Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2.0 tdi 140ps by VAG

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy mozecie mi przypomniec jaki byl problem z tymi silnikami i czy mozna w jakis sposob to zdiagnozowac wczesniej? niewiem.gif

pacjent to passat z salonu w kraju, 2006 rok, wersja highline, od znajomego, przebieg rzeczywisty 64 tys km, cena ok 50 tys PLN. Jest to w gornych granicach cen z otomoto bo ten rocznik zaczyna sie od 40 tys...

Dzieki i pozdrawiam 20.GIF

Napisano

wycierające sie zębatki napędu pompy oleju (zębatka jest na wale napędowym...), pękające głowice.Wiem ze z głowicami to bład usunięto ale nie pamiętam w których rocznikach to było.

Napisano

> Witam,

> Czy mozecie mi przypomniec jaki byl problem z tymi silnikami i czy mozna w jakis sposob to

> zdiagnozowac wczesniej?

> pacjent to passat z salonu w kraju, 2006 rok, wersja highline, od znajomego, przebieg rzeczywisty

> 64 tys km, cena ok 50 tys PLN. Jest to w gornych granicach cen z otomoto bo ten rocznik

> zaczyna sie od 40 tys...

> Dzieki i pozdrawiam

Dowiedz sie jakie ma oznaczenie silnika, to wtedy powiemy cos wiecej.

Napisano

Witam!

Pewnie było 1000000500100900 razy, ale opis ciekawego egzemplarza:

VW grinser006.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Dowiedz sie jakie ma oznaczenie silnika, to wtedy powiemy cos wiecej.

Czy oznaczenie silnika jest czescia VIN? jezeli nie to gdzie ma go szukac wlasciciel zeby mi przekazal?

Napisano

> Czy oznaczenie silnika jest czescia VIN? jezeli nie to gdzie ma go szukac wlasciciel zeby mi

> przekazal?

na wlepce w ksiazce serwisowej albo w bagazniku

Napisano

> mam 65 kkm z 2008 roku , jak narazie zawor egr 270751858-jezyk.gif i cos jeszcze z turbina chyba ale spoko auto 3 dzien w aso i jeszcze nie doszli do tego so mu dolega 270751858-jezyk.gif

ogolnie to niemieckie tdi to juz jakies padliny , epoka niezniszczalnych 1,9 tdi 90 lub 110 km sie skonczyla te nowe wydumki to takie g warte , ogolnie z dieslami ostotnio nie ciekawie sie porobilo nie znasz dnia ani godziny

Napisano
  • Autor

> na wlepce w ksiazce serwisowej albo w bagazniku

BKP

z tego co wyczytalem to z nimi moze byc problem. pytanie jak go zdiagnozowac (mam tez VIN jesli pomoze)

Napisano

> BKP

> z tego co wyczytalem to z nimi moze byc problem. pytanie jak go zdiagnozowac (mam tez VIN jesli

> pomoze)

no niestety BKP nie cieszyly sie zbyt dobra opinia, BKD bylby zdecydowanie lepszy (pozbyl sie wad wieku dzieciecego)

Napisano
  • Autor

> no niestety BKP nie cieszyly sie zbyt dobra opinia, BKD bylby zdecydowanie lepszy (pozbyl sie wad

> wieku dzieciecego)

a serwis autoryzowany lub nie ale znajacy sie na rzeczy jest w stanie przyjrzec sie i powiedziec czy te typowe usterki tutaj wkrotce wystapia?

Napisano

> a serwis autoryzowany lub nie ale znajacy sie na rzeczy jest w stanie przyjrzec sie i powiedziec

> czy te typowe usterki tutaj wkrotce wystapia?

Tak to chyba tylko w erze:) Czy sie cos popsuje tego niekt nie wywrozy.

Napisano

> Witam!

> Pewnie było 1000000500100900 razy, ale opis ciekawego egzemplarza:

> VW

> Pozdrawiam

Taaa, płacz kolesia, który ściągnął przechodzoną padlinę a wymagania ma jak do nówki z salonu.

