Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

102 kilometry na godzinę po mieście...

Featured Replies

Napisano

> VIDEO RMF24

nie mają sie czego czepiać... ehhh... Większe zagrożenie sprawiałaby ta "elka" jadąc 50 po tej drodze...

Napisano

> A ile obowiązuje w tym miejscu, bo nie napisali?

To wygląda na Wisłostradę na wysokości cytadeli. Tam obowiązuje 50 km/h (w nocy 60). A to, że ograniczenie to jest totalnie bzdurne to wszyscy wiedzą facepalm.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> A ile obowiązuje w tym miejscu, bo nie napisali?

Skoro dostał 500 to pewnie 50 km/h.

wink.gif

Napisano

> To wygląda na Wisłostradę na wysokości cytadeli. Tam obowiązuje 50 km/h (w nocy 60). A to, że

> ograniczenie to jest totalnie bzdurne to wszyscy wiedzą

> pozdrawiam,

> bromsky

a pamietasz kiedy je ustawili? bodajze jak jakis koles beta zgniotl maluszka o ten budynek na luku

Napisano

> VIDEO RMF24

Mnie tam to nie dziwi - dobre 10 lat temu robiłem prawko właśnie w Warszawie i jedyne, co mi utkwiło, to głos instruktora: SZYBCIEJ, SZYBCIEJ zlosnik.gif, a jechałem z 80-90km/h wink.gif

Napisano

> a pamietasz kiedy je ustawili? bodajze jak jakis koles beta zgniotl maluszka o ten budynek na luku

1. Na filmie nie widać znaków podwyższających prędkość, a to oznacza, że obowiązuje taka jak w terenie zabudowanym.

2. Budynku już dawno nie ma, a ulica zostałą inaczej wyprofilowana.

3. Na Filmie samochód jedzie w przeciwnym kierunku zlosnik.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> pozdrawiam,

> bromsky

ofc, ze yes i wcale z tym nie dyskutuje

przypominam tylko skad ten kwiatek sie tam wzial

Napisano

> Mnie tam to nie dziwi - dobre 10 lat temu robiłem prawko właśnie w Warszawie i jedyne, co mi

> utkwiło, to głos instruktora: SZYBCIEJ, SZYBCIEJ , a jechałem z 80-90km/h

O! Miałem podobnie, tylko mój mówił "więcej gazu" hehe.gif

Napisano

> O! Miałem podobnie, tylko mój mówił "więcej gazu"

Pewnie to ten sam grinser006.gif

Napisano

> O! Miałem podobnie, tylko mój mówił "więcej gazu"

wbrew pozorom to jest dobre podejście... Przecież kursanci, którzy wcześniej nie jeździli autem, a na kursie jeździli tylko po miescie 50km/h nie mają pojęcia co to znaczy zachowanie auta przy powiedzmy 100km/h i wsiadając później do swojego auta (czy tam rodziców) z 2 litrowym motorem mogą się lekko zdziwić, że zabrakło im miejsca do wyhamowania itp... a tak kursant chociaż troszke zobaczy co to znaczy jechać z danąprędkością i co wązniejsze wyhamować z niej w bezpieczny sposób...

Według mnie kursy na prawa jazdy w PL powinny być szybko i dość drastycznie zmienione.... żeby wyglądały chociaż tak jak u naszych zachodznich sąsiadów.

Napisano

ja w czasie kursów latałem do Piotrkowa po "autostradzie" A1, z dozwoloną prędkością, a po mieście instruktor kazał mi jeździć 60, bo liczniki i tak przekłamują wink.gif

Napisano

> wbrew pozorom to jest dobre podejście... Przecież kursanci, którzy wcześniej nie jeździli autem, a

> na kursie jeździli tylko po miescie 50km/h nie mają pojęcia co to znaczy zachowanie auta przy

> powiedzmy 100km/h i wsiadając później do swojego auta (czy tam rodziców) z 2 litrowym motorem

> mogą się lekko zdziwić, że zabrakło im miejsca do wyhamowania itp... a tak kursant chociaż

> troszke zobaczy co to znaczy jechać z danąprędkością i co wązniejsze wyhamować z niej w

> bezpieczny sposób...

