Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gwintowane zawieszenie AVO. Kilka pytań

Featured Replies

Napisano

Witam,

w moim aucie poprzedni właściciel założył zawieszenie brytyjskiej firmy AVO.

Wiem, że ma ono regulację tłumienia nierówności. ALe jak sprawdzić czy można też regulować w nim wysokość?

Sorki za laickie pytanko, ale chciałbym się dowiedzieć czy AVO wypuszczało amorki z regulacją twardości i wysokości, czy tylko z regulacją twardości. Będę wdzięczny za pomoc

Napisano

> Witam,

> w moim aucie poprzedni właściciel założył zawieszenie brytyjskiej firmy AVO.

> Wiem, że ma ono regulację tłumienia nierówności. ALe jak sprawdzić czy można też regulować w nim

> wysokość?

> Sorki za laickie pytanko, ale chciałbym się dowiedzieć czy AVO wypuszczało amorki z regulacją

> twardości i wysokości, czy tylko z regulacją twardości. Będę wdzięczny za pomoc

wypuszczało ok.gif

Napisano

> Witam,

> w moim aucie poprzedni właściciel założył zawieszenie brytyjskiej firmy AVO.

> Wiem, że ma ono regulację tłumienia nierówności. ALe jak sprawdzić czy można też regulować w nim

> wysokość?

> Sorki za laickie pytanko, ale chciałbym się dowiedzieć czy AVO wypuszczało amorki z regulacją

> twardości i wysokości, czy tylko z regulacją twardości. Będę wdzięczny za pomoc

jak gwintowane zawieszenie to wiadomo ze da sie regulowac wysokosc. z tego co kojarze to wszystkie zestawy jakie widzialem avoo mialy regulacje twardosci (tylko nie molo) hehe.gif

Napisano
  • Autor

> jak gwintowane zawieszenie to wiadomo ze da sie regulowac wysokosc. z tego co kojarze to wszystkie

> zestawy jakie widzialem avoo mialy regulacje twardosci (tylko nie molo)

No właśnie nie jest tak do końca. Jak mogę sprawdzić czy mam u siebie regulację wysokości?

Napisano

> No właśnie nie jest tak do końca. Jak mogę sprawdzić czy mam u siebie regulację wysokości?

Podnies auto na lewarku i zobacz czy na amorze masz gwint zrobony i powinno byc pokretlo na ktorym lerzy sprezyna do regulacji wysokosci

Napisano
  • Autor

> Podnies auto na lewarku i zobacz czy na amorze masz gwint zrobony i powinno byc pokretlo na ktorym

> lerzy sprezyna do regulacji wysokosci

Zrobiłem dzisiaj parę fotek mojego zawiasu. Z przodu nie znlazłem żadnego gwintu, więc tylko reguluje się chyba twardość. Chociaz też nie wiem jak się to robi? Czyżby tymi śrubami na górze? hmm.gif

2555885f53785c83m.jpg

eb996c1a5e0b7936m.jpg

080b69f929d834d0m.jpg

0a4a8de68a39545fm.jpg

c080c74781d1e6e6m.jpg

ce81565ef90daf5bm.jpg

Napisano

> Zrobiłem dzisiaj parę fotek mojego zawiasu. Z przodu nie znlazłem żadnego gwintu, więc tylko

> reguluje się chyba twardość. Chociaz też nie wiem jak się to robi? Czyżby tymi śrubami na

> górze?

