Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ktos porownywal i30 109KM i lacetti 95KM?

Featured Replies

Napisano

> jak w temacie

chodzi Ci o jazdę czy same silniki?

bo silnikowo to zupełnie inne bajki np i30 ma łańcuch zamiast paska rozrządu.

Napisano
  • Autor

> chodzi Ci o jazdę czy same silniki?

> bo silnikowo to zupełnie inne bajki np i30 ma łańcuch zamiast paska rozrządu.

wlasciwosci uzytkowe czyli jazde

Napisano

> jak w temacie

I30 wygrywa:

- jakosc platikow

- duzo zwawszy silnik, moja zastepcza kia z tym silnikiem jechala zwawo i podczas ostrej jazdy wiecej jak 8 na trasie nei chciala lyknac

- o niebo lepsze zawieszenie

- nowsza konstrukcja

Lacetti

- tansze w zakupie i eksploatacji

- prosta konstrukcja

- dobrze znosi gaz

Napisano

> Lacetti

> - dobrze znosi gaz

ponoć i30 też tylko na dzień dobry jest utrata gwarancji producenta beksa.gif

Napisano
  • Autor

> I30 wygrywa:

> - jakosc platikow

> - duzo zwawszy silnik, moja zastepcza kia z tym silnikiem jechala zwawo i podczas ostrej jazdy

> wiecej jak 8 na trasie nei chciala lyknac

> - o niebo lepsze zawieszenie

> - nowsza konstrukcja

> Lacetti

> - tansze w zakupie i eksploatacji

> - prosta konstrukcja

> - dobrze znosi gaz

Moj lanos na trasie tez nie lyka wiecej niz 8. Czy 109 KM ma lepsza dynamike niz 95 KM w lacetti (lzejszy)

To, ze I30 jest nowszy, bezpieczniejszy, ma lepsze zawieszenie (na ile lepsze?) jest oczywista oczywistoscia

O zawieszeniu moze cos wiecej?

No i koszty. Lacetti jest niszowy, wiec nie wiem, jak z dostepnoscia czesci i cenami w porownaniu z i30, ktore i tak sa na gwarancji. Dlaczego lacetti ma byc "tansze w [...] eksploatacji" niz i30 ?

Napisano

> Dlaczego lacetti ma byc "tansze w [...] eksploatacji" niz

> i30 ?

hmm.gif

u dilera (tego od samochodów) hahaha.gif dostałem info że koszty przeglądów i30 w granicach 500- 600 zł z materiałami więc nie wiem gdzie wujek widzi taniość hmm.gif

Napisano

> I30 wygrywa:

> - jakosc platikow

> - duzo zwawszy silnik, moja zastepcza kia z tym silnikiem jechala zwawo i podczas ostrej jazdy

> wiecej jak 8 na trasie nei chciala lyknac

> - o niebo lepsze zawieszenie

> - nowsza konstrukcja

dodałbym jeszcze

- 5 lat gwarancji

- 6 poduszek w std. i 5 gwiazdek w EU_NCAP

> Lacetti

> - tansze w zakupie i eksploatacji

> - prosta konstrukcja

> - dobrze znosi gaz

Cena Czyni Cuda hehe.gif

W takiej cenie można kupić tylko Dacię Sandero albo Lacetti (z aut większych niż miejskie). Ten drugi ma trochę więcej cech samochodu grinser006.gif.

Z tym gazem to nie do końca, bo do 1.4 nie można już dokupić instalacji LPG (z pełną gwarancją GM, bo dilerską to pewnie można), można tylko do 1.6.

Napisano

> No i koszty. Lacetti jest niszowy, wiec nie wiem, jak z dostepnoscia czesci i cenami w porownaniu z

> i30, ktore i tak sa na gwarancji. Dlaczego lacetti ma byc "tansze w [...] eksploatacji" niz

> i30 ?

Części do Lacetti są i nie są drogie.

Potak

Napisano

> Moj lanos na trasie tez nie lyka wiecej niz 8. Czy 109 KM ma lepsza dynamike niz 95 KM w lacetti

> (lzejszy)

> To, ze I30 jest nowszy, bezpieczniejszy, ma lepsze zawieszenie (na ile lepsze?) jest oczywista

Tez mialem lanosa i mi palil 11l gazu na trasie zlosnik.gif Dynamika w i30 lepsza i spalanie mniejsze.

