około 8-7 stopni.

> chłodniczego ?

> Pozdrawiam.

Jak miałem Clarusa to z nawiewów mgiełka leciała, tak wydajna klima była, chłodziło szybko, teraz w Octavii trochę musi się rozbujać zanim coś schłodzi. Jutro mogę zrobić pomiar. Nie wiem czy taka odpowiedź jest wystarczająca w tym wątku zlosnik.gif

Napisano

seat toledo 97r

dzisiaj nabita klima

temp z głównego nawiewu - 2-3 st C

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.