Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja automatyczna

Featured Replies

Napisano

Nie wiem Panowie ale u mnie coś nie tak jest z klimatyzacją:

Dzisiaj jechałem przez godzinę w warszawie i przyjechałem do domu spocony z rozpaloną twarzą. Termometr zewnętrzny pokazywał 36-37, na panelu miałem ustawione 18 stopni a a czoła lał się pot. Jak dojechałem do domu wziłąłem termometr i przejechałem się z nim jeszcze 20 minut tak aby leżał na siedzeniu ale by był w cieniu i pokazał mi, ze mimo ustawionych 18 stopni w aucie są 34 stopnie. W końcu przyłożyłem go do wylotów. i pokazało mi, ze z dziur leci powietrze 34 stopnie choć ustawiłem na LOW - a podobno zgodnie z normą z dziury powinno lecieć powietrze ok 5 stopni!

Sama sprężarka włącza się co ok 10 sekund na 2 sekundy i w tym momencie czuje się wyraźnie na biegach 1-4, że auto przyhamowuje

Powiedzcie proszę czy u Was też tak to działa czy powinienem zgłosić się do serwisu?

Proszę o radę...

Pozdrawiam

Napisano

do serwisu ok.gif

u mnie przy chlodnicy z paroma rzędami lameli ktore spia na chlodnicy wody, przy ustawieniu 18stopni max co ustawiam to 4kreski ale tylko po tym jak auto stoi gdzies w sloncu, pozniej jak sie kabina schlodzi to smigam na 2-3 kreskach nawiewu, z racji na lamele w chlodnicy nie korzystam z opcji full auto, ale mimo to klima sobie radzi

20100723148.jpg

Napisano
  • Autor

> do serwisu

> u mnie przy chlodnicy z paroma rzędami lameli ktore spia na chlodnicy wody, przy ustawieniu

> 18stopni max co ustawiam to 4kreski ale tylko po tym jak auto stoi gdzies w sloncu, pozniej

> jak sie kabina schlodzi to smigam na 2-3 kreskach nawiewu, z racji na lamele w chlodnicy nie

> korzystam z opcji full auto, ale mimo to klima sobie radzi

Mariusz, opisywany przypadek to gdy auto postało na słońcu ze 2 h i po otwarciu je trochę przewietrzyłem a potem zamkąłem i włączyłem FULL AUTO i przez całą godzine buzowało na 80% kresek (nie liczylem), wentylacja huczała a mimo to w aucie byly 34 stopnie...

Jestem umówiony na wtorek ale problem w tym, że mają spaść temperatury... ale znam tam człowieka , opisałem problem i powiedział, ze ma do mnie zaufanie i mnie nie "zleją"...

Więc trzeba miec nadzieję... crazy.gif

Napisano

> Więc trzeba miec nadzieję...

komoreczka, filmik przy odpaleniu auta, filmik po xx min jazdy autem, filmik wskazania temp. jakiegos dodatkowego term. po tych xx min jazdy i masz podkladke zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> komoreczka, filmik przy odpaleniu auta, filmik po xx min jazdy autem, filmik wskazania temp.

> jakiegos dodatkowego term. po tych xx min jazdy i masz podkladke

No tak... tylko jak to połączyć z jazdą... by nie wpakować się w problemy - i nie mam tu na myśli Policji za używanie komórki... frown.gif

Napisano

zdecydowanie coś nie tak. dzisiaj z krk wracałem 22C ustawione i przyjemnie w samochodzie mimo chwili w korku i pełnego słońca

Napisano

> No tak... tylko jak to połączyć z jazdą... by nie wpakować się w problemy - i nie mam tu na myśli

> Policji za używanie komórki...

Pokazujesz to w serwisie w razie czego a nie policji. nie będą robić jaj i wołać niebieskich tym bardziej że masz gościa co Cie zna

Napisano

Lutek, a czy zauważyłeś może taki objaw, że wraz z upływem czasu

z nawiewu słabiej dmucha? Niestety, mam trochę podobny przypadek z klimą.

Na razie zamówiona jest nowa chłodnica klimy i czekam na wymianę.

Coś mi jednak mówi, że to nie rozwiąże mojego problemu frown.gif

Napisano
  • Autor

> Lutek, a czy zauważyłeś może taki objaw, że wraz z upływem czasu

> z nawiewu słabiej dmucha? Niestety, mam trochę podobny przypadek z klimą.

> Na razie zamówiona jest nowa chłodnica klimy i czekam na wymianę.

> Coś mi jednak mówi, że to nie rozwiąże mojego problemu

To, ze słabiej dmucha (rozumiem, że chodzi Ci o siłę wiatru) to niby normalne bo jesli auto stalo na słońcu i jest rozgrzane to na początku wymagana jest duża wydajność a potem może mniej dmuchać no różnica temp jest mniejsza...

