Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z wyborem oleju.

Featured Replies

Napisano

Auto to Cordoba 1.6 benzyna, 95rok.

Zalany był Castrol 10W40, czyli półsyntetyk.

Podczas eksploatacji (z racji wycieku, który został już powstrzymany) dolewany był W5 z Lidla ale 15W40 czyli minerał...

Teraz zbliża się wymiana oleju i tu rodzi się pytanie:

Jaki olej teraz zalać? Minerał czy półsyntetyk?

Auto ma przejechane 185kkm.

Silnik, gdy jest zimny to pracuje cichutko. Gdy się rozgrzeje to słychać głośne harczenie/rzężenie (nie wiem jak to nazwać) niewiem.gif

Napisano

lej półsynteyk.

Lepiej bedzie odplał w zimie. Innych różnic między pół a syntetykiem nie widzę. Jakość podobna (o ile wykluczymy najtańsze superole/ selektole)

Napisano

Lej najlepszy na jaki cię stać. To że dolewki były z mineralnego to szczegół. Silnik jeździł na półsyntetyku, to nie rób mu gorzej.

Swoją drogą nieciekawe to harczenie po rozgrzaniu. Może masz gówniany, podróbkowy olej i po rozgrzaniu w te upały robi się z niego woda.

Napisano

> Jaki olej teraz zalać? Minerał czy półsyntetyk?

Valvoline MaxLife 10W/40.

Powodzenia.

Napisano

> Auto to Cordoba 1.6 benzyna, 95rok.

> Zalany był Castrol 10W40, czyli półsyntetyk.

> Podczas eksploatacji (z racji wycieku, który został już powstrzymany) dolewany był W5 z Lidla ale

> 15W40 czyli minerał...

> Teraz zbliża się wymiana oleju i tu rodzi się pytanie:

> Jaki olej teraz zalać? Minerał czy półsyntetyk?

> Auto ma przejechane 185kkm.

> Silnik, gdy jest zimny to pracuje cichutko. Gdy się rozgrzeje to słychać głośne harczenie/rzężenie

> (nie wiem jak to nazwać)

Syntetyk lub polsyntetyk. O ile silnik nie bierze oleju, nie leje nim po ulicy i nie zdycha to nie przechodzenie na gorsza oliwe jest pozbawione sensu.

Napisano
  • Autor

> Lej najlepszy na jaki cię stać. To że dolewki były z mineralnego to szczegół. Silnik jeździł na

> półsyntetyku, to nie rób mu gorzej.

Mam zamiar zalać Castrola (z Niemiec) 10W40 smile.gif

> Swoją drogą nieciekawe to harczenie po rozgrzaniu. Może masz gówniany, podróbkowy olej i po

> rozgrzaniu w te upały robi się z niego woda.

Jak już wcześniej napisałem, na zimnym silnik pracuje idealnie. Robi się głośny, jak tylko uzyska swoją temperaturę pracy.

Kontrolka oleju się nie świeci, auto nie ma spadku mocy po rozgrzaniu hmm.gif

Może uda mnie się nakręcić filmik, to bym wrzucił tutaj hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Valvoline MaxLife 10W/40.

> Powodzenia.

Czemu go polecasz? Mógłbyś coś więcej skrobnąć na jego temat? smile.gif

Napisano

> Czemu go polecasz? Mógłbyś coś więcej skrobnąć na jego temat?

bo dużo osób poleca i chwali produkty tej firmy ??

tak samo dla mnie jest z motulem

kupiłem bo dużo osób chwali , i sam teraz chwalę

jeździłem na castrolu 10w40 niby oki chodził itp , ale chciałem coś lepszego kupić ze względu na to jak jeżdżę... do 6 tyś to ja często kręcę , wyżej też grinser006.gif

dobra starczy tego ble ble

uważam że na motulu silnik pracuje , jakby ciut ciszej i co ważniejsze uważam że lepiej chodzi przy takich upałach mając maksymalne obroty

może to tylko jakaś autosugestia , a może nie

Napisano

Mamy 2 renówki megane 1,4 16V 99r i ja mam 1,6 16V 02r. Moja 93kkm,jeżdzi na 5W-40 Platinum V chodzi głosniej. Drugie auto 140kkm, jeżdzi na 10W-40 ELF , chodzi ciszej .Olej? czy konstrukcja silnika ma wpływ na głosność tu?