Powalają mnie tacy goście...

Napisano

> Taaa, płacz kolesia, który ściągnął przechodzoną padlinę a wymagania ma jak do nówki z salonu.

> Powalają mnie tacy goście...

no w sumie racja ale ta jego padlina mial ile lat 4 5 ? moja ma 11 i jest w super kondycji mimo ze miala dzwona zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Tak to chyba tylko w erze:) Czy sie cos popsuje tego niekt nie wywrozy.

w erze o to tez jest trudno smile.gif pytanie bylo czy np o wycierające sie zębatki napędu pompy oleju - czy sa jakies wczesniejsze objawy ktore mozna teraz wychwycic czy po prostu bedzie jebut...

w mojej włoszczyznie to wiele rzeczy dopominalo sie wymiany wydajac rozne odglosy to ja od razu wymienialem zlosnik.gif a pewnie trzeba bylo glosniej dac radio a nie zaraz pakowa kase bo i tak zaraz psulo sie co innego grinser006.gif

Napisano

> Taaa, płacz kolesia, który ściągnął przechodzoną padlinę a wymagania ma jak do nówki z salonu.

A gdzie ten "koleś" napisał ze oczekuje od swojego samochodu tego co od nówki? VW nie przewiduje uzytkowania samochodu przez 4, 5 lat bez generalnego remontu?

Gdyby to byl fiat byloby wszystko jasne ale tak to wina kolesia hehe.gif

Napisano

> no niestety BKP nie cieszyly sie zbyt dobra opinia, BKD bylby zdecydowanie lepszy (pozbyl sie wad

> wieku dzieciecego)

BKD bez wad? Mam klienta, który od nowości jeździ Golfem z silnikiem BKD i po 120 kkm zaczęły dochodzić stuki z okolic pompy olejowej, kilka razy "coś" zablokowało wał korbowy przy odpalaniu (pomogło pchnięcie auta na biegu), regularnie ubywa płynu chłodzącego w ilościach 0,3-0,4 l. na 1000 km co świadczy o mikropęknięciach głowicy, czasem puszcza białego dyma, jakby dostał płyn chłodzący do spalania. No panie... rewelacja.

Napisano

> A gdzie ten "koleś" napisał ze oczekuje od swojego samochodu tego co od nówki?

Koleś kupił samochód używany z przebiegiem 100+ kkm i dziwi się, że samochód zdradza objawy wyeksploatowania i że serwis wypiął się ciepłym pośladem na goodwill/naprawę gwarancyjną.

VW nie przewiduje

> uzytkowania samochodu przez 4, 5 lat bez generalnego remontu?

Jakiego remontu ?!

Napisano

> a serwis autoryzowany lub nie ale znajacy sie na rzeczy jest w stanie przyjrzec sie i powiedziec

> czy te typowe usterki tutaj wkrotce wystapia?

ASO to Ci powie ze wszystkie Vagi sa bezawaryjne a te negatywne opinie to tylko na forach. Faktem jest ze silnik 2.0 TDI jest srednio udany, ja koledze go odradzalem, ale kupil A4 z tym sinikiem i pomimo malego przebiegu (70kkm) kilka ponadplanowych napraw juz w nim dokonal (m.in naped pompy).

Radze poczytac fora VW i Audi -mozna duzo ciekawych rzeczy sie doczytac, albo inaczej byc swiadomym potencjalnych kosztow

Napisano
  • Autor

> ASO to Ci powie ze wszystkie Vagi sa bezawaryjne a te negatywne opinie to tylko na forach. Faktem

> jest ze silnik 2.0 TDI jest srednio udany, ja koledze go odradzalem, ale kupil A4 z tym

> sinikiem i pomimo malego przebiegu (70kkm) kilka ponadplanowych napraw juz w nim dokonal (m.in

> naped pompy).

