Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak obejsc wymog placenia OC? -troche pokrecony temat

Featured Replies

Napisano

Sprawa wyglada nastepujaco.

Znajomy odbudowuje swoje BMW. Z racji tego, ze auto jest do kompletnej restauracji to prace zajmą dość długo.

Boli glownie to, ze zamiast ladowac pieniazki w nowe czesci to musi placic OC za samochod stojacy w garazu i rozbrany do ostatniej srubki screwy.gif

Jest jakas droga zeby to obejsc? Sprzedaz za granice i pozniejsze odkupiuenie?

Jakis inny pomysl?

Auto jest zbyt mlode aby byc formalnym zabytkiem, to ciagle jeszcze youngtimer.

Napisano

a nie mozna po prostu wysłać wymówienia do dotychczasowego ubezpieczyciela?

Napisano
  • Autor

> a nie mozna po prostu wysłać wymówienia do dotychczasowego ubezpieczyciela?

A co z zachowaniem ciągłości OC?

Napisano

> A co z zachowaniem ciągłości OC?

musieliby Cie chyba złapać gdzieś w terenie wink.gif

Napisano

> musieliby Cie chyba złapać gdzieś w terenie

UFG może sprawdzić ciągłość polisy OC do 5 lat wstecz ok.gif

Napisano
  • Autor

> musieliby Cie chyba złapać gdzieś w terenie

Nie o to mi chodzi. Wymowimy OC, po dwoch latach (przykladowo) auto bedzie gotowe. Idziemy do ubezpieczalni i znow wykupujemy OC. Zaden UFG nie przyczepi sie, ze przez dwa lata nie byla placona skladka? niewiem.gif

Napisano

> Nie o to mi chodzi. Wymowimy OC, po dwoch latach (przykladowo) auto bedzie gotowe. Idziemy do

> ubezpieczalni i znow wykupujemy OC. Zaden UFG nie przyczepi sie, ze przez dwa lata nie byla

> placona skladka?

ja uwazam, ze nie zlosnik.gif

ale poczekajmy na więcej opinii wink.gif

Napisano
  • Autor

> ja uwazam, ze nie

> ale poczekajmy na więcej opinii

A ja nie mam pewnosci i nie chcial bym sytuacji gdy kara za niezaplacone OC wyniesie wiecej niz oszczednosci wynikajace z jej nieplacenia.

Napisano

> UFG może sprawdzić ciągłość polisy OC do 5 lat wstecz

A nie 3 lata?

Napisano

> Sprawa wyglada nastepujaco.

> Znajomy odbudowuje swoje BMW. Z racji tego, ze auto jest do kompletnej restauracji to prace zajmą

> dość długo.

> Boli glownie to, ze zamiast ladowac pieniazki w nowe czesci to musi placic OC za samochod stojacy w

> garazu i rozbrany do ostatniej srubki

> Jest jakas droga zeby to obejsc? Sprzedaz za granice i pozniejsze odkupiuenie?

> Jakis inny pomysl?

> Auto jest zbyt mlode aby byc formalnym zabytkiem, to ciagle jeszcze youngtimer.

prv skromny.gif oczywiście tylko słyszałem że tak wolno wink.gif

Napisano
  • Autor

> prv oczywiście tylko słyszałem że tak wolno

Pisz smialo, pw, [email protected], lub gg 3765973.

Ogolnie to szukamy legalnego sposobu. Nie chodzi nam o to aby dymac ubezpieczalnie, tylko zeby jakos obejsc troche glupi przepis.

Napisano

> Jest jakas droga zeby to obejsc? Sprzedaz za granice i pozniejsze odkupiuenie?

> Jakis inny pomysl?

Zarejestrować auto za granicą. Każdy normalny kraj ma czasowe wyrejestrowanie icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Zarejestrować auto za granicą. Każdy normalny kraj ma czasowe wyrejestrowanie

Ok, a co potem? Chac go np ponownie "sprowadzic" z DE nie trzeba bedzie wypelnaic calej masy papierkow a przy okazji placic pieniazkow za kazdy z tych papierkow? hmm.gif

Napisano

> Jest jakas droga zeby to obejsc?

Chyba poszukanie najtańszego ubezpieczyciela hmm.gif

Jaka pojemność silnika i jaki przewidywany czas remontu?

Napisano
  • Autor

> Chyba poszukanie najtańszego ubezpieczyciela

Jest to jakies wyjscie...

> Jaka pojemność silnika i jaki przewidywany czas remontu?

2,5. Czas remontu? Dluugi. Auto jest doslownie w pojedynczych kawalkach. Przed poznym latem przyszlego roku raczej nie wyjedzie oslabiony.gif

Napisano

> Jest to jakies wyjscie...

