Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mazda 6 v Toyota Avensis v Honda Accord

Featured Replies

Napisano

Chcę zakupić coś z ww. marek, diesla, kombi, rok 2004-2006. Zbieram jeszcze info na temat tych autek.

Które silniki są najmniej awaryjne, najtańsze w eksploatacji, a których się wystrzegać ?

Z tego co udało się dowiedzieć, mazda raczej nie robi "dobrych" diesli, a jest to mój wóz nr. 1 frown.gif. Więc wybierając mniejsze zło, to 121/136/143 km będzie "najlepszy" i dlaczego ? DPF w 143 km to zło, czy da się żyć ? Kumpel szukając kiedyś mazdy 6 dowiedział się, że jest tylko jeden dobry diesel, ale nie pamięta który. A może jest to info wyssane z palca ?

Toyota, mój nr 2, 116/126/150/177 km. Podobno ok jest 126 km. 177 km ponoć też ok, ale obsługa/eksploatacja/naprawa już dużo droższa. I ponoć sama buda ma już dużo części niewspólnych (droższych) niż "mniejsze moce".

Co do Hondy, mój nr 3, 140 km i w zasadzie wybór skończony. Ale silniczek ponoć niezły.

Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie z ww. samochodami i potrafi porównać ww. jednostki, niech podzieli się wiedzą 20.GIF.

Wszelkie za i przeciw za "całym" autem również mile widziane zlosnik.gif.

I dla przypomnienia, mazda 6 jest moim nr 1, więc może suma sumarum odpuścić sobie jednak diesla i brać benzynkę ?

Napisano

> Chcę zakupić coś z ww. marek, diesla, kombi, rok 2004-2006. Zbieram jeszcze info na temat tych

> autek.

> Które silniki są najmniej awaryjne, najtańsze w eksploatacji, a których się wystrzegać ?

Diesel Hondy zostal uznany nawet przez szmatlawy AŚ jako lepszy od wytworow VW i na rowni z BMW...to chyba musi swiadczyc, ze to naprawde swietny silnik. Do tego ma duuuuze rezerwy do chipa. Poza tym Accord bedzie najfajniejszy do jazdy (najlepszy zawias i uklad kierowniczy). Natomiast bedzie rowniez najciasniejszy z tylu i najmniej komfortowy. Wiec jesli szukasz chociaz odrobiny przyjemnosci z jazdy w takim dupowozie to tylko Honda, a jesli ma byc tylko totalnym dupowozem to Mazda. Toyki nie mozna brac powaznie - zawieszenie, megagumowaty i totalnie nieprecyzyjny uklad kierowniczy, denne prowadzenie odrzuca mnie od razu (a troche km takimi Avenami zrobilem, bynajmniej nie z wlasnego wyboru).

Napisano

> Chcę zakupić coś z ww. marek, diesla, kombi, rok 2004-2006. Zbieram jeszcze info na temat tych

> autek.

> Które silniki są najmniej awaryjne, najtańsze w eksploatacji, a których się wystrzegać ?

> Z tego co udało się dowiedzieć, mazda raczej nie robi "dobrych" diesli, a jest to mój wóz nr. 1 .

> Więc wybierając mniejsze zło, to 121/136/143 km będzie "najlepszy" i dlaczego ? DPF w 143 km

> to zło, czy da się żyć ? Kumpel szukając kiedyś mazdy 6 dowiedział się, że jest tylko jeden

> dobry diesel, ale nie pamięta który. A może jest to info wyssane z palca ?

> Toyota, mój nr 2, 116/126/150/177 km. Podobno ok jest 126 km. 177 km ponoć też ok, ale

> obsługa/eksploatacja/naprawa już dużo droższa. I ponoć sama buda ma już dużo części

> niewspólnych (droższych) niż "mniejsze moce".

> Co do Hondy, mój nr 3, 140 km i w zasadzie wybór skończony. Ale silniczek ponoć niezły.

> Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie z ww. samochodami i potrafi porównać ww. jednostki, niech

> podzieli się wiedzą .

> Wszelkie za i przeciw za "całym" autem również mile widziane .

