Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A1 budowana na piasku

Featured Replies

Napisano

słyszałem w radio. Jest afera opisana w rzeczpospolitej.

Kładli dolomit w dzień a zabierali w nocy, a asfalt wylewali na piasku a nie na dolomicie.

Napisano

> słyszałem w radio. Jest afera opisana w rzeczpospolitej.

> Kładli dolomit w dzień a zabierali w nocy, a asfalt wylewali na piasku a nie na dolomicie.

Z takimi aferami to na hp albo SSC waytogo.gif

Napisano

> Kładli dolomit w dzień a zabierali w nocy, a asfalt wylewali na piasku a nie na dolomicie.

ONET

Napisano

DObra afera jak ta lala, jestem angryfire.gif , to się w pale nie mieści,ale..............

Znajdą winnych, nawet moze jakąś małą firemkę przez którą szły faktury i "nowe dostawy" na budowę.

Problem w tym , że to trwało KILKA MIESIĘCY!!! Przecież nie ma bata aby zrywali kilkadziesiąt/kilkaset (ile tego A1 jest?) kmów i budowali od nowa! Toż to na ZAWSZE ta autostrada będzie BUBLEM! Złodziei nie będzie stac na pokrycie kosztów.

Tym sq...m i ich rodziną powinny zostać usawowo przyznane specjalne stawki za przejazd tą autostradą angryfire.gif

tuk.gif

Napisano

A ja się założę, że takich dróg w Polsce jest dużo, dużo więcej. IMHO budowa powinna być zatrzymana, wykonane odpowiednie ekspertyzy i zadecydować co dalej. Lepiej oddać drogę rok później, niż potem co pół roku regularnie ją łatać.

Napisano

Kolega Przeklinak odpocznie sobie trochę...

mar00ha

Napisano

Quote:

W dzień drogowcy utwardzali drogę kruszywem, nocą zastępowali je tanią ziemią.

hahaha.gif

ja sie zastanawiam tylko jak ?

znaczy co hmm.gif w dzien wysypywali skale na "droge" przejezdzal walec i wyrownywal,

a wieczorem spychem sciagali ubity podklad ?

przeciez to jest niewykonalne hahaha.gif

ale jak ladnie w serwisach i prasie wyglada zlosnik.gif

a zapewne: kruszywo bylo zakupione i mialo byc dostarczone na miejsce na miejscu nie bylo wyladowywane i tyle, ponownie wracalo nastepnego wieczora

nius jak diabli ok.gifhehe.gif

Napisano

> Quote:

> W dzień drogowcy utwardzali drogę kruszywem, nocą zastępowali je tanią ziemią.

> ja sie zastanawiam tylko jak ?

więc właśnie też nie bardzo to rozumiem... jak to zrobić, żeby nikt się przez kilka miesięcy nie zorientował?

Napisano

A co to dla nas za różnica? Grunt, że ukradli i chcieli drogę budować na miękkim podłożu.

Napisano

> A co to dla nas za różnica? Grunt, że ukradli i chcieli drogę budować na miękkim podłożu.

ale jak na miękkim? inżynier przyjeżdża rano, widzi piach zamiast tłucznia i co? mówi: "lać"? i niczym się nie przejmując i nad niczym nie zastanawiając idzie na kawę? screwy.gif

Napisano

> A co to dla nas za różnica? Grunt, że ukradli i chcieli drogę budować na miękkim podłożu.

bosh facepalm.gif

nie grunt tylko dolomit hahaha.gif nie ukradli tylko nie dowozili

nie na miekkim tylko na twardym kilkukrotnie oplaconym,

naprawde nie widzicie tego ze ten "artykul" sie kupy nie trzyma ?

Napisano

dlatego jestem antypolakiem, głupi naród że głowa mała.

Napisano

> bosh

> nie grunt tylko dolomit nie ukradli tylko nie dowozili

> nie na miekkim tylko na twardym kilkukrotnie oplaconym,

> naprawde nie widzicie tego ze ten "artykul" sie kupy nie trzyma ?

on się trzyma kupy jak statystyczna mucha, a raczej taką kupą właśnie zalatuje 270751858-jezyk.gif

Napisano

> więc właśnie też nie bardzo to rozumiem... jak to zrobić, żeby nikt się przez kilka miesięcy nie

> zorientował?

tak jak napisalem wyzej zlosnik.gif

styknie 4 osoby i nikt nic nie bedzie wiedziec

kierowca wanny, osoba z obslugi budowy, osoba robiaca faktury w kamieniolomie, straznik na budowie,

i skala krazy pomiedzy budowa a kamieniolomem a kasa leci z niebios zlosnik.gif

Napisano

> tak jak napisalem wyzej

tak, ale przy takiej opcji jak opisales

przy opcji, gdzie mieliby zbierać (?) już zwałowany tłuczeń i lać bitumit na piasek w układzie musiałby być też inżynier, czy jakiś kierownik odcinka, nadzór bud. (nigdy nie wiadomo, kiedy inspektor zajrzy) itd itp... pytam się: jak?