Gwint to to napewno nie jest a czy jest regulowany tez cos mi sie niechce wierzyc

tak gwint wyglda

http://img7.imageshack.us/f/gwint1.jpg

Napisano

po 1 to nie jest gwint

po 2 nie ma reg twardosci

reg twrdosci mozliwe ze mozesz miec na tylnych amorach zrob foto

te sruby od góry to nie jest regulacja zadna tylko kielich przykrecony grinser006.gif

Napisano

> Gwint to to napewno nie jest a czy jest regulowany tez cos mi sie niechce wierzyc

> tak gwint wyglda

> http://img7.imageshack.us/f/gwint1.jpg

Panocki powiedzta mnie czy są gwinty na tył do seicento bo szukam szukam i znaleźć nie moge, wszędzie tylko stałe obniżenie mają

Napisano

> Panocki powiedzta mnie czy są gwinty na tył do seicento bo szukam szukam i znaleźć nie moge,

> wszędzie tylko stałe obniżenie mają

nie ma oink.gif

Napisano
  • Autor

> po 1 to nie jest gwint

> po 2 nie ma reg twardosci

> reg twrdosci mozliwe ze mozesz miec na tylnych amorach zrob foto

> te sruby od góry to nie jest regulacja zadna tylko kielich przykrecony

Z tyłu jest śruba na amorku.

PS Chcąc podnieść przód, jakie muszę zakupić sprężyny oprócz eibacha? Za niski mam prześwit i już raz ...płytę urwałem. Czekam na propozycje

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> Podnies auto na lewarku i zobacz czy na amorze masz gwint zrobony i powinno byc pokretlo na ktorym

> lerzy sprezyna do regulacji wysokosci

Witam ponownie.

Udało mi się dodzwonić do poprzedniego właściciela mojego obecnego auta i rzeczywiście, potwierdził że ten model zawiasu Avo, który mam nie ma regulacji wysokości, ale ma za to na 100% regulację siły tłumienia. Wspomniał coś, o tym że twardość reguluję się trzpieniem. Tylko, że ja jako laik w amorkach, nie wiem o co mu chodziło.

Poniżej zamieszczam 2 fotki, na których zaznaczyłem to co ja rozumiem przez "trzpień". Czy tym, się reguluje siłę tłumienia? Czy może ten trzpień jest gdzieś indziej na amortyzatorze. Czekam na rady mądrych głów.

e5dbd1e293762559m.jpg

8f38df35a0b05a1em.jpg

Napisano
  • Autor

> dobrze pokazałes

Czyli to jet ów trzpień. I teraz w którą stronę trzeba kręcić? PS I czy mogę od razu tym samym trzpieniem kręcić, czy muszę te dwie nakrętki poluzować?

Napisano

> Czyli to jet ów trzpień. I teraz w którą stronę trzeba kręcić? PS I czy mogę od razu tym samym

> trzpieniem kręcić, czy muszę te dwie nakrętki poluzować?

tylko go nie urwij, krec powoli w jedna albo w druga badaj co sie dzieje z tłoczyskiem

Napisano

> Czyli to jet ów trzpień. I teraz w którą stronę trzeba kręcić? PS I czy mogę od razu tym samym

> trzpieniem kręcić, czy muszę te dwie nakrętki poluzować?

Zasadniczo warto się zastanowić czemu nie masz oryginalnych śrub na tłoczysko, bo to ułatwiło by regulację. Przytrzymujesz dużym oczkowym, a kręcisz małym nasadowym.

Opcjonalnie, masz taką regulację jaka jest w amortyzatorach OMP, miałem takowe, i tam regulacja przebiegała przez wciśnięcie tłoczyska do dna i za jego pomocą dokręcenie lub poregulowanie zaworu.

Ale póki znajdź odpowiednie narzędzia i powalcz z tym tak jak stoi...

Napisano
  • Autor

Nie wiem dlaczego nie ma oryginalnych śrub... hmm.gif

PS Czyli kluczem oczkowym mam przytrzymać tą nakrętkę, a nasadkowym spróbować przekręcić w lewo, albo w prawo? Czy dobrze to zrozumiałem hmm.gif

I czy z Waszego doświadczenia wynika, że kręcąc w prawo powodujemy utwardzenie amortyzatora? confused.gif

Napisano

> Nie wiem dlaczego nie ma oryginalnych śrub...