> Radze poczytac fora VW i Audi -mozna duzo ciekawych rzeczy sie doczytac, albo inaczej byc

> swiadomym potencjalnych kosztow

no tak zdaje sobie z tego sprawe, auto ma byc dla czlowieka z rodziny no i sprzedaje je czlowiek zaufany. Do tego przebiegu 60 tys nic sie nie wydarzylo, no ale jak sie wydarzy niedlugo pozniej, a przy tych silnikach to sie zdarza to generalnie pretensje moga byc do mnie ze polecilem auto... eh... oslabiony.gif

Napisano

> ASO to Ci powie ze wszystkie Vagi sa bezawaryjne a te negatywne opinie to tylko na forach. Faktem

> jest ze silnik 2.0 TDI jest srednio udany, ja koledze go odradzalem,

naprawę fajnie byłoby nie generalizować i nie powtarzać bez zastanowienia opinii netowych fachowców - tu chodzi o pewne modele 2.0TDI, a nie wszystkie dyszle VAGa o tej pojemności.

Napisano

> w erze o to tez jest trudno pytanie bylo czy np o wycierające sie zębatki napędu pompy oleju -

> czy sa jakies wczesniejsze objawy ktore mozna teraz wychwycic czy po prostu bedzie jebut...

bedzie jebut - razem z dobrym znajomym kupilsimy A4 z 2006 z silnikiem 2.0 170 KM, bardzo fajne auto. Mowilem mu sprawdz naped pompy, jego serwis (mial Golfa) przy ogledzinach poprzedniego Audi powiedzial mu aby uwazac na 2.0, co zreszta sprzedawca potwierdzil, ze silnik bral olej i glowica byla robiona (btw przy ogledzina sie o to spytalem to babka powiedziala ze nic nei bylo robione, ale potem oddzwonila, przeprosila i powiedziala, ze jednak glowica zostala wymieniona ok.gif). Kolega kupil inne Audi, jedzil .. az cos metalicznie w silniku zastukalo, przy niecalych 80kkm, na szczescie stalo sie to przy skrecie w lewo jak zjezdzal ze skrzyzowania (male obroty). Pamietal tez jaki ma silnik grinser006.gif i na szczescie nie probowal go odpalic, po lawecie okazlo sie ze caly naped pompy lezy w misie tongue.gif

Napisano

> naprawę fajnie byłoby nie generalizować i nie powtarzać bez zastanowienia opinii netowych fachowców

> - tu chodzi o pewne modele 2.0TDI, a nie wszystkie dyszle VAGa o tej pojemności.

Mowie co sam slyszalem w serwisie, dokladnie rok temu.

Napisano

> no tak zdaje sobie z tego sprawe, auto ma byc dla czlowieka z rodziny no i sprzedaje je czlowiek

> zaufany. Do tego przebiegu 60 tys nic sie nie wydarzylo, no ale jak sie wydarzy niedlugo

> pozniej, a przy tych silnikach to sie zdarza to generalnie pretensje moga byc do mnie ze

> polecilem auto... eh...

Jezeli znasz auto to bierz, ale odrazu zrob mu dobry przeglad ze sprawdzeniem walka, potem mozesz jezdzic bez stresu ok.gif

Sama diagnoza duzo nie kosztuje a remont silnika juz niestety nie ..

Napisano

> Mowie co sam slyszalem w serwisie, dokladnie rok temu.

spoko, rozumiem - Twojemu koledze się trafiło, słyszałeś też o innych przypadkach (w sumie nic dziwnego, bo faktycznie VW dał ciała z pewnymi modelami 2.0TDI) ale czy to jest powód żeby pisać ogólnie "Faktem jest ze silnik 2.0 TDI jest srednio udany" ? smile.gif

Napisano

> spoko, rozumiem - Twojemu koledze się trafiło, słyszałeś też o innych przypadkach (w sumie nic

> dziwnego, bo faktycznie VW dał ciała z pewnymi modelami 2.0TDI) ale czy to jest powód żeby

> pisać ogólnie "Faktem jest ze silnik 2.0 TDI jest srednio udany" ?

tak

Napisano

> tak

równie dobrze można zacząć pisać, że wszystkie silniki turbo subaru są "średnio udane", bo 2.5T się sypią...