> 2,5. Czas remontu? Dluugi. Auto jest doslownie w pojedynczych kawalkach. Przed poznym latem

> przyszlego roku raczej nie wyjedzie

No chyba OC na rok nie jest warte "cudowania" z ominięciem płacenia hmm.gif

Napisano
  • Autor

> No chyba OC na rok nie jest warte "cudowania" z ominięciem płacenia

Znajomy nie ma znizek i wbrew pozorom to OC dosc mocno szarpie mu budzet :/

Napisano

W mBanku nie sprawdzają czy masz zniżki czy nie, opłacił bym z najwyższą zniżką i się nie martwił, nie będzie jeździł więc nie wyjdzie na jaw to małe niedopatrzenie smile.gif, a jak będzie gotowe to opłaci tak jak ma być.

Dzięki temu zachowa ciągłość bez problemu.

Napisano

Tak OT.

Pozniej sie dziwicie ze Liwek kasuje takie tematy.

Niema w polsce legaknegoi sposobu na nieplacenie OC. Wszystkie wymysly sa nielegalne.

Wracajac do tematu.

Jak chcecie obnizyc koszty to przerejstrowac auto na kogos kto ma 60% znizek.

Napisano
  • Autor

> Tak OT.

> Pozniej sie dziwicie ze Liwek kasuje takie tematy.

No jak ten wykasuje to sie zdziwie. zauwaz, ze wyraznie zaznaczylem, ze chodzi mi o sposob legalny i jak najbardziej zgodny z prawem.

> Niema w polsce legaknegoi sposobu na nieplacenie OC. Wszystkie wymysly sa nielegalne.

O to miedzy innymi pytalem - czy jest jakis sposob.

> Wracajac do tematu.

> Jak chcecie obnizyc koszty to przerejstrowac auto na kogos kto ma 60% znizek.

Tak chyba bedzie najrozsadniej i najbezpieczniej.

Napisano

idzie sie do ubezpieczyciela wypowiada umowe i mówi sie że sie przechodzi do innego towarzystwa ubezpieczeniowego i gitara. Potem jak odbuduje to idzie do innego ubezpieczyciela lub wraca do tego samego co był, zawiązuje nową umowę i placi sobie normalnie dalej. Już nie raz tak robiłem i nigdy nie było żadnych "ale" ok.gif

Napisano

> Nie o to mi chodzi. Wymowimy OC, po dwoch latach (przykladowo) auto bedzie gotowe. Idziemy do

> ubezpieczalni i znow wykupujemy OC. Zaden UFG nie przyczepi sie, ze przez dwa lata nie byla

> placona skladka?

mnie sie nigdy nie czepiali, ba w hestii to nawet na słowo uwierzyli że mam 60% zniżki bez żadnych zaświadczeń zlosnik2.gif A zawsze co roku jak mi sie kończy polisa ide i mówie że zmieniam ubezpiezciela, to wtedy zawsze dają jakiś rabat żeby tylko zatrzymać klienta. Za seicento ostatnio naliczyli mi 288zł a po "negocjacjach" wyszedłem z polisą za 240zł plus assistance dostałem gratis.

Napisano
  • Autor

> mnie sie nigdy nie czepiali, ba w hestii to nawet na słowo uwierzyli że mam 60% zniżki bez żadnych

> zaświadczeń A zawsze co roku jak mi sie kończy polisa ide i mówie że zmieniam ubezpiezciela,

> to wtedy zawsze dają jakiś rabat żeby tylko zatrzymać klienta. Za seicento ostatnio naliczyli

> mi 288zł a po "negocjacjach" wyszedłem z polisą za 240zł plus assistance dostałem gratis.

Kolego, zycie nauczylo mnie, ze takie "zapominanie" o powiedzeniu czegos przy zawieraniu roznych umow potrafi kosztowac bardzo duzo - i nerwow i pieniazkow. Wolal bym uniknac takiego rozwiazania.

Napisano

> Kolego, zycie nauczylo mnie, ze takie "zapominanie" o powiedzeniu czegos przy zawieraniu roznych

> umow potrafi kosztowac bardzo duzo - i nerwow i pieniazkow. Wolal bym uniknac takiego

> rozwiazania.

Mnie też brutalne życie nauczyło różnych rzeczy. Podałem swoje stanowisko na ten temat nie jednokrotnie poparte praktyką smile.gif wybór należy do kolegi co zrobi ok.gif

Napisano

> 2,5. Czas remontu? Dluugi. Auto jest doslownie w pojedynczych kawalkach. Przed poznym latem

> przyszlego roku raczej nie wyjedzie

To nie można go po prostu zupełnie wyrejestrować? Chore te przepisy no.gifcrazy.gif

Napisano
  • Autor

> To nie można go po prostu zupełnie wyrejestrować? Chore te przepisy

Wyrejestrowac w PL? Sprzedac albo zezlomowac.

