Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Temperatura płynu chłodzącego

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif kupiłem niedawno uniaka 1.4. Służy mi głównie do dojazdu do pracy i w weekendy jako imprezowóz zeby.GIF Mam taki problem... Gdy jadę normalnie trasą wskaźnik temperatury jest w granicach tej pierwszej większej kreski... U kolegi jest mniej więcej w połowie skali... Gdy w mieście stanę w korku odrazu gwałtownie rośnie i włącza się wiatrak... I to nawet dziś gdy na dworzu nie było gorąco... Czy może to byc wina termostatu?? Poziom płynu jest oki wink.gif Pozdrawiam smile.gif

Napisano

jak podczas jazdy jech wychłodzony, a na postoju wzrasta, to raczej termostat

koszt termostatu, to jakieś 70-80 zł

Napisano
  • Autor

dzięki wielkie smile.gif będzie trzeba to wymienić...

Napisano

> Witam kupiłem niedawno uniaka 1.4. Służy mi głównie do dojazdu do pracy i w weekendy jako

> imprezowóz <ciach>

Nie przywitałeś się w podwieszonym wątku grinser006.gif sorki za OT zlosnik.gif

Napisano

jak długo postoi, to dojdzie, bo na otwartym termostacie wbrew pozorom szybciej się płyn zagotuje niż na działającym

tu raczej jest mowa o wychłodzeniu podczas jazdy bo się termostat nie zamyka

Napisano
  • Autor

do czerwonej skali nigdy nie doszła ta wskazówka... Mniej więcej w połowie włącza się wiatrak i dalej już nie rośnie temperatura...

Napisano

> koszt termostatu, to jakieś 70-80 zł

mniej, ok 50 czy nawet 40zeta.

Napisano
  • Autor

Lepiej dać parę groszy więcej i żeby wszystko śmigało niż jakiegoś made in China z supermarketu hehe zeby.GIF Takie jest moje zdanie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> jak długo postoi, to dojdzie, bo na otwartym termostacie wbrew pozorom szybciej się płyn zagotuje

> (...)

Hmmm... dlaczego? hmm.gif

Napisano

> ja piszę o dobrym termostacie, nie o chinolu hahaha!

no coś w tym jest, ja za termostat do burbo dałem 100zł i to vernet bo innych nie było... narazie jest git... ale trzeba było wiercić i gwintować dziurę na czujnik...

oryginał 300zł icon_eek.gif

Napisano

> no coś w tym jest, ja za termostat do burbo dałem 100zł i to vernet bo innych nie było... narazie

> jest git... ale trzeba było wiercić i gwintować dziurę na czujnik...

> oryginał 300zł

Ja dałem chyba 80 zł za oryginalny termostat do burbo. Jeszcze leży, tak się złożyło, że nigdy nie został założony grinser006.gif

Napisano

> Hmmm... dlaczego?

bo jak termostat działa, to się zamknie i płyn w chłodnicy się wystudzi i będzie silnik miał coś o niższej temperaturze, a jak jest otwarty, to w pewnej chwili wentylator na postoju nie da rady schłodzić chłodnicy od ciągle grzejącego silnika

jesli chłodnica i wentylator są dobrane właściwie, to takie coś nie powinno mieć miejsca, ale jak jest 'po kosztach', żeby tylko było, to taki efekt może być

Napisano

> bo jak termostat działa, to się zamknie i płyn w chłodnicy się wystudzi i będzie silnik miał coś o

> niższej temperaturze, a jak jest otwarty, to w pewnej chwili wentylator na postoju nie da rady

> schłodzić chłodnicy od ciągle grzejącego silnika

jak termostat ma się zamknąć, gdy płyn jest ciągle podgrzewany od grzejącego silnika? to napisz jeszcze, jaka jest częstotliwość tych "cykli" 0-1 termostatu... hmm.gif

ja twierdzę, że na postoju termostat masz otwarty na MAX (gdy jest odpowiednio ciepło), a sprawny wiatrak utrzymuje układ chłodzenia w jako takiej równowadze.

