Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy GP też rdzewieje....

Featured Replies

Napisano

na górnej krawędzi szyby ????

no i pytanie z innej beczki.

Po odpaleniu silnika auto chodzi "normalnie", jeśli włączę klimę to zaczyna się jeden wielki hałas, drżenia. Obstawiam, że leci większe obciążenie na alternator - a, że jego żywot jest bliski końca to grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Jeszcze nie rdzewieje tfu, tfu przez lewe ramię

a czy to możliwe aby klima dawała aż takie obciążenie na altka niewiem.gif

Napisano

> a czy to możliwe aby klima dawała aż takie obciążenie na altka

to jest możliwe w słabych jednostkach

ja czuje u nie w czarnuchu spadek mocy przy klimie a ty chcesz nie czuć w dużo słabszym

Napisano

> Po odpaleniu silnika auto chodzi "normalnie", jeśli włączę klimę to zaczyna się jeden wielki hałas,

> drżenia. Obstawiam, że leci większe obciążenie na alternator - a, że jego żywot jest bliski

> końca to

Drżenie tak , i ogólnie troszkę gorzej wchodzi w obroty . Obciążany jest nie tylko sam alternator ale silnik , sprężarka daję duży opór.

Napisano
  • Autor

> to jest możliwe w słabych jednostkach

> ja czuje u nie w czarnuchu spadek mocy przy klimie a ty chcesz nie czuć w dużo słabszym

no to,że spadek to wiem... ale żeby zaczęło tak hałasować i walić smile.gif toć to pomyłka maksymalna tongue.gif

Napisano
  • Autor

> Drżenie tak , i ogólnie troszkę gorzej wchodzi w obroty . Obciążany jest nie tylko sam alternator

> ale silnik , sprężarka daję duży opór.

zwłaszcza przy tak małym silniku jakim jest 1.3 klekot tongue.gif

Napisano

U mnie rdzewieje po spartolonej wymianie szyby, generalnie dookoła szyby ale najbardziej u góry, a tam gdzie już jest pęcherz to lakier odchodzi całymi płatami... przynajmniej na moim białym, metalik powinien być trwalszy.

Klima hałasuje niemiłosiernie na wolnych obrotach (zwłaszcza jak jest gorąco), ale wystarczy dodać lekko gazu i się ucisza. Do tego znakomicie utrudnia płynne ruszenie spod świateł i zwiększa spalanie w trasie prawie o 1l/100km. Ponoć TTTM, a w późniejszych rocznikach stosowali inne sprężarki. Tam jest jakiś patent że sprężarka jest stale napędzana i nie ma sprzęgła tylko zawór odcinający obieg czynnika.

Napisano

> Klima hałasuje niemiłosiernie na wolnych obrotach (zwłaszcza jak jest gorąco), ale wystarczy dodać

> lekko gazu i się ucisza. Do tego znakomicie utrudnia płynne ruszenie spod świateł. Ponoć TTTM,

> a w późniejszych rocznikach stosowali inne sprężarki. Tam jest jakiś patent że sprężarka jest

> stale napędzana i nie ma sprzęgła tylko zawór odcinający obieg czynnika.

W moim rdzy brak. Co do klimy: na postoju sprężarkę słychać od nowości - ale nie walenie, trudno to wyrazić słowami (coś słychać) - jest delikatnie drżenie. Po lekkim zwiększeniu obrotów nic nie drży i sprężarki nie słychać. Powyżej 30 stopni na zewnątrz silnik zbiera się się na obroty zauważalnie słabiej (bardzo odczuwalne podczas ruszania). Poniżej 30, lub przy schłodzonym wnętrzu nie ma tego problemu.

Napisano

> no to,że spadek to wiem... ale żeby zaczęło tak hałasować i walić toć to pomyłka maksymalna

Jak przygrzało do 36*C i się na światłach w Pszczynie zatrzymałem to łomot był jakby się miało rozpaść... ale się nic nie rozpadło i ponoć tak ma być :/

Na razie działa więc się nie przejmuję zbytnio, podczas jazdy aż tak się nie tłucze jak na wolnych obrotach / przy ruszaniu. A tak poza tym to widywałem wydajniejsze klimy w autach.

Napisano

> sprężarki. Tam jest jakiś patent że sprężarka jest stale napędzana i nie ma sprzęgła tylko

> zawór odcinający obieg czynnika.

Ponoć u mnie jest ta nowsza sprężarka. Jak przy obecnych upałach zmienie temp na wyższą i nawiew dam np z 3 na 1 to czuję że zmniejsza się obciążenie silnika . Więc na początku szybko schładzam kabinę na maxa a później delikatny chłodny nawiew.

