Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automat, a "agresywny" styl jazdy?

Featured Replies

Napisano

> Jeżdżę z ASB od 1989 roku. Jeszcze rok temu na AK w wątkach o automatach prawie wszyscy pisali, że

> ASB to zło. Skąd nagle taka metamorfoza?

ja od 99 r. wink.gif

Skąd? Korki, korki, mcdrive, kawusia w rączce i Polak wygodnym ludkiem się zrobił zlosnik.gif

Napisano

> Czyli porównujesz "prawie" takie same auta.

> OK, nie było tematu :-)

a jaka byla teza?

ze jak jest duzy silnik to auto z automatem bedzie zwawsze niz manualu?

Napisano

> Jeżdżę z ASB od 1989 roku. Jeszcze rok temu na AK w wątkach o automatach prawie wszyscy pisali, że

> ASB to zło. Skąd nagle taka metamorfoza?

Bo się ASB spopularyzowało, więc i strach przed nim spadł.

Napisano

> Przejeżdżam rocznie koło 50-60 tys. km (w kilku autach).

> Tylko w tym przypadku pojawił się problem.

> Ba - w służbowym dowiedziałem się, że sprzęgło jest do wymiany, już w momencie kiedy go dostałem.

> Po niemal 3 latach jazdy - nadal nie musiałem tego sprzęgła wymieniać.

> Z żadnym innym autem też problemu nie było - uważam, że raczej potrafię obsługiwać samochód

Najwidoczniej chłopaki nie wiedzą że jak pałujesz auto na maksymalnym obrocie to i sprzęgło dostaje w paszcze bo musi przenieśc ten moment na koła, ot cała filozofia ścierania tarczy skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Najwidoczniej chłopaki nie wiedzą że jak pałujesz auto na maksymalnym obrocie to i sprzęgło dostaje

> w paszcze bo musi przenieśc ten moment na koła, ot cała filozofia ścierania tarczy

Być może w jakimś stopniu była to przyczyna (o ile 4-5 tys. obr to już taka straszna rzecz zlosnik.gif ).

W każdym razie teraz kiedy odebrałem auto stwierdziłem, że poprzednio prawdopodobnie było coś zwalone - albo przy wymianie, albo części..?

Po ostatniej wymianie sprzęgło było dość twarde i raczej stawiało mocny opór przy wciskaniu.

W tej chwili - nie czuję oporu.

Napisano

> No nie wiem. Przy 100 km/h ja wolę mieć jednak 1200 rpm zamiast 2 tys. Szczególnie przy dieslu.

A czytasz dokladnie - napisalem 2500rpm przy 180kmh...czyli to bedzie jakies 1350-1400rpm przy 100kmh. Poza tym ja mowie caly czas o mocnej benzynie - diesle mnie nie interesuja.

Napisano

> No właśnie ja też redukuję o 1-2 biegi w dół, gdy maksymalne przyspieszenie jest po redukcji o 3

> biegi. To jest właśnie ta subtelna różnica. W praktyce dobry automat ośmiobiegowy w trybie

> sportowym w BMW 5GT działa jak dla mnie nie denerwująco, nawet z dieslem.

Ale jak musze to zbije i trzy biegi w dol - jak sie ma fajny manual to sama zmiana jest przyjemnoscia. Sek w tym, ze w absolutnej wiekszosci przypadkow nie musze tego robic.

Napisano

> A czytasz dokladnie - napisalem 2500rpm przy 180kmh...czyli to bedzie jakies 1350-1400rpm przy

> 100kmh. Poza tym ja mowie caly czas o mocnej benzynie - diesle mnie nie interesuja.

Po pierwsze wątek nie jest o tym co Ciebie interesuje tylko o tym czy skrzynie ośmiobiegowe mają sens, a po drugie nawet w benzyniaku zawsze lepiej mieć niższe obroty niż wyższe do jazdy ze stałą prędkością.

Napisano

> Ale jak musze to zbije i trzy biegi w dol - jak sie ma fajny manual to sama zmiana jest

> przyjemnoscia. Sek w tym, ze w absolutnej wiekszosci przypadkow nie musze tego robic.

Ja też zwykle nie muszę, i zwykle nie robię. W związku z tym dynamikę mam taką jak przy silniku o słabszej mocy. Sęk w tym, że bywa iż człowiek trafia na debila, któremu się ambicja włącza wraz z pedałem przyspieszenia i wtedy nagle okazuje się, że jednak redukcja wskazana byłaby mocniejsza.