Przepisy sa chore sciana.gif

Napisano

> Wyrejestrowac w PL? Sprzedac albo zezlomowac.

> Przepisy sa chore

No niestety Polaków do "ekologii" trzeba przekonywać siłowo hehe.gif

Napisano

Spokojnie to mozesz "przerejestrowac w UK", Powiedzmy ze samochod bedzie zaparkowany "OFF ROAD" to wystarczy zgloszenie SORN i zadnego przegladu nie musisz robic czy TAXu nie musisz placic.

Nadmienie ze nikt nie przyjdzie sprawdzic samochodu czy jest na wyspie czy nie.

Potem ponownie "sprzedajesz" czy przeprowadzasz sie z wyspy do polski.

Niedaleko w mojej dzielnicy, stoi polski stary polonez. Gosc ma wiate w ogrodzie ale samochod widac przez brame. Jest tam jeden z tych najstrszych polonezów (ten z dużymi kwadratowymi światłami z przodu). Przepieknie zachowana sztuka. Stoi bez zadnych tablic i podejzewam ze wlasnie tak ktos go tu postawil.

polonez.jpg

Napisano
  • Autor

> Spokojnie to mozesz "przerejestrowac w UK", Powiedzmy ze samochod bedzie zaparkowany "OFF ROAD" to

> wystarczy zgloszenie SORN i zadnego przegladu nie musisz robic czy TAXu nie musisz placic.

> Nadmienie ze nikt nie przyjdzie sprawdzic samochodu czy jest na wyspie czy nie.

> Potem ponownie "sprzedajesz" czy przeprowadzasz sie z wyspy do polski.

> Niedaleko w mojej dzielnicy, stoi polski stary polonez. Gosc ma wiate w ogrodzie ale samochod widac

> przez brame. Jest tam jeden z tych najstrszych polonezów (ten z dużymi kwadratowymi światłami

> z przodu). Przepieknie zachowana sztuka. Stoi bez zadnych tablic i podejzewam ze wlasnie tak

> ktos go tu postawil.

A orientujesz sie jakie sa koszta i oplaty przuyponownej rejestracji samochodu kupoionegoi za granicami Polski? hmm.gif

Napisano

> idzie sie do ubezpieczyciela wypowiada umowe i mówi sie że sie przechodzi do innego towarzystwa

> ubezpieczeniowego i gitara. Potem jak odbuduje to idzie do innego ubezpieczyciela lub wraca do

> tego samego co był, zawiązuje nową umowę i placi sobie normalnie dalej. Już nie raz tak

> robiłem i nigdy nie było żadnych "ale"

A potem tylko mieć nadzieję, że UFG nie doszuka się Twojego przypadku. Bo jak tak, to kary są bardzo wysokie.

Napisano

> A potem tylko mieć nadzieję, że UFG nie doszuka się Twojego przypadku. Bo jak tak, to kary są

> bardzo wysokie.

czytałem po jakis forach, ze ktostam się doczepił

to facet wystosował pisemko, opisał, że remontował auto - a oni odstąpili od kary wink.gif

Napisano

> Znajomy nie ma znizek i wbrew pozorom to OC dosc mocno szarpie mu budzet :/

to "sprzedac" znajomemu co ma 60% znizek i mieszka tam gdzie OC jest najtansze a za rok odkupic.

Napisano

> mnie sie nigdy nie czepiali, ba w hestii to nawet na słowo uwierzyli że mam 60% zniżki bez żadnych

> zaświadczeń A zawsze co roku jak mi sie kończy polisa ide i mówie że zmieniam ubezpiezciela,

> to wtedy zawsze dają jakiś rabat żeby tylko zatrzymać klienta. Za seicento ostatnio naliczyli

> mi 288zł a po "negocjacjach" wyszedłem z polisą za 240zł plus assistance dostałem gratis.

A jak przyjdzie co do czego i nie udowodnisz prawa do zniżek, to zabulisz z własnej kieszeni...

Napisano

> czytałem po jakis forach, ze ktostam się doczepił

> to facet wystosował pisemko, opisał, że remontował auto - a oni odstąpili od kary

Mam z wezwaniami od UFG do czynienia w pracy. Nigdy nie udało się uzyskać odstąpienie od zapłaty pomimo wielu tłumaczeń. Brak OC = kara i to nie mała.

Napisano

> A jak przyjdzie co do czego i nie udowodnisz prawa do zniżek, to zabulisz z własnej kieszeni...

Jeśli chodzi o OC to zabuli co najwyżej składkę w pełnej wysokości plus ew. jakieś odsetki. Za szkodę nie zapłaci, bo to nie jest okoliczność uprawniająca TU do regresu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.