Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automat, a "agresywny" styl jazdy?

Featured Replies

Napisano

Nigdy nie myślałem o zakupie auta z automatyczną skrzynią.

Usłyszałem natomiast, że mam dość agresywny styl jazdy grinser006.gif, z czym zgadzam się tylko częsciowo.

Tak czy inaczej - zajechałem sprzęgło w 50 tys. km (choć i ja i mój mechanik twierdzimy, że musiała to być jakaś wada materiału biglaugh.gif albo po prostu LUK jest do D**Y).

Padła propozycja, że jako, że i tak poszukuję nowego auta - mam szukać "automatu" - bo tam nie zajadę tak szybko sprzęgła hehe.gif

Jak to wygląda w rzeczywistości?

Jeździłem jak dotąd "automatem' BMW 325 i Mercem E-klasse (tuningowanym przez AMG) - i w obu skrzynia nie przypadła mi do gustu. Ja uważam, że biegi zmieniam szybciej hehe.gif

To jak to jest z trawałością skrzyni/sprzęgła i reszty w przypadku "agresywnego" stylu jazdy?

Dodam, że chodzi raczej o auta klasy średniej, z okolic rocznika 2000-2005, przy cenie - do ~30 tys. zł

Napisano

To chyba nie agresywny ale babski styl jazdy ze tak palisz to sprzeglo.

Napisano

nie wiem, nie znam sie, jezdzilem tylko jednym automatem zlosnik.gif ale czy czasem w kazdej skrzyni automatycznej powinna byc opcja "sport"? ja mialkem wrazenie ze na wlaczonym sporcie skrznia szybciej przelaczala biegi niz na "D". zebynie bylo mam na mysli tylko czas przelaczania biegow, bo na sporcie przelaczal dopiero przy 7000 rpm zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To chyba nie agresywny ale babski styl jazdy ze tak palisz to sprzeglo.

Sprzęgło nie było spalone a starte.

Tak czy siak - nie o tym tu mowa, więc nie odbiegajmy od tematu.

Napisano

> Sprzęgło nie było spalone a starte.

> Tak czy siak - nie o tym tu mowa, więc nie odbiegajmy od tematu.

Bylo starte bo tak nim operujesz hehe.gif

Napisano

Przy każdym klasycznym tzn 'hydraulicznym" automacie będziesz miał wrażenie gorszej dynamiki niż przy manualu. Wynika to z ciągłego poślizgu na sprzęgle hydrokinetycznym tzn braku stricte mechanicznego połączenia kół z silnikiem. Generalnie im więcej biegów tym lepiej, ale nigdy nie ma takiego "żądła" jak w manualu.

Zaletą hydraulicznego automatu jest wygoda, komfort i płynność jazdy.

Większą bezpośredniość napędu czuć w skrzyniach dwusprzęgłowych typu DSG i Powershift.

Są jeszcze skrzynie takie jak MMT czy MCP. Są to "ekonomiczne" automaty czyli manuale w których biegi zmieniają siłowniki. Zdarza się długo myśleć i poszarpnąć trochę na wysokich obrotach silnika.

Napisano

> Przy każdym klasycznym tzn 'hydraulicznym" automacie będziesz miał wrażenie gorszej dynamiki niż

> przy manualu.

Wyjatkiem sa sytuacje gdy mamy automat w duzym i mocnym silniku wink.gif

Napisano

> Wyjatkiem sa sytuacje gdy mamy automat w duzym i mocnym silniku

Jeśli porównamy identyczne samochody różniące się tylko manual/automat to będzie jak piszę.

Ale masz rację o tyle, że jesli mamy silnik o dużej pojemności i nisko położonym max momencie, to nawet 4 biegowy hydraulik sobie poradzi względnie dobrze.

Tak czy inaczej, dla mnie nie ma powrotu do manuala. Byle nie trzeba było ręcznie zmieniać biegów, a drugorzędne jest co tam siedzi w środku. wink.gif. Może być nawet MMT czy MCP.

Napisano

> Jak to wygląda w rzeczywistości?

Zależy od automatu. Im nowszy, lepiej sterowany model tym trudniej go załatwić.

Napisano
  • Autor

> Bylo starte bo tak nim operujesz

Przejeżdżam rocznie koło 50-60 tys. km (w kilku autach).

Tylko w tym przypadku pojawił się problem.

Ba - w służbowym dowiedziałem się, że sprzęgło jest do wymiany, już w momencie kiedy go dostałem.

