Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

od 2012 roku obowiązkowy będzie TPMS...

Featured Replies

Napisano

w nowych samochodach osobowych...

Na 450. sesji plenarnej w dniach 14-15 stycznia 2009 r. (posiedzenie z 14 stycznia) Europejski Komitet Ekonomiczno-Społeczny stosunkiem głosów 173 do 2-1 osoba wstrzymała się od głosu - przyjął następującą opinię:

3.1.3 Nowe wymogi dotyczące opon:

- Począwszy od 2012 r. obowiązkowe staną się opony o niskich oporach toczenia (Low Rolling Resistance Tyres- LRRT), które obniżają zużycie paliwa dzięki zmniejszeniu oporów ruchu wytwarzających się, gdy opona się toczy, i spowodowanych przede wszystkim deformacją koła, opony lub jezdni.

- Począwszy od 2012 r. obowiązkowe będą systemy kontroli ciśnienia w oponach samochodów samochodowych (Tyre Pressure Monitoring Systems - TPMS), które ostrzegają kierowcę, gdy ciśnienie w oponie jest niższe od optymalnego.

http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?mode=...12:cs&page=

Nie wiadomo jeszcze jaki ma to być rodzaj systemu

O TPMS do poczytania tutaj: http://www.motofocus.pl/technika,6314,prawidlowa-kalibracja-systemu-tpms.html

Napisano

> Ciekawe jak wpłynie to na cenę auta.

raczej niezauważalnie. W niektórych markach od dawna jest to standard we wszystkich nowych modelach. Mają też wprowadzić ESP obowiązkowo. To może być ciut droższe, ale też powoli robi się standardem jak swego czasu ABS.

W sumie to i dobrze.

Napisano

> raczej niezauważalnie. W niektórych markach od dawna jest to standard we wszystkich nowych

> modelach. Mają też wprowadzić ESP obowiązkowo. To może być ciut droższe, ale też powoli robi

> się standardem jak swego czasu ABS.

> W sumie to i dobrze.

Bardzo dobrze. Szczególnie w przypadku ESP.

Napisano

Mówię Wam dbajcie o te samochody co teraz macie, bo to tylko zaprocentuje w przyszłości.

Dbać by jeździły wiecznie, bo te wszystkie nowe przepisy i normy zrobią z samochodów jakieś dziwne urządzenia, które będzie trudno nazwać.

grinser006.gif

Napisano

Nie wpłynie, samochody od lat kosztują tyle samo.

Napisano

> Mówię Wam dbajcie o te samochody co teraz macie, bo to tylko zaprocentuje w przyszłości.

> Dbać by jeździły wiecznie, bo te wszystkie nowe przepisy i normy zrobią z samochodów jakieś dziwne

> urządzenia, które będzie trudno nazwać.

Od kilku lat jeżdżę autem wyposażonym w te wszystkie systemy. I wiesz, nie narzekam. grinser006.gif

Napisano

> w nowych samochodach osobowych...

Bardzo przydatne rozwiązanie. Ciekawe dlaczego tak długo z tym zwlekali w EU? W USA jest obowiązkowy od 2007 roku...

Napisano

> Bardzo przydatne rozwiązanie. Ciekawe dlaczego tak długo z tym zwlekali w EU? W USA jest

> obowiązkowy od 2007 roku...

w ca lych czy tylko na Florydzie?

Napisano

> Bardzo dobrze. Szczególnie w przypadku ESP.

ESP będzie w USA obowiązkowe o 1 września 2011. Ale praktycznie wszyscy producenci oferują je jako standard.

Napisano

> Od kilku lat jeżdżę autem wyposażonym w te wszystkie systemy. I wiesz, nie narzekam.

Je jeżdżę bez tych wszystkich systemów i też nie narzekam.

"I wszędzie zdanżam." grinser006.gif

Napisano

> - Począwszy od 2012 r. obowiązkowe będą systemy kontroli ciśnienia w oponach samochodów samochodowych

Bardzo madra ta komsja - ne ma co facepalm.gif

Napisano

> Je jeżdżę bez tych wszystkich systemów i też nie narzekam.