> PS Czyli kluczem oczkowym mam przytrzymać tą nakrętkę, a nasadkowym spróbować przekręcić w lewo,

> albo w prawo? Czy dobrze to zrozumiałem

> I czy z Waszego doświadczenia wynika, że kręcąc w prawo powodujemy utwardzenie amortyzatora?

takie krecenie wg mnie poluzuje mocowanie amortzatora to tak jakby go troche dorkecic na mocowaniu lub odkrecic(wg mnie) i jedyne co ma sens to wyjac amorka zdjac sprezyne i zoabczyc czy to krecenie zmienia sile tlumienia (na maks w 1 i w 2) i wg mnie powinna byc znaczac roznica tluminia wyjscia pomeidzy 2 granicznymi polozeniami) bo tak to trche chodzenie po omacku.

Napisano

> takie krecenie wg mnie poluzuje mocowanie amortzatora to tak jakby go troche dorkecic na mocowaniu

> lub odkrecic(wg mnie) i jedyne co ma sens to wyjac amorka zdjac sprezyne i zoabczyc czy to

> krecenie zmienia sile tlumienia (na maks w 1 i w 2) i wg mnie powinna byc znaczac roznica

> tluminia wyjscia pomeidzy 2 granicznymi polozeniami) bo tak to trche chodzenie po omacku.

Kwestia budowy samego amortyzatora. w produktach Koni równiez jest takowe pokrętło, ktore dziąła bez potrzeby używania żadnych narzędzi, jedynie plastikowa elegancka nakładka. W Bilach zależy od wersji, a chyba wkładach Konigsport czy niektórych FK również jest taka możliwość.

Omp wymagało demontażu, może pierwsze AVO również.

Napisano
  • Autor

> Kwestia budowy samego amortyzatora. w produktach Koni równiez jest takowe pokrętło, ktore dziąła

> bez potrzeby używania żadnych narzędzi, jedynie plastikowa elegancka nakładka. W Bilach zależy

> od wersji, a chyba wkładach Konigsport czy niektórych FK również jest taka możliwość.

> Omp wymagało demontażu, może pierwsze AVO również.

Ale może najpierw spróbuję pokręcić na samochodzie. Tylko czy dobrze zrozumiałem, kluczem oczkowym przytrzymuję nakrętkę, a nasadka kręcę w lewo/lub w prawo. Czy tak?

Napisano

> Ale może najpierw spróbuję pokręcić na samochodzie. Tylko czy dobrze zrozumiałem, kluczem oczkowym

> przytrzymuję nakrętkę, a nasadka kręcę w lewo/lub w prawo. Czy tak?

Tak, ale nic Ci to nie da. IMO to reg. jest tam jak pisze Olo. O ile wogole jest. Demontujesz, wciskasz tloczysko i krecisz. IMO ta mniejsza sruba jest tylko po to zebys sobie kluczem przytrzymal zeby odkrecic srube ktora trzyma sztyce.

Napisano

> Tak, ale nic Ci to nie da. IMO to reg. jest tam jak pisze Olo. O ile wogole jest. Demontujesz,

> wciskasz tloczysko i krecisz. IMO ta mniejsza sruba jest tylko po to zebys sobie kluczem

> przytrzymal zeby odkrecic srube ktora trzyma sztyce.

Może tak być, bo nie wygląda to na amor pierwszej młodości...

Ale sprawdzić zawsze warto, użycie regulacji, jeśli jej trzpień jest niezależny nie wymaga ogromnej siły...

Napisano
  • Autor

> Może tak być, bo nie wygląda to na amor pierwszej młodości...

> Ale sprawdzić zawsze warto, użycie regulacji, jeśli jej trzpień jest niezależny nie wymaga ogromnej

> siły...

I okazuje się że w moim avo nie trzeba używać praktycznie żadnej siły, żeby kręcić trzpieniem. Dzisiaj pobawiłem się ustawieniami i jestem w szoku. Chciałem już zakupić nowy zawias krosno, co by było twardo na tor w Miedzianej Górze, a tu proszę. Max w prawo i mamy beton. Chcemy bardziej miękko, kręcimy w lewo. Jak dla mnie rewelka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.