Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A na Zachodzie bez zmian ...

Featured Replies

Napisano

> I tyle. Superb to skądinąd dobre auto, ale jest to dolny próg klasy średniej w cenie górnego. Tylko

> tyle w tym wątku udowadniam. Za co spotykam się z atakami ad personam, co znaczy tylko, że

> fani Skody też potrafią ślepy dżihad prowadzić.

No mylisz się chłopaku.

Skoda to wciąż "większy passat".

Patrząc na gabaryty jest to auto POWYŻEJ klasy paska.

To raz.

Brak gadżetów nie sprawia, że auto jest poniżej/powyżej jakiejś klasy.

Pewnych rzeczy, które są w pasku NIE MOŻE BYĆ w Superbie, bo inaczej superb byłby za silnym konkurentem dla tego pierwszego.

Technicznie nie ma absolutnie ŻADNYCH problemów, żeby były.

BTW - identycznie skonfigurowany passat kosztuje 140 000.

Większy superb w praktycznie takiej samej specyfikacji kosztuje 137 100 pln

Oczywiście należy pamiętać o dwóch rzeczach:

1. Na Passata od powyższego jest aktualnie rabat 11 kpln

2. Passat to model już nie produkowany (brak możliwości zamówienia auta do produkcji - tylko to co jest na stocku. Superb to NOWY model.

Poczekajmy na nowego passata i będziemy porównywać.

> Eeee... Żartujesz chyba. Cały czas porównuję Skodę do VW, a Ty mi Chevroleta z profilu wyciągasz?

Taaaa.

Napisano

> No mylisz się chłopaku.

> Skoda to wciąż "większy passat".

> Patrząc na gabaryty jest to auto POWYŻEJ klasy paska.

> To raz.

Patrząc na gabaryty to Kia Magentis też jest powyżej klasy Passata.

> Brak gadżetów nie sprawia, że auto jest poniżej/powyżej jakiejś klasy.

Owszem tak. Bo auta wyższej klasy różnią się od tych niższej głównie techniką oraz zaawansowaną elektroniką. Bo skórzane siedzenia to i w Golfie można mieć.

> Pewnych rzeczy, które są w pasku NIE MOŻE BYĆ w Superbie, bo inaczej superb byłby za silnym

> konkurentem dla tego pierwszego.

Co cały czas udowadniam. Skoro nie ma być konkurentem to wyższa cena jest śmieszna.

> Technicznie nie ma absolutnie ŻADNYCH problemów, żeby były.

Technicznie to można je do Fabii też wsadzić. Ale tak jest w motoryzacyjnym świecie, że zaawansowane systemy trafiają z góry w dół, nie odwrotnie. Poduszki powietrzne, ABS i inne takie zaczęły się od Mercedesów S, żeby później trafić pod strzechy.

> BTW - identycznie skonfigurowany passat kosztuje 140 000.

> Większy superb w praktycznie takiej samej specyfikacji kosztuje 137 100 pln

Co już jest zabawne bo różnica 3% to żadna różnica.

> Oczywiście należy pamiętać o dwóch rzeczach:

> 1. Na Passata od powyższego jest aktualnie rabat 11 kpln

> 2. Passat to model już nie produkowany (brak możliwości zamówienia auta do produkcji - tylko to co

> jest na stocku.

Ale np. pół roku temu Passat był aktualny a Skoda dalej kosztowała tyle samo.

> Superb to NOWY model.

Nowy-stary. Które konkretnie rozwiązanie techniczne ma NOWSZE od obecnego Passata?

> Poczekajmy na nowego passata i będziemy porównywać.

Poczekajmy. Ale Superb dalej będzie droższy od Mondeo, Avensisa, Insignii i wielu innych klasowych rywali, z którymi może konkurować co najwyżej bagażnikiem.

> Taaaa.

niewiem.gif

Napisano

> Proste.

> Skoda to tania marka. Superb to auto, które zrobiono jak najtańszym kosztem. Wzięli podwozie,

Tania marka to w Europie jest ewentualnie Chevrolet, Fiat, Hyundai, Kia, Proton, SsangYong. Przynajmniej niektóre modele jeszcze.

> silniki i większość gratów z Octavii, ponaciągali żeby miało więcej centymetrów i próbują w

> ten oto oszczędny sposób wejść do klasy średniej (klasy Passata).

> Technicznie to Superb stara się "gonić" auta tej klasy, bo brak mu cech aut tej klasy - ma tylko

> wymiary.