Napisano
  • Autor

> zdecydowanie coś nie tak. dzisiaj z krk wracałem 22C ustawione i przyjemnie w samochodzie mimo

> chwili w korku i pełnego słońca

Wasze komentarze są dla mnie bezcenne... bo mi też wydaje się,że cosik jest nie teges...

Napisano

> To, ze słabiej dmucha (rozumiem, że chodzi Ci o siłę wiatru) to niby normalne bo jesli auto stalo

> na słońcu i jest rozgrzane to na początku wymagana jest duża wydajność a potem może mniej

> dmuchać no różnica temp jest mniejsza...

Niestety nie, chodzi o to, że ustawione mam z 5 kresek, nawiew huczy,

a nic prawie nie leci z kratek. Zauważyłem, że sytuacja poprawia się trochę

na zamkniętym obiegu.

Napisano

> Niestety nie, chodzi o to, że ustawione mam z 5 kresek, nawiew huczy,

> a nic prawie nie leci z kratek. Zauważyłem, że sytuacja poprawia się trochę

> na zamkniętym obiegu.

Może któryś silniczek od klapek padł? Z żadnego kierunku nawiewu mocno nie dmucha ?

A co zauważyłem - jak dasz wszystkie kierunki jednocześnie to najmocniej leci dolnym.

Co do wcześniejszej rzeczy którą pisałeś - siła nawiewu jedynie się zmienia na Auto. Ale temp powietrza z nawiewu nie. Na początku jeśli auto stało na słońcu to faktycznie chwilę ciepłe leci ale bardzo krótko.

Napisano

> Nie wiem Panowie ale u mnie coś nie tak jest z klimatyzacją:

> Dzisiaj jechałem przez godzinę w warszawie i przyjechałem do domu spocony z rozpaloną twarzą.

> Termometr zewnętrzny pokazywał 36-37, na panelu miałem ustawione 18 stopni a a czoła lał się

> pot. Jak dojechałem do domu wziłąłem termometr i przejechałem się z nim jeszcze 20 minut tak

> aby leżał na siedzeniu ale by był w cieniu i pokazał mi, ze mimo ustawionych 18 stopni w aucie

> są 34 stopnie. W końcu przyłożyłem go do wylotów. i pokazało mi, ze z dziur leci powietrze 34

> stopnie choć ustawiłem na LOW - a podobno zgodnie z normą z dziury powinno lecieć powietrze ok

> 5 stopni!

Luteczek weź mnie nie osłabiaj, że nie czułeś jak ci żar leci na twarz...!:)

Napisano
  • Autor

> Niestety nie, chodzi o to, że ustawione mam z 5 kresek, nawiew huczy,

> a nic prawie nie leci z kratek. Zauważyłem, że sytuacja poprawia się trochę

> na zamkniętym obiegu.

To coś innego...

Napisano

> Lutek, a czy zauważyłeś może taki objaw, że wraz z upływem czasu

> z nawiewu słabiej dmucha? Niestety, mam trochę podobny przypadek z klimą.

> Na razie zamówiona jest nowa chłodnica klimy i czekam na wymianę.

> Coś mi jednak mówi, że to nie rozwiąże mojego problemu

a ze tak gupio zapytam - filtr kabinowy wymienil kierownik? smile.gif

Napisano

> To, ze słabiej dmucha (rozumiem, że chodzi Ci o siłę wiatru) to niby normalne bo jesli auto stalo

> na słońcu i jest rozgrzane to na początku wymagana jest duża wydajność a potem może mniej

> dmuchać no różnica temp jest mniejsza...

to jest normalne przy "auto". u mnie w C4 też tak jest, ze klima najpierw wali na maksa, a potem sama reguluje stopień nadmuchu osłabając go.

Napisano

> a ze tak gupio zapytam -

zgodzę się 270751858-jezyk.gif

filtr kabinowy wymienil kierownik?

wymieniałem, z filtrem kombinowałem, bo myślałem, że może odwrotnie założony jest,

przez jakiś czas jeździłem bez filtra, żeby wykluczyć go z kręgu podejrzanych smile.gif

Napisano
  • Autor

> Luteczek weź mnie nie osłabiaj, że nie czułeś jak ci żar leci na twarz...!:)

O co Ci chodzi?

Czułem żar ale jeśli z kratek leci powietrze o tej samej temp co na ulicy to po co zużywam 2l paliwa więcej w mieście by schłodzić...to o co Ci chodzi?

