Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr powietrza i spalanie

Featured Replies

Napisano

Chciałem się podzielić z Wami swoim przypadkiem smile.gif

Ok 3 tygodnie temu wymieniłem stary filtr powietrza na nowy.

Stary miał przejechane ok 17tys km i był już przybrudzony.

Spalanie przy starym filtrze (70% trasa, 30% miasto), wynosiło ok 7.4 l/100km.

Po zmianie na nowy, spalanie spadło do ok 6,7 l/100km.

Wszystkie czynniki pozostały identyczne.

Nigdy bym się nie spodziewał że filtr będzie miał aż taki wpływ na wielkość spalania. Wydawało mi się że ewentualne różnic będę śladowe, np. ok 0,2l.

Dla uzupełnienia, podam tylko że silnik to 1.4 benzyna, 75KM.

Napisano

dlatego ja filtr zmieniam co roku a nie co 3 lata jak producent zaleca ( juz po roku jest on zasyfiony)

Napisano

Tez jutro wymieniam i od razu lece w dosc dluga trase. Ale jakos watpie aby tym razem auto spalilo mniej wink.gif

Napisano

u mnie po wymianie seryjnego filtra na wkładkę K&N spalanie spadło o ~0,5l/100km

seryjny w momencie zmiany miał 2kkm

Napisano
  • Autor

> Korki, prędkości, dynamika jazdy, obciążenie auta, ciśnienie w oponach i wszystko pozostałe również

> te same? Wyniki z komputera czy tankowania do pełna? Bo wiesz...takie porównywanie to można

> zazwyczaj o kant tyłka potłuc.

Wynik z tankowania do pełna i matematyki. Wszystkie warunki te same, bo ciagle ta sama trasa, jeżdżona w pojedynkę smile.gif

Mało prawdopodobne aby auto samo z siebie zeszło na mniejsze spalanie wink.gif

Napisano

> Wynik z tankowania do pełna i matematyki. Wszystkie warunki te same, bo ciagle ta sama trasa,

> jeżdżona w pojedynkę

> Mało prawdopodobne aby auto samo z siebie zeszło na mniejsze spalanie

Do pełna, czyli do momentu odbicia pistoletu? Bardzo niemiarodajne, różnica może wynosić kilka litrów (odpowietrzniki i nie tylko).

Napisano
  • Autor

Innej metody nie ma, skoro samochod nie wyposazony w wyswieltacz spalania.

Poza tym, jeśli na tej samej stacji tankuje już kilka lat, potrafię określić kiedy należy przerwać tankowanie bo bak pełny - zawsze do 1 odbicia tankuję/

Spalanie od momentu zmiany filtra mierzony ok 7-8 razy i za każdym razem taki samo wynik (+/- 0.1l)

Napisano

> tankowanie bo bak pełny - zawsze do 1 odbicia tankuję/

Jedyna wiarygodna metoda liczenia spalania to nalewać pod sam korek. Też liczę sobie spalanie w ten sposób co Ty i nalewam do 3-5 odbicia. Nie raz jest tak, że wlewka odbija a jeszcze później 2 litry wchodzą...

Co do mniejszego spalania, to mógł się trafić bardzo ciepły okres akurat i spalanie spada. Nie wiem dlaczego się tak dzieje, ale mi przy temp. zewn. ok. 15-20 st. Panda spalała ok. 6l (podobnie od 6 lat), przy 30 st. bardzo często zbliżam się do 5.5l/100, na tych samych trasach. Zimą jest 6,5 w porywach przy najwiekszych mrozach do 7.

Napisano

> Spalanie przy starym filtrze (70% trasa, 30% miasto), wynosiło ok 7.4 l/100km.

> Po zmianie na nowy, spalanie spadło do ok 6,7 l/100km.

Nie widzę w tym nic nienormalnego , we wszystkich moich autach miałem zawsze tak jak Ty - po wymianie filtrów i oleju zawsze poprawiała się dynamika oraz spadało spalanie benzyny.

