Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ON - projekt zwiększenia akcyzy od 2012

Featured Replies

Napisano

Onet

Quote:

Od przyszłego roku podatki i opłaty nakładane przez rząd sprawią, że za litr paliwa zapłacimy nawet o 20 groszy więcej. Inflacja może wzrosnąć do 3 procent - akcentuje "Dziennik Gazeta Prawna".

Wzrost cen paliw nastąpić ma niezależnie od tego, czy ropa zdrożeje na światowych rynkach - zauważa gazeta. Przyszłoroczne podwyżki cen paliw uderzą nie tylko w kierowców. Odczuje je cała gospodarka.

Czy na tym koniec? Niestety, wiele wskazuje na to, że w 2012 roku czeka nas wzrost akcyzy na olej napędowy. Niewiadomą jest też podwyżka VAT - pisze "DGP".

Zdaniem gazety, państwo nie odpuści sobie dodatkowych wpływów do budżetu. Gdyby nie one, litr benzyny kosztowałby 1,82 zł, a diesla - 1,93 zł.

Jednak i ON ich korci.... Ciekawe czy za LPG sie wezmą frown.gif Pewnie odczekaja jak ludzie beda znowu masow instalcje instalowac i wtedy dowala na LPG.. Ech......

Napisano

> Jednak i ON ich korci.... Ciekawe czy za LPG sie wezmą Pewnie odczekaja jak ludzie beda znowu

> masow instalcje instalowac i wtedy dowala na LPG.. Ech......

Zaraz Ci napiszą, że to taki super rząd i czego się czepiasz. Toz to tylko 20 gr. na litr.

Pozatym buduja "tanie państwo" i może to sumienne wcielanie planu w życie. grinser006.gif

Napisano

> Myślisz, że inni dołożyliby do budżetu ze swoich

> Dziura jest ogromna, trzeba się modlić, by nie było powtórki z Węgier lub Grecji.

Niewiem co by zrobili mlot.gif

Napisano

> Zaraz Ci napiszą, że to taki super rząd i czego się czepiasz.

Już w XIX w. Alexis de Tocqueville stwierdził:

"Nie ma takiego okrucieństwa ani takiej niegodziwości, której nie popełniłby skądinąd łagodny i liberalny rząd, kiedy zabraknie mu pieniędzy."

Tu akcyza, tam vacik i jakoś to będzie, do następnych wyborów.

Nie napiszę co o nich myślę, bo dostałbym dożywotniego bana ....

Napisano

rzucamy na sprawdzenie i zobaczymy się lud zachowa hmm.gif bo tu 2011 tu 2012 hmm.gif chociaż patrząc na to co się dzieje i znając tradycje "łączenia się przez podział" to "obniżenie przez podwyższenie" też jest prawdopodobne zlosnik.gif

Napisano

Jak na razie to bym się nie podniecał oink.gif

Teraz ON jest po 4.12, a plotki o różnych podwyżkach (czy to na ON czy noPB czy LPG) to pojawiają się systematycznie co kilka miesięcy.

Napisano

Przecież ja o tym pisałem jak jeszcze nawet SLD tfu PO nie była przy władzy. To jest wynik naszych zobowiązań wobec UE. Tyle, że 2-3 lata temu wszyscy miłośnicy diesla się z tego śmieli, a teraz staje się to powoli realne. ON jest droższy w rafinerii, jego niższa cena na stacjach wynika wyłącznie z mniejszej akcyzy. Akcyza ma być wyrównana = ON na stacji będzie droższy od benzyny. Proste i logiczne jak 2+2 = 4.

Napisano

> Przecież ja o tym pisałem jak jeszcze nawet SLD tfu PO nie była przy władzy. To jest wynik naszych

> zobowiązań wobec UE. Tyle, że 2-3 lata temu wszyscy miłośnicy diesla się z tego śmieli, a

> teraz staje się to powoli realne. ON jest droższy w rafinerii, jego niższa cena na stacjach

> wynika wyłącznie z mniejszej akcyzy. Akcyza ma być wyrównana = ON na stacji będzie droższy od

> benzyny. Proste i logiczne jak 2+2 = 4.

IMHO produkcja odpadu nie może być droższa niż właściwego paliwa. Duże koszta generuje na pewno odsiarczanie. Aczkolwiek siarke też później sprzedają więc zarabiają podwójnie.

Za kilka lat to minie, ludzie już nie będą tak patrzeć może na diesla i wtedy znowu rząd zacznie się zastawiać czemu tych diesli w ogóle się nie sprzedaje hehe.gif

Napisano

> IMHO produkcja odpadu nie może być droższa niż właściwego paliwa. Duże koszta generuje na pewno

> odsiarczanie. Aczkolwiek siarke też później sprzedają więc zarabiają podwójnie.

> Za kilka lat to minie, ludzie już nie będą tak patrzeć może na diesla i wtedy znowu rząd zacznie

> się zastawiać czemu tych diesli w ogóle się nie sprzedaje

Fakty są takie jakie są. Nie jestem technologiem, nie wiem z czego to wynika. Jakby rząd się miał martwić spadkiem sprzedaży diesli to byłoby kompletnie chore. Ja w każdym razie się cieszę, że producenci wzięli się za unowocześnianie benzyniaków - oni dobrze wiedzą, że te przepisy nie będą tylko w Polsce obowiązywać, lecz w całej unii.