Napisano

> Po pierwsze wątek nie jest o tym co Ciebie interesuje tylko o tym czy skrzynie ośmiobiegowe mają

> sens, a po drugie nawet w benzyniaku zawsze lepiej mieć niższe obroty niż wyższe do jazdy ze

> stałą prędkością.

Co nie zmienia faktu, ze nie przeczytales dokladnie wink.gif A z kontekstu akurat tego podwatku o 8-sp wynika raczej benzyna.

Napisano

> Ja też zwykle nie muszę, i zwykle nie robię. W związku z tym dynamikę mam taką jak przy silniku o

> słabszej mocy. Sęk w tym, że bywa iż człowiek trafia na debila, któremu się ambicja włącza

> wraz z pedałem przyspieszenia i wtedy nagle okazuje się, że jednak redukcja wskazana byłaby

> mocniejsza.

Jesli widze, ze bede musial wyprzedzic auto mocne to zredukuje bardziej...w sumie nic sie nie stanie jesli bede musial za chwile przejsc np. z 2 na 3, tak jak mowilem - z wlasciwa skrzynia to sama przyjemnosc.

A jesli jest ktos w slabym aucie i nagle mu sie wlaczy agresor to nie ma znaczenia, ze zbilem za malo biegow i jade troche wolniej - i tak wystarcza.

Debil w mocnym aucie przyspieszajacy jak go wyprzedzam to hmmmm...wtedy zabawa w gonienie sie z nim szybko konczy sie na predkosciach grubo przekraczajacych dopuszczalne i to jeszcze ze mna po zlej stronie drogi - wole sie wowczas nie bawic.

Ale zeby nie bylo rozumiem Twoj punkt widzenia...nie lubie jedynie sposobu wykonania czegos takiego przez automat. Niby te najnowsze sa lepsze ale to nadal nie to (przynajmniej w trybie full-auto).

Napisano

> przez automat. Niby te najnowsze sa lepsze ale to nadal nie to (przynajmniej w trybie

> full-auto).

a mi się to akurat podoba. Jak zaczyna się coś dziać po prostu dociskam mocniej pedał gazu i mam w ułamku sekundy właściwe obroty. Owszem bez trybu sportowego jest zauważalne opóźnienie, ale można się przyzwyczaić i reagować odpowiednio.

Napisano

> No wlasnie nie. Bo zawsze myslisz jak to by bylo super tyle mocy przy manualu.

Mowie o normalnych dupowozach. Dajmy na to takie A8 czy 7er. Cos do szybkiego i wygodnego przemieszczania sie z punktu A do punktu B.

Jesli mowa o czyms o mi dawac frajde z jazdy to tylko manual 20.GIF

Napisano

> Jeździłeś DOKŁADNIE TAKIM SAMYM autem różniącym się tylko posiadaniem ASB lub manuala ?

> Ja tak i zdecydowanie się z Tobą nie zgodzę.

Dokladnie takim samym nie.

Napisano

> a pewny jestes, ze chcialbys miec manual 8speed???

Ja bym chcial - gdyby skrzynia byla sekwencyjna a nie w ukladzie H.

Napisano

> to nie w PL chyba

> w PL to nawet jak masz autostrade to musza sie na niej TIRy scigac

Nie tylko w PL. Praktycznie w kazdym kraju gdzie sa dwa pasy jezdni.

> bardzo mi sie kiedys podobalo jak zapialem 6 wyjezdzajac z Pragi Czeskiej i bieg zmienilem dopiero

> w Brnie (chyba ze 150 km )

> jeszcze jedna zaleta automatu - zapewnia pelna funkcjonalnosc tempomatu

zgadzam sie - na trase fajna sprawa pod warunkiem, ze pod maska jest silnik, na tyle mocny, ze autromat nie bedzie zmuszony mieszac biegami jak najety.

Jak dla mnie np jakies A6 czy inna Vectra i silnikiem 1.9TDi i automatem to pomylka... i to jezscze wieksza niz manual.

Napisano

Tyle, ze ten film nie udowadania kompletnie niczego. Nie od dzis wiadomo, ze w dragu automat na dluzsza mete to lepsza opcja (wbrew szeroko lansowanemu trendowi).

problem polega na tym, ze w zakretach praktycznie zaden automat nie jest w stanie zastapic kierowcy i i w 100% prawidlowo dobierac przelozenia.