> "I wszędzie zdanżam."

Też jeździłem, też zdanżałem... ale zmiany nie żałuję.

Napisano

> Bardzo przydatne rozwiązanie. Ciekawe dlaczego tak długo z tym zwlekali w EU? W USA jest

we wszystkich autach ? Jakos jezdizlem autami z 2009 i nei zauwazylem takie opcji ..

Napisano

> Bardzo madra ta komsja - ne ma co

Dobrze, że w SAMach nie trzeba będzie instalować tych systemów.

Napisano

> we wszystkich autach ? Jakos jezdizlem autami z 2009 i nei zauwazylem takie opcji ..

Pewnie miałeś napompowane koła smile.gif

We wszystkich samochodach osobowych i lekkich ciężarówkach wyprodukowanych po 1 września 2007 MUSI być zainstalowany TPMS.

Napisano

> Od kilku lat jeżdżę autem wyposażonym w te wszystkie systemy. I wiesz, nie narzekam.

Daj spokój, nie przetłumaczysz.

To nie to samo, co życie u siebie na wsi...

To bieganie z resztą bizonów w stadzie...

Czochranie się o drzewo...

Strach na dźwięk przejeżdżającego pociągu...

A tu tepeemesy zapodają i życie nie jest juz taką sielanką...

Napisano

Końcową ?

Wcale

Produkcyjną ?

Hmmm....

Ja wiem.,..

Patrząc na ceny części w detalu (komplet TPMS-ów pod obręcze 18" - ok 1800 PLN) jakieś +200-300 PLN do kosztu.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Bardzo dobrze. Szczególnie w przypadku ESP.

Moze i dobrze w przypadku dupowozow, ale bardziej charakterystyczne zastosowania, jak sport, czy teren, takiego wynalazku nie trawia. Nie dosc, ze wazy i jest potencjalnym punktem awarii, to jeszcze czesto wylaczyc do konca sie tego g... nie da. Widzial test trakcji po nartostradzie roznych suvow i terenowek? Im bardziej agresywnie dzialajacy ESP, tym szybciej sie samochod zatrzymywal. To samo dotyczy blota, piachu i lodu.

Napisano

Może dlatego, że w Stanach go zrobili prosto, a w europejskich samochodach przekombinowali?

Kiedyś odbieram telefon od kumpla doktora - stary, jadę w Niemczech po autostradzie 240 km/h i samochód mi krzyczy, że mam za niskie ciśnienie w oponie. To możliwe? A ile tak jedziesz? A od rana, bo już ze trzy razy wysiadałem i mierzyłem manometrem i było prawidłowe 2,4.

Napisano

> Moze i dobrze w przypadku dupowozow, ale bardziej charakterystyczne zastosowania, jak sport, czy

> teren, takiego wynalazku nie trawia. Nie dosc, ze wazy i jest potencjalnym punktem awarii, to

> jeszcze czesto wylaczyc do konca sie tego g... nie da.

Ale wprowadzenie obowiązkowego ESP nie wyklucza możliwości wrzucenia guziczka "off". zlosnik.gif A i jego obecność można uzależnić od modelu i potencjalnego odbiorcy. wink.gif

> Widzial test trakcji po nartostradzie

> roznych suvow i terenowek? Im bardziej agresywnie dzialajacy ESP, tym szybciej sie samochod

> zatrzymywal.

Tym, w którym wygrało jakieś audi quatro? zlosnik.gif

Napisano

Moglbys mi rozwinac stwierdzenie "bardzo przydatne"?

Bo o ile korzysci z ESP moge sobie latwo wyobrazic to korzysci ze srednio przeczypnych opon "fuel safe" juz nie...

Napisano

> Końcową ?

> Wcale

> Produkcyjną ?

> Hmmm....

> Ja wiem.,..

> Patrząc na ceny części w detalu (komplet TPMS-ów pod obręcze 18" - ok 1800 PLN) jakieś +200-300 PLN

> do kosztu.