> I dla przypomnienia, mazda 6 jest moim nr 1, więc może suma sumarum odpuścić sobie jednak diesla i

> brać benzynkę ?

1 mazda + diesel = bomba zegarowa

2 toyota = dupowoz

3 honda = odrobina przyjenosci dla kierowy

ja wybralbym bez zastanowienia opcje nr 3 lub 1 z benzyna

Napisano

> I dla przypomnienia, mazda 6 jest moim nr 1, więc może suma sumarum odpuścić sobie jednak diesla i

> brać benzynkę ?

tak, moim też by była skromny.gif

tak bym punktował:

1. 6 benz.

2. Accord benz.

3. Avensis benz.

zlosnik.gif

Napisano

> tak, moim też by była

> tak bym punktował:

> 1. 6 benz.

> 2. Accord benz.

> 3. Avensis benz.

dokladnie podobne mam zdanie, tyle, ze Accord benz bym zamienil miejscami z 6-ka grinser006.gif

Napisano

> Diesel Hondy zostal uznany nawet przez szmatlawy AŚ jako lepszy od wytworow VW i na rowni z

> BMW...to chyba musi swiadczyc, ze to naprawde swietny silnik. Do tego ma duuuuze rezerwy do

> chipa.

tzn ?

Pytam poniewaz kolega ostatnio usuwal chipa w i-cdti

Napisano
  • Autor

> Diesel Hondy zostal uznany nawet przez szmatlawy AŚ jako lepszy od wytworow VW i na rowni z

> BMW...to chyba musi swiadczyc, ze to naprawde swietny silnik.

Też czytałem ten ranking smile.gif .

>Do tego ma duuuuze rezerwy do chipa.

Tego nie wiem. Ale jak na razie myślę że okolice 130 km jest wystarczające.

>Poza tym Accord bedzie najfajniejszy do jazdy (najlepszy zawias i uklad kierowniczy). Natomiast bedzie rowniez najciasniejszy z tylu i najmniej komfortowy. Wiec jesli szukasz chociaz >odrobiny przyjemnosci z jazdy w takim dupowozie to tylko Honda, a jesli ma byc tylko totalnym dupowozem to Mazda.

Jak na razie szukam wygody. Może dlatego, że Lanosa zrobiłem tak twardego jak taczka oslabiony.gif. Też myślę, że największa radość z jazdy będzie w hondzie, ale czy nie za twardo. Chyba trzeba się będzie przejechać, bo nie miałem okazji. Ciasność z tyłu mnie nie przeraża. Ma wejść stelaż od wózka, gondola i 2 małe walizki.

Tylko jak koszty obsługi i awaryjność takiego accorda. Ma jakiegoś DPFa który sprawia problemy ?

Toyki nie mozna brac powaznie - zawieszenie, megagumowaty i

> totalnie nieprecyzyjny uklad kierowniczy, denne prowadzenie odrzuca mnie od razu (a troche km

> takimi Avenami zrobilem, bynajmniej nie z wlasnego wyboru).

Jeździłem co prawda sedanem w benzynie, ale zawias jakoś mnie nie odstraszył. Tylko nie wiem czy nie popadnę ze skrajności (taczka) w skrajność.

Przypuszczając że ma to być typowy dupowóz, czytaj mazda, to co z silnikiem, totalna kiszka, czy któryś jest ok ?

Nie wiem dlaczego, rozsądek mówi toyota, frajda z jazdy jest za hondą. Mazda jest takim złotym środkiem, tylko nie wiem jak z ich dieslami.

Napisano
  • Autor

> 1 mazda + diesel = bomba zegarowa

Czyli zło totalne ? Słyszałem że mazda nie produkuje dobrych diesli, jednak nie znalazłem też mega negatywnych opinii.

> 2 toyota = dupowoz

Wiem, ale biorąc pod uwagę silnik a nie zawias ?

> 3 honda = odrobina przyjenosci dla kierowy

Najmniej wiem o tym samochodzie.

> ja wybralbym bez zastanowienia opcje nr 3 lub 1 z benzyna

Nie wiem dlaczego uparłem się na diesla, może taka moda grinser006.gif.