> Według mnie kursy na prawa jazdy w PL powinny być szybko i dość drastycznie zmienione.... żeby

> wyglądały chociaż tak jak u naszych zachodznich sąsiadów.

nie tyle zmienione ile powinna byc kontrola nad tym co sie robi na kursach wez sobie zobacz jakie to sa wymagania co do jazd na kursie....

Napisano

> a pamietasz kiedy je ustawili? bodajze jak jakis koles beta zgniotl maluszka o ten budynek na luku

Po pierwsze - był to nieistniejący budynek K.S. Spójnia (a konkretnie to wjazd przed tym budynkiem.

Po drugie - nie było tam żadnych limitów - std 50 (wtedy 60) kmph

Po trzecie - akurat takie ograniczenie jest tam dość zasadne - masz najpierw (patrząc od wlotu na wisłostradę od strony Łomianek)

- wjazdy od strony Zgrupowania AK Kampinos

- parking z wjazdem bez pasa do rozpędzenia

- wjazdy na Gwiaździstą

- wjazdy/zjazdy na Toruńską/neste/Hondę

- wjazdy przy Centrum Olimpijskim (nie pamiętam w tej chwili nazwy ulicy)

- wjazdy na parking/boczną uliczkę przy Cytadeli

- wjazdy na przedłużenie gen Zajączka

- zjazd na trasę kawałek za Gdańskim + światła

- zjazd/wjazd w Sanguszki + światła

- zjazd/wjazd ze Śląsko-Dąbrowskiego + światła

- zjazd/wjazd z Nowego Zjazdu + światła

- zjazd/wjazd z przedłużenia Karowej

- tunel

itd itd.

Tam naprawdę nie bardzo jest gdzie łychować...

Po czwarte - ten wypadek akurat znam praktycznie z pierwszych ust i nie był on zbyt fajny patrząc przez pryzmat jego reperkusji dla poszkodowanych...

Napisano

> No i ? Bezkolizyjna 2 pasmowka...

Zweryfikuj pojęcie "bezkolizyjna" palacz.gif

Napisano

> Zweryfikuj pojęcie "bezkolizyjna"

To taka droga co ma bezkolizyjne skrzyzowania waytogo.gif na filmiku widac chyba nawet dwa waytogo.gif

Napisano

> To taka droga co ma bezkolizyjne skrzyzowania na filmiku widac chyba nawet dwa

250-300m od miejsca gdzie skończył się pomiar są światła x2 i normalne skrzyżowania, a 150-200m wstecz wyjazd z Cytateli.

Napisano

> To taka droga co ma bezkolizyjne skrzyzowania na filmiku widac chyba nawet dwa

Bezkolizyjnych skrzyżowań na odcinku od Torwaru do Łomianek jest... Czekaj, niech policzę...

siedem (licząc przejeżdżające górą mosty)

Kolizyjnych jest też siedem (jeśli nie uwzględnimy zupełnej drobnicy).

Nie bardzo widzę opcję o której piszesz.

Napisano

> 250-300m od miejsca gdzie skończył się pomiar są światła x2 i normalne skrzyżowania.

Ja wnioskowalem tylko po filmie smile.gif kto wie czy zaraz za znakiem o sygnalizacji by nie zwolnil zlosnik.gifhmm.gif

Napisano

> Nie bardzo widzę opcję o której piszesz.

Panie , odnosze sie do tego co widze na filmie a nie co jest kilometr dalej w Zabkach , Lomiankach czy Pomiechowku waytogo.gif

Napisano

> nie mają sie czego czepiać... ehhh... Większe zagrożenie sprawiałaby ta "elka" jadąc 50 po tej

> drodze...

