Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rover 220 vs Fiat Bravo JTD

Featured Replies

Napisano

Po mału będe zmieniał auto no i po dłuższych poszukiwaniach na allegro wpadły mi w oko te 2 samochody, generalnie obydwa mi znajomi odradzają grinser006.gif ale ja się tak szybko nie zniechęce. Czy mozecie mi powiedzieć coś o tych autkach? Chodzi dokładnie o Rovera 220 2.0 SDI 105km i Fiat Bravo 1.9 JTD 105km. W grę wchodzi także Rover 420 2.0 SDI .Które ta tańsze w eksploatacji itp.

Napisano

Fiat tani w eksploatacji, Rover jak wiadomo łańcuch, pedały zlosnik.gif

Sam sobie odpowiedz czy lepiej w popularny tani samochód, czy mniej popularny.

Brava to dobry samochód, ale już trąci szczurem, koniec produkcji to 2001 więc najmłodszy 10 lat

na Twoim miejscu szukałbym 1,2 to może w jako takim stanie dorwiesz

Napisano
  • Autor

Rover 200 produkowany był do 2000r więc też najmłodszy to 10lat, wiem że za 8-9tys nie znajde najmłodszego auta, szukam 1998 w górę, 1.2 odpada, szukam dieselka.

Napisano

> Rover 200 produkowany był do 2000r więc też najmłodszy to 10lat, wiem że za 8-9tys nie znajde

> najmłodszego auta, szukam 1998 w górę, 1.2 odpada, szukam dieselka.

Dizelka raczej cięzko będzie znaleźć z rozsądnym przebiegiem, a ewentualne naprawy chyba do anich nie należą.

1,2 przynajmnij pali jak dizel zlosnik.gif

Napisano

> 1.2 odpada, szukam dieselka.

Przemyśl to jeszcze raz.

Dziesięcioletni samochód zazwyczaj ma już w kołach nie mniej, niż 200 tysięcy kilometrów, w przypadku diesla należy się liczyć z 400 tys. To sporo, taki samochód jest już zauważalnie zużyty.

Ewentualne awarie turbodiesla są droższe w naprawie, niż prostego benzyniaka i "z nawiązką rekompensują" niższe zużycie paliwa.

Ile masz zamiar tym jeździć, tzn. jakie roczne przebiegi planujesz ?

Napisano

> Dizelka raczej cięzko będzie znaleźć z rozsądnym przebiegiem,

Handlarz ustawi licznik, jak sobie klient życzy. Szukasz 150 tys - proszę bardzo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Szczerze mówiąć moje roczne przebiegi jak dotychczas to 15tys rocznie, lecz planuję większe. Jeśli benzyna to raczej z gazem lecz boje się kupować samochodu z już założonym gazem, ewentualnie jesli się znajdzie jakiś z serwencją niedawno założoną ale to raczej małe szanse takiego znaleźć.

Napisano

> 1,2 przynajmnij pali jak dizel

Chyba jak bardzo zimny diesel,i to permanentnie zimny rotfl.gif

Napisano

> Chyba jak bardzo zimny diesel,i to permanentnie zimny

Może kolega przesadził ale 1.2 bardzo oszczędnie obchodzi się z paliwem smile.gif

Napisano
  • Autor

Jeżeli chodzi o bravo i o benzyniaki to w grę wchodzi 1.6, 1.8 w gazie.

Napisano

> Może kolega przesadził ale 1.2 bardzo oszczędnie obchodzi się z paliwem

u mnie w PII siedzi ten sam 1.2 16V co w bravo i jakos specjalnie oszczedny nie jest zeby.GIF gazu 8,5-9,2 l/100 km (50%miasto/50%trasa), benzyny zazwyczaj okolo 8 l/100 km smile.gif

Przy fantazji, 4 osobach na pace i bagazniku dachowym, srednia z 600 km trasy wyszla 10,5 l LPG smile.gif ...