Napisano

> Do pełna, czyli do momentu odbicia pistoletu? Bardzo niemiarodajne, różnica może wynosić kilka

> litrów (odpowietrzniki i nie tylko).

To zalezy od samochodu. U mnie np pierwsze odbicie jest zawsze ostatnim i nie pomaga bujanie samochodem, czekanie az paliwko "opadnie" itd.

Pistolet odbije znaczy, ze jest pod korek.

Napisano

> Do pełna, czyli do momentu odbicia pistoletu? Bardzo niemiarodajne, różnica może wynosić kilka

> litrów (odpowietrzniki i nie tylko).

Różnica kilku litrów, skąd macie takie wnioski? czy ktokolwiek pofatygował się aby to sprawdzić?

Ja akurat nie mam innej możliwości sprawdzenia spalania (brak komputera) jak właśnie tankując od pełna.

Aby sprawdzić te kilka litrów różnicy przytaczane na tym forum, tankowałem na tej samej stacji na tym samym dystrybutorze, sprawdzałem tak kilka baków (do pierwszego odbicia)

Później bawiłem się w tankowanie do pierwszego odbicia, dojazd do garażu i dolewałem do momentu aż paliwo się wylewało, również kilka razy.

Z moich obliczeń wynikało że te różnice przez wszystkich cytowane kilku nawet litrów to u mnie nie było nawet 0,5L (kilka prób), co przy pełnym baku i przebiegach jakie robię na nim błąd pomiaru wynosi max. 0,06l/100km

Metoda na pewno nie jest dobrą, precyzyjną, ale jeżeli się robi w ten sam sposób zachowując podobne warunki wiec wynik jakiś miarodajny jest.

Nie twierdze, że ta metoda nie posiada błędu pomiaru czy, że błąd pomiaru wynosi te 0,06L od rzeczywistego spalania, ale błąd jest ukierunkowany "w tą samą stronę" więc można zaobserwować spadek czy wzrost spalania.

I tak dzięki tej metodzie zauważyłem, że w momencie gdy nasi ustawodawcy wprowadzili obowiązek jazdy na światłach, średnie spalanie mojego auta wzrosło o 0,2-0,3l/100km.

Czy np. że na BP ultimate spala mi mniej o jakieś 0,2l/100 (wrażenia z osiągów - identyczne, może trochę lepsza kultura pracy silnika).

Natomiast inne super hiper paliwa (orlen czy shell), spalanie takie samo.

pzdr.

Napisano

> Czy np. że na BP ultimate spala mi mniej o jakieś 0,2l/100 (wrażenia z osiągów - identyczne, może

> trochę lepsza kultura pracy silnika).

> Natomiast inne super hiper paliwa (orlen czy shell), spalanie takie samo.

> pzdr.

u mnie bylo bez roznic - sprawdzone na trasie. Do niemal pustego baku V-power i inne Ultimate. Za kazdym razem bez roznic w spalaniu na tyle duzych aby oznaczaly cos wiecej niz blad pomiaru.

Napisano

> Różnica kilku litrów, skąd macie takie wnioski? czy ktokolwiek pofatygował się aby to sprawdzić?

> Ja akurat nie mam innej możliwości sprawdzenia spalania (brak komputera) jak właśnie tankując od

> pełna.

> Aby sprawdzić te kilka litrów różnicy przytaczane na tym forum, tankowałem na tej samej stacji na

> tym samym dystrybutorze, sprawdzałem tak kilka baków (do pierwszego odbicia)

> Później bawiłem się w tankowanie do pierwszego odbicia, dojazd do garażu i dolewałem do momentu aż

> paliwo się wylewało, również kilka razy.