Ma znacznie więcej niż tylko wymiary. To jest świetna alternatywa dla drogiej klasy wyższej. Zdaje się, że Ty też z takiej alternatywy, dwie klasy niżej, korzystasz... zlosnik.gif

W zestawieniu z klasą E naprawdę nie ma wstydu. ok.gif Mimo że FWD i DSG... Po prostu inne auto, ale nic, co można by nazwać gównianą taniochą , przepraszając za dosadność stwierdzenia. zlosnik.gif

> Brak mu wyposażenia, które w tej klasie jest oczywiste, np.

> - Aktywne zawieszenie (C5, Insignia, Passat)

> - Tempomat z radarem (Accord, Mondeo, Passat)

> - Różne inne elektroniczne wspomagacze (np. OpelEye)

hehe.gif A ile jest takich egzemplarzy z aktywnym tempomatem na rynku? Promil. Nawet w używanych Lexusach trudno to spotkać.

> Te rzeczy odróżniają klasę średnią od np. kompaktów. Lista wyposażenia Superba nie zawiera nic,

> czego nie można mieć w Octavii czy Golfie. Taka Kia Magentis też ma 4,8m a nikt nie mówi że

> jest przez to lepsza od Passata. Więcej, jej cena odzwierciedla technikę.

> A Skoda Superb jest oferowana w cenie Insignii, Mondeo, C5 itd. Ba, jest droższa nawet od Passata.

A co byś sobie jeszcze życzył z wyposażenia?

bo na mój gust, to tam jest wszystko, z V6 3.6 4x4 włącznie, co w klasie wyższej być obowiązkowo powinno.

Napisano

> Proste.

> Skoda to tania marka. Superb to auto, które zrobiono jak najtańszym kosztem. [...]i próbują w

> ten oto oszczędny sposób wejść do klasy średniej (klasy Passata). [...]

> W obrazku wklejonym przez OZIego reklamują ją jako "Luxury car".

> I dlatego należy dilerów Skody zabić śmiechem.[...]

Musze przyznac ze z zainteresowaniem patrze na ten watekhmm.gif.

Moje warunki sa ciut inne - marka nie znana wiec przy odpowiednim marketingu mozesz ja wykreowac na co chceszidea.gif.

Czy taniehmm.gif? Tu sie nie zgodze. hmm.gif Jak narazie - Skoda we wszystkich rankingach - awaryjnosci i szczegolnie wykonania - BIJE bokser.gif VeeDubwinner.gif.

Mozliwe ze jest tos spowodowane (statystyka) starsza generacja Golf-a (Made in South Africa) ale statystycznie 27% nowych Golf - jest GTI = z D. Czyli Q Skody bym nie negowal. hmm.gif.

Cust Service jest z wypoweidzi na wielu forum tez o wiele lepszy niz VWhmm.gif. Ciekawe dlaczego skora obie marki naleza do Volks of Australianiewiem.gif czyli sa kierowane przez tych samych ludzihmm.gif.

Az pojde sie Suberp przejechac zeby zobaczyc co to warte - skoro porownuja to do Audizlosnik.gif ale przynajmniej cena ta sama

$56887 DRIVEAWAY IN JULY *SALE ONE ONLY DON,T MISS IT INTERNATIONAL WORLD LUXURY CAR OF THE YEAR SKODA SUPERB ELEGANCE AWD ESTATE WAGON 191KW V6 with 350 nm toque is unheard of in this price range. Mercedes Benz, BMW & Audi Wagon buyers in price range come & TRY it out you will be glad you did. *Note $56887 Driveaway in August finishes 15/8/2010!

28462019.jpg

28462027.jpg

28462026.jpg

Napisano

> Patrząc na gabaryty to Kia Magentis też jest powyżej klasy Passata.

> Owszem tak. Bo auta wyższej klasy różnią się od tych niższej głównie techniką oraz zaawansowaną

> elektroniką. Bo skórzane siedzenia to i w Golfie można mieć.

Misiu, ale Ty mylisz klasę WIELKOŚCIOWĄ z klasą JAKOŚCIOWĄ (lowcost/standard/premium).

Skoda Superb jest plasowana WIELKOŚCIOWO jako Passat+, jakościowo jako STANDARD.

Passat jest wielkościowo passatem :-) natomiast jakościowo jest to wariant pośredni między klasą "standard" a "premium" (bo do premium to wciąż aspiruje).