> oczywistoscia

> O zawieszeniu moze cos wiecej?

wielowahacz wogole nei ma co porownywac o niebo lepsze

> No i koszty. Lacetti jest niszowy, wiec nie wiem, jak z dostepnoscia czesci i cenami w porownaniu z

> i30, ktore i tak sa na gwarancji. Dlaczego lacetti ma byc "tansze w [...] eksploatacji" niz

> i30 ?

Bo czesci tansze wiekszosc pasuje z daewoo i kazdy mietek w dawnym ASO daewoo naprawi czy Heniek w warsztacie. Hyundai/Kia auta nowe zamiennikow jak na lekarstwo i raczej aso zostaje.

Napisano

> Części do Lacetti są i nie są drogie.

> Potak

Co z tego, ze sa w Potaku, jestes z Lodzi to dla Ciebie malina.

Jak mi sie cos wy... w BI to musze zagryzc zeby i czekac.

Ogolnie czesci sa dostepne, ale nie znajdziesz tego od reki.

Niestety nie wszystkie naprawy/wymiany da sie przewidziec i odpowiednio wczesniej zaopatrzyc.

Od razu pisze, ze nie wiem jak z dostepnoscia czesci do Hyundaia, ale do Laczka jest z nia tak sobie.

Napisano

> Co z tego, ze sa w Potaku, jestes z Lodzi to dla Ciebie malina.

> Jak mi sie cos wy... w BI to musze zagryzc zeby i czekac.

> Ogolnie czesci sa dostepne, ale nie znajdziesz tego od reki.

> Niestety nie wszystkie naprawy/wymiany da sie przewidziec i odpowiednio wczesniej zaopatrzyc.

> Od razu pisze, ze nie wiem jak z dostepnoscia czesci do Hyundaia, ale do Laczka jest z nia tak

> sobie.

Z częściami do Kia/Hyndai podobno jeszcze gorzej. Nawet w ASO czeka się długo.

Napisano

> Z częściami do Kia/Hyndai podobno jeszcze gorzej. Nawet w ASO czeka się długo.

Teraz jest ciut lepiej ale i tak na nietypowe czeka sie dlugo oslabiony.gif

Napisano

> u dilera (tego od samochodów) dostałem info że koszty przeglądów i30 w granicach 500- 600 zł z

> materiałami więc nie wiem gdzie wujek widzi taniość

A ile ty byś chciał płacić? hehe.gif

Napisano

> A ile ty byś chciał płacić?

w głupiej pandzie życzą sobie 600 za pierwszy przegląd oslabiony.gif

Napisano

> w głupiej pandzie życzą sobie 600 za pierwszy przegląd

Jaki z tego wniosek?

Napisano

> Jaki z tego wniosek?

zmienić pande na i30 hmm.gif

rotfl.gifswiety.gif

drogo sobie życzą.... icon_rolleyes.gif

... i gaz kończy mu gwarancje z automatu beksa.giffacepalm.gif

a lacetti? żebym to ja wiedział ile jeszcze będzie produkowany to by się pomyślało swiety.gif

Napisano

> A ile ty byś chciał płacić?

Ja za ceeda diesel przeglad po 30 tys wyszlo bez mala 800zl ale z moimi czesciami. Z ich czeciami prawie 1000zl. A wymiana praaktycznie filtrow i plynow yikes.gif

Napisano

> Ja za ceeda diesel przeglad po 30 tys wyszlo bez mala 800zl ale z moimi czesciami. Z ich czeciami

> prawie 1000zl. A wymiana praaktycznie filtrow i plynow

w i30 chyba co 15tys trzeba robić przeglądy więc jak zapłacisz 2x 500(600)zł to na to samo wyjdzie oslabiony.gif

już każdy producent dba żeby przypadkiem za dużo w portfelu klienta nie zostało icon_rolleyes.gif

Napisano

> w i30 chyba co 15tys trzeba robić przeglądy więc jak zapłacisz 2x 500(600)zł to na to samo wyjdzie

> już każdy producent dba żeby przypadkiem za dużo w portfelu klienta nie zostało

IMHO dieselx20 benzyna x15.

Napisano
  • Autor

> IMHO dieselx20 benzyna x15.

czyli wracajac do tematu, jazd testowych/wlascicielskich obu pojazdow nie bylo u nikogo?

Napisano

> czyli wracajac do tematu, jazd testowych/wlascicielskich obu pojazdow nie bylo u nikogo?