Napisano

> Najwidoczniej chłopaki nie wiedzą że jak pałujesz auto na maksymalnym obrocie to i sprzęgło dostaje

> w paszcze bo musi przenieśc ten moment na koła, ot cała filozofia ścierania tarczy

A jak palujesz na srednim obrocie to nie musi przeniesc? icon_rolleyes.gif

Wiekszosc wspolczesnych benzynowych silnikow wolnossacych produkuje niemal taki sam moment obrotowy w calym zakresie obrotow.

Sprzeglo najbardziej dostaje podczas jego zalaczania i odlaczania - kiedy jest juz spiete to wbrew pozorom cierpi najmniej.

Sprobuj spalic sprzeglo jadac przez 3 godziny z V-Max po autostradzie. Poczujesz swad?

A potem zaczynij przez 10 min wyjezdzac ze sniegu na "pol-sprzegle" - w 3/4 dupowozow poczujesz i zobaczysz, ze sprzeglo ledwo zipie.

Napisano

> a jaka byla teza?

> ze jak jest duzy silnik to auto z automatem bedzie zwawsze niz manualu?

Quote:

> Przy każdym klasycznym tzn 'hydraulicznym" automacie będziesz miał wrażenie gorszej dynamiki niż

> przy manualu.

Wyjatkiem sa sytuacje gdy mamy automat w duzym i mocnym silniku

Napisano

> Tyle, ze ten film nie udowadania kompletnie niczego. Nie od dzis wiadomo, ze w dragu automat na

> dluzsza mete to lepsza opcja (wbrew szeroko lansowanemu trendowi).

> problem polega na tym, ze w zakretach praktycznie zaden automat nie jest w stanie zastapic kierowcy

> i i w 100% prawidlowo dobierac przelozenia.

Chocby dlatego, ze DSG nie zezwala na hamowanie lewa noga w zakrecie i juz samo to sprawi, ze Golf DSG nie da rady manualowi na zakretach.

Napisano

> Tyle, ze ten film nie udowadania kompletnie niczego. Nie od dzis wiadomo, ze w dragu automat na

> dluzsza mete to lepsza opcja (wbrew szeroko lansowanemu trendowi).

> problem polega na tym, ze w zakretach praktycznie zaden automat nie jest w stanie zastapic kierowcy

> i i w 100% prawidlowo dobierac przelozenia.

Sorry, ale może pomyliłem wątki. Myślałem, że pokazujemy róznice w normalnych warunkach drogowych, a nie w rajdowych smirk.gif

Nie wiem jak w Niemczech ale u nas kierowniki częściej biorą zakręty prawym pasem trzymając się prawej strony, choć niektórym zdarza się inaczej

Napisano

> Sorry, ale może pomyliłem wątki. Myślałem, że pokazujemy róznice w normalnych warunkach drogowych,

> a nie w rajdowych

> Nie wiem jak w Niemczech ale u nas kierowniki częściej biorą zakręty prawym pasem trzymając się

> prawej strony, choć niektórym zdarza się inaczej

Z jednej strony prezentujesz porownanie, ktore w normalnych warunkach drogowych podpada pod tzw "nielegalne wyscigi spod swiatel". Z drugiej czujesz sie oburzony ty,, ze ktos jadac np w gory lubi pojezdzic szybko po zakretach? niewiem.gif

Napisano

> Z jednej strony prezentujesz porownanie, ktore w normalnych warunkach drogowych podpada pod tzw

> "nielegalne wyscigi spod swiatel". Z drugiej czujesz sie oburzony ty,, ze ktos jadac np w gory

> lubi pojezdzic szybko po zakretach?

Ten film miał na celu pokazanie, że bzdurą jest stwierdzenie iż automat to muł i zło, że to manual jest szybszy lub odwrotnie jak kto woli. Nie chodzi tu o ruszanie spod świateł tylko czystą technikę szybkości zmiany biegów. Zwykła mechanika, nic więcej. Jeśli dopatrujesz się w takich dyskusjach jakichś ideologii, sportu i w tym celu zbaczasz z tematu na jakieś szutrówki rajdowe albo góry aby udowodnić, że "moja racja jest najmojsza" to sorry, ale ja wysiadam

No ale jeśli już rzuciłeś temat driftu, że to niemożliwe iż można go wykonać automatem to...

Napisano

> Ten film miał na celu pokazanie, że bzdurą jest stwierdzenie iż automat to muł i zło, że to manual

> jest szybszy lub odwrotnie jak kto woli. Nie chodzi tu o ruszanie spod świateł tylko czystą

> technikę szybkości zmiany biegów. Zwykła mechanika, nic więcej.

Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ale się z Tobą zgodziłem. Między innymi pisałem o tym, że w dragsterach montuje się automaty bo są szybsze.

>Jeśli dopatrujesz się w takich

> dyskusjach jakichś ideologii, sportu i w tym celu zbaczasz z tematu na jakieś szutrówki

> rajdowe albo góry aby udowodnić, że "moja racja jest najmojsza" to sorry, ale ja wysiadam

Pokaz proszę gdzie pisałem cokolwiek o szturach i rajdach. Nie bardzo wiem o co Ci chodzi.

Napisałem tylko, że na krętej,górskiej drodze manual będzie szybszy bo automat pogubi się w dobieraniu biegów.

> No ale jeśli już rzuciłeś temat driftu, że to niemożliwe iż można go wykonać automatem to...

> Sam zobacz, pierwszy z brzegu przykład

O czym Ty do mnie rozmawiasz?

Napisano

> Pokaz proszę gdzie pisałem cokolwiek o szturach i rajdach. Nie bardzo wiem o co Ci chodzi.

Sorry było gorąco wczoraj, Kolega wyżej od lewej nogi na zakrętach pomylił mi się z Twoją osobą tzn myślałem, ze prezentujecie podobny pogląd

> Napisałem tylko, że na krętej,górskiej drodze manual będzie szybszy bo automat pogubi się w

> dobieraniu biegów.

Tego nie rozumiem. Mam i miałem automaty, ale pierwsze słyszę o problemach na górskich drogach, ja ich nigdy nie miałem, chyba, że Tobie chodzi o drifty na serpentynach więc pokazałem ten filmik z driftem

Bo w normalnej jeździe czy pod górę czy w dół nigdy nie sprawiało skrzyni kłopotu z dobieraniem biegów

> O czym Ty do mnie rozmawiasz?

Napisano

> Sorry było gorąco wczoraj, Kolega wyżej od lewej nogi na zakrętach pomylił mi się z Twoją osobą

> tzn myślałem, ze prezentujecie podobny pogląd

Spoko 20.GIF

Ogolnie ja prezentuje podobny poglad co kolega...tyle, ze odzielam dupowoz od zabawki. W zabawce musze miec manualna skrzynie, w dupowzie moge miec automat wink.gif

> Tego nie rozumiem. Mam i miałem automaty, ale pierwsze słyszę o problemach na górskich drogach, ja

> ich nigdy nie miałem, chyba, że Tobie chodzi o drifty na serpentynach więc pokazałem ten

> filmik z driftem

> Bo w normalnej jeździe czy pod górę czy w dół nigdy nie sprawiało skrzyni kłopotu z dobieraniem

> biegów

Pozwol, ze Ci cos pokaze, ok?

Przejedz sie taka trasa pozwalajac automatowi zmieniac biegi a zrozumiesz o co mi chodzi. Zwyczajnie komputer nigdy nie jest w stanie dobrac biegu tak jak czlowiek. tam gdzie Ty bys dokrecil do czerwonego pola (bo widzisz, ze nie ma sensu wrzucac wyzszego) tam automat zapnie wyzszy...tylko po to aby za chwile zredukowac itd. Polecam ogladnac calosc bo poczatek jest dosc lajtowy.

Film nie do konca oddaje tego jak sie tam jedzie. Na marginesie - genialna trasa... o ile ma sie chamulce potrafiace wytrzymac wiecej niz 1/4 tej trasy. Ma raptem cos kolo 4km a po jej szybkim przejdchaniu czlowiek czuje sie jakby zrobil conajmniej 14km hehe.gif

Napisano

i dlatego skrzynię można ustawić w trybach 1-2-3 w zależności jak duży spad i jak kręta droga jest. Po to jest automat aby jazda płynna była bez wysilania silnika. Dla mnie to ona może przerzucać biegami i ze 100x a i tak wiem, że odbywa się to w zakresach jakich przewidział producent, więc nie żyłuję w ten sposób silnika i skrzyni ok.gif

Właśnie jak jadę górskimi krętymi drogami to wpieniają mnie kierowniki jadące przede mną i muszę zostawiać większy odstęp czy to pod górę czy w dół. Bo kiedy auto mi przyspiesza i zmienia bieg na wyższy to kierownik przede mną zanim zmieni bieg już auto mu zwalnia na sprzęgle bo akurat chce koleś wrzucić wyższy bieg. W dół jest lepiej bo wiadomo.