To są INNE auta.

Dlatego porównywanie ich ceny jest bez sensu - patrząc na Skodę vs Passata, to za w/w cenę kupując Skodę kupujesz "więcej samochodu".

> Co cały czas udowadniam. Skoro nie ma być konkurentem to wyższa cena jest śmieszna.

Patrz wyżej.

> Co już jest zabawne bo różnica 3% to żadna różnica.

> Ale np. pół roku temu Passat był aktualny a Skoda dalej kosztowała tyle samo.

Pół roku temu Passat też był schodzącym modelem (ale jeszcze w produkcji), a Skoda była absolutną nowością.

> Nowy-stary. Które konkretnie rozwiązanie techniczne ma NOWSZE od obecnego Passata?

Jest nowym modelem.

Chyba wyraźnie napisałem, prawda ?

> Poczekajmy. Ale Superb dalej będzie droższy od Mondeo, Avensisa, Insignii i wielu innych klasowych

> rywali, z którymi może konkurować co najwyżej bagażnikiem.

Nie.

Konkuruje przede wszystkim wielkością wnętrza.

Napisano

> Musze przyznac ze z zainteresowaniem patrze na ten watek.

Dobra polemika zawsze jest ciekawa.

> Moje warunki sa ciut inne - marka nie znana wiec przy odpowiednim marketingu mozesz ja wykreowac na

> co chcesz.

Tak, ale w EU Skoda nie jest nowa. Wciąż po drogach jeszcze jeżdżą stare Felicje. Widząc je trudno z dnia na dzień uznać rewolucję w Skodzie za dokonaną, tak jak chcieliby marketingowcy.

> Czy tanie? Tu sie nie zgodze. Jak narazie - Skoda we wszystkich rankingach - awaryjnosci i

> szczegolnie wykonania - BIJE VeeDub.

> Mozliwe ze jest tos spowodowane (statystyka) starsza generacja Golf-a (Made in South Africa) ale

> statystycznie 27% nowych Golf - jest GTI = z D. Czyli Q Skody bym nie negowal. .

Q powinna być podobna, awaryjnosć też bo gros części schodzi z jednej taśmy. W statystykach masz nowe, nowoczesne Skody (co dopiero weszły na rynek) i VW, który jest na nim dość długo - są też starsze modele. Po takim stażu Skody na rynku jak ma VW mogą w niej też wyjść te same problemy. Choć dalej - jakość VW to dobra jakość i tego nie neguję.

> Cust Service jest z wypoweidzi na wielu forum tez o wiele lepszy niz VW.

Wchodzą na rynek to się starają.

> Ciekawe dlaczego skora

> obie marki naleza do Volks of Australia czyli sa kierowane przez tych samych ludzi.

niewiem.gif

> Az pojde sie Suberp przejechac zeby zobaczyc co to warte - skoro porownuja to do Audi ale

> przynajmniej cena ta sama

Jeździ toto fajnie, miejsca w środku z tyłu mnóstwo, ale z przodu już nie jest tak różowo. Wąsko, a do tego konsola środkowa uwiera w kolano. Może w RHD nie będzie tego problemu, bo lewą nogą nie operujesz gazem. Generalnie, ja do tego auta nic nie mam, ale uważam że marketingowcy pozycjonują je zbyt wysoko.

> $56887 DRIVEAWAY IN JULY *SALE ONE ONLY DON,T MISS IT INTERNATIONAL WORLD LUXURY CAR OF THE YEAR

> SKODA SUPERB ELEGANCE AWD ESTATE WAGON 191KW V6 with 350 nm toque is unheard of in this price

> range. Mercedes Benz, BMW & Audi Wagon buyers in price range come & TRY it out you

> will be glad you did. *Note $56887 Driveaway in August finishes 15/8/2010!

Właśnie.

Auto, które:

- Ma technikę Golfa V (podwozie wydłużone, ale bez żadnych rewelacyjnych modyfikacji układu jezdnego)

- Ma silniki takie jak Golf

- Ma na liście wyposażenia tylko to, co dostępne też w Golfie

- Różni się od Golfa więc jedynie wielkością

Ma przekonać klientów BMW, Mercedesa i Audi? Dla mnie rotfl ale jeśli ktoś da się złowić to czapki z głów przed marketingowcami Skody.