Napisano

> Mamy 2 renówki megane 1,4 16V 99r i ja mam 1,6 16V 02r. Moja 93kkm,jeżdzi na 5W-40 Platinum V

> chodzi głosniej. Drugie auto 140kkm, jeżdzi na 10W-40 ELF , chodzi ciszej .Olej? czy

> konstrukcja silnika ma wpływ na głosność tu?

heheheh

porównujesz dwa rózne silniki i wysnuwasz wnioski o olejach hehe.gif

Napisano

> heheheh

> porównujesz dwa rózne silniki i wysnuwasz wnioski o olejach

Dlatego napisałem na jakich olejach auta jeżdzą i wspomniałem tez o konstrukcji w pytaniu.

Napisano
  • Autor

> bdb olej

Wziąłem dziś Castrola Magnatec prosto z Niemiec 10W40 5litrów za 83zł, do tego filtr Filtrona za 17zł smile.gif

Cztery litry wchodzi, więc jeden pozostanie na ewentualne dolewki zlosnik.gif

Napisano

> Wziąłem dziś Castrola Magnatec prosto z Niemiec 10W40 5litrów za 83zł, do tego filtr Filtrona za

> 17zł

To teraz wyrzuc tego Filtrona i kup filtr oleju.

Raptem w zimie skladalem silnik. Zlozylismy, krecimy... Brak cisnienia oleju. Wyjmujemy pompe oleju, sprawdzamy - jest ok. Wkladamy, krecimy...cisnienia nie ma.

Przez przyadek kolega sprawdzil nowy filtr Filtrona, ktorego uzylismy. On dawal w dupe. Co ciekawe, kolega go sprawdzil bo to ne byl pierwszy Filtron, ktory mu zaszwankowal.

Osobiscie nigdy nie uzywam niczego innego niz Knecht lub Mahle. Owego Filtrona kupilem wtedy bo czas gonil a niczego innego nie bylo na polce.

Odradzam i ostrzegam.

Napisano
  • Autor

> To teraz wyrzuc tego Filtrona i kup filtr oleju.

> Raptem w zimie skladalem silnik. Zlozylismy, krecimy... Brak cisnienia oleju.

Dziś wymieniłem olej wraz z filtrem Filtrona.

Wszystko jest ok.gif

Stary filtr też z Filtrona był.

Napisano

> Dziś wymieniłem olej wraz z filtrem Filtrona.

> Wszystko jest

> Stary filtr też z Filtrona był.

Ja mam uraz. Boje sie sytuacji gdy w czasie jazdy filtr sfiksuje i zwyczajnie zgubie cisnienie. Taka sytuacja potrafi zabic silnik w kilkanscie sekund sick.gif

Napisano

zostań już przy lidlu... to bardzo dobry i tani olej... Wóz ma 15 lat więc bez przesady z tymi najlepszymi olejami na jakie Cię stać, bo to jest pozbawione sensu...

Napisano

> To teraz wyrzuc tego Filtrona i kup filtr oleju.

Jakby to był taki badziew, toby nie szedł na pierwszy montaż w GM

Napisano
  • Autor

> Ja mam uraz. Boje sie sytuacji gdy w czasie jazdy filtr sfiksuje i zwyczajnie zgubie cisnienie.

> Taka sytuacja potrafi zabic silnik w kilkanscie sekund

Mam za sobą kilkanaście wymian oleju w różnych autach, wszędzie był zakładany Filtron i żadnych problemów z nim nie było.

Ale skoro ktoś ma uraz, to rozumiem.

Jutro będę wiedział jak się silnik zachowuje na nowym oleju - czy zniknie hałas po jego rozgrzaniu hmm.gif

Napisano
  • Autor

> zostań już przy lidlu... to bardzo dobry i tani olej... Wóz ma 15 lat więc bez przesady z tymi

> najlepszymi olejami na jakie Cię stać, bo to jest pozbawione sensu...

Jak już wcześniej napisałem, wziąłem Castrola 10W40 5 litrów z Niemiec za 83zł od gościa z ul. Mierzyńskiej wink.gif

Dziś wymieniłem ok.gif

Napisano

> Jak już wcześniej napisałem, wziąłem Castrola 10W40 5 litrów z Niemiec za 83zł od gościa z ul.

> Mierzyńskiej

> Dziś wymieniłem

aha ok.gif

Napisano
  • Autor

> Swoją drogą nieciekawe to harczenie po rozgrzaniu. Może masz gówniany, podróbkowy olej i po

> rozgrzaniu w te upały robi się z niego woda.

Dziś udało mnie się nagrać ten odgłos.

Albo mnie się wydaje, albo dochodzi on z okolic rozrządu hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.