Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skuter wodny ?

Featured Replies

Napisano

Badam temat o którym wiem tylko tyle że istnieje wink.gif

Interesują mnie zagadnienia wszystkie z tym związane, a w szczególności:

1. Zakup skutera używanego w kwocie około 20tyś PLN. Ilu letni to będzie wynalazek i czy jest szansa że nie będzie z nim problemu.

2. Jakie marki brać pod uwagę.

3. Gdzie parkować jak się nie ma garażu? Jakies płatne przechowalnie/porty ? Cokolwiek?

4. Serwis. Taki jak coś padnie, jak i przedsezonowy (mieszkam w Warszawie).

5. Koszty. Tutaj wszystko, czyli naprawy, części, ubezpieczenie (obowiązkowe OC?), rejestracja (jest?), przeglądy (są?), opłaty za wodowanie, cumowanie, itp.

6. Spalanie na godzinę i potencjalny zasięg na baku.

7. Potrzebne uprawnienia.

8. Transport.

9. Jakie moce występują i jakie wystarczają do zabawy.

10. Rodzaje napędu, skuterów, ilość osób, itp. Czego i jak szukać.

Jeśli ktoś ma i poleca/nie poleca, też prosiłbym o taką informację z uzasadnieniem ok.gif

Napisano

Cześć

też badałem ten temat

Doszedłem do wniosku że to zły temat (za mało bym na nim pływał )

Posiadam quada i jezdze na nim raz w miesiącu .Więc na skuterze było by to jeszcze rzadziej .

Z tego co ja się wywiedziałem o skuterach padło na Yamahę FX 160 kucy 3 miejsca bardzo fajny sprzęt.

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

Powiem Ci tak. Generalnie tanie skutery to w 90% zlomy. Jak trafisz na zlom to bedzie to studnia bez dna. Jak trafisz na dobry zadbany to bedzie mega przyjemnosc. Co do parkowania to warto podzwonic popytac gdzie swiadcza takie usługi. Z czesciami problemu niema gorzej z cenami wink.gif

Napisano

> 3. Gdzie parkować jak się nie ma garażu? Jakies płatne przechowalnie/porty ? Cokolwiek?

> 8. Transport.

Przewozisz go na przyczepie, a parkujesz - no zostawiasz go na tej przyczepie i parkujesz np. na parkingu strzezonym, tak jak kazdy inny pojazd.

125452_1.jpg

Napisano

w tym roku kilka razy sobie pływałem wypozyczonym wink.gifWłaściel interesu twierdzi, że to co jest do sprzedania w PL to faktyczny złom. Najczęściej jest to ściagane z zagranicy, wyeksploatowane, kupione tanio z myslą o handlu, jeżeli ktos nawet dla siebie takowy kupił to po I-wszym sezonie pozbywa się kłopotu. Sporo ofert dotyczy właśnie sprzetu z wypożyczalni sick.gif

Napisano

Trzeba uważać na egzemplarze ściągane szczególnie z USA - mogły pływać na słonych akwenach - po 2 latach zeżarte wszystko przez sól no.gif

Napisano

>> 6. Spalanie na godzinę i potencjalny zasięg na baku.

Godzina pływania to minimum 100 zł za samo paliwo

> 7. Potrzebne uprawnienia.

Uprawnienia motoro wodne - kurs na uprawnienia -> ok. 600 zł

Sam zapewne sobie takie zrobię-ale kupować skutera raczej nie zamierzam bo to droga impreza:

- coć dobrego kupić to słono kosztuje, serwis gen. drogi i jest to sport na dłuższy czas raczej dla bogatych.

Wolę wydać z 1000 zł/ rok na pływanie -> aktualnie raczej posiadanie skutera na własność za mocno by mnie waliła po kieszeni-a że fajne? no super sprawa, szczególnie że np. Warszawiacy i ludzie z pod Warszawy mają gdzie pływać (Zegrze)...

Inna sprawa że podobna kwestia dot. ludzi kupujacych na wlasnosc lodzie-czesto plywaja doslownie kilka razy/ rok a zakup łódki mocno używanej to koszt min. 30 tys.

trzymanie w zatoce : 500 zł/ miesiąc

a co kilka lat trzeba odnawiać, naprawiać i td. i tp....

jestem zdania że lepiej wypożyczać, chyba że Ktoś ma dużo czasu i jest już absolutnie przekonany że to mu się nie znudzi bo to jego ulubione hobby to niech sobie kupuje...

ma kase na wszystkie zachcianki i poprostu chce miec taka zabawke w garazu to czemu nie wink.gif

Napisano
  • Autor

> Przewozisz go na przyczepie, a parkujesz - no zostawiasz go na tej przyczepie i parkujesz np. na

> parkingu strzezonym, tak jak kazdy inny pojazd.