Ja mam ceeda wiec to samo. Lacetti jezdzilem na jazdach testowych I IMHO dzien do nocy jesli chodzi o wykonanie, prowadzenie, hamulce, bezpieczenstwo. Hyundai jest o niebo lepszy. Ale pod wzgledem kosztow i gazu wygrywa lacetti.

Napisano
  • Autor

> Ja mam ceeda wiec to samo. Lacetti jezdzilem na jazdach testowych I IMHO dzien do nocy jesli chodzi

> o wykonanie, prowadzenie, hamulce, bezpieczenstwo. Hyundai jest o niebo lepszy. Ale pod

> wzgledem kosztow i gazu wygrywa lacetti.

czy ja wiem, byly upusty pod 10 k zl, wiec wychodzi roznica powyzej 5 tys za samochod "o niebo lepszy"

Napisano

> czy ja wiem, byly upusty pod 10 k zl, wiec wychodzi roznica powyzej 5 tys za samochod "o niebo

> lepszy"

Lacetti 1.4 Star z klimą (2009) można kupić za 34k PLN.

i30 z klimą (2010) pewnie nie kupisz taniej niż 44k PLN. Czy warto dać 10k więcej za auto młodsze konstrukcyjnie, bezpieczniejsze (6 pp a nie 2) i z 5 letnią gwarancją? Być może warto... Jakby była różnica 5k to bym się nie zastanawiał i brał i30, przy 10k już jest dylemat... crazy.gif

Najważniejsze to zawlec swoją d... do salonów i zrobić jazdy próbne obydwoma "kandydatami" i to w takich wersjach silnikowych jak się chce kupić, żeby nie było zaskoczenia i rozczarowania.

Napisano

> Lacetti 1.4 Star z klimą (2009) można kupić za 34k PLN.

> i30 z klimą (2010) pewnie nie kupisz taniej niż 44k PLN.

ta promocja o której pisał wyżej kolega (-10tys) była "dla wszystkich" na dzień dobry po przyjściu do salonu. Od tej ceny jak się dobrze popytasz (a ja się pytałem) to sprzedawca skłonny był dać jeszcze mały rabat $ + kilka gadżetów.

Musisz też mieć na uwadze że to lacetti to rok 2009 więc w połowie 2010 oferowaniu ubiegłego rocznika nawet po takiej cenie to screwy.gif

i proponuje rzucić okiem na ich oficjalny cennik silnik 1.4 16 V, skrzynia MT STAR 43.040 hahaha.gif

Napisano

> ta promocja o której pisał wyżej kolega (-10tys) była "dla wszystkich" na dzień dobry po przyjściu

> do salonu. Od tej ceny jak się dobrze popytasz (a ja się pytałem) to sprzedawca skłonny był

> dać jeszcze mały rabat $ + kilka gadżetów.

Jak możesz to powiedz za ile można by kupić i30 z klimą i jakie gadżety, bo sam jestem ciekaw cool.gif

> Musisz też mieć na uwadze że to lacetti to rok 2009 więc w połowie 2010 oferowaniu ubiegłego

> rocznika nawet po takiej cenie to

...to dobry punkty wyjścia do dalszych negocjacji 270751858-jezyk.gif

Jak kupuję auto na 5-7 lat to nie boli mnie że jest to zeszłoroczna produkcja o ile dostanę z tego tytułu fajny rabat hehe.gif

> i proponuje rzucić okiem na ich oficjalny cennik silnik 1.4 16 V, skrzynia MT STAR 43.040

W przypadku Chevroleta patrzenie na oficjalne cenniki nie ma sensu, bo wiadomo, że są oderwane od rzeczywistości alien.gif

Napisano

> Jak możesz to powiedz za ile można by kupić i30 z klimą i jakie gadżety, bo sam jestem ciekaw

wiesz co... za 42 przemiła pani mi proponowała tą wersje z klimą + lakier metalik (albo perłowy) spineyes.gif + czujniki parkowania + alarm

więcej nie targowałem bo promocja kończyła się jakoś 2 dni później a wiedziałem że go nie kupię crazy.gif

Napisano

> wiesz co... za 42 przemiła pani mi proponowała tą wersje z klimą + lakier metalik (albo perłowy)

> + czujniki parkowania + alarm

> więcej nie targowałem bo promocja kończyła się jakoś 2 dni później a wiedziałem że go nie kupię

Jezeli rozwazacie ceny to rok temu oferowali mi lacetti sedan z wyprzedazy rocznika w pelnej opcji z dieslem na pokladzie za 45tys zl brutto (kombii 43). Ceny benzyny 1,4 z klima wtedy sedan 32, kombii 34 (nie wiem czemu diesel w kombii byl tanszy od sedana, a w benzynie na odwwrot).