Napisano

> No tak... tylko jak to połączyć z jazdą... by nie wpakować się w problemy - i nie mam tu na myśli

> Policji za używanie komórki...

a po co masz jazde nagrywac? nagrywasz start, koniec jazdy i temp. wedle wskazania jakiegos zewnetrznego term. ktory przemycisz do auta

a powiedz mi czy dzieje sie to jak odpalisz klime gdy jeszcze nie zaczniesz jazdy? zobacz moze co bedzie sie dzialo gdy odpalisz auto i przejedziesz kawalek i dopiero wlaczysz klime

Napisano

> O co Ci chodzi?

> Czułem żar ale jeśli z kratek leci powietrze o tej samej temp co na ulicy to po co zużywam 2l

> paliwa więcej w mieście by schłodzić...to o co Ci chodzi?

mnie przecież o nic nie chodzi, ale chyba klimy nie masz od wczoraj. od po 5 sekundach poczułbym, że coś jest nie halo. zaraz po włączeniu normalnie leci zimne powietrze czy na zewnątrz jest 35 czy 20 stopni, wiec dziwi mnie to, że jechałeś jak w szklarni i myśłałeś, że klima działa choć pot lał ci się po tylku. tyle.

Napisano

Jak stoisz w korku to chlodnica ma problem z odprowadzeniem ciepla, wiec jakis tam spadek wydajnosci bedzie na pewno ok.gif

Ale ejzeli juz dmucha cieplym to zecydowanie do serwisu!

Moze wystarczy przejechac Karcherem chlodnice od klimy...

Napisano
  • Autor

> Jak stoisz w korku to chlodnica ma problem z odprowadzeniem ciepla, wiec jakis tam spadek

> wydajnosci bedzie na pewno

> Ale ejzeli juz dmucha cieplym to zecydowanie do serwisu!

> Moze wystarczy przejechac Karcherem chlodnice od klimy...

Oglądałem chłodnicę ale moim zdaniem jest czysta ... mam mały przebieg więc znalazłem tam ze 2-3 muchy.

Jadąc na słońcu i przykładając rękę do kratek czułem letnie powietrze (przy LOW) a nie zimne... i na pewno nie było to 5 stopni

Napisano

> Jadąc na słońcu i przykładając rękę do kratek czułem letnie powietrze (przy LOW) a nie zimne... i

> na pewno nie było to 5 stopni

Ostatnio odpaliłem stilo - termometr pokazał 40,5 C / auto stało na słońcu ..... i owszem na początku walna gorącym może z kilka sekund i stopniowo poczułem chłód.... może po minucie leciało już zimne powietrze- kanały sie wychłodziły hehe.gif .... mam klimatronika....

Klima w twoim przypadku nie działa..... masz na wyświetlaczu klimatronika gwiazdkę - śniezynkę?

Napisano
  • Autor

> Ostatnio odpaliłem stilo - termometr pokazał 40,5 C / auto stało na słońcu ..... i owszem na

> początku walna gorącym może z kilka sekund i stopniowo poczułem chłód.... może po minucie

> leciało już zimne powietrze- kanały sie wychłodziły .... mam klimatronika....

> Klima w twoim przypadku nie działa..... masz na wyświetlaczu klimatronika gwiazdkę - śniezynkę?

Miałem. Trochę łączę tą sprawę z zaobserwowanym ostatnio zacinaniem się termometru temp zewnętrznej - odpalam auto w garażu i pokazuje np 23 stopnie... wyjeżdżam na ulicę gdzie jest np 35 stopni a on przez ponad pół godziny (czasami szybciej czasem dłużej) pokazuje te 23 stopnie i w pewnym momencie skokowo przeskakuje na 35....

Napisano

> Miałem. Trochę łączę tą sprawę z zaobserwowanym ostatnio zacinaniem się termometru temp zewnętrznej

> - odpalam auto w garażu i pokazuje np 23 stopnie... wyjeżdżam na ulicę gdzie jest np 35 stopni

> a on przez ponad pół godziny (czasami szybciej czasem dłużej) pokazuje te 23 stopnie i w

> pewnym momencie skokowo przeskakuje na 35....

To już wiadomo że Ci nie chłodzi a nie grzeje czasem trochę nagrzewnica mimo że nie powinna ? Nie wiem jak wygląda nagrzewnica/klimatyzator w Bravo ale w Pandach/500 zdaża się że przeskakuje taka zębatka na klapce mieszalnika która jest poruszana siłownikiem elektrycznym przez co rzeczona klapka nie zamyka się i cały czas jest mieszane ciepłe powietrze z radiatora układu chłodzenia z zimnym powietrzem od parownika układu klimatyzacji.

Napisano
  • Autor

> To już wiadomo że Ci nie chłodzi a nie grzeje czasem trochę nagrzewnica mimo że nie powinna ? Nie

> wiem jak wygląda nagrzewnica/klimatyzator w Bravo ale w Pandach/500 zdaża się że przeskakuje

> taka zębatka na klapce mieszalnika która jest poruszana siłownikiem elektrycznym przez co

> rzeczona klapka nie zamyka się i cały czas jest mieszane ciepłe powietrze z radiatora układu

> chłodzenia z zimnym powietrzem od parownika układu klimatyzacji.