Napisano

> Ponoć u mnie jest ta nowsza sprężarka. Jak przy obecnych upałach zmienie temp na wyższą i nawiew

> dam np z 3 na 1 to czuję że zmniejsza się obciążenie silnika . Więc na początku szybko

> schładzam kabinę na maxa a później delikatny chłodny nawiew.

W ten sposób działa automatyczna klima. Szybkie schłodzenie - wichura w środku, a potem cisza cool.gif Gdy autko stoi cały czas na słońcu wystarczy minuta, aby w środku już można było spokojnie wysiedzieć, po 3 jest już komfortowo cool.gif Gdy wyrówna temperaturę wewnątrz do tej na zewnątrz następuje zamknięcie obiegu i dalsze szybkie schładzanie. Potem cyklicznie, w zależności od tego co jest na zewnątrz i w środku, otwiera i zamyka obieg.

Napisano

jak samochod stal z 5h, albo caly dzien w sloncu, to masa cieplna budy i wszystkich flakow jest tak duza, ze komfortowo moze byc tylko jak dmuchniesz na siebie, a nie na bude.

ja w chwili obecnej w takim samochodzie otwieram okna i najpierw przez minute wymieniam powietrze z tego co ma 50 na to 30 stopniowe.

Napisano

nie rdzewieje, ale lakier nie trzyma się tylnej klapy... mają mi zrobić to za tydzień hehe.gifzlosnik.gif... a co do klimy, to

- głośna (głownie w środku)

- są wibracje, głównie z wentylatora chłodnicy zlosnik.gif

- mało wydajna, chyba, że ktoś zawiewa powietrzem na siebie zlosnik.gif, ale i tu szału nie ma

- ostro podnosi spalanie, na dojazdach do pracy noga za nogą po Wawie 1.4 16V pali 9-10l/100km, a miał być to oszczędny silnik hehe.gif

Napisano

> Ponoć u mnie jest ta nowsza sprężarka. Jak przy obecnych upałach zmienie temp na wyższą i nawiew

> dam np z 3 na 1 to czuję że zmniejsza się obciążenie silnika . Więc na początku szybko

> schładzam kabinę na maxa a później delikatny chłodny nawiew.

Masz climatronic czy manualną?

Napisano

> Masz climatronic czy manualną?

a sprężarki nie są identyczne? niewiem.gif

Napisano

> a sprężarki nie są identyczne?

Zazwyczaj właśnie nie, ale w tym przypadku mogłyby być, dlatego pytam.

Klasyczne sprężarki o stałym wydatku załączane elektromagnetycznym sprzęgłem niezbyt nadają się do climatronica, bo źle znoszą włączanie przy podwyższonych obrotach silnika (w trakcie jazdy).

Napisano

> Klasyczne sprężarki o stałym wydatku załączane elektromagnetycznym sprzęgłem niezbyt nadają się do

> climatronica, bo źle znoszą włączanie przy podwyższonych obrotach silnika (w trakcie jazdy).

GP ma sprężarkę bezsprzęgłową

Napisano

> GP ma sprężarkę bezsprzęgłową

Wiem, przecież napisałem to w pierwszym poście - napisałem też, że w innych autach inną sprężarkę stosuje się w klimie manualnej, a inną w automatycznej, właśnie przez to sprzęgło, którego w GP nie ma ale nie mam pewności czy w GP jest ta sama sprężarka przy klimie manualnej i automatycznej. Ufff... teraz jasne?

Napisano

> Masz climatronic czy manualną?

Manualną , ogólnie na tym się nie znam ale kuzyn bawi się w instalki klimy alarmy itp i looknął pod maskę coś tam podotykał . I ogólnie stwierdził że jest to jakiegoś nowego typu sprężarka.

Napisano

> jak samochod stal z 5h, albo caly dzien w sloncu, to masa cieplna budy i wszystkich flakow jest tak

> duza, ze komfortowo moze byc tylko jak dmuchniesz na siebie, a nie na bude.

> ja w chwili obecnej w takim samochodzie otwieram okna i najpierw przez minute wymieniam powietrze z

> tego co ma 50 na to 30 stopniowe.

Powietrze częściowo leci na mnie, częściowo na budę. Całkowity komfort jest po około 8 minutach, jednak dziś przy 36 stopniach wiatrak porządnie dmuchał przez około 15km, potem cały czas w połowie skali. Po minucie da radę wysiedzieć w autku. Nawiewy mam ustawione tak, aby z obu stron zimne powietrze owiewało pasażera i kierowcę (czyli mnie).

Specjalnie nie bawię się w chłodzenie wnętrza autka przed jazdą. Jak najszybciej zamykam drzwi i ruszam. Ciepło budy to inna bajka. Plastiki są nagrzewane przez słońce padające przez szyby, nie ma szans, aby je całkowicie schłodzić. Kokpit robi za duży grzejnik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.