Wtedy i30 porownywalnie wyposazone (diesel, tez wyprzedazowe, poduch niestety nie liczylem) wychodzilo cos ponad 60tys.

Nie wiem jakie sa teraz ceny, ale w tamtym momencie oplacalo sie chyba lacka brac hmm.gif

Napisano

Tak w ogóle to teraz chyba nie mają już Lacetti z dieslami w ofercie...

Zostawili tylko 1.4 dla hb i 1.6 dla kombi no.gif

Napisano

> wiesz co... za 42 przemiła pani mi proponowała tą wersje z klimą + lakier metalik (albo perłowy)

> + czujniki parkowania + alarm

> więcej nie targowałem bo promocja kończyła się jakoś 2 dni później a wiedziałem że go nie kupię

Czujnik parkowania + alarm to one maja w standardzie ale mozna klienta pobajerowac hehe.gif

Napisano

> Czujnik parkowania + alarm to one maja w standardzie ale mozna klienta pobajerowac

to jeszcze proponuję wejść na ich stronę i pooglądać od jakich wersji to jest standard

dla ułatwienia

Napisano

> to jeszcze proponuję wejść na ich stronę i pooglądać od jakich wersji to jest standard

> dla ułatwienia

Dla wszystkich skromny.gif Na stronie kia tez tak jest napisane grinser006.gif

Napisano

> czy ja wiem, byly upusty pod 10 k zl, wiec wychodzi roznica powyzej 5 tys za samochod "o niebo

> lepszy"

Ja mam bezpośrednie porównanie na co dzień tyle, że między dieslami kombi Lacetti 2.0 121KM, i30cw 1.6 115KM

Oba kosztowały bardzo podobnie na i30 była wynegocjowana większa zniżka i kupowany był jako zeszłoroczny.

Silnikowo:

Osiągami jest lekka przewaga Lacetti jeśli chodzi o elastyczność, ciągnie mocniej od dołu bez turbiny, i30 bez turbiny czasem się ksztusi.

Za to i30 zdecydowanie mniej spala średnio koło 6 podczas gdy lacetti 7,5-8 przy tej samej trasie.

W i30 jest łańcuch i przeglądy co 20 tyś podobo nie ma DPF(w Lacettim już mi zaczyna dokuczać)

standardowe przeglądy taniej wychodzą u Hyundaia

Prze zakupem jeździłem też i30 w benzynie niestety tych 109 KM wcale nie czuć, na nikich obrotach nie jedzie (sprzedający sugerował, że przez właczoną klimatyzcję:)) na wysokich obrotach strasznie hałasuje. Lacettim benzyną nie jeździłem, jeździłem Nubirami.

Zawieszenie:

pomijając kwestię konstrukcji, i30 bardziej sztywne, lepiej się prowadzi, ale jest mniej komfortowe niż lacettii i tłucze się bardzo na dziurach, wydaje się, że w i30 jest też trwalsze..

Wnętrze:

Teoretycznie i30 jest lepiej wykończone, ale tapicerka nie jest welurowa jak w Lacetti i ponuro czarna,a z tyłu foteli zamiast kieszeni paskudny plastik, plastiki są lepsze na desce, gdzie indziej już nie koniecznie, Lacetti jest mniej ponure w środku, i30 ma np. dobre sterowanie klimatyzacją nawet manualną.

Lacetti jest trochę większe i ma lepiej zagospodarowany bagażnik.

i30 ma 2 poduszki więcej (kurtyny)

Kwestie gwarancji:

W Lacettim 3 lata lub 100 tyś w i30 5 lat bez limitu (w odróznieniu od Ceeda 7 lat lub 150 tyś)

te 5 lat to tak naprawdę 3 na całość bez limitu + 2 na silniki i układ napędowy.

W praktyce i tak wszystkie uszkodzenia starają się kwalifikować jako zużycie eksploatacyjne , warto przeczytać książkę gwarancyjną przed zakupem.

Hyundai ma lepszy i tańszy serwis niż Opel/Chevrolet.

W moim osobistym porównani wygrywa i30, chociaż nie z taką dużą przewagą nad Lacettim jak można było się spodziewać.

Napisano

> (...)

