Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda z klimą 1.6

Featured Replies

Napisano

Czy to normalne , że po włączeniu klimy czuje się jakbym ciągnął za sobą kotwicę hmm.gif

Napisano

> Czy to normalne , że po włączeniu klimy czuje się jakbym ciągnął za sobą kotwicę

Tak ok.gif

Napisano

> Spadek mocy na pewno, ale żeby aż tak?

Ja swego czasu (przy moim silniku) nawet nie wiedziałem, że jest taki efekt! icon_eek.gifpalacz.gif

Napisano

> Spadek mocy na pewno, ale żeby aż tak?

Co się dziwisz? Kolega ma 1.6 270751858-jezyk.gif

No dobrze, w 1.8 też jest odczuwalny spadek mocy, ale nie przeszkadza za bardzo.

Napisano

W 1600, choć to znakomita jednostka - po włączeniu klimy odpada połowa silnika... grinser006.gif Tak już musi być. Chyba tylko w 2.4 przy nagłym przyśpieszeniu centralka sterująca wyłącza sprężarkę klimy. Ale to już zupełnie inna historia.

Napisano
  • Autor

> W 1600, choć to znakomita jednostka - po włączeniu klimy odpada połowa silnika... Tak już musi

> być. Chyba tylko w 2.4 przy nagłym przyśpieszeniu centralka sterująca wyłącza sprężarkę klimy.

> Ale to już zupełnie inna historia.

czyli mam niby wszystko w porządku buu.gif, a myślałem, że może to nie jest norma i da się coś z tym zrobić. W stilo 1.9 JTD z klimą czy bez nie odczuwam różnicy a w bravo to się praktycznie jechać nie da oslabiony.gif

Napisano

Załaduj na pokład 4-5 zawodników po 80kg każdy i załącz klimę - pogadamy wtedy...

clown.gifsick.gifbuu.gif

Napisano

Wszysko w porządku. Tak jest i już.

Napisano

> Co się dziwisz? Kolega ma 1.6

No, 103 konie. To jak muszą jeździć autka, które mają po 60? yikes.gif Wyłączają klime pod górki? grinser006.gif

Napisano

> W innych autach inżynierowie bardziej się postarali.

W stilo 1.6 podobno jest sprężarka o zmiennej wydajności IMO:

- Klimatyzacja nie przeszkadza w jeździe tak jak w marei,

- jest dużo bardziej wydajna.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Czy to normalne , że po włączeniu klimy czuje się jakbym ciągnął za sobą kotwicę

Bez zartow. W oryginalnej klimie tez tak masz?

Znajomy w dokladanej klimatyzacji ma tak samo.

Napisano

> W oryginalnej klimie tez tak masz?

Mam tak w oryginalnej klimatyzacji w MareiW.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Mam tak w oryginalnej klimatyzacji w MareiW.

> Pozdrawiam BAS

Obroty mu nie spadaja, ale przymulenie czuc.

A jak chce wyprzedzic, wylacza na chwile klimatyzacje ;-)

Napisano

Norma... smile.gif

trochę koników zjada niestety klima...

Napisano

> Norma...

> trochę koników zjada niestety klima...

U mnie jest to samo. Tak do 30st na zewnątrz jest spoko ale w ostatnie upały grubo powyżej 30stki dosłownie jakbym miał 1,2 pod maską. Dodam że klimka nabita, szczelna i ogólnie sprawna.

Napisano

Normalne i to bardzo, choć przyznam że jak w swoim bravo zmieniłem układ dolotowy to trochę mu się polepszyło, ale i tak czuć różnice. A powiedzcie mi czy to normalne że znajomy z włączoną klimą w marei Weekend 1.9TD 100KM nie może wyjechać na wstecznym z garażu?? Z tym żę garaż jest umieszczony pod domem (chodzi mi o ten stromy wjazd)

Napisano
  • Autor

> Bez zartow. W oryginalnej klimie tez tak masz?

> Znajomy w dokladanej klimatyzacji ma tak samo.

Tak, mam oryginalną i jest straszna bida sick.gif

Napisano

To już chyba przesada. Wsteczny najprawdopodobniej ma takie samo przełożenie jak pierwszy bieg,

wnioskując mogę stwierdzić, że powinien wyjechać z tego garażu.

Napisano

> A powiedzcie mi czy to normalne że znajomy z włączoną

> klimą w marei Weekend 1.9TD 100KM nie może wyjechać na wstecznym z garażu?? Z tym żę garaż

> jest umieszczony pod domem (chodzi mi o ten stromy wjazd)

bez jaj, co to jakas prowokacja hehe.gif

Napisano

W Lybrze mam to samo, a do tego jest cięższa oslabiony.gif

Coś za coś.

Napisano

Normalne, ale jest na to sposób, przy jeździe na lpg. Kiedyś czułem wyraźnie, jak spada moc na włączonej sprężarce, np podczas jazdy autostradowej co chwilę bujało autem w rytm wł/wył sprężarki. Założyłem wariator zapłonu, który zdecydowanie zwiększył moc silnika w niskim i średnim zakresie obrotów i od tej pory nie odczuwam, czy jadę z klimą wł., czy wył.

Napisano

> Mógłbyś napisać coś więcej o tym wariatorze?

Było już nie raz. Poszukaj na kąciku lpg. W skrócie, za pomocą wariatora można wykorzystać większą liczbę oktanową lpg i uzyskać wyższą moc niż na benzynie.

Napisano

> bez jaj, co to jakas prowokacja

Serio to nie wiem, tak mi ostatnio opowiadał......

Napisano

> To już chyba przesada. Wsteczny najprawdopodobniej ma takie samo przełożenie jak pierwszy bieg,

> wnioskując mogę stwierdzić, że powinien wyjechać z tego garażu.

a może myslał że jak TD to na samym sprzęgle wiedzie hehe.gif, muszę się go zaytać

Napisano

Fakt na klimie strasznie muli, a jak załączy się przy wyprzedzaniu to już padaka. Mój sposób to ustawianie przy obiegu zamkniętym nawiewu w pozycję 0 obieg powietrza jest wymuszony ale co ciekawe niema już takiego spadku mocy. Niestety skuteczne jest to tylko w trasie i najlepiej w dużych przebiegach.

Napisano

> nawiewu w pozycję 0

Nawet jak ustawisz nawiew na 0 to przy włączonej klimatyzacji wentylator pracuje z taką prędkością jak miałbyś na 1(jest to opisane w instrukcji obsługi).

> ciekawe niema już takiego spadku mocy.

Bo mniej powietrza pompujesz, więc mniej energii cieplnej trzeba odebrać, więc...

Pozdrawiam BAS

Napisano

No nie ma co wymagać od poczciwego 1,6 że będzie targać dość ciężką budę MW z włączoną klimka i będzie robił to rześko. Ja zdążyłem przywyknąć i na dupowoza nic więcej nie oczekuję smile.gif

Napisano

Hejko

W multipli to samo dzifne uczucie jazdy pod duzy wiatr hyhy

pozdroffka

Napisano

> Nawet jak ustawisz nawiew na 0 to przy włączonej klimatyzacji wentylator pracuje z taką prędkością

> jak miałbyś na 1(jest to opisane w instrukcji obsługi).

> Bo mniej powietrza pompujesz, więc mniej energii cieplnej trzeba odebrać, więc...

> Pozdrawiam BAS

Zgadza się, ale co ciekawe w takim ustawieniu nie zauważyłem gwałtownych spadków spowodowanych włączeniem się sprężarki jakie występują na wyższych ustawieniach wentylatora. W trasie działa w mieście było by chyba ciężko smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.