Napisano
  • Autor

> Jezeli znasz auto to bierz, ale odrazu zrob mu dobry przeglad ze sprawdzeniem walka, potem mozesz

> jezdzic bez stresu

> Sama diagnoza duzo nie kosztuje a remont silnika juz niestety nie ..

pare postow wyzej byla mowa ze nie da sie tego wczesniej zdiagnozwac mimo iz silnik BKP jest w grupie ryzyka. To da sie czy nie da sie?

Napisano

> spoko, rozumiem - Twojemu koledze się trafiło, słyszałeś też o innych przypadkach (w sumie nic

> dziwnego, bo faktycznie VW dał ciała z pewnymi modelami 2.0TDI) ale czy to jest powód żeby

> pisać ogólnie "Faktem jest ze silnik 2.0 TDI jest srednio udany" ?

a co można powiedzieć o 2,0 DID z outlandera 2010 ? Jest to poprawiona wersja ?

Napisano

> a co można powiedzieć o 2,0 DID z outlandera 2010 ? Jest to poprawiona wersja ?

nie mam pojęcia, trzeba sprawdzić... wiem, że 2.0TDI z pierwszych outlanderów sprawiały problemy

Napisano

> nie mam pojęcia, trzeba sprawdzić... wiem, że 2.0TDI z pierwszych outlanderów sprawiały problemy

podobno ma to osprzet mitsu i niby jest trochę lepiej ale dalej to ten sam klekot o niskiej kulturze. Pytanie tylko

czy wyleczony jest głównych dolegliwości hmm.gif Generalnie w Suv jakoś nie widzę ciekawych jednostek za rozsądną

cenę zlosnik.gif

Napisano

> a co można powiedzieć o 2,0 DID z outlandera 2010 ? Jest to poprawiona wersja ?

ja mam 2008 rok i ostatnio spedzil 3 dni w serwisie po usteleniu usterki zamowili czesc i mam podjechac tylko na wymiane , wypuscili mnie z serwisu z check enginem 270751858-jezyk.gif

ole o peknietych glowicach to tylko mowili ze z poczatku produkcji mieli problemy

od tego roku do outlanderow wchodzi nowy silnik diesla japonskiej konstrukcji ,

bo jak powiedzial mily pan z serwisu od czasu montowania silnikow 2.0 tdi by VAG i 2,2 od PSA ilosc napraw gwarancyjnych diametralnie wzrosla

Napisano

> Koleś kupił samochód używany z przebiegiem 100+ kkm

100+ kkm to ta padlina miała na liczniku smile.gif Więc przejechać mogła spokojnie i 300 kkm.

Ale jak powiesz, że współczesny samochód to w pełni godny zaufania jest do ok. 150 kkm, to Cię zjedzą miłośnicy "igiełek od dziadka z Niemiec".

Napisano

> 100+ kkm to ta padlina miała na liczniku Więc przejechać mogła spokojnie i 300 kkm.

A nawet niech i ma faktycznie przebieg równy wskazaniom licznika - to NIE jest nófffka z salonu.

> Ale jak powiesz, że współczesny samochód to w pełni godny zaufania jest do ok. 150 kkm, to Cię

> zjedzą miłośnicy "igiełek od dziadka z Niemiec".

Tjaaaaa...

Napisano

> A nawet niech i ma faktycznie przebieg równy wskazaniom licznika - to NIE jest nófffka z salonu.

> Tjaaaaa...

Niestety polskie realia sa takie, ze kupujac nowe auto gdy cos sie ppsuje traktowany jestes jak upierdliwy klient.

I nikomu nieprzeszkadza, ze klient zglasza ze auto w czasie jazdy potrafi samo zgasnac, skoro nie udalo sie tego efektu uzyskac na parkingu znaczy ze sprawy nie ma.

Napisano

> I nikomu nieprzeszkadza, ze klient zglasza ze auto w czasie jazdy potrafi samo zgasnac, skoro nie

> udalo sie tego efektu uzyskac na parkingu znaczy ze sprawy nie ma.