Zresztą są kraje gdzie akcyza jest równa i ON jest od dawna droższy.

Napisano

> Fakty są takie jakie są. Nie jestem technologiem, nie wiem z czego to wynika. Jakby rząd się miał

> martwić spadkiem sprzedaży diesli to byłoby kompletnie chore. Ja w każdym razie się cieszę, że

> producenci wzięli się za unowocześnianie benzyniaków - oni dobrze wiedzą, że te przepisy nie

> będą tylko w Polsce obowiązywać, lecz w całej unii.

> Zresztą są kraje gdzie akcyza jest równa i ON jest od dawna droższy.

I tak najlpesze co może być to V6 V8 z LPG, nie do zajechania przy rozsądnej eksploatacji. Masz dużego but.gif przy spalaniu 1,4 - 1,6 zlosnik.gif

Napisano

> I tak najlpesze co może być to V6 V8 z LPG, nie do zajechania przy rozsądnej eksploatacji. Masz

> dużego przy spalaniu 1,4 - 1,6

nie kolego V6 to nieporozumienie skoro można mieć R6. Niestety koszty zakupu zabijają, bo współczesne silniki potrafią być względnie oszczędne.W przypadku BMW w niektórych autach najtańszy diesel jest ok 30 tys tańszy od najtańszej benzyny.

Napisano

> Tu akcyza, tam vacik i jakoś to będzie, do następnych wyborów.

> Nie napiszę co o nich myślę, bo dostałbym dożywotniego bana ....

Zawsze możesz napisać list otwarty skąd wyczarować pieniądze.

Napisano

> Teraz ON jest po 4.12

w Łodzi tankowałem wczoraj na statoilu po 4.42 ON

Napisano

> Myślisz, że inni dołożyliby do budżetu ze swoich

> Dziura jest ogromna, trzeba się modlić, by nie było powtórki z Węgier lub Grecji.

Ale to trzeba zaczac ciecia od limuzyn od ilosci urzednikow itd.

Napisano

> Ale to trzeba zaczac ciecia od limuzyn od ilosci urzednikow itd.

na tym niewiele zaoszczędzisz - ileś milionów

a w kasie brakuje wielu miliardów zlosnik.gif

u nas nie Ameryka i dodrukować obligacji nie da się, bo nikt tego papieru więcej nie kupi

Napisano

> Zawsze możesz napisać list otwarty skąd wyczarować pieniądze.

Już kiedyś pisałem:

- likwidacja ZUS, stworzenie powszechnego systemu emerytalnego opartego na zasadzie równa składka - równe świadczenie (jak KRUS, tyle że z inną składką) - dopłaty do ubezpieczeń społecznych to główna pozycja wydatkowa budżetu. Taki system znacznie obniżyłby koszty funkcjonowania gospodarki - zwolnienie 100 tys. pracowników ZUS, uproszczenie rozliczeń (nie byłoby zastanawiania się czy dana umowa jest ozusowana, czy nie, a jak tak to według jakiej stawki).

- likwidacja państwowej służby zdrowia, wprowadzenie rynkowego systemu ubezpieczeń zdrowotnych - czyli sam wybierasz, gdzie i w jakim zakresie się ubezpieczasz. Likwidacja NFZ i większości Ministerstwa Zdrowia,

- likwidacja wszystkich przywilejów "branżowych". Przecież nikt nikogo nie zmusza do bycia górnikiem, hutnikiem czy policjantem.

Tyle że tego typu zmiany by wymagały odwagi i pozbawiały by wielu źródełek, które karmią krewnych i znajomych królika.

Więc lepiej podnieść podatki - im więcej pieniędzy w budżecie, tym więcej można ukraść.

Napisano

> rzucamy na sprawdzenie i zobaczymy się lud zachowa

a w 2012 igrzyska i wszyscy zapomną... zlosnik.gif

Napisano

Pomysły na tyle nierealne ze można je pominąć.

Napisano

Mimo iż popieram większość Twoich postulatów, to jednak jesteśmy na kąciku motoryzacyjnym, więc proszę o nie rozwijanie dyskusji bardziej związanych z polityką w tym miejscu. ok.gif

mar00ha

Napisano

> Pomysły na tyle nierealne ze można je pominąć.

Więc Ty akceptujesz pomysły tego rządu na dojenie Ciebie , mnie i całego społeczenstwa bo to przecierz PO.

Napisano

> Więc Ty akceptujesz pomysły tego rządu na dojenie Ciebie , mnie i całego społeczenstwa bo to

> przecierz PO.

Bardziej interesuję się ekonomią niż polityką i wolę dopłacić niż później palić opony i wybijać szyby w sklepach. Nie interesuje mnie znaczek PO czy PiS. Oczywiście łatwiej jest wyrzucać frustracje na forum niż zrozumieć genezę problemu bo to niestety wymaga trochę wysiłku. Z mojej strony EOT.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.