Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

od 2012 roku obowiązkowy będzie TPMS...

Featured Replies

Napisano

> Wzór obowiązuje, tyle że r to nie :

> - wymiar koła czy

> - zdeformowanej opony ( z kapciem)

> ale RZECZYWISTA ODLEGŁOŚĆ środka osi koła do podłoża .....

> W 4 kołach z dobrze napompowanymi oponami r jest takie same - czyli kręcą sie z taką samą

> prędkością obrotową (przy jeździe na wprost).

> Jak któreś ma niższe ciśnienie, to r czyli promień tego koła zmniejsza się, a koło musi się

> kręcić szybciej , pomimo opony, która się deformuje.

> Powstaje taka sytuacja, jakbyś zalożył na jedno z kół mniejszą oponę: prędkość postępowa (

> w poziomie, prędkość samochodu jest stała , trzy koła kręcą się ze stałą prędkościa

> obrotową, a to jedno : o mniejszym promieniu - r - musi mieć większą prędkość obrotową)....

> Jak "złapiesz kapcia" to zmierz sobie odległość od środka koła do podłoża w kole z "kapciem" i w

> pozostałych....

> Obwód koła, opony , czy powierzchnia przylegania opony do podłoża nie ma tu żadnego znaczenia.

> Teoretycznie koło z założoną oponą powinno stykać się z podłożem w jednym punkcie (ściśle odcinku)

> a praktycznie odbywa się to na jakiejś powierzchni (opona nieco się deformuje i spłaszcza w

> kontakcie z podłożem) a ta deformacja opony powoduje że promień - odległość środka koła od

> podłoża jest mniejsza lub większa- w kole z prawidłowym lub wysokim ciśnieniem jest największa

> , a w kole z "kapciem" jest duzo mniejsza a na gołej feldze najmniejsza.

Ja i kilku innych juz o tym pisalismy - adresat naszych wywodow uznal je za nieprawidlowe i bledne.

Napisano

> Ja i kilku innych juz o tym pisalismy - adresat naszych wywodow uznal je za nieprawidlowe i bledne.

Bo te wywody sa bledne. Zalozmy, ze zmiana cisnienia powoduje zmiane promienia 4cm (2*Pi*r). Wg waszej teorii spowoduje to zmiane obwodu o 25cm. Wg mojej wiedzy, ta zmiana bedzie wielokrotnie mniejsza (najwidoczniej wciaz na tyle wykrywalna, zeby zadzialac) gdyz nie wynika wprost ze zmniejszenia odleglosci od ziemi, a bezposrednio z deformacji opony, przy ktorej nie jej cale czolo wyznacza obwod, a jego krawedzie - im mniejsze cisnienie, tym bardziej wywiniete, a opona zdeformowana.

Efekt jest nastepujacy:

- tak, TPMS dziala w oparciu o roznice predkosci obrotowej i to dziala

- nie, nie dziala to tak, jak czesc z was rozumuje

Napisano

> Efekt jest nastepujacy:

> - tak, TPMS dziala w oparciu o roznice predkosci obrotowej i to dziala

> - nie, nie dziala to tak, jak czesc z was rozumuje

no to mamy jakis kompromis hehe.gif

Powiem szczerze, ze mi w sumie zwisa na jakiej zasadzie dziala ten system. Liczy sie (dla mnie), ze nie mam czujnikow w kolach, moge sobie sam przekladac kola (letnie/zimowe, zamiana kol miejscami), stosowac felgi bez koniecznosci montazu czujnikow (stalowki na zime, akcesoryjne kola itd) i nie musze sie martwic o to, ze naprawiajac opone w jakiejs dziurze zabitej dechami kapciarz uszkodzi czujnik.

To czy spadek cisnienia jest liczony na podstawie srednicy, obwody czy fazy ksiezyca jest absolutnie obojetne wink.gif

Napisano

> Powiem szczerze, ze mi w sumie zwisa na jakiej zasadzie dziala ten system. Liczy sie (dla mnie), ze

> nie mam czujnikow w kolach, moge sobie sam przekladac kola [..]