Odwróć sytuację.

Przyjeżdża klient, mówi, że "samo gaśnie podczas jazdy".

Objawów w chwili wizyty w warsztacie brak, diagnostyka nic nie pokazuje.

Co zrobisz ?

Ale konkretami proszę operuj, nie że "no niech warsztat kombinuje".

Napisano

> od tego roku do outlanderow wchodzi nowy silnik diesla japonskiej konstrukcji ,

wiesz coś precyzyjnie czyli co to i kiedy to ?

Napisano

> , nie że "no niech warsztat kombinuje".

Kombinować to powinien producent na podstawie danych z serwisów ASO które powinny takie przypadki rejestrować.

Co by nie mówić to nowoczesne auta są bardziej podatne na usterki niż ich odpowiedniki z przed 12 lat. (mowa o tym jak były nowe).

A zwłaszcza w nowych te "elektroniczne zagwostki'.

Zresztą kiedyś auta robiło się na jakość, teraz na ilość.

Miejmy nadzieję, że to przejściowy trend.

Napisano

> Ale jak powiesz, że współczesny samochód to w pełni godny zaufania jest do ok. 150 kkm, to Cię

> zjedzą miłośnicy "igiełek od dziadka z Niemiec".

Rozróżnijmy.

Miłośnik fantasta.

Realista obiektywny.

Auto nawet 10 - 14 letnie z realnym przebiegiem 300 - 400 tyś km, (zadbane) potrafi być bezawaryjne w stosunku do 3 letniego nowego z nalotem 100 tyś km, o kosztach serwisu i części nie wspominając.

Co nie znaczy że wszystkie nowe auta są be, bo wiele jest takich że jeżdżą normalnie.

Ale te proporcje jednak są na plus dla aut powyżej 10 lat. (mowa o młodości auta).

Napisano

> Kombinować to powinien producent na podstawie danych z serwisów ASO które powinny takie przypadki

> rejestrować.

Nie no, chłopie - mówimy o sytuacji konkretnej - klient reklamuje coś-tam, czego serwis NIE JEST W STANIE potwierdzić w żaden sposób.

Co IYO powinno zostać wykonane* ?

* ja wiem, jaka propozycja zaraz padnie, ale ja nie chcę być tym, co ją rzuci, tylko tym, co ją wyśmieje :-)

Napisano

> Nie no, chłopie - mówimy o sytuacji konkretnej - klient reklamuje coś-tam, czego serwis NIE JEST W

> STANIE potwierdzić w żaden sposób.

Uwierz mi. Ja to doskonale rozumiem.

Serwis ASO ma program, ma wytyczne, ma skaner, komputer.

- Czasami lipa

Serwis nieautoryzowany, ma np Gutmana.

- tez nic nie pokazuje.

Klient mówi o jednym problemie, nie występuje podczas skanowania błędów i pamięci ECU.

Ale.

Problem się powtarza u niejednego klienta, ASO mimo że dębieje. Daje info do centrali koncernu. Problem powtarza razy 100, znaczy jest coś na rzeczy,

Uwierz mi. Znam ludzi co czepiają się.

Ale i znam tych co mieli wiele aut, zmieniają co rok, dwa, trzy i mówią że w nowych autach, to koncerny nie wiedzą chyba co pakują o aut.

Napisano

Powiem tak, teść ma paska z 2007 roku, przebieg to 130 tysięcy a samochód jest jak nowy. Żadnej naprawy gwarancyjnej, żadnych wycieków, padniętych turbin ani tym podobnych historii, kompletnie nic się z nim nie dzieje. Od jakiegoś czasu do autka przesiadła się teściowa i mimo, że nie ma z nią łatwego życia auto i tak chodzi bez zarzutu. Wydawało mi, że w końcu zacznie się sie coś z nim dziać, a jednak cały czas kompletna cisza...do sprzedania we wrześniu:)

Napisano

> pare postow wyzej byla mowa ze nie da sie tego wczesniej zdiagnozwac mimo iz silnik BKP jest w

> grupie ryzyka. To da sie czy nie da sie?