Mala pojemnosc i przy ciezkiej nodze swoje musi zjesc, zeby pchac w calkiem nie lekkie auto... (bravo jest ciezsze od punto)

Napisano

> (bravo jest ciezsze od punto)

pewnie jeśli w ogóle, to o <50kg zlosnik.gif

Napisano

W Punto 2 silnik 1,2 16v zużywa mi średnio 6,7 l/100km lpg grinser006.gif

Benzyna wychodziła w granicach 6,5l/100km, więc jak diesel grinser006.gif

Można spalić mniej, ale nie potrafię jeździć ECO crazy.gif

Napisano

> W Punto 2 silnik 1,2 16v zużywa mi średnio 6,7 l/100km lpg

> Benzyna wychodziła w granicach 6,5l/100km, więc jak diesel

> Można spalić mniej, ale nie potrafię jeździć ECO

Jak to robisz ??????????????????????????

Mi najmniej spalil 7l lpg/100km utrzymujac wskazowke na 90km/h przez jakies 150 km smile.gif

Napisano

> W Punto 2 silnik 1,2 16v zużywa mi średnio 6,7 l/100km lpg

> Benzyna wychodziła w granicach 6,5l/100km, więc jak diesel

> Można spalić mniej, ale nie potrafię jeździć ECO

Nie porownuj Punto z Bravo/Brava. Mialem przez 5 lat, i wiem ile moze spalic. Aczkolwiek nie porownywalbym tego spalania z dieslowskim odpowiednikiem - po prostu. Pomijam, ze chcac jechac 1.2 trzeba troche pocisnac, a to wplywa dosc drastycznie na zuzycie paliwa wink.gif

Napisano

> Może kolega przesadził ale 1.2 bardzo oszczędnie obchodzi się z paliwem

Dosc oszczednie - rozrzut mam od 6.5 do 8l/100km. I jest to wynik doskonaly w porownaniu z Megane II 1.4 100KM. Ale niestety - do diesela troche brakuje (~1l/100km mniej).

Napisano

spalanie po mieście poniżej 7 l/100 km to chyba nie jest dużo grinser006.gif

Napisano

> Jak to robisz ??????????????????????????

> Mi najmniej spalil 7l lpg/100km utrzymujac wskazowke na 90km/h przez jakies 150 km

A bo ja wiem? Jeżdżę normalnie, fabryczny rozmiar opon, żadnych modyfikacji i jakoś lata wink.gif

Napisano

> Nie porownuj Punto z Bravo/Brava. Mialem przez 5 lat, i wiem ile moze spalic. Aczkolwiek nie

> porownywalbym tego spalania z dieslowskim odpowiednikiem - po prostu. Pomijam, ze chcac jechac

> 1.2 trzeba troche pocisnac, a to wplywa dosc drastycznie na zuzycie paliwa

Wagowo podobne, po dołożeniu butli lpg i haka waga punto wzrasta do wagi B/B alien.gif

Więc gabaryty zbliżone, no i silnik również biglaugh.gif

Napisano

Miałem okazję jeździć 3 bravami z tym silnikiem 1.2 i szczerze mówiąc było bardziej mułowo niż Golf 4 z silnikiem 1.4.IMHO Punto 1.2 16V lepiej się zbiera niż Brava z silnikiem 1.6 wink.gif

Napisano

> szukam dieselka.

dlaczego?

Napisano
  • Autor

> dlaczego?

Z racji małego spalania, dosyć dobrej dynamiki no i przyznam się że mam dostęp do tańszego ON.

Czy do silnika 1.8 z Bravo sa łatwo dostępne cześci ?

Napisano

> Z racji małego spalania, dosyć dobrej dynamiki no i przyznam się że mam dostęp do tańszego ON.

> Czy do silnika 1.8 z Bravo sa łatwo dostępne cześci ?

