Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrząd

Featured Replies

Napisano

Mam pytanko.Co ile powinno sie wymieniać rozrząd w uniaczku?Mój ma w tej chwili 95kkm,nie wiem jak długo jeszcze mogę pojeżdzić bez wymiany?A może ktoś zna orientacyjnie ceny czesci?

Napisano

> Mam pytanko.Co ile powinno sie wymieniać rozrząd w uniaczku?Mój ma w tej chwili 95kkm,nie wiem jak

> długo jeszcze mogę pojeżdzić bez wymiany?A może ktoś zna orientacyjnie ceny czesci?

Wymiana w Uno jest chyba co 60 kkm, ale 1.0 ma silnik bezkolizyjny, więc noł stresss

Napisano

Rozrząd powinno się wymieniać co około 80tyś km w każdym aucie.Orientacyjny koszt za części to ok 30zł za pasek i ok 70\90 zł za rolkę.pozdrawiam.

Napisano

> Rozrząd powinno się wymieniać co około 80tyś km w każdym aucie.Orientacyjny koszt za części to ok

> 30zł za pasek i ok 70\90 zł za rolkę.pozdrawiam.

Przy okazji można pompę wody

Napisano

bez względu na pzebieg warto przed upływem 5 lat zrobić wymianę paska - guma się starzeje

jak pompa napędzana paskiem rozrządu, to warto ją wymienić, jak wielorowkowym, to może zostać póki nie cieknie/hałasuje

Napisano

wg instrukcji fiata wymiana paska rozrządu powinna być co 105 kkm, mój od nowości wytrzymał ponad 110 kkm... mechanicy i ASO zalecają co 60 kkm ale... silnik 1.0 fire jest bezkolizyjny, i jeżeli pasek nie ma śladów zużycia to nie warto. Mnie cała zabawa kosztowała 45zł pasek i 35 rolka...

Napisano
  • Autor

Samochód kupiłem w komisie wiec nie wiem kiedy wymieniany był rozrząd hmm.gif.Myslałem że przynajmniej co 120kkm,tak mam w renault.Pocieszające jest to że to bez kolizyjny silnik zlosnik.gif,ale i tak lepiej żeby sie nie zerwał.

Napisano
  • Autor
fenix8 Sam zmieniałeś rozrząd?Bardzo to skomplikowane?
Napisano

> Samochód kupiłem w komisie wiec nie wiem kiedy wymieniany był rozrząd .Myslałem że przynajmniej co

> 120kkm,tak mam w renault.Pocieszające jest to że to bez kolizyjny silnik ,ale i tak lepiej

> żeby sie nie zerwał.

120kkm w kolizyjnym silniku to igranie z ogniem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 120kkm w kolizyjnym silniku to igranie z ogniem

To jest 8v,też bezkolizyjny.Tak zaleca instrukcja renault.

Napisano
  • Autor

> To jest 8v,też bezkolizyjny.Tak zaleca instrukcja renault.

Dzieki maras_uno 20.GIF

Napisano

to ze 8v to nie znaczy ze jest bezkolizyjny

Napisano

maras Ci już odpowiedział jakie to proste jest smile.gif

edit: wtedy też na własne oczy i uszy przekonałem się o bezkolizyjności tego silnika smile.gif fajnie jak traktor chodził smile.gif powiem Ci też, że jak się machniesz o jeden ząbek (czasami przy naciągu się zdarza) to będzie chodził słabiej, ale można tak jeździć (trasa chrzanów - rzeszów - chrzanów)

a druga sprawa, w silnikach fire od któregoś jego numeru była zmiana długości paska, oba pasują tylko w którąś stronę nie da się odpowiednio naciągnąć

Napisano
  • Autor

> to ze 8v to nie znaczy ze jest bezkolizyjny

NA 100% tego nie wiem,tak twierdzi mój kolega,który miał taki silnik.Ale tym sie nie martwie, w tym silniku rozrząd zmieniony

Napisano
  • Autor

> a druga sprawa, w silnikach fire od któregoś jego numeru była zmiana długości paska, oba pasują

> tylko w którąś stronę nie da się odpowiednio naciągnąć

To mnie teraz zdołowałes facepalm.gifTo na co mam patrzeć przy kupnie tego paska,o jakim numerze piszesz?

Napisano

> To mnie teraz zdołowałes To na co mam patrzeć przy kupnie tego paska,o jakim numerze piszesz?

najprościej to zdejmij i policz zęby smile.gif tak jak piszę oba paski będą pracować poprawnie

mnie poratował fakt, że kupowałem w ASO w którym auto było kupione i uzyskałem fakturę zakupu z numerem silnika, i wiem, że mam tzw "pozmianowy"... z tego co wiem można go też rozpoznać po wielorolkowym pasku alternatora, chociaż to nie reguła...

Napisano
  • Autor

> najprościej to zdejmij i policz zęby

Dzieki i tak zrobie,to bedzie najlepsze rozwiązanie 20.GIF20.GIF

Napisano

> mnie poratował fakt, że kupowałem w ASO w którym auto było kupione i uzyskałem fakturę zakupu z > numerem silnika,

i chcesz powiedzieć koledze, że jeśli nie ma faktury, to numerów silnika nie ma? hmm.gif zastanawiające...