> Z moich obliczeń wynikało że te różnice przez wszystkich cytowane kilku nawet litrów to u mnie nie

> było nawet 0,5L (kilka prób), co przy pełnym baku i przebiegach jakie robię na nim błąd

> pomiaru wynosi max. 0,06l/100km

> Metoda na pewno nie jest dobrą, precyzyjną, ale jeżeli się robi w ten sam sposób zachowując podobne

> warunki wiec wynik jakiś miarodajny jest.

> Nie twierdze, że ta metoda nie posiada błędu pomiaru czy, że błąd pomiaru wynosi te 0,06L od

> rzeczywistego spalania, ale błąd jest ukierunkowany "w tą samą stronę" więc można zaobserwować

> spadek czy wzrost spalania.

> I tak dzięki tej metodzie zauważyłem, że w momencie gdy nasi ustawodawcy wprowadzili obowiązek

> jazdy na światłach, średnie spalanie mojego auta wzrosło o 0,2-0,3l/100km.

> Czy np. że na BP ultimate spala mi mniej o jakieś 0,2l/100 (wrażenia z osiągów - identyczne, może

> trochę lepsza kultura pracy silnika).

> Natomiast inne super hiper paliwa (orlen czy shell), spalanie takie samo.

> pzdr.

widzisz kolego model modelowi nei równy. Do Lacetti tankowałem do odbicia 41 litrów a potem jeszcze 7-9 litrów....

Napisano

> To zalezy od samochodu. U mnie np pierwsze odbicie jest zawsze ostatnim i nie pomaga bujanie

> samochodem, czekanie az paliwko "opadnie" itd.

> Pistolet odbije znaczy, ze jest pod korek.

No raczej nie do końca pod korek, u mnie jest tak samo jak już raz odbije to więcej niby nie wejdzie, ale wystarczy lekko wyjmiesz pistolet lejesz powoli i zdziwisz się ile jeszcze może wejść.

Ja od momentu jak mi odbije (na stacji) to w garażu zanim zacznie się wylewać z baku mogę jeszcze wlać około 5,5l (bak pojemność 42l) i to nie jest jeszcze rekordowy wynik, są takie modele co i 10l wjedzie.

pzdr.

Napisano

> widzisz kolego model modelowi nei równy. Do Lacetti tankowałem do odbicia 41 litrów a potem jeszcze

> 7-9 litrów....

Widocznie nic nie zrozumiałeś z mojej wypowiedzi, nie pisałem ile jeszcze wejdzie do baku, dopiero w następnej mojej wypowiedzi wink.gif

0,5l to jest różnica max. jaka zanotowałem miedzy tankowaniami, różnica w pojemności paliwa, miedzy jendym tankowaniem do max. (1 odbicie), a np. drugim tankowaniem do max. czyli nap. pierwszy razem wchodzi do baku 42l, innym razem 42,5l, ale nie kilka litrów różnicy.

Napisano

> No raczej nie do końca pod korek, u mnie jest tak samo jak już raz odbije to więcej niby nie

> wejdzie, ale wystarczy lekko wyjmiesz pistolet lejesz powoli i zdziwisz się ile jeszcze może

> wejść.

U mnie wlasnie nic nie dolejesz. Mozesz sobie paluchem odchylic klapke i zobaczysz ze paliwo stoi tuz pod nia.

Obstawiam, ze to dlatego, ze bak jest pod przednimi siedzeniami a wlew na slupku C. Pewnie sam przewod od wlewu do baku miesci conajmniej kilka litrow.

> Ja od momentu jak mi odbije (na stacji) to w garażu zanim zacznie się wylewać z baku mogę jeszcze

> wlać około 5,5l (bak pojemność 42l) i to nie jest jeszcze rekordowy wynik, są takie modele co

> i 10l wjedzie.

> pzdr.

Mialem tak w poprzednim aucie. Po odbiciu pistolezu zawsze sie dalo jezscze troche dolac. W obecnym nie mam takiej mozliwosci.