Po niemal 3 latach jazdy - nadal nie musiałem tego sprzęgła wymieniać.

Z żadnym innym autem też problemu nie było - uważam, że raczej potrafię obsługiwać samochód zlosnik.gif

Napisano

> Zależy od automatu. Im nowszy, lepiej sterowany model tym trudniej go załatwić.

do tego niektóre adaptują się do stylu jazdy kierowcy ok.gif

Napisano

Czy szybko czy wolno to sprawa drugorzędna..... Pojeździj automatem ale tak przez np 3 dni z rzędu. Raz trasa, raz miejskie korki, raz jazda mieszana- a to do sklepu, a to do pracy a to do znajomych.

Czwartego dnia usiądź z powrotem za kierownicą manuala, nawet mocniejszego. Gwarantuję Ci, że szybko zatęsknisz za automatem smile.gif

Napisano

> Jeździłem jak dotąd "automatem' BMW 325 i Mercem E-klasse (tuningowanym przez AMG) - i w obu

> skrzynia nie przypadła mi do gustu. Ja uważam, że biegi zmieniam szybciej

to spróbuj nowszych i mocniejszych konstrukcji wink.gif

szybko zmienisz zdanie old.gifzlosnik.gif

HanYs

Napisano

a powiedzcie mi tak z podobnej beczki, czy skrzynie CVT są sprzedawane obecnie z jakimś modelem samochodu... bo może to by było rozwiązanie dla autora wątku

Napisano

> a powiedzcie mi tak z podobnej beczki, czy skrzynie CVT są sprzedawane obecnie z jakimś modelem

jest kilka modeli: Qashqai, Lancer, Megane, Avensis

> samochodu... bo może to by było rozwiązanie dla autora wątku

w jakim sensie rozwiązanie? trwałościowym?

Napisano

> nie wiem, nie znam sie, jezdzilem tylko jednym automatem ale czy czasem w kazdej skrzyni

> automatycznej powinna byc opcja "sport"? ja mialkem wrazenie ze na wlaczonym sporcie skrznia

> szybciej przelaczala biegi niz na "D". zebynie bylo mam na mysli tylko czas przelaczania

> biegow, bo na sporcie przelaczal dopiero przy 7000 rpm

pewnie zalezy od skrzyni

w starszych trybach Sport jest tylko tak, ze przy tej samej predkosci jest zwykle nizszy bieg oraz chetniej ciagnie do odciecia

jesli chodzi o sam czas przerzucenia biegu to jest taki sam

sa oczywiscie tez i samochody, ze tryb sport zwieksza moc silnika chociazby

Napisano

powiem tak: automat uspokaja i to znacznie

majac automat uczysz sie delikatniej i rozsadniej operowac gazem

czyli wciskasz go tyle ile potrzeba i stopniowo a nie 0-1

gdyz jak mocniej wciskasz gaz to automat robi redukcje o 1 lub 2 biegi a przeciez to jest porzadane tylko przy wyprzedzaniu a nie normalnym rozpedzaniu

natomiast jak chce sie pojechac agresywniej to zostaje jedynie tryb Tiptronik bo w trybie D to tak bedzie mielili tymi biegami i bedziesz mial takie opoznienia, ze Ci sie odechce

dla mnie automat jest ok.gif

Napisano

> A mi się znowu marzy manual. Niestety nie ma osmiobiegowych manuali

Bo i po co? Sztuczny wymysl zeby zredukowac teoretyczne spalanie i lepiej wygladac w broszurce o emisji co2. Przy mocnym silniku (a zwykle do takich laduja 8-biegowe auto) jest to zwyczajnie zbyteczne.

Napisano

> Czy szybko czy wolno to sprawa drugorzędna..... Pojeździj automatem ale tak przez np 3 dni z rzędu.

> Raz trasa, raz miejskie korki, raz jazda mieszana- a to do sklepu, a to do pracy a to do

> znajomych.

> Czwartego dnia usiądź z powrotem za kierownicą manuala, nawet mocniejszego. Gwarantuję Ci, że

> szybko zatęsknisz za automatem

Jezdzilem 2 dni z rzedu - dluga trasa plus miasto. I absolutnie nie podzielam opinii...praktycznie od razu tesknilem za manualem. A to byl porzadny 6-biegowy automat, w dodatku z mocnym silnikiem. A czy tak mnie wkurzal.

Napisano

No wlasnie nie. Bo zawsze myslisz jak to by bylo super tyle mocy przy manualu.

