Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozlatujące się silniki BMW N54

Featured Replies

Napisano

Mój znajomy kupił sobie jakiś rok temu BMW 135i. I właśnie wczoraj się dowiedziałem że padła mu już drugi raz pompa paliwa w tym samochodzie! W ciągu roku! Oba razy w czasie jazdy na autostradzie = sporo frajdy. Okazuje się że to podobno bardzo typowy problem silnika N54:

http://en.wikipedia.org/wiki/BMW_N54#Safety_Concerns

Czy coś o tym słychać w Polsce czy BMW skrzętnie ukrywa ten problem?

Napisano

> Mój znajomy kupił sobie jakiś rok temu BMW 135i. I właśnie wczoraj się dowiedziałem że padła mu już

> drugi raz pompa paliwa w tym samochodzie! W ciągu roku! Oba razy w czasie jazdy na

> autostradzie = sporo frajdy. Okazuje się że to podobno bardzo typowy problem silnika N54:

> http://en.wikipedia.org/wiki/BMW_N54#Safety_Concerns

> Czy coś o tym słychać w Polsce czy BMW skrzętnie ukrywa ten problem?

I jak się ma tytuł tego wątku do treści, a szczególnie fragmentu o pompach paliwa ? Pompa jest integralną częścią silnika w tym aucie ?

Napisano

To pompa czy silnik? Jak pompa przestanie dzialac mozna bezpiecznie zjechac na pobocze autostrady.

Napisano
  • Autor

> I jak się ma tytuł tego wątku do treści, a szczególnie fragmentu o pompach paliwa ? Pompa jest

> integralną częścią silnika w tym aucie ?

High Pressure Fuel Pump jest częścią silnika N54.

Napisano
  • Autor

> To pompa czy silnik? Jak pompa przestanie dzialac mozna bezpiecznie zjechac na pobocze autostrady.

Szczególnie jak jesteś na 4 pasie szesnastopasmowej autostrady w dużym ruchu.

Napisano

> High Pressure Fuel Pump jest częścią silnika N54.

No dobra, a co się dzieje jak taka pompa przestaje pompować ? Silnik startuje pionowo jak Endeavour ? Przecież to jakaś bzdura.

Napisano

> Mój znajomy kupił sobie jakiś rok temu BMW 135i. I właśnie wczoraj się dowiedziałem że padła mu już

> drugi raz pompa paliwa w tym samochodzie! W ciągu roku! Oba razy w czasie jazdy na

> autostradzie = sporo frajdy. Okazuje się że to podobno bardzo typowy problem silnika N54:

apropos tytułu... facepalm.gif

ja słyszałem w polsce, o wybuchających wnętrzach Lexusa i Toyoty... wybuch następował poprzez zacięcie się pedału gazu...

Napisano

> apropos tytułu...

nie mam pojęcia skąd wasze reakcje, przecież to jest typowe trolowanie Marka, powinniście się przyzwyczaić...

Napisano

> Szczególnie jak jesteś na 4 pasie szesnastopasmowej autostrady w dużym ruchu.

i dwa pasy awaryjne smirk.gif

Napisano

> nie mam pojęcia skąd wasze reakcje, przecież to jest typowe trolowanie Marka, powinniście się

> przyzwyczaić...

Rzeczywiście. Nic dodać nic ująć. Trudno uwierzyć, że dla kogoś kto ma elementarne pojecie o motoryzacji padająca pompa paliwa = rozlatujący silnik crazy.gifnono.gif

Napisano
  • Autor

> Rzeczywiście. Nic dodać nic ująć. Trudno uwierzyć, że dla kogoś kto ma elementarne pojecie o

> motoryzacji padająca pompa paliwa = rozlatujący silnik

Wyobraź sobie że masz diesla Common Rail - rozpada się w nim wysokociśnieniowa pompa paliwa - czy wielkim nadużyciem jest napisanie że silnik się rozpadł? To samo dotyczy tego silnika - ta wysokociśnieniowa pompa paliwa jest integralną częścią silnika i jej awaria polegająca na rozleceniu się na drobne jest w moim mniemaniu rozleceniem się silnika. Z punktu widzenia laika nie jest ważne co wysiadło, ważne jest że pod maską latają Ci kawałki żelastwa + przy pewnej dozie szczęścia masz mały pożar.

Napisano
  • Autor

> nie mam pojęcia skąd wasze reakcje, przecież to jest typowe trolowanie Marka, powinniście się

> przyzwyczaić...

Rozumiem że czepianie się słów nie jest trolowaniem?

P.S. Napisałem temat, bo cała sprawa mnie bardzo zbulwersowała i uważam że warto poinformować o tym innych czytających + sprawdzić czy podobny problem występuje także w Polsce. A dla ciebie to trollowanie, oczywiście Twoje bezsensowne uwagi są jak najbardziej merytoryczne?