Napisano

> bo jak termostat działa, to się zamknie i płyn w chłodnicy się wystudzi i będzie silnik miał coś o

> niższej temperaturze, a jak jest otwarty, to w pewnej chwili wentylator na postoju nie da rady

> jesli chłodnica i wentylator są dobrane właściwie, to takie coś nie powinno mieć miejsca, ale jak

> jest 'po kosztach', żeby tylko było, to taki efekt może być

termostat się nie zamknie w czasie pracy silnika palacz.gif

Napisano

termostat zaczyna się otwierać przy ok ~98*C a zamyka się przy ~86*C, potem otwarcie następuje przy nieco niższej temperaturze

jeśli z chłodnicy poleci chłodniejszy płyn, to się moze nawet całkowicie zamknąć podczas jazdy, po czym się otwiera, takie jego zadanie

przy jego braku, lub uszkodzeniu w pozycji otwartej, podczas jazdy wychładzasz silnik, a na postoju przegrzewasz

kiedy temperatura spadnie, to po zamknięciu termostatu płyn w chłodnicy dalej obniza swoją temperaturę i po otwarciu termostatu powyżej 90*C schładza silnik i tak w kółko na okrągło

jak jest otwarty cały czas, to płyn się nagrzewa i włącza się wiatrak, ale płyn dalej sie nagrzewa w 'dużym' obiegu i przy braku przepływu powietrza moze doprowadzić do przegrzania

jesli się komuś w korku auto przegrzewa i wiatrak chodzi na maxa, to powodem moze być niedomknięty termostat

Napisano

> nieco niższej temperaturze

> jeśli z chłodnicy poleci chłodniejszy płyn, to się moze nawet całkowicie zamknąć podczas jazdy, po

> czym się otwiera, takie jego zadanie

tak powiadasz? hmm.gif ciekawe..

> przy jego braku, lub uszkodzeniu w pozycji otwartej, podczas jazdy wychładzasz silnik, a na postoju

> przegrzewasz

> kiedy temperatura spadnie, to po zamknięciu termostatu płyn w chłodnicy dalej obniza swoją

> temperaturę i po otwarciu termostatu powyżej 90*C schładza silnik i tak w kółko na okrągło

> jak jest otwarty cały czas, to płyn się nagrzewa i włącza się wiatrak, ale płyn dalej sie nagrzewa

> w 'dużym' obiegu i przy braku przepływu powietrza moze doprowadzić do przegrzania

> jesli się komuś w korku auto przegrzewa i wiatrak chodzi na maxa, to powodem moze być niedomknięty

> termostat

nie no, chłopie: przeczytaj to, co napisałeś: to jest fizycznie niemożliwe, aby przy całkowicie otwartym termostacie mieć wyższą temperaturę, niż przy przymykającym/zamkniętym...

wg tej teorii włączenie ogrzewania na MAX i nadmuchu do kabiny podczas upałów spowoduje podniesienie się temperatury silnika? zwiększenie temp. spowodowane de facto uruchomieniem dodatkowej chłodnicy? no nie wierzę... screwy.gif

Napisano

> przy jego braku, lub uszkodzeniu w pozycji otwartej, podczas jazdy wychładzasz silnik, a na postoju

> przegrzewasz

> jak jest otwarty cały czas, to płyn się nagrzewa i włącza się wiatrak, ale płyn dalej sie nagrzewa

> w 'dużym' obiegu i przy braku przepływu powietrza moze doprowadzić do przegrzania

> jesli się komuś w korku auto przegrzewa i wiatrak chodzi na maxa, to powodem moze być niedomknięty

> termostat

facepalm.gif

Napisano

moze to dziwne, ale schłodzenie płynu spowoduje przymknięcie termostatu i lepsze wychłodzenie płynu w chłodnicy, a kiedy się nie domyka, bo jest uszkodzony, to dupa zbita i płyn w całym obiegu jest grzany

ogrzewanie tutaj jest zupełnie inną sprawą

nie musicie się z tym zgadzać

Napisano

> moze to dziwne, ale schłodzenie płynu spowoduje przymknięcie termostatu i lepsze wychłodzenie płynu

> w chłodnicy, a kiedy się nie domyka, bo jest uszkodzony, to dupa zbita i płyn w całym obiegu > jest grzany

> ogrzewanie tutaj jest zupełnie inną sprawą

> nie musicie się z tym zgadzać

dalej twierdzisz, że większa ilość chłodziwa w obiegu podwyższa temp. silnika? hmm.gif dobra, koniec, szkoda klawiatury 30.GIF

Napisano

tu nie o ilość, a o temperaturę chodzi i nie podczas jazdy o czym pewnie myślicie, a na postoju, co napisałem w jednym z wcześniejszych postów

w moim miałem podczas jazdy koło 70*C, a na postoju dochodziło do 115*C i wiatrak chodził non stop

Napisano

> do czerwonej skali nigdy nie doszła ta wskazówka... Mniej więcej w połowie włącza się wiatrak i

> dalej już nie rośnie temperatura...

czyli wszystko ok

Napisano

Wyjmij wkład z termostatu a się przekonasz, że Twoja teoria ma się ni jak do rzeczywistości. wink.gif

Napisano

Jeżeli termostat "wisi" gdzieś w połowie to podczas jazdy będzie się płyn wychładzać nadmiernie, natomiast w korku nie będzie dostatecznie dużo kierowane do dużego obiegu przez co będzie się silnik grzał nadmiernie...