A mi nie do konca. Jak mi system wywali Total Air Pressure Failure tylko dlatego, ze polece bokiem po przyczepnym asfalcie i wrzuci awaryjne hamowanie (a maja dziwne pomysly producenci samochodow), to sie bede mial z pyszna biglaugh.gif

Napisano

> A mi nie do konca. Jak mi system wywali Total Air Pressure Failure tylko dlatego, ze polece bokiem

> po przyczepnym asfalcie i wrzuci awaryjne hamowanie (a maja dziwne pomysly producenci

> samochodow), to sie bede mial z pyszna

Latalem bardzo duzymi bokami i nie wywalalo komunikatu. Obstawiam, ze system wlacza sie dopiero gdy roznica w predkosci kol utrzymuje sie przez jakis tam dluzszy czas... chociaz cholera wie niewiem.gif

Napisano

> Latalem bardzo duzymi bokami i nie wywalalo komunikatu. Obstawiam, ze system wlacza sie dopiero gdy

> roznica w predkosci kol utrzymuje sie przez jakis tam dluzszy czas... chociaz cholera wie

A wez pojezdzij dluzej (no chociaz pare minut) po rondzie w kolko. Sprawdzimy, czy bierze pod uwage jeszcze wskazania z czujnika przeciazen, badz ustawien kierownicy...

Napisano

> Bo te wywody sa bledne. Zalozmy, ze zmiana cisnienia powoduje zmiane promienia 4cm (2*Pi*r). Wg

> waszej teorii spowoduje to zmiane obwodu o 25cm. Wg mojej wiedzy, ta zmiana bedzie

> wielokrotnie mniejsza (najwidoczniej wciaz na tyle wykrywalna, zeby zadzialac) gdyz nie wynika

> wprost ze zmniejszenia odleglosci od ziemi, a bezposrednio z deformacji opony, przy ktorej nie

> jej cale czolo wyznacza obwod, a jego krawedzie - im mniejsze cisnienie, tym bardziej

> wywiniete, a opona zdeformowana.

> - tak, TPMS dziala w oparciu o roznice predkosci obrotowej i to dziala

> - nie, nie dziala to tak, jak czesc z was rozumuje

Obwód nie ma tutaj znaczenia. Okrąg jest rysowany przez punkt styku opony z podłożem, zatem dla dobrej opony i przebitej będą to dwa rożne okręgi. A wynika to tylko i wyłącznie z promienia.

Napisano

> Bo te wywody sa bledne. Zalozmy, ze zmiana cisnienia powoduje zmiane promienia 4cm (2*Pi*r).

zmiana promienia koła o 4 cm to zmiana średnicy koła o 8 cm smile.gif a to jest różnica około 3 cali ( watpię, czy przy całkowitym kapciu koła o średnicy 16 cali AŻ o tyle tj 4 cm zmniejszy się odległość środka piasty od podłoża - załóż na jedno koło oponę tylko o 1 cal mniejszą a system pewno to wychwyci - na pewno wyrzuci błąd ABS....

przelicz sobie o ile zmieni się prędkość obrotowa koła ( w obrotach na minutę , albo na sekundę ) o średnicy 15 i 16 cali przy prędkości samochodu 60 km/godzinę.

> - tak, TPMS dziala w oparciu o roznice predkosci obrotowej i to dziala claps.gif20.GIFclaps.gif

> - nie, nie dziala to tak, jak czesc z was rozumuje no.gifno.gif

Napisano

> Samochod, jak samochod, ale samo rozgrzanie opon po ostrzejszej przejazdzce moze zwiekszyc

> cisnienie o pol bara.

Aleeee..

1. jest to wzrost, a nie spadek

2. następuje STOPNIOWO - a to pozwala na odpowiednią interpretację wskazania.

Napisano

> zmiana promienia koła o 4 cm to zmiana średnicy koła o 8 cm a to jest różnica około 3 cali (

> watpię, czy przy całkowitym kapciu koła o średnicy 16 cali AŻ o tyle tj 4 cm zmniejszy się

> odległość środka piasty od podłoża - załóż na jedno koło oponę tylko o 1 cal mniejszą a system

> pewno to wychwyci - na pewno wyrzuci błąd ABS....

16" to masz wielkosc felgi, a nie calego kola - do tego dolicz wysokosc opony. Ja uzywam opon 205/70R15 - to ma ponad 14cm. Sumarycznie: 15" + 2x14.35cm. Calkowity kapec = ~14cm mniejszy promien. Mysle, ze przy pol bara mniej moze w tym wypadku te 3-4cm wyjsc.

Napisano

> Latalem bardzo duzymi bokami i nie wywalalo komunikatu. Obstawiam, ze system wlacza sie dopiero gdy

> roznica w predkosci kol utrzymuje sie przez jakis tam dluzszy czas... chociaz cholera wie

a czy nie jest tak, że układ bierze sygnał prędkości kół (ich różnicy właściwie) i do tego położenie kiery? hmm.gif

Napisano

> a czy nie jest tak, że układ bierze sygnał prędkości kół (ich różnicy właściwie) i do tego

> położenie kiery?

z tego co mi wiadomo w zedecydowanej wiekszosci aut czujniki cisnienia są zintegrowane z zaworami w felgach i pracuja na czestotliwosc i 315Mhz - ich batererie wystarczaja na ~10lat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.