Napisano

> ale jak na miękkim? inżynier przyjeżdża rano, widzi piach zamiast tłucznia i co? mówi: "lać"? i

> niczym się nie przejmując i nad niczym nie zastanawiając idzie na kawę?

Paanie...Jak A4 w Katowicach budowali to codziennie tam wtedy jeździłem (znaczy się, obok budowy, nie na budowę)...Jakie tam Skarby w podłożu są i "inżynierowie" się tym nie przejmowali....

Napisano

ja wiem gdzie to jest i tam jeszcze nigdze asfaltu nie ma

Napisano

> Skarby

maaaaaaaj preszjessssssss 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ale jak na miękkim? inżynier przyjeżdża rano, widzi piach zamiast tłucznia i co? mówi: "lać"? i

> niczym się nie przejmując i nad niczym nie zastanawiając idzie na kawę?

A co, on to jest nieprzekupny?

Napisano
Tutaj są nieco lepiej oblatani w temacie, a tutaj są ceny kruszywa. Jeśli faktycznie firma brała za tonę 300 zł to nie dość, że okradała na marży to jeszcze na fikcyjnej sprzedaży
Napisano

Na 10 lat należałoby skazać dziennikarza za nierzetelność - artykuł ze strony policji

Żródło

Quote:

Policjanci CBŚ rozbili grupę przestępczą, która z terenu budowy autostrady A1 Piekary Ślaskie-Maciejów dokonywała kradzieży dolomitu. Wartość skradzionego kruszywa szacuje się na około milion złotych. Podczas nocnej akcji zatrzymano 8 osób w tym jednego z szefów grupy. Na poczet przyszłych kar stróże prawa zabezpieczyli samochody osobowe oraz maszyny budowlane łącznej wartości ponad miliona złotych. Zatrzymanym może grozić do 10 lat więzienia.

W związku ze zbliżającymi się Mistrzostwami w Piłce Nożnej EURO 2012 w całej Polsce nabrały tempa prace związane z budową autostrad. Na terenie naszego województwa trwa budowa, między innymi, autostrady A1, Piekary Śląskie-Maciejów. Jeden z odcinków drogi przebiega przez teren dużej hałdy, która jest bogata w złoża dolomitu o szacowanej wartości kilkuset milionów złotych. Policjanci z Centralnego Biura Śledczego uzyskali informację, z której wynikało, iż podwykonawcy, którzy w ciągu dnia pracują przy budowie drogi według planu, nocą oraz w dni wolne, kradną duże ilości kruszywa. Na tej podstawie policjanci objęli obserwacją teren budowanego odcinka autostrady. Podczas jednej z nocnych akcji funkcjonariusze zauważyli jak pod hałdę zaczęły podjeżdżać maszyny budowlane: koparka, ładowarka oraz wielotonowe ciężarówki. Ponadto na teren budowy wjechał ekskluzywny samochód terenowy, którego kierowca zaczął kierować pracami wydobywczymi. Wtedy do działania przystąpili oficerowie CBŚ. Szef grupy na widok policjantów zaczął uciekać, lecz po krótkim pościgu został zatrzymany. Łączne w ręce stróżów prawa wpadło 8 osób. Jak ustalili śledczy, wykop, z którego wywożono dolomit miał kilkadziesiąt metrów długości, szerokości prawie dziesięciu i głęboki na około dwadzieścia. Kruszywo wydobyte z terenu budowy autostrady, sąsiadującego z pasem przyszłej jezdni, było najprawdopodobniej wykorzystywane do budowy następnych kilometrów drogi. Natomiast w dokumentacji wykazywano, że zakup pochodzi z legalnego źródła. Z informacji policjantów wynika, że podobnych wykopalisk mogło być dużo więcej, a głębokość niektórych z nich wynosiła nawet 30 metrów. W trakcie prowadzonego śledztwa będą wykonane ekspertyzy, które odpowiedzą na pytanie, jakie niebezpieczeństwo dla trwałości nowej autostrady mogła mieć kradzież kruszywa. Policjanci na poczet przyszłych kar zabezpieczyli trzy ekskluzywne samochody oraz maszyny budowlane łącznej wartości ponad miliona złotych. Teraz o dalszym losie zatrzymanych zadecyduje sąd – może im grozić nawet 10 lat pobytu w więzieniu

Napisano

> Na 10 lat należałoby skazać dziennikarza za nierzetelność -

Mokrii 20.GIF

Napisano

> itd itp... pytam się: jak?

moze warto spytac redaktora prowadzacego tego niusa ? hahaha.gif

Napisano

ukarałbym pomysłodawcę tego "byznesu" a także pracowników którzy wywozili kruszywo. Nie możliwe że nie wiedzieli o co chodzi. Tak to już jest z niektórymi...uczciwość na ostatnim miejscu frown.gif

Napisano

Niestety prawda wygląda trochę inaczej niż podają wiadomości. Podczas budowy autostrady pod przyszłym pasem jezdni znaleziono duże pokłady naturalnego dolomitu. Drogowcy go nie przywozili. To naturalne złoża. Dlatego zrobiono wyrobisko, czyli taką mini kopalnię odkrywkową, która następnie była zasypywana piachem. Ot i cały przekręt.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.