No tak. Tylko że taka przyczepka zajmuje tyle miejsca co samochód, więc i płacisz jak za samochód.

Zastanawiałem się czy nie ma jakis przechowalni takich skuterków. Ktoś ma np garaż i w tym garażu trzyma jakoś piętrowo skuterki. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Powiem Ci tak. Generalnie tanie skutery to w 90% zlomy.

OK, ale masz taki skuter, kupiłeś. Znajomy kupił ? Jakieś dowody na poparcie tej tezy ?

Ja się na tym nie znam zwyczajnie.

> podzwonic popytac gdzie swiadcza takie usługi. Z czesciami problemu niema gorzej z cenami

No wlaśnie. Gdzie dzwonić ? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Trzeba uważać na egzemplarze ściągane szczególnie z USA - mogły pływać na słonych akwenach - po 2

> latach zeżarte wszystko przez sól

Hmm, sam zamierzałem ciągać taki sprzęt do Chorwacji, a więc na słone wody. icon_rolleyes.gif

Takie coś chyba jest do tego przystosowane ? niewiem.gif

Można trochę powariować na Zegrzu, ale na falach (nawet małych), to chyba co innego icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Godzina pływania to minimum 100 zł za samo paliwo

A nie wiesz jakie baki mają takie skutery ? Przepłynie się na tym z 50km ?

Chodzi mi głównie o warunki takie jak w Chorwacji, czyli pływanie od wyspy do wyspy wink.gif

> Uprawnienia motoro wodne - kurs na uprawnienia -

ok ok.gif Chociaż sądziłem że nie trzeba żadnych uprawnień. W sumie pożyczają skuterki nad Bałtykiem każdemu smile.gif

Kurs to nie problem wink.gif

> Sam zapewne sobie takie zrobię-ale kupować skutera raczej nie zamierzam bo to droga impreza:

> - coć dobrego kupić to słono kosztuje, serwis gen. drogi i jest to sport na dłuższy czas raczej dla

> bogatych.

> Wolę wydać z 1000 zł/ rok na pływanie -

No właśnie czy oby tylko 1000/rok ?

Koszt wypożyczenia nad Bałtykiem to coś około 100/15 minut

W jeden dzień wydasz te 1000.

Nad Bałtykiem szybko się znudzi, bo ile mozna wariować wzdłuż brzegu.

Weż taką Chorwację i wypożycz skuterek na dzień, żeby sobie dopłynąć gdzieś, pochodzić i znowu popłynąć w inne miejsce. Plus powariować.

W dzień wydasz kilka tysi oslabiony.gif

> Inna sprawa że podobna kwestia dot. ludzi kupujacych na wlasnosc lodzie-czesto plywaja doslownie

> kilka razy/ rok a zakup łódki mocno używanej to koszt min. 30 tys.

Przyznam szczerze że na takie przypadki liczyłem.

Nowy skuter to widzę że jest sporo ponad 50tyś, często i 80tyś (patrzę tylko na razie na allegro).

Myślałem że jest sporo takich które zostały kupione, używane przez kilkanaście dni w roku ok.gif

> trzymanie w zatoce : 500 zł/ miesiąc

Jezu, gdzie takie ceny ? icon_eek.gif

> a co kilka lat trzeba odnawiać, naprawiać i td. i tp....

I własnie chodzi o to ile takie naprawy kosztują i jak często wypadają.

Napisano

> A nie wiesz jakie baki mają takie skutery ? Przepłynie się na tym z 50km ?

nie pamietam ale myslę że 50 km przepłyniesz

Chociaż sądziłem że nie trzeba żadnych uprawnień.

Bo ludzie którzy wypożyczają skutery żadnych uprawnień nie mają do czau...........az jest wypadek a to się niestety zdarzyć może i wtedy moga być problemy z ew. leczeniem, rehabilitacją i tp.... nie mówiąc o odszkodowaniu którego nie będzie bo kierujący nie ma papierów tak jakby jechał samochodem bez prawa jazdy............................przez co automatycznie jest winny...