Chyba, ze bedzie to zreaslizowane jak w Hondzie - bez czujnikow, w opraciu o czujniki ABS.

Super sprawa bo oprogramowanie jest dla koncowego klienta "bezplatne".

I mozna uzywac dowolnych kol nie martwiac sie o przekladke czujnikow.

Mam i sobie chwale to rozwiazanie ok.gif

Napisano

> Patrząc na ceny części w detalu (komplet TPMS-ów pod obręcze 18" - ok 1800 PLN) jakieś +200-300 PLN

> do kosztu.

W niektórych autach nie ma żadnych dodatkowych części - funkjonalność jest realizowania przez pomiar różnicy prędkości obrotowych kół: któreś z kół obraca się szybciej, więc jest założenie, że ciśnienie jest mniejsze biglaugh.gif. Ciekaw jestem, czy takie rozwiązanie też spełni warunki ? hmm.gif

Napisano

> Moze i dobrze w przypadku dupowozow, ale bardziej charakterystyczne zastosowania, jak sport, czy

> teren, takiego wynalazku nie trawia. Nie dosc, ze wazy i jest potencjalnym punktem awarii, to

> jeszcze czesto wylaczyc do konca sie tego g... nie da.

W terenowce z prawdziwego na pewno bedzie wylaczbnik. W SUVach pewnie nie, ale z drugiej strony ile SUVow nawet bez ESP nadaje sie do jazdy w chocby lekkim terenie? icon_rolleyes.gif

>Widzial test trakcji po nartostradzie

> roznych suvow i terenowek? Im bardziej agresywnie dzialajacy ESP, tym szybciej sie samochod

> zatrzymywal. To samo dotyczy blota, piachu i lodu.

j.w.

Napisano

> Ale wprowadzenie obowiązkowego ESP nie wyklucza możliwości wrzucenia guziczka "off". A i jego

> obecność można uzależnić od modelu i potencjalnego odbiorcy.

Mozna, ale to tylko nasze zyczenia. Coraz wiecej samochodow ma mozliwosc jedynie zmniejszenia wrazliwosci ESP - w tym takze w nowym Foresterze.

> Tym, w którym wygrało jakieś audi quatro?

Mozliwe. Swoja droga ciekawe, ze w takich testach nigdy nie stawiaja obok siebie Subaru z Audi wink.gif

Napisano

> W niektórych autach nie ma żadnych dodatkowych części - funkjonalność jest realizowania przez

> pomiar różnicy prędkości obrotowych kół: któreś z kół obraca się szybciej, więc jest

> założenie, że ciśnienie jest mniejsze .

Interesujace. Czyzby 2 atmosfery tak rozciagalo opone (w ktorej na obwodzie jest zdaje sie oplot stalowy?), ze zmienia jej obwod???

Napisano

> W terenowce z prawdziwego na pewno bedzie wylaczbnik. W SUVach pewnie nie, ale z drugiej strony ile

> SUVow nawet bez ESP nadaje sie do jazdy w chocby lekkim terenie?

> j.w.

Wystarczajaco wiele.

Napisano

> Interesujace. Czyzby 2 atmosfery tak rozciagalo opone (w ktorej na obwodzie jest zdaje sie oplot

> stalowy?), ze zmienia jej obwod???

Nie. Obwod zmienia sie gdy w ktoryms z kol jest nizsze cisnienie. System dziala - mam to w aucie.

Minusem jest tylko to ze czasami, w zimie przewaznie, system glupieje gdy pojedziemy mocnym bokiem.

Tyle, ze jak do tej pory zdarzylo mi sie to raz przez20 tys km.

Napisano

> Interesujace. Czyzby 2 atmosfery tak rozciagalo opone (w ktorej na obwodzie jest zdaje sie oplot

> stalowy?), ze zmienia jej obwod???