To może inaczej. Z tych 3 jaki będzie najtańszy w eksploatacji łącznie z benzyną (spalanie\obsługa\wymiany eksploatacyjne\przyjemność z jazdy). Rocznie robię jakieś 20tkm. Benzyny w maździe są na łańcuchu, więc odpada wymiana rozrządu. Diesel większe koszty napraw itp. Może dlatego lepiej będzie kupić benzynę ? A może benzynę w toyocie lub hondzie ? Czy jednak honda diesel jest najbardziej ok.

Napisano
  • Autor

> tak, moim też by była

> tak bym punktował:

> 1. 6 benz.

> 2. Accord benz.

> 3. Avensis benz.

Pytam o prywatne zdanie, dlatego że diesel japoński to zło, czy ogólnie diesel to zło ?

Napisano

> tzn ?

> Pytam poniewaz kolega ostatnio usuwal chipa w i-cdti

Tzn. mozna isc w 190PS tak jak stoi i 200+ po zmianie coolera na wiekszy. Motorownia i sprezarka maja duze rezerwy i nie ma zadnego glupiego DPF, ktory by przeszkadzal.

Mazdy na tyle w zyciu nie zrobisz, bo sie rozpadnie, a Toyki nawet nie zrobisz bo sterownik niemodyfikowalny...chyba, ze boxem, ale jak wiedza wszyscy milosnicy tuningu diesli - box to zlo grinser006.gif

Napisano

> Jak na razie szukam wygody. Może dlatego, że Lanosa zrobiłem tak twardego jak taczka . Też myślę,

> że największa radość z jazdy będzie w hondzie, ale czy nie za twardo. Chyba trzeba się będzie

> przejechać, bo nie miałem okazji. Ciasność z tyłu mnie nie przeraża. Ma wejść stelaż od wózka,

> gondola i 2 małe walizki.

> Tylko jak koszty obsługi i awaryjność takiego accorda. Ma jakiegoś DPFa który sprawia problemy ?

Awaryjnosc jak to Honda, czyli zadna jesli dbany. Silnik bardzo wytrzymaly, raczej nie mial chorob wieku dzieciecego. Czy twardo?? Hmmm, mi bylo miekko wiec nie wiem czy mozesz moja ocene rzetelnie traktowac. Tym samym w Toyce bylo dla mnie przerazajaco plus ten uklad kierowniczy, ktory jest chyba wzorem nieprecyzyjnosci.

> Przypuszczając że ma to być typowy dupowóz, czytaj mazda, to co z silnikiem, totalna kiszka, czy

> któryś jest ok ?

Nie wiem, nie znam tak silnikow Mazdy...ktos tu mowil, ze ten diesel to lipa.

Napisano
  • Autor

> Tzn. mozna isc w 190PS tak jak stoi i 200+ po zmianie coolera na wiekszy.

Jak kosztowo to wygląda ?

>Motorownia i sprezarka

> maja duze rezerwy i nie ma zadnego glupiego DPF, ktory by przeszkadzal.

Brak DPF to duży plus dla hondy. A jak jest w toyocie ?

Napisano

> Tzn. mozna isc w 190PS tak jak stoi i 200+ po zmianie coolera na wiekszy. Motorownia i sprezarka

> maja duze rezerwy i nie ma zadnego glupiego DPF, ktory by przeszkadzal.

Kolega tak mial, najpierw poszla turbina, potem sprzeglo, potem wtryski, itd

Dlatego pytam skad takie info ..

Trzeba tez pamietam, ze poczatkowe partie tych silnikow mialy problem z kolektorem.

Napisano

> Też czytałem ten ranking .

> Tego nie wiem. Ale jak na razie myślę że okolice 130 km jest wystarczające.

chcesz chipowac "w dol" grinser006.gif ?

Napisano
  • Autor

> chcesz chipowac "w dol" ?

Po co mi takie szybkie auto. Nauczę się takiego okiełznać, to wrócę może do serii zlosnik.gif.

Napisano
  • Autor

I jeszcze jedno, znalazłem że honda ma łańcuch rozrządu, więc nie trzeba wymieniać. Prawda to ?