Jak widzisz w Polsce Skoda ma grono fanów dla których czarne jest białe. Ciekawe czy taka sztuczka jest możliwa też za oceanem.

hmm.gif

Napisano

> Misiu, ale Ty mylisz klasę WIELKOŚCIOWĄ z klasą JAKOŚCIOWĄ (lowcost/standard/premium).

Ja zacząłem od klasy cenowej przede wszystkim.

> Skoda Superb jest plasowana WIELKOŚCIOWO jako Passat+, jakościowo jako STANDARD.

> Passat jest wielkościowo passatem :-) natomiast jakościowo jest to wariant pośredni między klasą

> "standard" a "premium" (bo do premium to wciąż aspiruje).

> To są INNE auta.

> Dlatego porównywanie ich ceny jest bez sensu - patrząc na Skodę vs Passata, to za w/w cenę kupując

> Skodę kupujesz "więcej samochodu".

Gdyby samochody były sprzedawane z metra, to się zgodzę. Ale założę się, że siedziałeś w jednym i drugim. I nie wierzę, że siedząc za kółkiem nie widzisz różnicy na korzyść Passata. W Skodzie z przodu jest po prostu ciasno, biorąc pod uwagę rozmiary tyłu i szerokość. Passat sprawia lepsze wrażenie.

> Patrz wyżej.

> Pół roku temu Passat też był schodzącym modelem (ale jeszcze w produkcji), a Skoda była absolutną

> nowością.

> Jest nowym modelem.

> Chyba wyraźnie napisałem, prawda ?

Przepraszam, ale czym się ta "nowość" objawia? Technika Golfa V w nowym opakowaniu - analogicznie Exeo powinno być lepsze niż obecne A4 bo jest nowszym modelem.

> Nie.

> Konkuruje przede wszystkim wielkością wnętrza.

Wiesz, to jest argument ze szkolenia sprzedawców chyba. Jeśli auto konkuruje z innymi, to jako całość - nie zaś jednym wybranym parametrem, który akurat jest dla nas wygodny.

Po pierwsze, wielkość to nie tylko długość i nie tylko tylna kanapa. Z przodu porównanie z klasową konkurencją nie rzuca na kolana.

Po drugie, we wszystkich pozostałych konkurencjach Skoda stara się zaledwie dotrzymać kroku, a do klasowej czołówki jej daleko. Ot, wychodzący z produkcji Passat może więcej.

Bezczelny marketing próbuje robić więc ludziom wodę z mózgu, bo wiele o Skodzie można powiedzieć, ale nie że jest "luxury".

A rzucone tu wyżej hasło, że można ją bez żenady porównać nawet z klasą E Mercedesa musi budzić uzasadnioną wesołość. Bo jeśli tak, to ja porównam Fiata Linea z BMW 3.

Ja się Superba nie czepiam, bo to niezłe auto. Ja się czepiam marketingowców, którzy kreują rzeczywistość wciskając kit klientom. Superb to duże, rodzinne auto niskobudżetowej marki. Wciskanie go ludziom jako luksusowej limuzyny (i windowanie w związku z tym ceny) jest wielką ściemą lub marketingowym geniuszem - jak kto woli.

Napisano

[...]

> Tak, ale w EU Skoda nie jest nowa. Wciąż po drogach jeszcze jeżdżą stare Felicje. Widząc je trudno

> z dnia na dzień uznać rewolucję w Skodzie za dokonaną, tak jak chcieliby marketingowcy.

Zalezy jakby na to patrzec. Skoda byla dostepna przez jakis czas w Kiwiland circa 1983 kiedy zdechlahmm.gif. Czasy sie zmienily - VW byl inna klasa w latach 70,80,90 a teraz. Po prostu rynek sie zmienil - 10 lat temu nikt o Great Wall Motors nie slyszal. Hyundai robil auta na 4 lata dopoki sie gwaracnja nie skonczyla - dzis IMVHO to juz historia.

.

> Q powinna być podobna, [...]. Choć dalej - jakość VW to dobra jakość i tego nie neguję.

I widzisz jak inne sa odczucia - zlosnik.gif - VW Q jest hmm.gif dyskusyjna. Golf poprzedniej generacji to byla juz naprawde porazka - nic powazengo ale nie najlepsza Q qykonania byla hmm.gif - powszechna. Polo Made in China zbieralo lepsze opinie niz Golf Made in South Africa lizak.gif.

> Wchodzą na rynek to się starają.