Napisano

> Widocznie nic nie zrozumiałeś z mojej wypowiedzi, nie pisałem ile jeszcze wejdzie do baku, dopiero

> w następnej mojej wypowiedzi

> 0,5l to jest różnica max. jaka zanotowałem miedzy tankowaniami, różnica w pojemności paliwa, miedzy

> jendym tankowaniem do max. (1 odbicie), a np. drugim tankowaniem do max. czyli nap. pierwszy

> razem wchodzi do baku 42l, innym razem 42,5l, ale nie kilka litrów różnicy.

to inaczej odpisze tak. Na nowoczesnych dystrybutorach wchodziło 41 litrów. Na starszych typu Po cpn'owe orleny wchodziło do odbicia 46 wiec róznica 5 litrów. Jeździłem po róznych zakątkach ale stacje markowe bez opcji chrzczenia czy zawyżania wyniku. I rożnice był duże.

Napisano

> Spalanie przy starym filtrze (70% trasa, 30% miasto), wynosiło ok 7.4 l/100km.

> Po zmianie na nowy, spalanie spadło do ok 6,7 l/100km.

Wyjeździj kilka baków i w tedy się podziel informacją czy spalanie na nowym filtrze faktycznie spadło. Będzie to bardziej miarodajne niż dane z wyjeżdżonego jednego baku.

Napisano

> Wyjeździj kilka baków i w tedy się podziel informacją czy spalanie na nowym filtrze faktycznie

> spadło. Będzie to bardziej miarodajne niż dane z wyjeżdżonego jednego baku.

Quote:

Spalanie od momentu zmiany filtra mierzony ok 7-8 razy i za każdym razem taki samo wynik (+/- 0.1l)

Przeczytaj może najpierw cały wątek grinser006.gif

Napisano

> to inaczej odpisze tak. Na nowoczesnych dystrybutorach wchodziło 41 litrów. Na starszych typu Po

> cpn'owe orleny wchodziło do odbicia 46 wiec róznica 5 litrów. Jeździłem po róznych zakątkach

> ale stacje markowe bez opcji chrzczenia czy zawyżania wyniku. I rożnice był duże.

Dziwne, ja w trzech samochodach jakimi się woziłem nigdy nie miałem aż takich różnic, jedynie jak miałem schrzanione odpowietrzanie baku no ale to wiedziałem, że przyczyną jest usterka.

Napisano

> Przeczytaj może najpierw cały wątek

ok.gif

no to jeśli tak to licze, że u mnie będzie podobnie bo będę zmieniał filtr po 25 tyś smile.gif

Napisano

> Dziwne, ja w trzech samochodach jakimi się woziłem nigdy nie miałem aż takich różnic, jedynie jak

> miałem schrzanione odpowietrzanie baku no ale to wiedziałem, że przyczyną jest usterka.

Jaki wpływ ma odpowietrzenie na spalanie ?

Napisano

> Jaki wpływ ma odpowietrzenie na spalanie ?

Na spalanie żadnego. Ale na wyliczenia na podstawie zatankowanych litrów jak najbardziej. W Fabii można wlać nawet 50 litrów do zbiornika zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jaki wpływ ma odpowietrzenie na spalanie ?

BlackKnight pisał o ilości paliwa wchodzącego do baku po pierwszym odbiciu pistoletu i tankowaniu na rożnych dystrubutorach.

Napisano

Przeczytałem wszystkie posty.

Zauważcie, szanowni koledzy - autorowi chodziło o to, że po zmianie filtra powietrza zmalało spalanie, co jest normalnością, a Wasze odpowiedzi zeszły na temat, ile Wam wejdzie do zbiornika po "odbiciu" pistoletu podczas tankowania.

Fajnie, co? niewiem.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Dziwne, ja w trzech samochodach jakimi się woziłem nigdy nie miałem aż takich różnic, jedynie jak

> miałem schrzanione odpowietrzanie baku no ale to wiedziałem, że przyczyną jest usterka.

a w chevim to standard był conajmniej w 3 egzemplarzach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.