Napisano
  • Autor

> Trzeba tez pamietam, ze poczatkowe partie tych silnikow mialy problem z kolektorem.

Jak rocznikowo to wygląda ?

Napisano

> Po co mi takie szybkie auto. Nauczę się takiego okiełznać, to wrócę może do serii .

szczegolnie ze seria ma 140KM, a ty piszesz o "tuningu" do 130KM biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> szczegolnie ze seria ma 140KM, a ty piszesz o "tuningu" do 130KM

Żart.

Chodzi mi oczywiście o podniesienie mocy do ww. 190 KM.

Napisano

> I jeszcze jedno, znalazłem że honda ma łańcuch rozrządu, więc nie trzeba wymieniać. Prawda to ?

Prawda.

Napisano

> Kolega tak mial, najpierw poszla turbina, potem sprzeglo, potem wtryski, itd

> Dlatego pytam skad takie info ..

> Trzeba tez pamietam, ze poczatkowe partie tych silnikow mialy problem z kolektorem.

Moze nie taki program?? Master/s zrobil troche tych i-CTDI (chociaz glownie w Civicach, ale w Acc tez) i nie slyszalem o problemach, oprocz sprzeglowych gdy podrzucono zbyt wiele niutona. Bardzo wiele tez zalezy od eksploatacji - wielu ludzi mysli, ze chip w dieslu to zupelnie darmowe (poza oczywiscie kosztem chipowania) konie, a to nieprawda. Wtedy trzeba szczegolnie dbac, nie palowac na zimnym, dokladnie studzic, czesto wymieniac olej, lac tylko dobra rope itp. Turbodiesel niestety jest silnikiem wrazliwym, zwlaszcza jesli jest podkrecony i nie wytrzyma takiej bezmyslnej eksploatacji, ktora ogarna na przyklad atmosferyczne motory benzynowe.

Napisano

> Pytam o prywatne zdanie, dlatego że diesel japoński to zło, czy ogólnie diesel to zło ?

Mój kolega z pracy ma takiego Accorda, 2006, w dieselu. Ten silnik tak dzwoni łańcuszkami (podobno ma 2), że pojechał do ASO zapytać, czy to jest normalne. zlosnik.gif Powiedzieli, że tak... niewiem.gif Ja się nie znam, ja się tylko przyglądam.

Osobiście preferuję benzynowe, ale jak ktoś duuużo jeździ, to może faktycznie, lepiej wziąć diesela. Jest szansa, że uda się coś zaoszczędzić... grinser006.gif

A samego wyboru między 6 a Accordem to już pewnie dokona oferta na rynku używanych pojazdów. zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> dokladnie podobne mam zdanie, tyle, ze Accord benz bym zamienil miejscami z 6-ka

dokładnie podobnie to widzę zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> Jak rocznikowo to wygląda ?

slyszalem, o kilku przypadkach w silnikach od 2004, ale dokladnie jaki przedzial to nie wiem. Podobno, jezeli auto bylo serwisowane w kraju to mozna bylo wymienic kolektor na koszt Hondy, mimo uplywu gwarancji ok.gif

Napisano

> Moze nie taki program?? Master/s zrobil troche tych i-CTDI (chociaz glownie w Civicach, ale w Acc

> tez) i nie slyszalem o problemach, oprocz sprzeglowych gdy podrzucono zbyt wiele niutona.

Program ok, fakt ze sprzeglo padlo wlasnie po wymianie turbimy, dlatego bo auto dostalo pare niutkow gratis grinser006.gif

> Bardzo wiele tez zalezy od eksploatacji - wielu ludzi mysli, ze chip w dieslu to zupelnie

> darmowe (poza oczywiscie kosztem chipowania) konie, a to nieprawda. Wtedy trzeba szczegolnie

> dbac, nie palowac na zimnym, dokladnie studzic, czesto wymieniac olej, lac tylko dobra rope

> itp. Turbodiesel niestety jest silnikiem wrazliwym, zwlaszcza jesli jest podkrecony i nie

> wytrzyma takiej bezmyslnej eksploatacji, ktora ogarna na przyklad atmosferyczne motory

> benzynowe.