Napisano

> Wyobraź sobie że masz diesla Common Rail - rozpada się w nim wysokociśnieniowa pompa paliwa - czy

> wielkim nadużyciem jest napisanie że silnik się rozpadł? To samo dotyczy tego silnika - ta

> wysokociśnieniowa pompa paliwa jest integralną częścią silnika i jej awaria polegająca na

> rozleceniu się na drobne jest w moim mniemaniu rozleceniem się silnika. Z punktu widzenia

> laika nie jest ważne co wysiadło, ważne jest że pod maską latają Ci kawałki żelastwa + przy

> pewnej dozie szczęścia masz mały pożar.

1. zdefiniuj rozpadł (z odroznieniem od zepsul)

2. potwierdz ze uwazasz za silnik wszystko co jest pod maską - tak z ciekawosci

Napisano
  • Autor

> Rozumiem że czepianie się słów nie jest trolowaniem?

> P.S. Napisałem temat, bo cała sprawa mnie bardzo zbulwersowała i uważam że warto poinformować o tym

> innych czytających + sprawdzić czy podobny problem występuje także w Polsce. A dla ciebie to

> trollowanie, oczywiście Twoje bezsensowne uwagi są jak najbardziej merytoryczne?

Marek, zadałem Ci już kiedyś pewne pytanie, ale chyba było za trudne, bo nie odpisałeś.

Zapytam w takim razie z drugiej strony: czy Ty masz nas za idiotów?

Napisano

> Wyobraź sobie że masz diesla Common Rail - rozpada się w nim wysokociśnieniowa pompa paliwa - czy

> wielkim nadużyciem jest napisanie że silnik się rozpadł?

Nie muszę sobie tego wyobrażać, bo niestety mam takiego diesla. Uważam, że byłoby to wielkim nadużyciem. Rozpadające się silniki kojarzą mi się jednoznacznie np z urwaniem korbowodu, czy wywaleniem tłoka, ew w łagodniejszym wypadku pogięciem lub urwaniem zaworów. Pompy, wtryski, turba itp rzeczy to są elementy osprzętu silnika.

Napisano

widać ze tam u Ciebie cienasy i biedota pomyka skoro nie stać na zatankowanie auta tylko ciągle na rezerwie zlosnik.gif W takim przypadku w wysokich temp pompa nie ma prawidłowego chłodzenia.

Napisano

> widać ze tam u Ciebie cienasy i biedota pomyka skoro nie stać na zatankowanie auta tylko ciągle na

> rezerwie W takim przypadku w wysokich temp pompa nie ma prawidłowego chłodzenia.

a to nie jest tak, ze są 2 pompy paliwa

jedna w banku, a druga gdzies przy silniku

i to ta druga wysokiego cisnienia nawala? confused.gif

Napisano

> a to nie jest tak, ze są 2 pompy paliwa

> jedna w banku, a druga gdzies przy silniku

> i to ta druga wysokiego cisnienia nawala?

w dizlu tak. w benzynie chyba klasyka.

Napisano

> wielkim nadużyciem jest napisanie że silnik się rozpadł? To samo dotyczy tego silnika - ta

> wysokociśnieniowa pompa paliwa jest integralną częścią silnika i jej awaria polegająca na

> rozleceniu się na drobne jest w moim mniemaniu rozleceniem się silnika. Z punktu widzenia

> laika nie jest ważne co wysiadło, ważne jest że pod maską latają Ci kawałki żelastwa + przy

Ale że ten silnik to diesel jest?

Napisano
  • Autor

> Ale że ten silnik to diesel jest?

Nie, ale rozwiązanie podobne - jedna pompa w zbiorniku, druga, wysokociśnieniowa na silniku. Jak ta druga nawala to masz 1000 problemów - zaczynając od spalania stukowego (bo za mało paliwa) kończącego się dziurami w tłokach, poprzez awarie katalizatora a skończywszy na pożarze pod maską.

Napisano

> Szczególnie jak jesteś na 4 pasie szesnastopasmowej autostrady w dużym ruchu.

Nas ten problem nie dotyczy, w PL nie ma autostrad(jeśli już w ogóle są) więcej niż 2 pasy+pobocze.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nie, ale rozwiązanie podobne - jedna pompa w zbiorniku, druga, wysokociśnieniowa na silniku. Jak ta

> druga nawala to masz 1000 problemów - zaczynając od spalania stukowego (bo za mało paliwa)

> kończącego się dziurami w tłokach, poprzez awarie katalizatora a skończywszy na pożarze pod

> maską.

Czyli wszystko to, co i w normalnym silniku przy kłopotach z instalacją paliwową może się stać.