W sumie pożyczają skuterki nad Bałtykiem

> każdemu

każdemu bo robią to dla kasy ale można powiedzieć że wypożyczający robi to na własną odpowiedzalność

> Kurs to nie problem

Ja jak się zdecyduje będę robił w Ryni-jak chcesz namiary to mogę Ci dać

> No właśnie czy oby tylko 1000/rok ?

nad zegrzem taniej: 50 zł -> 15 min.

> Koszt wypożyczenia nad Bałtykiem to coś około 100/15 minut

no to sporo

> W jeden dzień wydasz te 1000.

w sumie masz rację

>

konkretów nie znam-nir wiem jakie sa tańsze a jakie droższe w eksploatacji....znajdź jakieś forum skuterów wodnych to może konkretne odpowiedzi znajdziesz....

Napisano

> OK, ale masz taki skuter, kupiłeś. Znajomy kupił ? Jakieś dowody na poparcie tej tezy ?

Brat kupil Yamache 750. Po 2 h plywania silnik sie rozsypal. Na szczescie kilka telefonow do sprzedawcy i zwrocil za czesc naprawy. Po remoncie przelatal rok i sprzedalismy kupilismy Bobradiera 130KM za 15000zł i ten sprawowal sie wysmienicie.

> Ja się na tym nie znam zwyczajnie.

> No wlaśnie. Gdzie dzwonić ?

Napisano

> Hmm, sam zamierzałem ciągać taki sprzęt do Chorwacji, a więc na słone wody.

to ja Ci powiem coś na temat łódek, takich większych łupinek do turystycznego pływania właśnie po CRO. Otóż znajomy ma taki sprzęt i ciąga to co roku do CRO, bo lubi nurkować, popływać na nartach i w ogóle zwiedzać CRO z wody, podobno wrażenia nie do porównania z samochodem.

Ale zaczynają się kłopoty, bo adriatyk dość słony jest, otóż szykuje się taką łódkę cały rok, kupuje części, składa, smaruje, zabezpiecza, zaciąga do CRO, pływa trochę i tak czy tak zawsze się coś psuje. W rozmowach znajomy twierdzi, że przy trzymaniu łódki na własność utrzymuje Go tylko to, że sam lubi dużo pływać a ponadto zostawia tam tą łódkę na miejscu i przez całe wakacje pływają na tym znajomi, którzy jadą w to samo miejsce.

W innym przypadku utrzymywanie łajby jest totalnie nieopłacalne. Warto pomyśleć nad wypożyczeniem na miejscu.

A woda faktycznie jest słona, z zapamiętanych przeze mnie problemów to ze dwa zatarte silniki, raz utopiona łajba, poza tym sporo jakiś drobiazgów typu źle wyregulowany silnik, źle wyremontowany silnik nie wchodzący na obroty, itp. Ogólnie z tego co On opowiada to żeby taki silnik dawał radę trzeba by go po każdym dniu przepłukiwać czystą wodą, czyli słowem polatać na jakimś słodkim zbiorniku.

Ostatnio składał nową łajbę, trochę większą i znowu problemy od początku, pęknięty kadłub, problemy z mocowaniem silnika itp.

Wiem, że łajba to nie skuter, ale ogólnie te dwa pojazdy łączy Adriatyk i jego słona woda no.gif.

Moim zdaniem lepiej odżałować grosza i pożyczyć sobie taki skuter niż bujać się z późniejszą eksploatacją czy remontami wink.gif

Napisano

> Trzeba uważać na egzemplarze ściągane szczególnie z USA - mogły pływać na słonych akwenach - po 2

> latach zeżarte wszystko przez sól

Bez przesady - moj znajomy ma skuter od 7 lat, plywa tylko po slonym i nie ma problemu. Po prostu trzeba porzadnie umyc po plywaniu.

Napisano

Rachunek ekonomiczny w moim przypadku (lato caly rok, kilometr do wody) wyszedl zdecydowanie negatywny - taniej wynajac. Wiec biorac pod uwage ze zyjesz w kraju z droga benzyna (holowanie), pewnie raczej daleko od wody i z 9 miesiacami zimy, to moim zdaniem kompletny bezsens.

Napisano

> Koszt wypożyczenia nad Bałtykiem to coś około 100/15 minut

> W jeden dzień wydasz te 1000.

nie porownuj plazowej wypozyczalni na krotkie przejazdzki do wziecia sprzetu na kilka dni

chociaz w sezonie bedzie trudno znalezc pewnie sprzet...