Koło, które ma kapcia (lub częściowy ubytek powietrza), wiruje szybciej - auto sygnalizuje nieprawidłowe ciśnienie. Producentowi aut z takim urządzeniem nie przeszkadza nazywać czegoś takiego "systemem kontroli ciśnienia w oponach", dlatego zastanawiam się, czy temat nie zostanie opędzony po prostu taka prowizorką. zlosnik.gif

Napisano

zlosnik.gif

Quote:

Jak bezpieczny jest Twój samochód? Badacze z Rutgers University i University of South Carolina odnaleźli lukę bezpieczeństwa w bezprzewodowym czujniku ciśnienia w oponach nowoczesnych samochodach, których zadaniem jest raportowanie zbyt niskiego ciśnienia powietrza w oponie do komputera.

Czujniki te były obowiązkowe w samochodach produkowanych po 2008 r. w USA. Naukowcy odkryli, że za ich pomocą można śledzić pojazdy. Co więcej, można przekazywać komputerowi dane sterujące lub takie, które wstrzymają jego pracę.

"Wcześniej raportowaliśmy, że po przeprowadzeniu podobnych badań udało się zhakować komputer samochodowy nazywany ECU (electronic control unit)" - kontynuują naukowcy.

Haker wyposażony w sprzęt o wartości 1500$ bez problemu włamie się do samochodu poprzez sieć wifi dzięki której odbywa się komunikacja pomiędzy różnymi sensorami.

Co więcej każdy bezprzewodowy sensor posiada unikalne ID, więc każdy samochód może być śledzony niezależnie od tego jak wielu użytkowniku drogi znajdzie się w pobliżu. Naukowcy testowali lukę poprzez włączanie i wyłączanie różnych sygnałów ostrzegawczych na desce rozdzielczej samochodu.

Pomimo tego, że badania przeprowadzono na bezpiecznej płaszczyźnie to niestety potwierdzają możliwość przeprowadzenia ataku, który może spowodować o wiele gorsze w skutkach reakcje.

Wyniki badań zostaną zaprezentowane na konferencji USENIX Security.

current.com

hehe.giffacepalm.gif

Napisano

> Nie. Obwod zmienia sie gdy w ktoryms z kol jest nizsze cisnienie. System dziala - mam to w aucie.

> Minusem jest tylko to ze czasami, w zimie przewaznie, system glupieje gdy pojedziemy mocnym bokiem.

> Tyle, ze jak do tej pory zdarzylo mi sie to raz przez20 tys km.

mi kiedyś gumiarz opowiadał jak to jego klient pomimo tłumaczenia mu, że tak się nie robi, założył dwie różne opony na jednej osi w mercu. Efekt był taki, ze samochód co chwilę się zatrzymywał bo kontrola trakcji wykrywała rożną trakcje kół i sukcesywnie ograniczał moc aż do całkowitego zatrzymania.

Napisano

> mi kiedyś gumiarz opowiadał jak to jego klient pomimo tłumaczenia mu, że tak się nie robi, założył

> dwie różne opony na jednej osi w mercu. Efekt był taki, ze samochód co chwilę się zatrzymywał

> bo kontrola trakcji wykrywała rożną trakcje kół i sukcesywnie ograniczał moc aż do całkowitego

> zatrzymania.

System oparty o ABS bedzie dzialal nawet na 4 roznych kolach.

Napisano

> Daj spokój, nie przetłumaczysz.

> To nie to samo, co życie u siebie na wsi...

> To bieganie z resztą bizonów w stadzie...

> Czochranie się o drzewo...

> Strach na dźwięk przejeżdżającego pociągu...

> A tu tepeemesy zapodają i życie nie jest juz taką sielanką...

Nie sądziłem że będziesz obrońcą średnio dopracowanych i średnio potrzebnych systemów takich jak przybliżone podawanie ciśnienia w oponach zlosnik.gif

Napisano

> Nie sądziłem że będziesz obrońcą średnio dopracowanych i średnio potrzebnych systemów takich jak

> przybliżone podawanie ciśnienia w oponach

Sadze, ze bardziej chodzilo mu o ESP hehe.gif

Napisano

> Sadze, ze bardziej chodzilo mu o ESP

A chiba że tak zlosnik.gif

Napisano

> Nie. Obwod zmienia sie gdy w ktoryms z kol jest nizsze cisnienie. System dziala - mam to w aucie.