Napisano

> Czyli wszystko to, co i w normalnym silniku przy kłopotach z instalacją paliwową może się stać.

Pod warunkiem, że padną równocześnie czujniki albo komputer. W przeciwnym wypadku raczej do dalszych uszkodzeń nie dojdzie. A swoją drogą to ciekawe, że w Europie o tych problemach nie słychać. Widać BMW dobrze wszystko tuszuje shocked.gif ... albo dziadostwo śle do Ameryki grinser006.gif

Napisano

> Pod warunkiem, że padną równocześnie czujniki albo komputer. W przeciwnym wypadku raczej do

> dalszych uszkodzeń nie dojdzie. A swoją drogą to ciekawe, że w Europie o tych problemach nie

> słychać. Widać BMW dobrze wszystko tuszuje ... albo dziadostwo śle do Ameryki

Special Edition for USA zlosnik.gif

Napisano

> Special Edition for USA

u nich to sie nazywa refurbished - u nas to po prostu zlom odsylany do krajow trzeciego swiata

Napisano
  • Autor

> Czyli wszystko to, co i w normalnym silniku przy kłopotach z instalacją paliwową może się stać.

Tyle że w tych silnikach te pompy padają notorycznie.

Napisano

Owszem, wielkim. Moj silnik sie rozpadl - stoply sie 3 z 4 tlokow, popekaly wszystkie pierscienie (12 sztuk), zatarla sie jedna panewka. To jest silnik, ktory sie rozpadl.

>To samo dotyczy tego silnika - ta

> rozleceniu się na drobne jest w moim mniemaniu rozleceniem się silnika.

screwy.gif

>Z punktu widzenia

Z punktu widzenia laika COS sie zepsulo. Z punktu widzenia Amerykanina zepsul sie samochod.

Napisano

> Tyle że w tych silnikach te pompy padają notorycznie.

Zdefiniujesz "notorycznie"?

Ostatnio takie samo slowo slyszalem wmediach w odniesieniu do pewnego japonskiego koncernu. hehe.gif

Napisano

> a to nie jest tak, ze są 2 pompy paliwa

> jedna w banku icon_eek.gif, a druga gdzies przy silniku

> i to ta druga wysokiego cisnienia nawala?

Tej w banku nic się nie stanie zlosnik.gif

Napisano

> w dizlu tak. w benzynie chyba klasyka.

Przy benzynie z bezpośrednim też są zdaje się dwie?

Napisano

> Marek, zadałem Ci już kiedyś pewne pytanie, ale chyba było za trudne, bo nie odpisałeś.

> Zapytam w takim razie z drugiej strony: czy Ty masz nas za idiotów?

Marka post to ewidentna prowokacja.

Woda na młyn dla fiacikarzy hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

To tylko BMW.

Napisano
  • Autor

> Zdefiniujesz "notorycznie"?

> Ostatnio takie samo slowo slyszalem wmediach w odniesieniu do pewnego japonskiego koncernu.

W linkach jakie można wyszukać idąc od tego który podałem wygląda na to że 100% silników N54 doświadczy tej awarii w ciągu 50 tyś. km / 3 lat. Co więcej BMW nie ma w tym momencie sposobu na naprawienie tego problemu.

Napisano

3 litrowy silnik benzynowy raczej nie jest popularny w PL...

Napisano

> 3 litrowy silnik benzynowy raczej nie jest popularny w PL...

to prawda - ponizej 4litrow nikt u nas nie schodzi skromny.gif

Napisano

> to prawda - ponizej 4litrow nikt u nas nie schodzi

A durnowate spamowanie na MK kończy się nieszczęściem.

mar00ha

Napisano

> Bez zdjec i tak sie nie liczy

I po co to głupoty wypisywać?

mar00ha

Napisano

> I po co to głupoty wypisywać?

> mar00ha

Chcialbym po prostu zobaczyc ten silnik, co sie rozlecial wink.gif

Napisano

> A durnowate spamowanie na MK kończy się nieszczęściem.

przepraszam najmocniej, ale ciezko bylo mi sie powstrzymac - to byl ostatni raz, aj promis skromny.gif

Napisano

Ogromnym, to niewspółmierne do problemu nadużycie. Manipulacja. Jak najbardziej słyszałem o problemach z pompa paliwa w silnikach 3,5i ale, że ma to sie równać rozpadającemu silnikowi to chyba zbyt długo siedziałeś w tym jułeseju. Jesli psuje sie pompa paliwa to sie ją wymienia, ew. jakieś przewody, wtryskiwacze (jeśli uległy uszkodzeniu) a silnika sie nie dotyka. Jak dla mnie to osprzęt taki sam jak turbina

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.