Napisano

> Bo i po co? Sztuczny wymysl zeby zredukowac teoretyczne spalanie i lepiej wygladac w broszurce o

> emisji co2. Przy mocnym silniku (a zwykle do takich laduja 8-biegowe auto) jest to zwyczajnie

> zbyteczne.

Niekoniecznie. Pozwala jednak na obniżenie obrotów, a tym samym hałasu. Mi się ośmiobiegowe automaty podobają. Manuale już niekoniecznie, bo to byłby absurd. 6 biegów to już na granicy przesady.

Napisano

> No wlasnie nie. Bo zawsze myslisz jak to by bylo super tyle mocy przy manualu.

Ja mam odwrotne wrażenie, że automat dodaje ( wirtualnie ) mocy. Po prostu przy normalnej codziennej jeździe człowiek z lenistwa nie redukuje biegu tak by mieć maksymalne osiągi. Automat to robi i realnie zapewnia w typowych warunkach drogowych lepsze przyspieszenie.

Napisano

> No wlasnie nie. Bo zawsze myslisz jak to by bylo super tyle mocy przy manualu.

Zależy czym dla Ciebie jest jazda autem i jakie to auto. wink.gif

Duży, mocny fwd w rękach kierowcy bez zacięcia sportowego będzie o niebo przyjemniejszy w użytkowaniu z AT.

Ale jeśli kierowca ma czasem ochotę na odrobinę szaleństwa a do tego auto rwd/awd to rzeczywiście może czasem czuć niedosyt przy AT.

Napisano

Jeździłeś DOKŁADNIE TAKIM SAMYM autem różniącym się tylko posiadaniem ASB lub manuala ?

Ja tak i zdecydowanie się z Tobą nie zgodzę.

Napisano

> Niekoniecznie. Pozwala jednak na obniżenie obrotów, a tym samym hałasu. Mi się ośmiobiegowe

> automaty podobają. Manuale już niekoniecznie, bo to byłby absurd. 6 biegów to już na granicy

> przesady.

Ma sens (8-biegowy auto) gdy robisz b. duzo tras i zyjesz w cywilizowanym kraju gdzie wszedzie dojezdzasz autostradami. Wtedy faktycznie, 180 na budziku, tempomat zalaczony a silnik kreci sie leniwe 2500rpm na 8 biegu. W innym przypadku posiadanie az 3 nadbiegow to glupota.

Napisano

> W innym przypadku posiadanie az 3 nadbiegow to glupota.

Ale jaki szacun przed Ryśkiem! :-)

Napisano

> Ja mam odwrotne wrażenie, że automat dodaje ( wirtualnie ) mocy. Po prostu przy normalnej

> codziennej jeździe człowiek z lenistwa nie redukuje biegu tak by mieć maksymalne osiągi.

> Automat to robi i realnie zapewnia w typowych warunkach drogowych lepsze przyspieszenie.

No ja tam redukuje wink.gif Moze nie od razu 3 biegi w dol, ale zawsze tyle co potrzebuje. No i dla mnie najwazniejsze - dodanie gazu rowna sie wywolanie natychmiastowego efektu, a nie ze wtedy ten automat probuje jak najszybciej zrzucic mi 2 biegi w dol, potem torque converter dopiero lapie naped (efekt polsprzegla, ktorego nienawidze wprost w automatach) i dopiero jazda.

Moje najswiezsze doswiadczenie z jazda automatem to Insignia 2.8T - po prostu dramat, jak auto tak teoretycznie mocne moze fatalnie reagowac na gaz - po pierwsze automat i jego gumowatosc, po drugie lag turbiny...ohyda no.gifno.gifno.gif

Napisano

> Ale jaki szacun przed Ryśkiem! :-)

No wlasnie mam takie wrazenie, ze teraz producenci postanowili robic sobie nawzajem szacun przed Ryskiem i wrzucaja tych biegow coraz wiecej...ciekawe kiedy bedzie 12-speed grinser006.gif

Napisano

> No wlasnie mam takie wrazenie, ze teraz producenci postanowili robic sobie nawzajem szacun przed

> Ryskiem i wrzucaja tych biegow coraz wiecej...ciekawe kiedy bedzie 12-speed

Aż skończy się na CVT -> tam liczba biegów jest nieskończona ;-)

Napisano

> Ma sens (8-biegowy auto) gdy robisz b. duzo tras i zyjesz w cywilizowanym kraju gdzie wszedzie

> dojezdzasz autostradami. Wtedy faktycznie, 180 na budziku, tempomat zalaczony a silnik kreci

> sie leniwe 2500rpm na 8 biegu. W innym przypadku posiadanie az 3 nadbiegow to glupota.

