Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr paliwa czy co innego ?Problem po odpaleniu na benzynie

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam następujący problem polegajacy na tym, ze po odpaleniu auta na benzynie ciezko chodzi tzn nie chce sie wkrecac na obroty za bardzo, obroty lataja czasem spada nawet na 200 strzaly z silnika ( zwiazane napewno z lpg ) w kazdym badz razie po przejechaniu okolo 200-300 metrow wszystko ustaje po przelaczeniu auta na gaz. Zastanawiam sie co to moze byc ? czy to filtr paliwa zanieczyszczony i trzeba go wymienic czy cos innego ?

Zaznacze ze dzieje sie to tylko jak auto stoi pare godzin ( zimny silnik ), podobna sytuacja nie ma miejsca ( na cieplym silniku )

Pozdrawiam

pawel

Napisano

Temat bardzo możliwe że związany z emulacją sondy lambda. Napisz coś więcej, jakie auto, jaka instalacja, bo teraz to jak wróżenie...

pozdro

Napisano

> Temat bardzo możliwe że związany z emulacją sondy lambda. Napisz coś więcej, jakie auto, jaka

> instalacja, bo teraz to jak wróżenie...

Co ma emulacja sondy do jazdy na benzynie ?

Napisano

> Co ma emulacja sondy do jazdy na benzynie ?

jadąc na gazie programuje sterownik benzyny zlosnik.gif

Napisano

Mowa o zimnym silniku gdy pracuje jeszcze w otwartej pętli.

Napisano

> Mowa o zimnym silniku gdy pracuje jeszcze w otwartej pętli.

no i co z tego?

Czy to na rozgrzanym czy na zimnym silniku paliwo dawkowane jest wg mapy (na zimnym oczywiście jest wzbogacona dawka).

Jeśli ta mapa się "rozjedzie" podczas pracy na gorącym silniku to na zimnym dalej będzie "rozjechana"

Dopiero reset kompa czyli przywrócenie ustawień podstawowych pomoże.

Czasami wystarczy do tego odpięcie zasilania na jakiś czas, a czasem trza podpiąć kompa.

Przeważnie silnik z rozjechaną mapą "przelewa" benzynę .

pozdr

Napisano

Tak jak większość podaje, może to być problem z ustawieniami gazu. Nie podałeś jakie auto i jaka instalka, a jest to ważne. Filtra paliwa może być, ale bardziej prawdopodobne jest rozjechanie map. Ale tylko gdybam, bo nawet nie wiemy czy auto ma wtryski i komputer ... A wszyscy od razu mapy, emulacja sondy - jak np. w sekwencji emulacji sondy nie ma ... itp.

Pozdr

Napisano
  • Autor

auto Lacetti, LPG stag 300 zalozone 6000 km temu na gazie idealnie chodzi autko, silnik 1,4, 95hp

Napisano
  • Autor

samochod to lacetti silnik 1,4 z 2004r, wczoraj wymienilem filtr paliwa ( cena z robocizna 60 zl dla informacji ) ale niestety nadal wystepuje dolegliwosc i nic sie nie zmienilo. Jesli chodzi o firme ktora zalozyla gaz, sa to fachowcy polecani przez bardzo duzo uzytkownikow na slasku wiec o firme sie nie martwie zeby cos sknocila !

Napisano

> samochod to lacetti silnik 1,4 z 2004r, wczoraj wymienilem filtr paliwa ( cena z robocizna 60 zl

> dla informacji ) ale niestety nadal wystepuje dolegliwosc i nic sie nie zmienilo. Jesli chodzi

> o firme ktora zalozyla gaz, sa to fachowcy polecani przez bardzo duzo uzytkownikow na slasku

> wiec o firme sie nie martwie zeby cos sknocila !

No to albo wyegzekwujesz od tych fachowców dobrą regulacje albo zabierzesz sie sam.