To L-ki jeżdżą 50 km/h? Jakoś wszystkie rowerem wyprzedzam wink.gif

Napisano

> - wjazdy od strony Zgrupowania AK Kampinos

> - parking z wjazdem bez pasa do rozpędzenia

> - wjazdy na Gwiaździstą

> - wjazdy/zjazdy na Toruńską/neste/Hondę

> - wjazdy przy Centrum Olimpijskim (nie pamiętam w tej chwili nazwy ulicy)

> - wjazdy na parking/boczną uliczkę przy Cytadeli

> - wjazdy na przedłużenie gen Zajączka

> - zjazd na trasę kawałek za Gdańskim + światła

> - zjazd/wjazd w Sanguszki + światła

> - zjazd/wjazd ze Śląsko-Dąbrowskiego + światła

> - zjazd/wjazd z Nowego Zjazdu + światła

> - zjazd/wjazd z przedłużenia Karowej

> - tunel

> itd itd.

> Tam naprawdę nie bardzo jest gdzie łychować...

Naprawdę uważasz, że 50 km/h na tym odcinku jest uzasadnione? shocked.gif

Przecież większość (istotnych) wjazdów/zjazdów ma tam długie pasy włączania. O głupocie ograniczenia do 50 w tunelu wypowiadają się już nawet oficjalnie zarządcy dróg i policja.

Poza tym, jaką masz w takim razie opinię o 80 na trasie Łazienkowskiej, gdzie kolizyjność przejazdu jest dużo większa niż na powyższym odcinku...?

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Panie , odnosze sie do tego co widze na filmie a nie co jest kilometr dalej w Zabkach , Lomiankach

> czy Pomiechowku

A ja mówię o całej Wisłostradzie.

Zabawa w podnoszenie limitu na 100 metrach jest bez sensu.

Napisano

> A ja mówię o całej Wisłostradzie.

> Zabawa w podnoszenie limitu na 100 metrach jest bez sensu.

Na większości trasy można podnieść do 80. Wystarczy kilka limitów przed skrzyżowaniami. Takie coś by w sumie jedynie skutecznie usankcjonowało stan faktyczny.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Takie coś

> by w sumie jedynie skutecznie usankcjonowało stan faktyczny.

dokładnie ok.gif

Napisano

> Na większości trasy można podnieść do 80.

No widzisz, nie bardzo się da - miałbyś las słupków.

Na pewnych trasach limity są podniesione do max (80 kmph w zabudowanym, więcej nie wolno podnieść) - przykładem jest choćby Siekierkowski i fragmenty Toruńskiej).

W przypadku Wisłostrady miałbyś kilkanaście podniesień/ograniczeń - idiotyzm do kwadratu.

Napisano

> No widzisz, nie bardzo się da - miałbyś las słupków.

> Na pewnych trasach limity są podniesione do max (80 kmph w zabudowanym, więcej nie wolno podnieść)

> - przykładem jest choćby Siekierkowski i fragmenty Toruńskiej).

> W przypadku Wisłostrady miałbyś kilkanaście podniesień/ograniczeń - idiotyzm do kwadratu.

Hmm, wolę kilkanaście znaków niż to co jest teraz. Można by też pokusić o dość tanią modernizację (odseparowanie wyjazdów, dobudowanie rozbiegów itp), która by usprawniała ruch i umożliwiła podniesienie prędkości - no ale o tym nikt u nas nie myśli...

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Na większości trasy można podnieść do 80.

A nie jest tak?

Do Krasińskiego masz ZTCP 80tkę, a potem 50/60 - IMHO logiczne, bo węzeł Krasińskiego-Wisłostrada jest ostatnim bezkolizyjnym.

