Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytań kilka - JTD Fiat 1.9 115 PS

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Mam kilka pytań do posiadaczy silników 1.9 JTD 115 KM:

- ile oleju zużywają wasze silniki (czy wogóle zużywają od wymiany do wymiany jakieś mierzalne ilości). Mnie ubywa około 2 kropek z wyświetlacza (Fiat Multipla) i martwi mnie ten fakt.

- Jeśli zużycie oleju związane jest z uszkodzeniem / zużyciem turbiny jakie są tego objawy? Jak sprawdzić czy to turbina puszcza olej czy też nie?

- W przypadku kiedy sprężarka jest zużyta co robić? Regenerować? Kupować nową? Słyszałem że regeneracja tych turbin bywa problematyczna z racji zmiennej geometrii łopatek, ale ile w tym prawdy? Macie jakieś sprawdzone zakłady?

Jak określacie szanse na to, że dół silnika jest uszkodzony (pierścienie itp), ile te silniki wytrzymują lub wytrzymać powinny bez większych problemów (nie mówię tu o osprzęcie)?

Ostatnie pytanie, czy na uruchomionym silniku przy wyciągnięciu bagnetu wydobywa Wam się jakiś dymek? Jak wyjmę bagnet to z rurki lekko dymi, nie jest to mocne, ale jednak.

Z Góry Dziękuję za wszelkie informacje.

Pozdrawiam.

Napisano

Mi od wymiany do wymiany na bagnecie jak ich tych kropkach nic nie ubywalo.

Napisano

Zapytaj na kąciku BBMM albo Alfy. Tam się dowiesz znacznie więcej.

Napisano

> - ile oleju zużywają wasze silniki (czy wogóle zużywają od wymiany do wymiany jakieś mierzalne

> ilości). Mnie ubywa około 2 kropek z wyświetlacza (Fiat Multipla) i martwi mnie ten fakt.

To jest jeszcze w normie, ja nic nie dolewałem od wymiany do wymiany. Wszystko zależy także od stylu jazdy i czy trasy czy miasto głównie.

> - Jeśli zużycie oleju związane jest z uszkodzeniem / zużyciem turbiny jakie są tego objawy? Jak

> sprawdzić czy to turbina puszcza olej czy też nie?

Najlepiej sprawdzić czy w dolocie nie ma za wiele oleju (trochę zawsze będzie ale nie może być go za wiele) niektórzy mają tak zajechane turbo, że w IC jest tyle oleju, że można go potem przelać do szklanki smile.gif

> - W przypadku kiedy sprężarka jest zużyta co robić? Regenerować? Kupować nową? Słyszałem że

> regeneracja tych turbin bywa problematyczna z racji zmiennej geometrii łopatek, ale ile w tym

> prawdy?

kupić nową lub używaną sprawdzoną.

Macie jakieś sprawdzone zakłady?

nie słyszałem o takich, słyszałem natomiast o całej masie pseudo fachowców partaczy.

> Jak określacie szanse na to, że dół silnika jest uszkodzony (pierścienie itp), ile te silniki

> wytrzymują lub wytrzymać powinny bez większych problemów (nie mówię tu o osprzęcie)?

Znam takie co i 700tyś przejechały i nadal funkcjonują.

> Ostatnie pytanie, czy na uruchomionym silniku przy wyciągnięciu bagnetu wydobywa Wam się jakiś

> dymek? Jak wyjmę bagnet to z rurki lekko dymi, nie jest to mocne, ale jednak.

hmm dymić nie powinien, może lekko dmuchać to normalne ale nic więcej.

> Z Góry Dziękuję za wszelkie informacje.

odezwij się na prv opisz problem i auto jak najdokładniej może jakoś pomogę.

Napisano

powodem takiego zużycia oleju może być także odma , a dokładnie zawór odmy , który się nie zamyka i to powoduje zasysanie oleju przez turbosprężarkę , dzieje się tak zazwyczaj jak jeździmy dziadkowato non stop + zima temu sprzyja , że robi się ''masełko'' w tym zaworze

jednym słowem albo odma albo turbo

Napisano

> powodem takiego zużycia oleju może być także odma , a dokładnie zawór odmy , który się nie zamyka i

> to powoduje zasysanie oleju przez turbosprężarkę , dzieje się tak zazwyczaj jak jeździmy

> dziadkowato non stop + zima temu sprzyja , że robi się ''masełko'' w tym zaworze

> jednym słowem albo odma albo turbo

w Bravie JTD105 też taki zawór jest? hmm.gif

Napisano

> Regenerować? Kupować nową? Słyszałem że

> regeneracja tych turbin bywa problematyczna z racji zmiennej geometrii łopatek, ale ile w tym

> prawdy? Macie jakieś sprawdzone zakłady?