> Minusem jest tylko to ze czasami, w zimie przewaznie, system glupieje gdy pojedziemy mocnym bokiem.

> Tyle, ze jak do tej pory zdarzylo mi sie to raz przez20 tys km.

O ile jeszcze calkowity kapec jestem w stanie zrozumiec, ze bedzie sie krecilo z predkoscia obrotowa odpowiadajaca promieniowi felgi + ciut, to przy czesciowym juz nie bardzo. Wytlumacz mi na jakiej matematycznej zasadzie sie obwod (a nie ksztalt) takiego kola zmienia.

@kartonik

odroznij nizsze cisnienie od innego rozmiaru kola.

Napisano

> O ile jeszcze calkowity kapec jestem w stanie zrozumiec, ze bedzie sie krecilo z predkoscia

> obrotowa odpowiadajaca promieniowi felgi + ciut, to przy czesciowym juz nie bardzo. Wytlumacz

> mi na jakiej matematycznej zasadzie sie obwod (a nie ksztalt) takiego kola zmienia.

Z czego wynika predkosc obrotowa kola? Z jego srednicy.

Z cezgo wynika srednica kola? Z jego promienia?

Z promienia mierzonego od punktu stzyku z droga do srodka kola. Nizsze cisnienie to mniejszy promien. Mniejszy promien to mniejsza srednica. Mniejsza srednica to wieksza predkosc obrotowa.

Napisano

> Z czego wynika predkosc obrotowa kola? Z jego srednicy.

> Z cezgo wynika srednica kola? Z jego promienia?

> Z promienia mierzonego od punktu stzyku z droga do srodka kola. Nizsze cisnienie to mniejszy

> promien. Mniejszy promien to mniejsza srednica. Mniejsza srednica to wieksza predkosc

> obrotowa.

Albo bedziemy rozmawiac na poziomie matematyki, albo sobie zartowac wink.gif To, ze predkosc obrotowa kola wynika ze srednicy, to tylko dlatego, ze wzor na obwod tylko od niej zalezy... tyle, ze ze slabym cisnieniem juz nie masz idealnego kola, wiec w d.. mozesz sobie srednice wsadzic wink.gif

Napisano

> Albo bedziemy rozmawiac na poziomie matematyki, albo sobie zartowac

Po pracy jestem. Musialem sobie to tak "rozrysowacv" zeby sie samemu w tym wywodzie nie zgubic hehe.gif

>To, ze predkosc obrotowa kola

> wynika ze srednicy, to tylko dlatego, ze wzor na obwod tylko od niej zalezy... tyle, ze ze

> slabym cisnieniem juz nie masz idealnego kola, wiec w d.. mozesz sobie srednice wsadzic

No wlasnie nie. Popatrz. jak auto stoi na kiolach to opona jest lekko ugieta. Jak zmierzysz srednice kola od powierzchni drogi to odkryjesz ze srodek kola, wcale nie wypada po srodku kola.

Statyczna srednica kola, mierzona na zdemontowanym kole jest wieksza. Srednica kola pod obciazeniem jest mniejsza a co za tym idzie jego "dynamiczny" (ze tak to nazwe) obwod rowniez.

Napisano

fajnie - - proste banany, proste ogórki, chleb od szablonu, proste drogi, europarkingi, euroludzie, eurokredyty, eurosamochody i TPMS zlosnik.gif

Napisano

> Po pracy jestem. Musialem sobie to tak "rozrysowacv" zeby sie samemu w tym wywodzie nie zgubic

No kiepsko sobie to rozrysowales.

> No wlasnie nie. Popatrz. jak auto stoi na kiolach to opona jest lekko ugieta. Jak zmierzysz

> srednice kola od powierzchni drogi to odkryjesz ze srodek kola, wcale nie wypada po srodku

> kola.

> Statyczna srednica kola, mierzona na zdemontowanym kole jest wieksza. Srednica kola pod obciazeniem

> jest mniejsza

Do tego momentu masz racje... prawie. To juz nie jest kolo, ale fakt, ze odleglosc srodka od ziemi bedzie mniejsza, nie ma najmniejszego znaczenia.