Napisano

> VIDEO RMF24

Ja pamietam , ze na 1 godz jazd pojechalem z Woli do Marek (tam gdzie Ikea jest) tyle ze bylo to prawie 11 lat temu wiec drogi jeszcze nie zatloczone - pamietam ze jechalem licznkowe 110 zlosnik.gif i geba mi sie smiala , bo wyprzedzalem innych

Ale wiem tez ze jakies 3-4 lata po tym jak robilem kurs , instruktorowi odebrali uprawnienia , bo byly na niego skargi frown.gif

Napisano

Z tego co ja kojarzę to jadąc w stronę wilanowa, 50 zaczyna się na wysokości starego miasta dopiero (śląsko dąbrowski most (?)) potem przez tunel, poniatoszczaka i dalej czerniakowska - tam chyba znów jest podniesione do 80 ale tu ręki bym sobie nie dał uciąć smile.gif

Napisano

> Z tego co ja kojarzę to jadąc w stronę wilanowa, 50 zaczyna się na wysokości starego miasta dopiero

> (śląsko dąbrowski most (?)) potem przez tunel, poniatoszczaka i dalej czerniakowska - tam

> chyba znów jest podniesione do 80 ale tu ręki bym sobie nie dał uciąć

do 60 to może być ale raczej nie do 80 hmm.gif

Napisano

> do 60 to może być ale raczej nie do 80

w sensie na czerniakowskiej? nie bywam tam za często - nie moje rejony, z bielan daleko 270751858-jezyk.gif

a do poprzedniego postu bo może nie do końca jasno napisałem - wlot z trasy -> ograniczenie do 80 aż do miejsca opisanego w poprzednim poście. W sumie jutro będę jechał to mogę sprawdzić dokładnie smile.gif

Napisano

> w sensie na czerniakowskiej? nie bywam tam za często - nie moje rejony, z bielan daleko

> a do poprzedniego postu bo może nie do końca jasno napisałem - wlot z trasy -> ograniczenie do 80

> aż do miejsca opisanego w poprzednim poście. W sumie jutro będę jechał to mogę sprawdzić

> dokładnie

z tego co pamiętam to od wiaduktu nad Krasińskiego jest 60

Napisano

2-pasmówka i wielkie mi halo - na takiej drodze to sie jedzie 201km/h, a nie 102 hehe.gif

Napisano

> wbrew pozorom to jest dobre podejście... Przecież kursanci, którzy wcześniej nie jeździli autem, a

> na kursie jeździli tylko po miescie 50km/h nie mają pojęcia co to znaczy zachowanie auta przy

> powiedzmy 100km/h i wsiadając później do swojego auta (czy tam rodziców) z 2 litrowym motorem

> mogą się lekko zdziwić, że zabrakło im miejsca do wyhamowania itp... a tak kursant chociaż

> troszke zobaczy co to znaczy jechać z danąprędkością i co wązniejsze wyhamować z niej w

> bezpieczny sposób...

> Według mnie kursy na prawa jazdy w PL powinny być szybko i dość drastycznie zmienione.... żeby

> wyglądały chociaż tak jak u naszych zachodznich sąsiadów.

Ale te 100km/h to niech se jadą zgodnie z przepisami na drodze, gdzie można tyle jechać, a nie po mieście.

Napisano

> VIDEO RMF24

Dlaczego nie zainteresowali się srebrnym VW Caddy na lewym pasie, który jechał z większą prędkością?

Napisano

> 2-pasmówka i wielkie mi halo - na takiej drodze to sie jedzie 201km/h, a nie 102

ale nie nauką jazdy hehe.gif

Napisano

Jak się uczyłem na prawko w 1997 roku na maluchu to pamiętam swoja pierwszą godzinę. Wyjazd za miasto w jedna stronę max 70km/h i instruktor ciągle gadał wolniej, wolniej, a jak wracałem to 110km/h i nic nie gadał że zaszybko bo mu się spieszyło żeby zdążyć do następnego kursanta. Nigdy na L nie jeździłem 40km/h po mieście tak jak teraz się wleką.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.