Nie sztuka wejscidea.gif - sztuka sie utrzymac. Fiat ze sprzedazy Punto/Ritmo/500 ma tylko 500 zostawione w ofercie. Nikt na konkurencyjnym rynku nie bedzie tolerowal wysokich cen produktow o nie najlepszej Q. Problem tez w skrzyni - 95% to automatic, Fiat nie mial nic w ofercie oprocz Punto Duallogic. W 2011 beda mieli drugie podejscie - zobaczymy co sie zmienihmm.gif. Q ma byc dobra tym razem i automaticzlosnik.gif

Jedno jest pewne Skoda a wlasciwie VeeDub tego bledu nie popelnil bo sie na Seat nauczylilizak.gif

> Jeździ toto fajnie, miejsca w środku z tyłu mnóstwo, ale z przodu już nie jest tak różowo.

No wiec mialem dzis troche czasu zeby przejechac sie Superb.

dscn1343y.jpg

Wygladu nie bede ocenial - kazdy ma inne gusta.skromny.gif.

Wsiadajac do auta IMVHO robi pozytywne wrazenie. Dobre wykanczenie, skora, automat - pardon DSG w standardzie w calej serii (brak manual).

[...]Wąsko, a

> do tego konsola środkowa uwiera w kolano. Może w RHD nie będzie tego problemu, bo lewą nogą

> nie operujesz gazem.

Szczerze - nie przywiazalem do tego zadnej uwagi. Siedzenia z pelna regulacja w kazdej plaszczyznie IMVHO na pierwsze wrazenie bardzo wygodneok.gif*

*chociaz dluga jazda powinna to zweryfikowac

Generalnie, ja do tego auta nic nie mam, ale uważam że marketingowcy

> pozycjonują je zbyt wysoko.

I tu nadchodzi problem tego watku - czy jest to konkurencja Passat? (w obecnym wydaniu)

Jezdzilem 2 wersjami - 4x4 V6 i jakims Diesel - chyba 2.0lniewiem.gif.

Przy okazji (polaczone dealership VW/Skoda/Honda dostalem wyklad z platform VWidea.gif.

IMVHO jest to silny konkurent dla Passata, nie dla Vento/Bora czy jak tam sie Golf sedan w EU nazywa.

Auto jest po prostu ... inne , ma EU charakter i gusta. (oraz ceny - maly service $400, duzy $900, dla porownania - Toyota - maly service $200, duzy $600).

> Właśnie.

> Auto, które:

> - Ma technikę Golfa V (podwozie wydłużone, ale bez żadnych rewelacyjnych modyfikacji układu

> jezdnego)

> - Ma silniki takie jak Golf

> - Ma na liście wyposażenia tylko to, co dostępne też w Golfie

> - Różni się od Golfa więc jedynie wielkością

I tu dochodzimy do nastepnego punktu - czym jest Passatzlosnik.gif?

No wiec co sie dzis nauczylem z wykladu VW Australia

Jesli dobrze zapamietalem Superb ma platforme PQ35 - czyli jak mi to wytlumaczono:

-passenger = P

- quer = Q

-size/wymiar = 3

-generacja = 5

No wiec mamy tego calego nieszczesnego Superb na platformie Golf jak twierdziszidea.gif.

Teraz Passat ma (i niech mnie ktos poprawi jesli sie myleniewiem.gif) PQ46

czyli znow P = passengers,

Q= quer,

Size = 4

Generacja = 6

Teraz jest to ta sama PLATFORMA z tym ze rozmiar "3" jest dla "mid size vehicle", rozmiar "4"powiekszona wersja dla "m id size vehicles".

Wiec wychodzi mi na to ze Superb i Passat to ... to samopalacz.gif

> Ma przekonać klientów BMW, Mercedesa i Audi? Dla mnie rotfl ale jeśli ktoś da się złowić to czapki

> z głów przed marketingowcami Skody.

I akurat nie widze tu nic dziwnego. Jako posiadacz BMW czuje sie w pewnym sensie przekonanyzlosnik.gif.