> a co za tym idzie jego "dynamiczny" (ze tak to nazwe) obwod rowniez.

Opona sie skroci? Pamietaj, ze to juz nie jest kolo, wiec nie mozesz zastosowac wzoru s*pi. Wez sobie nitke, obwiaz kolo, a potem je nagnij - mniej nitki potrzebujesz, by zmierzyc obwod?

Napisano

> No kiepsko sobie to rozrysowales.

> Do tego momentu masz racje... prawie. To juz nie jest kolo, ale fakt, ze odleglosc srodka od ziemi

> bedzie mniejsza, nie ma najmniejszego znaczenia.

> Opona sie skroci? Pamietaj, ze to juz nie jest kolo, wiec nie mozesz zastosowac wzoru s*pi. Wez

> sobie nitke, obwiaz kolo, a potem je nagnij - mniej nitki potrzebujesz, by zmierzyc obwod?

tez prawda.. No to na jakiej zasadzie to dziala? niewiem.gif

U mnie zaczyna piszczec gdy cisnienie spadnie o 0,3 bara w stosunku do innych kol.

Napisano

> tez prawda.. No to na jakiej zasadzie to dziala?

> U mnie zaczyna piszczec gdy cisnienie spadnie o 0,3 bara w stosunku do innych kol.

A tego, to nie wiem. Nie wykluczam, ze cos w tym, co opisujesz, jest, ale polemizuje jedynie ze zmiana obwodu. Moze sa wykrywane wieksze opory? Poslizg kola przez nie spowodowany?

Napisano

> Nie sądziłem że będziesz obrońcą średnio dopracowanych i średnio potrzebnych systemów takich jak

> przybliżone podawanie ciśnienia w oponach

Nie spotkałem się z jakimikolwiek problemami z TPMS'em.

Auto klasy premium.

KAŻDA sygnalizacja była prawidłowa (wiatru mało o minimum 0,5 atm w porównaniu z pozostałymi kołami).

TPMS to bdb wynalazek i b. słuszna koncepcja.

To, że takie np reno nie ogarnęło tematu i kwasy wychodziły absolutnie go nie skreśla.

Wiesz - ja NAPRAWDĘ jestem wielbicielem nowych technologii, ale nie powoduje to u mnie zaślepienia wobec ich obiektywnych wad/problemów, ale tak w czambuł potępiać coś, bo komuś nie wyszło ?

Eeee....

Napisano

> W niektórych autach nie ma żadnych dodatkowych części - funkjonalność jest realizowania przez

> pomiar różnicy prędkości obrotowych kół: któreś z kół obraca się szybciej, więc jest

> założenie, że ciśnienie jest mniejsze . Ciekaw jestem, czy takie rozwiązanie też spełni

> warunki ?

Mądrze oprogramowane się sprawdzi.

Ale jest to proteza wobec "klasycznego" TPMS'a z czujnikami.

Napisano

> Albo bedziemy rozmawiac na poziomie matematyki, albo sobie zartowac To, ze predkosc obrotowa kola

> wynika ze srednicy, to tylko dlatego, ze wzor na obwod tylko od niej zalezy... tyle, ze ze

> slabym cisnieniem juz nie masz idealnego kola, wiec w d.. mozesz sobie srednice wsadzic

Chłopaku...

Kto dał Ci dyplom ukończenia podstawówki ?

Napisano

> Chłopaku...

> Kto dał Ci dyplom ukończenia podstawówki ?

Wytlumacz mi to inaczej. Splaszczysz kolo, dostaniesz elipse, ale wciaz bedziesz mial ten sam obwod. To jak ty to widzisz?

Napisano

> Wytlumacz mi to inaczej. Splaszczysz kolo, dostaniesz elipse, ale wciaz bedziesz mial ten sam

> obwod. To jak ty to widzisz?

Przyjmij, że promień jest równy odległości od osi koła do punktu styku z ziemią ....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.