Napisano

> Orientacyjny koszt za części to ok

> 30zł za pasek i ok 70\90 zł za rolkę.pozdrawiam.

Drogo 270751858-jezyk.gif ~30zł za pasek i ~20 za rolkę zlosnik.gif

ceny z AutoSAM'u Łódź

Napisano

pasek Conti 33zł, rolka SKF 32zł, robocizna 50zł

tyle mnie kosztowała wymiana rozrządu

Napisano

> pasek Conti 33zł, rolka SKF 32zł, robocizna 50zł

> tyle mnie kosztowała wymiana rozrządu

A gdzie wy tak tanio kupili? cfaniaczek.gifhmm.gif

Napisano

> do hecy?

tak, w końcu rozrząd też wymienia się dla hecy facepalm.gif

Napisano

> tak, w końcu rozrząd też wymienia się dla hecy

bez celu jest wymiana pompy przy pierwszym rozrządzie

Napisano
  • Autor

> bez celu jest wymiana pompy przy pierwszym rozrządzie

to przy pierwszej wymianie rozrządu nie trzeba wymieniać też pompy? icon_eek.gif

Napisano

> to przy pierwszej wymianie rozrządu nie trzeba wymieniać też pompy?

ja tam się nie znam , nowy jestem zlosnik.gif

ja nie wymieniałem i już ponad rok lata

Napisano

ja nie wymieniłem, mam już 160kkm nalatane i nic nie cieknie

Napisano
  • Autor

> ja nie wymieniłem, mam już 160kkm nalatane i nic nie cieknie

to i ja nie bedę zmieniał,kase przeznacze na pub2.gif

Napisano

> czasem trzeba pokombinować i da się tak tanio

> w hurtowni

Ja też szukam gdzie się da, targuję się ile wlezie a i tak za tyle nie chcieli mi paska i rolki sprzedać irked.gif270751858-jezyk.gif A może u mnie potrzebna jakaś turborolka i dlatego tak drogo... hmm.gifgrinser006.gif

Napisano

jeśli nie cieknie i nie słychać jej to w sumie po co grinser006.gif

ale ja i tak wymieniłem zlosnik.gif

Napisano

skombinuj tanio turbinę, to będziesz miał taki tani rozrząd 270751858-jezyk.gif

a na serio, to w IC przy rabatach tak tanio wychodzi

Napisano

> ja nie wymieniłem, mam już 160kkm nalatane i nic nie cieknie

Znajomi mieli Uno w którym przez 170 kkm nie był wymieniany rozrząd, i silnik też chodził, co nie zmienia faktu, że profilaktycznie zaleca się wymianę pompy razem z rozrządem przy 60 czy 80 kkm. Ale jak ktoś nie chce to nie wymienia. W sumie 1.0 to nie jest skomplikowany silnik, bez problemu można pompę wymienić jak zajdzie potrzeba. Co innego w silnikach 16V, tam lepiej przy jednej robocie wymienić od razu pompę

Napisano

> Ja też szukam gdzie się da, targuję się ile wlezie a i tak za tyle nie chcieli mi paska i rolki

> sprzedać A może u mnie potrzebna jakaś turborolka i dlatego tak drogo...

wszystko zależy od typu rolki i producenta...

niektóre rolki da się już za dwadzieścia parę złotych kupić , a niektóre niestety 5 - 7 razy więcej kosztują....

do 1,3 turbo jest nieco droższa (siakieś 100 - 140 zł w detalu) ale też trwalsza niż te tańsze do fajerek...

najdroższe rolki są do do 1,7d / 1,4 td ale tam one są w stanie wytrzymać spokojnie ok 200tys.

A czasami o wiele więcej....

pozdr

Napisano

no u mnie niestety się z silnika utleniły, w karcie pojazdu nie było (o ile pamiętam)... a byłem na miejscu to mi dali... a jak można jeszcze ten numer uzyskać??

Napisano

Rozrzad nalezy wymienic co 90 tys. km. Ja u siebie wymienialem przy 93 tys. km, pasek mial 10 lat. Pompa tez wymienilem choc nie była najgorsza jeszcze.

Napisano

> Rozrzad nalezy wymienic co 90 tys. km. Ja u siebie wymienialem przy 93 tys. km, pasek mial 10 lat.

> Pompa tez wymienilem choc nie była najgorsza jeszcze.

Kto tak powiedział, że należy co 90 tys.?

U mnie w książce od auta jest albo 105 albo 120, nie wiem które, ale na pewno powyżej 100kkm... czyżby autorzy się mylili? Nie widziałem, żadnej erraty dodawanej do instrukcji obsługi samochodu...

Napisano

> Kto tak powiedział, że należy co 90 tys.?

> U mnie w książce od auta jest albo 105 albo 120, nie wiem które, ale na pewno powyżej 100kkm...

> czyżby autorzy się mylili? Nie widziałem, żadnej erraty dodawanej do instrukcji obsługi

> samochodu...

w fire to bez znaczenia zlosnik.gif

następne rozrządy co 60kkm tak jak w kolizyjnym zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.