Widzisz jak kupujesz BMW to placisz za swiatna obsluge klienta, za swietny service - chociaz bezplatny przez pierwsze dwa lata od zakupu, za dobra kawe, za dobre ciastko ktore jest z najlepszej cukierni jak przychodzisz, za wiele innych rzeczy o ktorych klient Skoda nie slyszal (i zeby bylo jasne klient VeeDub tez nieidea.gif) ale najbardziej placisz za doddatki - ze wspomne tylko pare - lakier metallic -$1,300, sunroof $2,500, skora $2,000, LED przy zamku $800 i widzisz lista robi sie dluga .... a cena rosnie. Ach nie wspomne ze placisz za "badge"

bmw-donkey.jpg

Czyli - czy Skoda jest konkurencja dla

- Merc - IMVHO - NIE

-BMW - NIE,

-VW - jak najbardziej

-Audi -i tak i nie. A4 z napedem na przodhahaha.gif - przykro mi ale na rynku gdzie RWD to swietosc a A4 chce byc klasa Premium i jest FWD 270635636-JUMP2.gifmod.gifspineyes.gif

Nie IMVHO jest to auto z EU - czyli jak juz pisalem - inne - u mnie bardziej prestige/premium niz GM/Ford/Toyota/Honda/Mazda/Mitshu etc etc ale nie jest to klasa Merc/Lexus/BMW.

> Jak widzisz w Polsce Skoda ma grono fanów dla których czarne jest białe. Ciekawe czy taka sztuczka

> jest możliwa też za oceanem.

Co ciekawe Skoda raczej pozycjonuje sie przeciw Subaru i IMVHO ta strategia ma szanse powodzenia. hmm.gif

Napisano

Superb jest rzeczywiście konkurencją dla Passata bo jak dla mnie to ten sam segment. Tylko u nas jest pozycjonowany wyżej. Konkurencją dla Passata według gazet typu Auto Świat jest Octavia. Oni ją pozycjonują na równi z Mondeo/Vectrą/Passatem (proponuję zerknąć na artykuły - Najlepsze propozycje do 20000 i 30000 - jest na stronach gazety). Lubię Skodę ale Octavia to nijak nie pasuje do tych trzech. A najciekawsze jest to że mnóstwo ludzi w to wierzy. I to jest cały fenomen marketingu Skody.

Napisano

> [...]

> Zalezy jakby na to patrzec. Skoda byla dostepna przez jakis czas w Kiwiland circa 1983 kiedy

> zdechla. Czasy sie zmienily - VW byl inna klasa w latach 70,80,90 a teraz. Po prostu rynek

> sie zmienil - 10 lat temu nikt o Great Wall Motors nie slyszal. Hyundai robil auta na 4 lata

> dopoki sie gwaracnja nie skonczyla - dzis IMVHO to juz historia.

> .

Fakt. Ale u Ciebie raczej już Skody z lat 80-tych nie jeżdżą. Nikt Skody nie pamięta. U nas natomiast była ona cały czas obecna.

> I widzisz jak inne sa odczucia - - VW Q jest dyskusyjna. Golf poprzedniej generacji to byla juz

> naprawde porazka - nic powazengo ale nie najlepsza Q qykonania byla - powszechna. Polo Made

> in China zbieralo lepsze opinie niz Golf Made in South Africa .

W Polsce VW jest uważany za wzorzec jakości.

> Nie sztuka wejsc - sztuka sie utrzymac. Fiat ze sprzedazy Punto/Ritmo/500 ma tylko 500 zostawione w

> ofercie. Nikt na konkurencyjnym rynku nie bedzie tolerowal wysokich cen produktow o nie

> najlepszej Q. Problem tez w skrzyni - 95% to automatic, Fiat nie mial nic w ofercie oprocz

> Punto Duallogic. W 2011 beda mieli drugie podejscie - zobaczymy co sie zmieni. Q ma byc dobra

> tym razem i automatic

> Jedno jest pewne Skoda a wlasciwie VeeDub tego bledu nie popelnil bo sie na Seat nauczyli

Fiat nie miał oferty na Wasz rynek. Może to poprawią. Skoda też, poza Superbem raczej nie będzie miała rynku - pozostałe są za małe po prostu.

> No wiec mialem dzis troche czasu zeby przejechac sie Superb.

> Wygladu nie bede ocenial - kazdy ma inne gusta..

Akurat wagon wygląda ok. W sedanie zepsuli tył.

> Wsiadajac do auta IMVHO robi pozytywne wrazenie. Dobre wykanczenie, skora, automat - pardon DSG w

> standardzie w calej serii (brak manual).

ok.gif

> Szczerze - nie przywiazalem do tego zadnej uwagi. Siedzenia z pelna regulacja w kazdej plaszczyznie

> IMVHO na pierwsze wrazenie bardzo wygodne*

> *chociaz dluga jazda powinna to zweryfikowac

Mnie właśnie uwierała ta konsola w trasie, jak włączałem tempomat, zdejmowałem nogę z gazu i chciałem się wygodnie rozsiąść. Ale poza tym - bez zarzutu.