To sie nie tylko chipowanych tyczy. Najgorsza sprawa, ze czesto takie kwiatki wychodza po przednim użytkowniku i mimo, ze stan moze byc idealny (jak u kolegi) nigdy tak na prawde nie wiadomo co sie moze stac ..

Napisano

cześć

Co do mazdy powiem Ci ze raczej nie jest warta swoich pieniędzy juz nie chodzi o sam silnik bo diesla są trochę awaryjne benzyna niby bezawaryjna ale według mnie takich samochodów nie ma, no ale fakt faktem moja jeszcze nie zawiodła:) natomiast blachy porażka rdzewieje jak stary opel kadet i nie słuchaj opini ze po lifcie nie rdzewieje bo rdzewieje także szczególnie progi, drzwi, nadkola a na nasze drogi zimową porą egzemplarz bez rdzy będzie przez jakiś jeden rok. Moja jest bezwypadkowa kupiłem ją od dielera mazdy w niemczech używaną i po pierwszej zimie na drzwiach i progach pojawia się rdza. Wnętrze według mnie wygląda ładnie ale to kwestia gustu, niestety jest baaardzo plastikowe a co za tym idzie trzaski niemiłosierne drzwi się zamykają bardzo cięzko no i to tak po krótce:) Miałem okazję przejechac sie accordem i raczej w jezdzie robi troche lepsze wrazenie.

Napisano
  • Autor

Po rozważeniach za i przeciw, szukam typowego dupowoza, ale wybór padł na Accorda. Silnik, hmm, jak się znajdzie zadbany egzemplarz zostanie zaakceptowany jaki jest, najwyżej później się zagazuje. Wiem, wiem, gaz to zło, ale tańsze zło i chyba zło mniejsze niż w Maździe.

Co do Avensisa, to wkurza mnie sprzęgło, jakoś tak wyprofilowane, że zahaczam butem o "drążek" wystający z podłogi.

Mazda nadal się podobo, ale czy to wystarczy ?

Także, jak ktoś miałby info o sprzedawanej Hondzie, to priv.

PS.

Dalsze kontynuowanie wątku jak najbardziej ma dla mnie sens.

Napisano

> Po rozważeniach za i przeciw, szukam typowego dupowoza, ale wybór padł na Accorda. Silnik, hmm, jak

> się znajdzie zadbany egzemplarz zostanie zaakceptowany jaki jest, najwyżej później się

> zagazuje. Wiem, wiem, gaz to zło, ale tańsze zło i chyba zło mniejsze niż w Maździe.

Jesli kupujesz z mysla o gazowaniu to szukaj 2.4 - duzo lepszy silnik niz 2.0, spalanie w sumie niewiele wieksze (na LPG nawet nie zauwazysz tej roznicy), a osiagi nieporownywalne. Jedyne co to ten silnik ma VTC + pelny trojkrzywkowy VTEC na obu walkach, takze jesli LPG to tylko bardzo porzadna instalacja z rownie porzadnym wystrojeniem.

Napisano

> Jesli kupujesz z mysla o gazowaniu to szukaj 2.4 - duzo lepszy silnik niz 2.0, spalanie w sumie

> niewiele wieksze (na LPG nawet nie zauwazysz tej roznicy), a osiagi nieporownywalne. Jedyne co

> to ten silnik ma VTC + pelny trojkrzywkowy VTEC na obu walkach, takze jesli LPG to tylko

> bardzo porzadna instalacja z rownie porzadnym wystrojeniem.

Chyba to bedzie najrozsądniejszy wybor ok.gif, chociaz nawet 2.0, jak na taka pojemnosc osiagi ma calkiem przyzwoite.

Podobno na forum Accorda jest opis jak gazowac i jakei graty wstawic do 2.4, aby nie bylo problemow, a tak jak piszesz nie jest to takie proste, ze kazda isntalka i kazdy zaklad da rade.

Napisano
  • Autor

> Podobno na forum Accorda jest opis jak gazowac i jakei graty wstawic do 2.4, aby nie bylo

> problemow, a tak jak piszesz nie jest to takie proste, ze kazda isntalka i kazdy zaklad da

> rade.