Poproś żeby gazownicy zrobili Ci printscreeny z ustawień (mapa, zakladka parametrow) - jesli sam nie mozesz sie podłączyć. Niech podadzą też dokładnie co ci tam władowali (reduktor, rozmiar dysz, wtryskiwacze). Zamieść te dane na forum - bo inaczej do sobie mozemy z fusów wróżyć

Jesli twierdza ze wszystko jest cacy to zaczął bym od resetu autoadaptacji komputera benzynowego. Nie wiem jak to sie robi w Lacetti - w fiacie tylko za pomocą PC-ta z programem diagnostycznym lub ASOwskiego examinera. Po takim resecie pojezdzij tylko na benzynie i zobacz czy problem wystepuje czy nie. Jesli nie, zacznij jezdzic na gazie i czekaj co sie stanie. Jesli wystąpi ponownie - instalka do regulacji i tyle.

Moja diagnoza z fusów jest taka ze mapy ECU samochodu sie rozjechały z powodu złego dawkowania gazu przez sterownik STAGA (na skutek zlego ustawienia mnoznika przez "fachowcow" gazownikow - może w konsekwencji złego rozmiaru dysz) Prawdopodobnie bedzie to widac po podłaczeniu sie do STAGA - mapy gazowe i benzynowe bedą pewnie mocno rozjechane albo mnoznik jakiś kosmiczny będzie....

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wymieniłem kable oraz cewke zaplonowa ( byla zasniezala juz ) ale to nic nadal nie zmienilo !!! ma ktos jakies jeszcze pomysly ?

Napisano

a jeździsz na benzynie czasami? Jak nie to ja bym go z 10 km przegonił porządnie na benzynie wink.gif

Napisano
  • Autor

> a jeździsz na benzynie czasami? Jak nie to ja bym go z 10 km przegonił porządnie na benzynie

Nie nie jezdze jedynie jakies 100 metrow dopuki sie nie przelaczy na gaz ! Ale moze i racja dzis przejade sie z 10 km na benzynie i zobacze czy cos sie zmieni jutro jak go odpale po poludniu !

Napisano

> Nie nie jezdze jedynie jakies 100 metrow dopuki sie nie przelaczy na gaz ! Ale moze i racja dzis

> przejade sie z 10 km na benzynie i zobacze czy cos sie zmieni jutro jak go odpale po poludniu

> !

IMO 10km to nic, zrób tak z 10x więcej wink.gif

u mnie jest podobny problem, na zimnym po odpaleniu nie pracuje jak powinien, jak złapie temp (sonda zacznie pracować ?) jest OK

zanim pojedziesz do gazownika na roegulację zrób trochę - 100km? ma noPB, żeby mapa się "naprawiła"

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dość trochę pojeździłem na benzynie by samochód przegonić niestety nic to nie dało ! Ostatnio kupiłem plecionkę i od minusowej klemy zamontowałem jedną do karoserii drugą do silnika ( myślałem, że może gdzieś masa się zgubiła ) Odłączona klema od akumulatora na około 30 min spowodowała, że samochód przez 3 dni jeździł normalnie tzn odpalał za pierwszym razem ( prawie zawsze odpala za 2 razem tyczy się to ciepłego silnika na zimnym najczęściej za 1 razem )oraz nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych odrazu jadąc po zapaleniu auta ( przedtem prychał dusił się na oko detonacja benzyny w tłumiku itd itp ). Po 3 dniach wszystko wrociło do "normy" i samochód w dalszym ciągu źle jeździ pierwsze 200 metrów po odpaleniu silnika zimnego !!!

Czy ktoś ma pomysły co to może być ?

Pozdrawiam

Napisano

Czyli ewidentnie rozjeżdża się adaptacja wtrysku NoPB. Diagnoza e_norberta najbardziej słuszna. LPG źle zestrojone.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Witam.

Problemem w moim przypadku okazała się pompa paliwa. Zaworek zwrotny nie trzymał mi i po dłuższym postoju benzyna spływała do baku spowrotem i dlatego był problem z odpaleniem.

Teraz odpala od strzała i problem co najważniejsze znikł.

Pozdrawiam tych co się udzielali w temacie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.