No nie wiem. Przy 100 km/h ja wolę mieć jednak 1200 rpm zamiast 2 tys. Szczególnie przy dieslu.

Napisano

> To chyba nie agresywny ale babski styl jazdy ze tak palisz to sprzeglo.

W zyciu nie zdarzylo mi sie spalic sprzegla icon_eek.gif

Napisano

> No ja tam redukuje Moze nie od razu 3 biegi w dol, ale zawsze tyle co potrzebuje. No i dla mnie

No właśnie ja też redukuję o 1-2 biegi w dół, gdy maksymalne przyspieszenie jest po redukcji o 3 biegi. To jest właśnie ta subtelna różnica. W praktyce dobry automat ośmiobiegowy w trybie sportowym w BMW 5GT działa jak dla mnie nie denerwująco, nawet z dieslem.

Napisano

> Zależy czym dla Ciebie jest jazda autem i jakie to auto.

> Duży, mocny fwd w rękach kierowcy bez zacięcia sportowego będzie o niebo przyjemniejszy w

> użytkowaniu z AT.

> Ale jeśli kierowca ma czasem ochotę na odrobinę szaleństwa a do tego auto rwd/awd to rzeczywiście

> może czasem czuć niedosyt przy AT.

ja jak mam ochotę zaszaleć, to przełączam na "S", albo na manual, wtedy sprzęgło za każdym razem się "blokuje" i moc przekazywana jest bezpośrednio. Ręcznie może bym zmieniał biegi jakieś tam ułamki sekundy szybciej, ale mi to akurat nie przeszkadza, bo w moim aucie są dosyć długie przełożenia i na świrowałem na śniegu to i tak w większości na dwójce.

Na co dzień jednak jeżdżę spokojnie (spokojniej niż jakimkolwiek innym autem, pomimo ponad 300KM) i automat zapewnia niesamowity komfort przy toczeniu się od świateł do świateł, bo w trasie dla mnie nie ma znaczenia, i tak praktycznie non-stop na najwyższym biegu się jedzie.

Napisano

> Jeździłeś DOKŁADNIE TAKIM SAMYM autem różniącym się tylko posiadaniem ASB lub manuala ?

> Ja tak i zdecydowanie się z Tobą nie zgodzę.

ja na co dziń jeżdżę swoim A8 4,2 i mam porównanie do S4 z tym samym motorem, które miałem okazję użytkować przez tydzień.

Oczywiście S4 jest szybsze, bo trochę lżejsze i mniejsze, wrażenie to potęguje właśnie manualna skrzynia, ze względu na bezpośrednie przenoszenie mocy (co w swoim uzyskuję w trybie sport lub manual). Jednak przy codziennej jeździe nie nadążam tak szybko (przy tak niskich obrotach) i często zmieniać biegi, jak robi to automat. W efekcie spalanie w S4 wychodziło mi wyraźnie wyższe niż w większym A8.

Do sportowych aut manual pasuje świetnie, ale do codziennej jazdy ja wybieram automat+mocny silnik.

Napisano

> A mi się znowu marzy manual. Niestety nie ma osmiobiegowych manuali

a pewny jestes, ze chcialbys miec manual 8speed???

Napisano

> Do sportowych aut manual pasuje świetnie, ale do codziennej jazdy ja wybieram automat+mocny silnik.

dobrze prawisz

a i coraz wiecej sportowych fur jest oferowanych tylko z automatem (oczywiscie mowa tu o tych szybkich nowoczesnych skrzyniach) a jak ktos bardzo chce sie pobawic to ma jeszcze lepiej bo ma lopatki przy kierownicy i sekwencje

Napisano

> a pewny jestes, ze chcialbys miec manual 8speed???

Ośmiobiegowy automat w moim GS'ie jest bardzo wygodny i do tego w znaczący sposób ogranicza spalanie a jednocześnie poprawia dynamikę.

Napisano

> to ma jeszcze lepiej bo

> ma lopatki przy kierownicy i sekwencje

To nadal nie to samo. Z tymi wszystkimi wynalazkami masz do wyboru dwa tryby jazdy:

- jak emeryt

- jak rajdowiec

A ja bym chciał coś pomiędzy. Jak na razie przetestowałem wiele samochodów z najdziwniejszymi automatami i jeszcze takiego rozwiązania nie znalazłem.