Jeśli termostat zablokuje się w pozycji otwarte na full to będzie w korku ok, w trasie za zimno... jeśli zablokuje się w pozycji zamknięte to w korku ugotujesz silnik, a w trasie też będzie nie za ciekawie... trzeba wtedy dogrzewać wnętrze samochodu mimo upału rotfl.gif

Natomiast jeśli termostat jest sprawny a mimo to dalej silnik się przegrzewa to wygląda na problem z pompą hmm.gif albo przytkanymi wężami...

Napisano

> niższej temperaturze,

A jak się to coś dostanie do silnika skoro termostat jest zamknięty?

> a jak jest otwarty, to w pewnej chwili wentylator na postoju nie da rady

A kto da radę? Może trzeba murzyna zatrudnić?

> jesli chłodnica i wentylator są dobrane właściwie, to takie coś nie powinno mieć miejsca, ale jak

> jest 'po kosztach', żeby tylko było, to taki efekt może być

Jeśli chłodnica i wentylator są sprawne i jeśli czujniki są sprawne i jeśli termostat jest sprawny i jeśli pompa jest sprawna i wydajna i jeśli jest odpowiednia mieszanka, nie za uboga i jeśli wokół nie stoją same rozgrzane ciężarówki i jeśli ktoś nie trzyma w tym czasie silnika na obrotach i jeśli i jeśli....

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam wszystkich

Podepnę się, żeby nie zakładać kolejnego tematu.

Pacjent Uno 1.4 96r.

Jakiś czas temu został wymieniony walnięty termostat (objawy : zimno w trasie ciepło na postoju).

I niedługo potem w trasie jest wszystko ok za to na postoju grzeje się dosłownie w minutę, nawet jak na zewnątrz jest zimno.

Dotyczy to stania w korkach, czy nawet parkowania na kilka razy jak jest ciasno.

Dodam, że jak się w korku zagrzeje, to wystarczy pojechać kilkaset metrów na niskich obrotach i od razu temp. spada do idealnej.

Poza tym nigdy się nie ugotował, bo w ryzach temperaturę trzyma wentylator, z tym że musi to robić dość często.

I tak się zastanawiam czy to może być jakiś czujnik ?

I czy jak pojadę się podpiąć do kompa to mi to zdiagnozują ?

Z góry dzięki

Paweł

Napisano

> jak podczas jazdy jech wychłodzony, a na postoju wzrasta, to raczej termostat

> koszt termostatu, to jakieś 70-80 zł

a może kupić też wkładkę i zapłaci 24zł... ja tak zrobiłem.

Napisano

Up!

Spróbuję raz jeszcze (problem opisany dwa posty wyżej)

Może ktoś zauważy smile.gif

Napisano

> Witam wszystkich

> Podepnę się, żeby nie zakładać kolejnego tematu.

> Pacjent Uno 1.4 96r.

> Jakiś czas temu został wymieniony walnięty termostat (objawy : zimno w trasie ciepło na postoju).

> I niedługo potem w trasie jest wszystko ok za to na postoju grzeje się dosłownie w minutę, nawet

> jak na zewnątrz jest zimno.

> Dotyczy to stania w korkach, czy nawet parkowania na kilka razy jak jest ciasno.

> Dodam, że jak się w korku zagrzeje, to wystarczy pojechać kilkaset metrów na niskich obrotach i od

> razu temp. spada do idealnej.

> Poza tym nigdy się nie ugotował, bo w ryzach temperaturę trzyma wentylator, z tym że musi to robić

> dość często.

> I tak się zastanawiam czy to może być jakiś czujnik ?

> I czy jak pojadę się podpiąć do kompa to mi to zdiagnozują ?

> Z góry dzięki

> Paweł

A po wymianie miałeś poprawnie odpowietrzony układ? hmm.gif

Napisano

> A po wymianie miałeś poprawnie odpowietrzony układ?

Szczerze mówiąc nie wiem. Termostat wymieniał serwis.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.