> I tu nadchodzi problem tego watku - czy jest to konkurencja Passat? (w obecnym wydaniu)

> Jezdzilem 2 wersjami - 4x4 V6 i jakims Diesel - chyba 2.0l.

> Przy okazji (polaczone dealership VW/Skoda/Honda dostalem wyklad z platform VW.

> IMVHO jest to silny konkurent dla Passata, nie dla Vento/Bora czy jak tam sie Golf sedan w EU

> nazywa.

Teraz znowu Jetta.

> Auto jest po prostu ... inne , ma EU charakter i gusta. (oraz ceny - maly service $400, duzy $900,

> dla porownania - Toyota - maly service $200, duzy $600).

icon_eek.gif Mają na to jakieś uzasadnienie, czy znów marketing?

> I tu dochodzimy do nastepnego punktu - czym jest Passat?

> No wiec co sie dzis nauczylem z wykladu VW Australia

> Jesli dobrze zapamietalem Superb ma platforme PQ35 - czyli jak mi to wytlumaczono:

> -passenger = P

> - quer = Q

> -size/wymiar = 3

> -generacja = 5

> No wiec mamy tego calego nieszczesnego Superb na platformie Golf jak twierdzisz.

> Teraz Passat ma (i niech mnie ktos poprawi jesli sie myle) PQ46

> czyli znow P = passengers,

> Q= quer,

> Size = 4

> Generacja = 6

> Teraz jest to ta sama PLATFORMA z tym ze rozmiar "3" jest dla "mid size vehicle", rozmiar

> "4"powiekszona wersja dla "m id size vehicles".

> Wiec wychodzi mi na to ze Superb i Passat to ... to samo

A nie powiedzieli na jakiej platformie siedzi Golf?

No i sami przyznali, że to platforma starszej generacji niż wychodzący z produkcji Passat.

> I akurat nie widze tu nic dziwnego. Jako posiadacz BMW czuje sie w pewnym sensie przekonany.

Yeah, BMW 1. Bo od BMW 1 ta Skoda ma wszystkiego więcej oprócz znaczka. Ale porównaj BMW 1 z Fabią - bo to ta klasa. A Superb z BMW 5. Zamieniłbyś BMW 5 na Skodę Superb?

> Widzisz jak kupujesz BMW to placisz za swiatna obsluge klienta, za swietny service - chociaz

> bezplatny przez pierwsze dwa lata od zakupu, za dobra kawe, za dobre ciastko ktore jest z

> najlepszej cukierni jak przychodzisz, za wiele innych rzeczy o ktorych klient Skoda nie

> slyszal (i zeby bylo jasne klient VeeDub tez nie) ale najbardziej placisz za doddatki - ze

> wspomne tylko pare - lakier metallic -$1,300, sunroof $2,500, skora $2,000, LED przy zamku

> $800 i widzisz lista robi sie dluga .... a cena rosnie. Ach nie wspomne ze placisz za "badge"

IMO oprócz badge dostajesz też technikę. Przecież układy napędowe BMW i Skody nie mogą się równać.

> Czyli - czy Skoda jest konkurencja dla

> - Merc - IMVHO - NIE

> -BMW - NIE,

> -VW - jak najbardziej

> -Audi -i tak i nie. A4 z napedem na przod - przykro mi ale na rynku gdzie RWD to swietosc a A4

> chce byc klasa Premium i jest FWD

Sądziłem że u Was nie oferują innych niż Quattro.

> Nie IMVHO jest to auto z EU - czyli jak juz pisalem - inne - u mnie bardziej prestige/premium niz

> GM/Ford/Toyota/Honda/Mazda/Mitshu etc etc ale nie jest to klasa Merc/Lexus/BMW.

U Was made in EU to automatycznie +10pkt. w kategorii prestiż.

> Co ciekawe Skoda raczej pozycjonuje sie przeciw Subaru i IMVHO ta strategia ma szanse powodzenia.

Tu się zgodzę. W Polsce Subaru to marka premium (znów ten marketing), a u Was po prostu japoński standard. Z tym Skoda może powalczyć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.