Szczerze to właśnie ten "artykuł" przekonał mnie do Accorda i gazu. I jak najbardziej mam zamiar użyć gratów tam polecanych.

Napisano

Jeśli jednak zdecydujesz sie na Mazde to LPG oczywiscie bezproblemowo można wstawic do 1.8, 2.0 i 2.3 są bez ceramiki niektorzy nawet 3.0 przerabiaja ale najlepszy wybor to 2.0 silniki bardzo udane wink.gif Najlepiej przejedz się kazdym z tych samochodow Mazda i Honda no i wtedy sobie porównaj bo np to co dla jednych jest wadą dla innych jest zaletą dla mnie to że silnik w Mazdzie jest głosny to wada inni znowu kochają ten dzwiek wink.gif

Napisano

> Jeśli jednak zdecydujesz sie na Mazde to LPG oczywiscie bezproblemowo można wstawic do 1.8, 2.0 i

> 2.3 są bez ceramiki niektorzy nawet 3.0 przerabiaja ale najlepszy wybor to 2.0 silniki bardzo

> udane Najlepiej przejedz się kazdym z tych samochodow Mazda i Honda no i wtedy sobie porównaj

> bo np to co dla jednych jest wadą dla innych jest zaletą dla mnie to że silnik w Mazdzie jest

> głosny to wada inni znowu kochają ten dzwiek

a 2.5 hmm.gif kolega ostatnio taka kupil.

Napisano

Nie ma mazdy 6 z silnikiem 2.5 benzyna jest 2.3 ale one troche są nieudane porafią wciągac niezle olej znane są tez przypadki ze po 150 tys km przebiegu panewki koncza zywot... Ogolnie wszystkie silniki benzynowe mazdy są konstrukcjami forda ale calkiem udanymi.

Napisano

> Nie ma mazdy 6 z silnikiem 2.5 benzyna jest 2.3 ale one troche są nieudane porafią wciągac niezle

> olej znane są tez przypadki ze po 150 tys km przebiegu panewki koncza zywot... Ogolnie

> wszystkie silniki benzynowe mazdy są konstrukcjami forda ale calkiem udanymi.

no jak nie jak tak, kolega taka sciagnal, 2.5 170KM, 5d, MY2009, to tez Ford ?

Napisano

> no jak nie jak tak, kolega taka sciagnal, 2.5 170KM, 5d, MY2009, to tez Ford ?

chyba że on, ten Ford zlosnik.gif

zresztą 2.3 to też chyba nie przypadek? zlosnik.gif

Napisano

> Nie ma mazdy 6 z silnikiem 2.5 benzyna jest 2.3 ale one troche są nieudane porafią wciągac niezle

> olej znane są tez przypadki ze po 150 tys km przebiegu panewki koncza zywot... Ogolnie

> wszystkie silniki benzynowe mazdy są konstrukcjami forda ale calkiem udanymi.

chciałes napisać "nie było w pierwszej generacji" zlosnik.gif

Napisano

Rozmowa dotyczy Mazdy z pierwszej generacji kolega poszukuje mazdy z rocznika 2004-2006 a w tych rocznikach 2.5 silnika nie było smile.gif

Napisano

> chyba że on, ten Ford

> zresztą 2.3 to też chyba nie przypadek?

Wszystkie silniki benzynowe mazdy sa konstrukcji forda (tzn do fordów mondeo był wstawiany aby silnik 3.0 V6 pozostałe tylko do mazdy ale sa konstrukcji inżynierów forda) mazda robila tylko diesle sam nawet widziałem rozebrany silnik 2.0 benzynowy z szóstki i jest wiele częsci na których widnieje napis "ford" wink.gif U siebie czysciłem niedawno przepustnice na niej tez był napis "ford" zaufaj wiem czym jeżdzę wink.gif

Napisano

> Wszystkie silniki benzynowe mazdy sa konstrukcji forda

nawet nie twierdzę, że to wada zlosnik.gif

Napisano

2.3 DISI również?

Napisano

> Toyota, mój nr 2, 116/126/150/177 km. Podobno ok jest 126 km. 177 km ponoć też ok, ale

> obsługa/eksploatacja/naprawa już dużo droższa.