A czy to tańsze ON jest pewne? Bo to nie jest Golf 3 co spali wszystko tylko common rail i jest czuły na paliwo 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Po mału będe zmieniał auto no i po dłuższych poszukiwaniach na allegro wpadły mi w oko te 2

> samochody, generalnie obydwa mi znajomi odradzają ale ja się tak szybko nie zniechęce. Czy

> mozecie mi powiedzieć coś o tych autkach? Chodzi dokładnie o Rovera 220 2.0 SDI 105km i Fiat

> Bravo 1.9 JTD 105km. W grę wchodzi także Rover 420 2.0 SDI .Które ta tańsze w eksploatacji

> itp.

mam bravo 1999r 1.9 JTD ok.gif kupione niecały rok temu, spalanie wychodzi ok 5,5-6,5 litra na setkę - nie jeżdżę jakoś super oszczędnie ale też nie kręce silnika powyżej 4000 jakoś zbyt często 270751858-jezyk.gif dynamika jak dla mnie ok, ceny części też jakoś nie zbyt wygórowane... ale znależź ładny egzemplarz w dobrej cenie jest trudno. ja kupiłem po gradobiciu delikatnym ale mi to nie przeszkadza smile.gif oprócz wymiany podstawowych rzeczy: typu rozrządu, sprzęgła, oleju co 10kkm, filtrów itp to póki co odpukać nie zaobserwowałem nic niepokojącego smile.gif

Roverka nie znam więc się nei będę wypowiadał smile.gif ogólnie Bravo polecam bo za taką kasę można dostać dobrze wyposażone, zwinne, dynamiczne auto ok.gif

Napisano

ostatnio na BBMie ktoś się chwalił, ze dopiero założyl instalke LPG do swojego woza. poszukaj i popytaj, może sprzeda ok.gif

Napisano

ja bym brał

R420Sdi wink.gif zielony z beżowym welurem wink.gif fajne auto i normalnego rozmiaru a nie wózek na zakupy

Napisano
  • Autor

wypatrzyłem takie coś KLIK kolega z Grupy Warszawskiej ma mi go wstępnie obejrzeć. Po zdjęciach widzicie coś? Coś miał kombinowane z błotnikami z tyłu, widać po spasowaniu z lampami.

Napisano

Sam szukałem roverka w dieslu. Niestety nie znalazłem nic zadbanego a trochę ich obejrzałem. We wszystkich egzemplarzach odchodziła tapicerka i jakiś żółty klej wszędzie:/

Z drugiej zaś strony gdy ktoś raz wsiądzie do tego auta i położy dłonie na kierownicy to ciężko wyjść.

Mało aut mi się tak dobrze "trzymało".

Jeśli tylko znajdziesz zadbany egzemplarz ja bym brał roverka. Jak ma to być 10letnie auto to prędzej te fiaty się zepsują niż honda pod maską.

Napisano
  • Autor

> Sam szukałem roverka w dieslu. Niestety nie znalazłem nic zadbanego a trochę ich obejrzałem. We

> wszystkich egzemplarzach odchodziła tapicerka i jakiś żółty klej wszędzie:/

> Z drugiej zaś strony gdy ktoś raz wsiądzie do tego auta i położy dłonie na kierownicy to ciężko

> wyjść.

> Mało aut mi się tak dobrze "trzymało".

> Jeśli tylko znajdziesz zadbany egzemplarz ja bym brał roverka. Jak ma to być 10letnie auto to

> prędzej te fiaty się zepsują niż honda pod maską.

Akurat SDI jest produkcji rovera a nie hondy.

Napisano

> Akurat SDI jest produkcji rovera a nie hondy.

aj sorki, myślałem o benzynie akurat;) Tak czy siak zawiecha i inne podzespoły to poczciwa honda civic

Napisano

> Akurat SDI jest produkcji rovera a nie hondy.

honda nie produkowała w tych latach diesla tylko podbierała je roverom wink.gif

co do tego zielonego z allegro fajna wersja silnikowa wink.gif na fotkach wygląda niczego sobie jak by co to zapraszam na www.roverki.pl

i forum

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.