Napisano

> Ośmiobiegowy automat w moim GS'ie jest bardzo wygodny i do tego w znaczący sposób ogranicza

> spalanie a jednocześnie poprawia dynamikę.

ja nie mam nic przeciwko automatowi 8s

pytanie bylo o manual...

Napisano

> ja nie mam nic przeciwko automatowi 8s

> pytanie bylo o manual...

Jak komputer potrafi to czemu ja bym miał nie potrafić? Przeżyłem 4 lata z niesamowicie krótką sześciobiegówką w Hondzie, gdzie ręki z lewarka się właściwie nie zdejmowało i co gorsze bardzo mi to pasowało. Więc 8 biegów bym też pewnie lubił.

Napisano

> Jak komputer potrafi to czemu ja bym miał nie potrafić? Przeżyłem 4 lata z niesamowicie krótką

> sześciobiegówką w Hondzie, gdzie ręki z lewarka się właściwie nie zdejmowało i co gorsze

> bardzo mi to pasowało. Więc 8 biegów bym też pewnie lubił.

nie mowie, ze bys nie potrafil (chociaz przy wielu elementach, na ktore trzeba skupic uwage prowadzac samochod jeszcze zastanawianie sie, ktory z 8 biegow wybrac to juz za duzo)

tylko wlasnie mi chodzi o uciazliwosc takiego rozwiazania

czasami mozna sie tak przejechac, ale codzinnie - norwegia

Napisano

> To nadal nie to samo. Z tymi wszystkimi wynalazkami masz do wyboru dwa tryby jazdy:

> - jak emeryt

> - jak rajdowiec

no i bardzo dobrze

czyli masz tryb codzienny i torowo-zabawowy

czego jeszcze chciec?

> A ja bym chciał coś pomiędzy. Jak na razie przetestowałem wiele samochodów z najdziwniejszymi

> automatami i jeszcze takiego rozwiązania nie znalazłem.

musisz zmienic zawod wink.gif

Napisano

> bo w trasie dla

> mnie nie ma znaczenia, i tak praktycznie non-stop na najwyższym biegu się jedzie.

to nie w PL chyba

w PL to nawet jak masz autostrade to musza sie na niej TIRy scigac

bardzo mi sie kiedys podobalo jak zapialem 6 wyjezdzajac z Pragi Czeskiej i bieg zmienilem dopiero w Brnie (chyba ze 150 km wink.gif )

jeszcze jedna zaleta automatu - zapewnia pelna funkcjonalnosc tempomatu

Napisano

> no i bardzo dobrze

> czyli masz tryb codzienny i torowo-zabawowy

> czego jeszcze chciec?

Trybu "dynamiczna jazda w mieście" = coś co umie czytać moje myśli albo ma jakiś joystick którym mogę mu powiedzieć o co mi chodzi. W GS'ie jest taka opcja że w zależności od tego jak mocno i długo naciskasz gałkę zmiany biegów w trybie ręcznym, tak długo następuje zmiana biegu - jak popchniesz szybko to zmiana jest natychmiastowa z szarpnięciem. Ale jak przytrzymasz chwilę to zmiana jest wolniejsza i delikatniejsza. Ale nadal jak chcę z dwójki na ósemkę zmienić to muszę nacisnąć wajchę 6 razy do przodu = jak robię to powoli to trwa to wieczność, a jak machnę szybko to myśli że się wyścigujemy i szarpie. Nie da się mu powiedzieć "zmień od razu na 8'mkę bez szarpania". Jeszcze gorzej jest jak działa w trybie automatycznym, bo jak chwilkę poszarżuje to myśli że to jakiś wyścig i wchodzi w tryb szalonego emeryta - silnik poniżej 4000 nie spada (jakby miał spaść to zmienia bieg na niższy), hamowanie silnikiem jest potężne. A ja chciałem tylko troszkę pognać i już mam dość... I nie da się mu powiedzieć że już wystarczy...

Nie, nie, nadal wole zwykłego manuala.

Napisano

Jeżdżę z ASB od 1989 roku. Jeszcze rok temu na AK w wątkach o automatach prawie wszyscy pisali, że ASB to zło. Skąd nagle taka metamorfoza? biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano

> ja na co dziń jeżdżę swoim A8 4,2 i mam porównanie do S4 z tym samym motorem, które miałem okazję

> użytkować przez tydzień.

Czyli porównujesz "prawie" takie same auta.

OK, nie było tematu :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.