O D-CAT 177 Toyoty mozna sie naczytać sporo informacji negatywnych, zwlaszcza na poczatku sporo uzytkownikow meldowalo problemy w tym motorem, wg. mnie sporo pali - więcj niż konkurencja przy podobnej jezdzie - jezlilem troche Passatem 170 KM i przy tym samym stylu jazdy spalil mniej i na dodatek wydawal mi sie nieco bardziej dynamiczny... moze mi w Toyocie kilka koni już zdechło?)

Wlasnie jestem po pierwszej awarii przy 70 kkm - spsul sie zawor EGR, na czesc trzeba bylo czekac tydzien a objawy takie, ze auto kompletnie nie jechalo (fatalne uczucie - probujesz normalnie ruszyc, zapala sie zielone, wszyscy odjezdzaja, maluchy, trabanty itd. i na koncu ja passed_out.gif

Auto jezdzi relatywnie zwawo (choc w porownaniu do 3 MPS to jednak taczka i prowadzid się jak ponton), w zasadzie od wyjazdu z salonu i jezdzeniu w miedzyczasie raz po raz innymi autami z tego segmentu /kl. srednia diesel ~150 KM/ to krzywa mojego zadowolenia z tego auta nieustannie spada

>I ponoć sama buda ma już dużo części

> niewspólnych (droższych) niż "mniejsze moce".

Dziwna teoria, pierwsze słysze

Napisano

> 2.3 DISI również?

oszywiście clown.gif

Napisano

> Rozmowa dotyczy Mazdy z pierwszej generacji kolega poszukuje mazdy z rocznika 2004-2006 a w tych

> rocznikach 2.5 silnika nie było

rozmowa dotyczy dokładnie tego czego dotyczy, zatem jeżeli ktoś pisze

Quote:

no jak nie jak tak, kolega taka sciagnal,
2.5 170KM, 5d, MY2009

to pisanie

Quote:

Nie ma mazdy 6 z silnikiem 2.5 benzyna

bez zaznaczenia że pisze się o pierwszej generacji jest bez sensu

Napisano

> Wszystkie silniki benzynowe mazdy sa konstrukcji forda (tzn do fordów mondeo był wstawiany aby

> silnik 3.0 V6 pozostałe tylko do mazdy ale sa konstrukcji inżynierów forda) mazda robila tylko

> diesle sam nawet widziałem rozebrany silnik 2.0 benzynowy z szóstki i jest wiele częsci na

> których widnieje napis "ford" U siebie czysciłem niedawno przepustnice na niej tez był napis

> "ford" zaufaj wiem czym jeżdzę

mój ma bagnet z napisem "FoMoCo" czy to znaczy że silnik skonstruował Ford? blush.gificon_eek.gif

Napisano

> Wszystkie silniki benzynowe mazdy sa konstrukcji forda (tzn do fordów mondeo był wstawiany aby

Chyba się baaardzo mylisz. Silnik 2.3 turbo to konstrukcja Mazdy (wykorzystująca części Fordowskie, ale zaprojektowali ją inżynierowie Mazdy):

http://en.wikipedia.org/wiki/Mazda_MZR_engine

Napisano

> mój ma bagnet z napisem "FoMoCo" czy to znaczy że silnik skonstruował Ford?

Pewnie Wankla też Ford zaprojektował...

Napisano

> Pewnie Wankla też Ford zaprojektował...

jeżeli odpowiednio dosłownie traktować tą wypowiedź

Quote:

Wszystkie
silniki benzynowe mazdy sa konstrukcji forda

to dokładnie na to wychodzi

Napisano

> jeżeli odpowiednio dosłownie traktować tą wypowiedź

> Quote:

> to dokładnie na to wychodzi

Jestem pod wrażeniem genialności inżynierów Forda smile.gifsmile.gif

Napisano

> Pewnie Wankla też Ford zaprojektował...

Nie, Wankla zaprojektował Felix Wankel icon_rolleyes.gif A dokladniej udoskonalil, dopracowal i opatentowal w formie znanej obecnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.