> W i30 jest łańcuch i przeglądy co 20 tyś podobo nie ma DPF(w Lacettim już mi zaczyna dokuczać)

W jaki sposób?

I czy i30 dostanie w związku z brakiem DPFa zieloną Umweltplakette na Niemcy?

> (...)

> niż lacettii i tłucze się bardzo na dziurach, wydaje się, że w i30 jest też trwalsze..

A padło coś w zawieszeniach jednego i drugiego? Przy jakim przebiegu?

> Wnętrze:

> Teoretycznie i30 jest lepiej wykończone, ale tapicerka nie jest welurowa jak w Lacetti

Od 2008 w Lacetti też nie ma weluru. Za to od 2009 jest skóra w najwyższej wersji.

> (...)

Napisano

> W jaki sposób?

W Lacettim w zimie zapaliła się kontrolka Change Oil Soon, miał przejechane 7,5 tyś od poprzedniej zmiany oleju.

ASO tłumaczyło to, że to przez DPF. Teraz też mi się zapaliła ta kontrolka na 3 tyś przed przeglądem.

> I czy i30 dostanie w związku z brakiem DPFa zieloną Umweltplakette na Niemcy?

Z wyjaśnień Hyundai Motor Polska wynika, że te bez DPFu, też spełniają normę emisji spalin, nie wiem czy się łapią na zieloną naklejkę.

i30 produkowane w Czechach chyba już mają DPF.

> A padło coś w zawieszeniach jednego i drugiego? Przy jakim przebiegu?

W Lacettim, przy przebiegu 23 tyś, były wymieniane poduszki stabilizatora (nie wiem czy to własciwa nazwa tak

ASO napisało) przy przebiegu 67 tyś łączniki stabilizatora.

W i30 na razie nic nie dolega, tylne zawieszenie jest głośnie na dziurach, ale chyba TTTM, bo tak jest od nowości i wszystkie elementy są sprawne.

> Od 2008 w Lacetti też nie ma weluru. Za to od 2009 jest skóra w najwyższej wersji.

Wydawało mi się, że jak byłem ostatnio w salonie to widziałem welur w Lacettim, które stało.

W i30 jest w opcji jest chyba półskóra i skóra.

Napisano

> W Lacettim w zimie zapaliła się kontrolka Change Oil Soon, miał przejechane 7,5 tyś od poprzedniej

> zmiany oleju.

> ASO tłumaczyło to, że to przez DPF.

Ściema. Oni czasem po prostu zapominają zresetować przeglądu w komputerze a potem wymyślają bajki. Też tak miałem ze dwa razy.

> Teraz też mi się zapaliła ta kontrolka na 3 tyś przed

> przeglądem.

To się może zdarzyć przy eksploatacji w trudnych warunkach. Ten czujnik jest bardzo czuły. Ale nie ma nic wspólnego z DPF.

> Z wyjaśnień Hyundai Motor Polska wynika, że te bez DPFu, też spełniają normę emisji spalin, nie

> wiem czy się łapią na zieloną naklejkę.

Warto sprawdzić, bo brak nalepki to duży problem.

> i30 produkowane w Czechach chyba już mają DPF.

ok.gif

> W Lacettim, przy przebiegu 23 tyś, były wymieniane poduszki stabilizatora (nie wiem czy to własciwa

> nazwa tak

> ASO napisało) przy przebiegu 67 tyś łączniki stabilizatora.

> W i30 na razie nic nie dolega, tylne zawieszenie jest głośnie na dziurach, ale chyba TTTM, bo tak

> jest od nowości i wszystkie elementy są sprawne.

U mnie przy 45kkm wymienili jakieś gumki z tyłu (wadliwe były - gwarancja) i przy 80kkm jakiś łącznik z przodu (jeden, bo drugi był dobry - podejrzewam że ten oberwał na jakiejś dziurze).

Teraz mam 160kkm i nic. Więc niekoniecznie jest nietrwałe, po prostu może pecha miałeś.

> Wydawało mi się, że jak byłem ostatnio w salonie to widziałem welur w Lacettim, które stało.

W wersji Platinum najpierw zmienili z weluru na inny materiał (ja taki mam), a potem na skórę (żona taki ma). Może w innych wersjach jest dalej welur dostępny? hmm.gif

> W i30 jest w opcji jest chyba półskóra i skóra.

Ta skóra w Lacetti to właściwie półskóra, bo środkowa część siedziska i oparcia to inny materiał. Widać to na zdjęciach na Chevrolet.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.