Czy ja pisałem o tym, że nie grzeje? Napisałem, ze praktycznie nie chłodziła i elektroniczny wskaźnik temp mierzonej w lusterku się zacina.. ale przecież to żadna mechanika..... ale prawdopodobnie czujnik w lusterku...lub panel (ale to mniej prawdopodobne bo ktoś już to miał w Bravo i wymienili czujnik)...

Napisano

> Czy ja pisałem o tym, że nie grzeje?

Problem moze polegać na tym że jednocześnie grzeje i chłodzi wink.gif

Co do lusterka i temperatury to temperatura jest na liczniku i klimatroniku identyczna - identycznie sie zacina ?

Mi ostatnio wypadła wtyczka od termometru w lusterku i przy tem 36C zaczą pokazywać - 24C yikes.gif -5C mad.gif oczywiście klima sie nie właczy bo działa od +5,5 a jeszcze mnie informował o gołoledzi facepalm.gif

Może sam panel tobie sie zawiesza - pada..... przeprować autokalibracje tak na wszelki wypadek

Napisano
  • Autor

>przeprować autokalibracje tak na wszelki wypadek

Może i panel... a tak z ciekawości to można to zrobić samodzielnie?

Napisano

> Może i panel... a tak z ciekawości to można to zrobić samodzielnie?

Tak ... Wciskasz dwie gałki i właczasz zapłaon a następnie jak sie pojawi na wyświetlaczu numer puszczasz i czekasz..... zlosnik.gif od cała filozofia

Napisano
  • Autor

> Tak ... Wciskasz dwie gałki i właczasz zapłaon a następnie jak sie pojawi na wyświetlaczu numer

> puszczasz i czekasz..... od cała filozofia

W climatronicu?

Napisano

> W climatronicu?

A o jakiej klimatyzacji temat ? I przecież w zwykłej wyświetlacza nie ma smile.gif

Napisano
  • Autor

> A o jakiej klimatyzacji temat ? I przecież w zwykłej wyświetlacza nie ma

Ups... faktycznie sorki blush.gif... ale to chyba przez gorączkę bo z tego wszystkiego się pochorowałem...

Pozdrawiam

Napisano

> Na co trzeba czekać i ile?

az skalibruje klapki, ok 30-60sekund zlosnik.gif

robilem to u siebie dziala, pozniej jeszcze z ciekawosci sprawdzalismy na examie i poprawnie kalibruje sie ok.gif

Napisano
  • Autor

> az skalibruje klapki, ok 30-60sekund

> robilem to u siebie dziala, pozniej jeszcze z ciekawosci sprawdzalismy na examie i poprawnie

> kalibruje sie

No tak ale na to, że termometr zacina się i skacze o 10 stopni po 40' jazdy to raczej nie pomoże...

Napisano

> No tak ale na to, że termometr zacina się i skacze o 10 stopni po 40' jazdy to raczej nie pomoże...

na to pomoze aso

Napisano
  • Autor

> Tak ... Wciskasz dwie gałki i właczasz zapłaon a następnie jak sie pojawi na wyświetlaczu numer

> puszczasz i czekasz..... od cała filozofia

Dziękuję bardzo.

Napisano
  • Autor

Byłem dzisiaj w ASO Euromobil.

Rozmawiając z elektrykiem, który u nich specjalizuje się w klimatyzacjach dowiedziałem się, ze problem braku wydajności przy upale jaki wystąpił u mnie (opis wyżej) jest mu znany i spotkał się z takimi przypadkami i podobno jest jakiś problem z jakością gazu-czynnika. Wyssali więc czynnik i napełnili na nowo. Co do termometra to nie umiałem im tego pokazać więc powiedzieli, że:

- ten wskaźnik temp nie ma nic wspólnego z działaniem klimatyzacji i to tylko wizualizacja temperatury

- mam obserwować a gdyby się powtórzyło a nie umiałbym im to udowodnić pokazać to coś wymyślą.

Pozdrawiam

Napisano

> - ten wskaźnik temp nie ma nic wspólnego z działaniem klimatyzacji i to tylko wizualizacja

> temperatury

no z tym twierdzeniem to raczej bym sie do konca nie zgodzil zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> no z tym twierdzeniem to raczej bym sie do konca nie zgodzil

Ja tylko powtarzam...

Napisano

> Ja tylko powtarzam...

Bzdura powtórzona 100 razy staje się mądrością old.gif

Napisano
  • Autor

> Bzdura powtórzona 100 razy staje się mądrością

Tak samo jak truizmy....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.