Napisano

> Interesują mnie zagadnienia wszystkie z tym związane, a w szczególności:

> 1. Zakup skutera używanego w kwocie około 20tyś PLN. Ilu letni to będzie wynalazek i czy jest

> szansa że nie będzie z nim problemu.

trzeba uwazac na sprzet kradziony, po zatopieniach, po spaleniach

znajomy mial skuter (bo mu niestety ukradli), ale tez mial dzialke gdzies w poblizu Zegrza wiec mialo to jakis sens

w przeciwnym wypadku tak jak Ci pisali: lepiej chyba wynajmowac

Napisano
  • Autor

> nie porownuj plazowej wypozyczalni na krotkie przejazdzki do wziecia sprzetu na kilka dni

> chociaz w sezonie bedzie trudno znalezc pewnie sprzet...

Poszukałem na googlach.

Przykład

Cena na dobę 700PLN.

Oiszą o mozliwości dogadania ceny na dłuższe terminy. Nie sądzę jednak aby koszt zamknął się w 5tyś za wypożyczenie na 2 tygodnie icon_rolleyes.gif

Z drugiej strony, te 5tyś to może być roczne utrzymanie własnego skutera, który oprócz jednego wyjazdu stoi cały rok w garażu/parkingu ok.gif

Napisano

> Bez przesady - moj znajomy ma skuter od 7 lat, plywa tylko po slonym i nie ma problemu. Po prostu

> trzeba porzadnie umyc po plywaniu.

No właśnie, dokładnie umyć. Jak ktoś sprzedaje 2-3 letni sprzęt to chyba ma z nim jakiś problem. A słyszałem od ludzików z trójmiasta ze dużo takich zżartych przyjechało.

Napisano

> No właśnie, dokładnie umyć. Jak ktoś sprzedaje 2-3 letni sprzęt to chyba ma z nim jakiś problem. A

> słyszałem od ludzików z trójmiasta ze dużo takich zżartych przyjechało.

Znowu sie mylisz. Jest slynne pwiedzenie - dwa najszczesliwsze momenty w zyciu mezczyzny to moment kiedy kupi sobie lodz i moment kiedy pozbyje sie tej cholernej lajby.

Skuter/lodz najczesciej sprzedaje sie 2-3 letni jak w koncu sie odkryje ze to zbedny gadget ktory od roku gnije nie uzywany na deszczu.

Moj znajomy kupil tak okazyjnie parke skuterow wodnych - mialy nalatane 30 godzin i 3 lata. Sprzedawca powiedzial ze od roku nie byly ruszane. Oba odpalily (po zmianie akumulatorow). Zmienil w nich olej i ruszyl jednym na jezioro. Daleko od brzegu, juz dobrze pod wieczor jechal sobie i nagle wyskczyl mu przed nosem tlok i oddalil sie w nieznanym kierunku. Gosc cala noc ciagnal w plaw skuter do brzegu. Po tej przygodzie szybko je sprzedal.

Napisano

a ja powiem tak .

tak samo jak z quadam jest i ze skuterem. kupisz używane nie wiadomo co trafisz. to nie pojazdy do lekkiej jazdy po drodze, tego nikt nie oszczędza i nie pyrka w tempie defiladowym, tylko daje ostro w palnik. Co do opłacalności zakupu i możliwości wynajmu. Powiem na przykładzie quada - fakt można wynająć 100 - 150 pln za godzinę i można sie pobawić- tak pobawić i nic więcej

nie można tego porównać do całodziennych wypadów setki km od domu czy jakiś wakacji na quadzie. Io jak masz kase i wiesz ze chcesz tego używać to kupuj. ale kupuj z głowa i wiedza.

wszyscy mnie straszyli ze utrzymanie quada to jest majątek - tymczasem kupiłem dobra zadbana sztukę i od 8 kkm nie mam z nim problemów. serwis robię sam a na większe regulacje jeżdżę do zaprzyjaźnionych majstrów którzy od lat to robią i płace 30% tego co w serwisie

tak samo jest ze skuterami! wejdziesz w środowisko motorowodniaków a kontakty na "serwisy" , części i porady zdobędziesz

IMO WArto kupić jak ma sie gdzie i kiedy pływać

w moim przypadku nad woda spędzam tylko 5% wakacji

a na quadzie jakieś 70%

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.