Taki sam efekt jest na światłach. Masakra sick.gif Kiedy ruszam pierwszy to jest ok, ruszam spokojnie i płynnie, a mimo i tak widzę we wstecznym lusterku oddalające się auto, a potem ludzie się dziwią, ze tylko kilka aut może przejechać na zielonym sciana.gif

Napisano

> A mi się znowu marzy manual. Niestety nie ma osmiobiegowych manuali

wyobrazilem sobie teraz 8biegów i normalnia skrzynia z drązkiem zmiany biegów, cos mi sie wydaje ze silniki by wybuchały dosc czesto, missshifty mysle ze byłyby nagminne zeby.GIF

Napisano

> Po to jest automat aby jazda płynna była bez wysilania silnika. Dla mnie to ona może

> przerzucać biegami i ze 100x a i tak wiem, że odbywa się to w zakresach jakich przewidział

> producent, więc nie żyłuję w ten sposób silnika i skrzyni

Skor producent umiescil odciecie obrotow przy powiedzmy 7000RPM to znaczy, ze do tylu moze sie krecic, nie sadzisz?

poza tym zauwaz, ze wyraznie zaznaczylem, ze automat sie zgubi gdy bedziemy chcieli taka droga jechac szybko a nie plynnie, spacerowo i spokojnie.

> Właśnie jak jadę górskimi krętymi drogami to wpieniają mnie kierowniki jadące przede mną i muszę

> zostawiać większy odstęp czy to pod górę czy w dół. Bo kiedy auto mi przyspiesza i zmienia

> bieg na wyższy to kierownik przede mną zanim zmieni bieg już auto mu zwalnia na sprzęgle bo

> akurat chce koleś wrzucić wyższy bieg. W dół jest lepiej bo wiadomo.

Widac jezdzisz za luddzmi, ktorzy nie umieja wystarczajaco szybko zmienic biegu albo cos niewiem.gif

> Taki sam efekt jest na światłach. Masakra Kiedy ruszam pierwszy to jest ok, ruszam spokojnie i

> płynnie, a mimo i tak widzę we wstecznym lusterku oddalające się auto, a potem ludzie się

> dziwią, ze tylko kilka aut może przejechać na zielonym

Tutaj problem lezy gdzie indziej. Wiekszosc osob wpina pierwszy bieg dopiero gdy ruszy ten przed nim.

Napisano

> wyobrazilem sobie teraz 8biegów i normalnia skrzynia z drązkiem zmiany biegów, cos mi sie wydaje ze

> silniki by wybuchały dosc czesto, missshifty mysle ze byłyby nagminne

pewnie tak. tak naprawsde 6 biegow to juz dla niektorych zbyt duzo i sie gubia. Gdyby mieli dobierac z 8 przelozen to zamiast jezdzic szybciej i wydajniej zwyczajnie by sie zastanawiali ktory bieg wpiac. Przy takiej ilosci przelozen jedynie sekwencja serduszka.gif

Napisano

> Przejedz sie taka trasa pozwalajac automatowi zmieniac biegi a zrozumiesz o co mi chodzi.

> Zwyczajnie komputer nigdy nie jest w stanie dobrac biegu tak jak czlowiek. tam gdzie Ty bys

> dokrecil do czerwonego pola (bo widzisz, ze nie ma sensu wrzucac wyzszego) tam automat zapnie

> wyzszy...tylko po to aby za chwile zredukowac itd.

u mnie w trybie sport skrzynia nie zrzuca biegów jak tylko odejmę gazu, trzyma cały czas na tym samym biegu, czasem redukuje. Po zmianie mechanizm spina się na sztywno, więc "czucie" auta jest niezłe i mamy hamowanie silnikiem. Można całkiem nieźle po takich drogach poszaleć, do tego jakby jeszcze były łopatki....

im nowsze skrzynie, tym lepiej sobie raczą w takich warunkach.

Zgadzam się, ze manual daje bardziej "bezpośrednią" kontrolę nad autem, ale jeśli auto służy nie tylko do zabawy, to szybki automat jest uniwersalnym rozwiązaniem.

Co do 8śmio biegowego maualu, to myślę, że szybko by się znudził w codziennej monotonii. Ja czasami jeżdżę zestawami, gdzie ciągnik ma 16 biegów i biegi zmienia się non-stop. W wersji automatycznej jest bajka, trzeba się nauczyć, jak reaguje skrzynia, ale ogólnie zyskuje się niesamowity komfort i spokój, zarówno podczas przyspieszania, jak hamowania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.