Sprawdzenie - mialem na mysli wymiane, sam walek jak sie juz do niego dobierze drogi nie jest. Co do wersji silnik i grup ryzyka to poszukaj na foach Audi i innych VAGow - jest tam duzo nt.

Napisano

> Nie no, chłopie - mówimy o sytuacji konkretnej - klient reklamuje coś-tam, czego serwis NIE JEST W

> STANIE potwierdzić w żaden sposób.

Czasem nawet jest w stanie, tylko zwyczajnie nie chce. Przykład (miałem coś takiego osobiście, nie chcę się rozpisywać o szczegółach, które nie mają tu znaczenia) - problem występował sporadycznie, zdarzało się to raz na kilkadziesiąt uruchomień auta (trudno było powiedzieć, od czego to zależy). Oczywiście po przyjeździe do serwisu zazwyczaj nie występował zlosnik.gif - zostałem więc poproszony, by w miarę możliwości, gdy ów problem się objawi w godzinach działania serwisu, podjechać do ASO nie gasząc auta, by mogli to obejrzeć. Jakiś czas później tak zrobiłem - samochód stał na parkingu pod serwisem z pracującym silnikiem, a ja udałem się do BOK. Pan "doradca serwisowy" wysłuchał opisu sytuacji, po czym - nawet bez spojrzenia na auto - powiedział, że najbliższy wolny termin mają w połowie przyszłego tygodnia i wtedy powinienem przyjechać.

Napisano

Raczej chodzi o trwałość i chłodną kalkulację złomu biglaugh.gif

(tak, jeżdżę Fiatem, tak, mam alergię na VW) grinser006.gif

Mnie też skromny.gif

Napisano

> Co IYO powinno zostać wykonane* ?

No jak to co - powinien wymienić auto na nówkę i przeprosić pana klienta, że po 170 kkm występują awarie.

hehe.gifhehe.gif

Napisano

> No jak to co - powinien wymienić auto na nówkę i przeprosić pana klienta, że po 170 kkm występują

> awarie.

Psik mnie stąd!

Będzie mi tu defetyzm szerzył, jak ja chcę innego wystawić na jelonka ;-)

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Witam,

> Czy mozecie mi przypomniec jaki byl problem z tymi silnikami i czy mozna w jakis sposob to

> zdiagnozowac wczesniej?

> pacjent to passat z salonu w kraju, 2006 rok, wersja highline, od znajomego, przebieg rzeczywisty

> 64 tys km, cena ok 50 tys PLN. Jest to w gornych granicach cen z otomoto bo ten rocznik

> zaczyna sie od 40 tys...

> Dzieki i pozdrawiam

dla zainteresowanych... po lekturze forum passata wychodzi na to, ze najwiekszy problem to naped pompy oleju - elementy, ktore wyrabiaja sie w trakcie eksplatacji i wczesniej czy pozniej robia 30.GIF Jezeli w momencie awarii nie wylaczymy od razu silnika skutki sa oplakane.

Ponizej link do opisu usterki.

http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?p=48738#48738

Silnik passata, ktorego mamy do wziecia ma oznaczenie BKP i niestety jest w grupie ryzyka.

Oprocz tego moze pasc dwumasa i pompowtryski... nie doczytalem jeszcze czy ten silnik ma tez DPF.

No i auto pewne, z pewnym przebiegiem, bardzo dobrze wyposazone, z salonu w Polsce, z malym przebiegiem no i chyba jednak odpuscimy sobie beksa.gif

Napisano

Moze jakiegos Accorda Executive z 2006 poszukaj.... tak mniw wczoraj naszło na klikanie na otomoto . Pikny jest serduszka.gif

Napisano
  • Autor

> Moze jakiegos Accorda Executive z 2006 poszukaj.... tak mniw wczoraj naszło na klikanie na otomoto

> . Pikny jest

Myslalem o accordzie tylko ze nie mam na oku takiego z polecenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.