Sprawdzony jest Turbo Tec w Jaworznie. Regenerują turbiny dostarczane m.in. przez ASO Ganinex.

Napisano

> - ile oleju zużywają wasze silniki (czy wogóle zużywają od wymiany do wymiany jakieś mierzalne

> ilości). Mnie ubywa około 2 kropek z wyświetlacza (Fiat Multipla) i martwi mnie ten fakt.

Od wymiany, do wymiany? Tylko tyle?

Nie przejmowałbym się tym zlosnik.gif

Ja nawet nie pomyślałbym źle o silniku w którym ubywa litr, czy dwa od wymiany do wymiany. A tu ubywa raptem pewnie pół litra.

Napisano

> w Bravie JTD105 też taki zawór jest?

tak, w każdym jtd jest , niestety w 8v i 10v jest wbudowany w pokrywę zaworów , więc trzeba zdemontować dekiel ;

w jtd16v i jtd20v jest o tyle wygoda że ten zawór jest zamocowany luzem do przewodów odpowietrzenia

Napisano

> Ja nawet nie pomyślałbym źle o silniku w którym ubywa litr, czy dwa od wymiany do wymiany. A tu

> ubywa raptem pewnie pół litra.

może w chevrolecie to normalne , ale w jtd to powód do sprawdzenia pewnych elementów

Napisano

> tak, w każdym jtd jest , niestety w 8v i 10v jest wbudowany w pokrywę zaworów , więc trzeba

> zdemontować dekiel ;

> w jtd16v i jtd20v jest o tyle wygoda że ten zawór jest zamocowany luzem do przewodów

> odpowietrzenia

muszę to sprawdzić blush.gif zdemontuję dekiel ( uszczelkę mam oryginalną nie dawno dawałem to jak ją wyczyszczę to założy się z powrotem ? ) u mnie ubywa około litr oleju od wymiany do wymiany , przebieg 242 tys. ale w dolocie to olej pływa... i obawiam się że to turbo frown.gif

Napisano

sprawdzałeś czy turbo ma luz poprzeczny i wzdłużny na ośce ?

takie ilości sugerują zużycie turbiny

EDIT: Ty masz CF2 , więc w tym przypadku , nie ma zaworu pod deklem , tylko na kolektorze ssącym jest przykręcony separator oleju (spełniający rolę zaworu) - czarna kwadratowa puszka

sugerowałem się postem autora wątku , w CF3 zawór jest pod pokrywą zaworów

Napisano

> może w chevrolecie to normalne , ale w jtd to powód do sprawdzenia pewnych elementów

Nie bądź złośliwy, bo w Chevrolecie nic nie ubywa między wymianami.

Ubywa w Yarisie żony - dieselek z turbinką - ponad litr między wymianami i nie przyszloby mi do głowy, aby się tym przejmować.

W Astrze ubywało więcej i też nie przejmowałem się.

W Polonezie ubywało pól litra na tysiąc km - a że jeździł normalnie, to dolewałem i nie przejmowałem się. zlosnik.gif

Napisano

> mi w JTD nic nie ubywa,kocham ten silnik;)

To jest jedyny silnik który dobrze wspominam a miałem już z 10 różnych aut. Szkoda, tylko że te silniki montują w gównianych samochodach.

Napisano

> To jest jedyny silnik który dobrze wspominam a miałem już z 10 różnych aut. Szkoda, tylko że te

> silniki montują w gównianych samochodach.

fiat, lancia, alfa romeo, opel, saab, suzuki no naprawdę same gówniane samochody facepalm.gif

Napisano

ciach

Co dziwnego w tym, że oleju ubywa? IMO nie ma się czym przejmować jak dolejesz z litr między wymianami. Fiatowski 1.9cdti - ja w swojej tak dolewam (153kkm) , szwagier ani kropli (ponad 180kkm). W obu odma lekko zabrudzona ale to norma

Napisano

> sprawdzałeś czy turbo ma luz poprzeczny i wzdłużny na ośce ?

nie nie sprawdzałem.

> takie ilości sugerują zużycie turbiny

> EDIT: Ty masz CF2 , więc w tym przypadku , nie ma zaworu pod deklem , tylko na kolektorze ssącym

> jest przykręcony separator oleju (spełniający rolę zaworu) - czarna kwadratowa puszka

> sugerowałem się postem autora wątku , w CF3 zawór jest pod pokrywą zaworów

Okej, zajrzę tam, dzięki !

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.