Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana tuleji belki tylnej

Featured Replies

Napisano

Witam

właśnie dzisiaj w ASO wymienili mi tuleje belki .Koszt całkowity 600zł. Czas pracy 4 godz. Było by szybciej tylko stare tuleje z belki wyciągali brzeszczotem i dłutem itd. Powiedzieli ,ze prasą jest to niebezpieczne bo tam jest olej pod dużym ciśnieniem itd. teorie z ASO. Po wyjechaniu z ASO coś piszczy z tyłu jakby jakaś guma sie obcierała może sprężyny tylko na dziurach. Coś się stało z zamykaniem samochodu z pilota po pierwsze nie chciał się załączyć z pilota dopiero za 3 razem . Do tej pory miałem tak , że po włączeniu z pilota dioda sygnalizująca alarm zaczynała mrugać po kilku sekundach natomiast teraz jest tak , że po załączeniu pilota dioda sygnalizująca świeci się od razu a zaczyna mrugać po kilku sekundach. Moje pytanie dotyczy czy w okolicach tylnej belki są jakieś kabelki , ze mogli coś mi tam namieszać z alarmem. Np kabelki od czujnika podnoszenia samochodu czy coś takiego?.W kazdym razie jest inaczej niż przed naprawa tulei. Może jakieś sugestie co do tego piszczenia na nierównościach i czy mogli czegoś mi nie podłączyć z przewodów od alarmu czy coś podobnego .

Napisano

> Witam

> właśnie dzisiaj w ASO wymienili mi tuleje belki .Koszt całkowity 600zł. Czas pracy 4 godz. Było by

> szybciej tylko stare tuleje z belki wyciągali brzeszczotem i dłutem itd. Powiedzieli ,ze prasą

> jest to niebezpieczne bo tam jest olej pod dużym ciśnieniem itd. teorie z ASO. Po wyjechaniu z

> ASO coś piszczy z tyłu jakby jakaś guma sie obcierała może sprężyny tylko na dziurach. Coś się

> stało z zamykaniem samochodu z pilota po pierwsze nie chciał się załączyć z pilota dopiero

> za 3 razem . Do tej pory miałem tak , że po włączeniu z pilota dioda sygnalizująca alarm

> zaczynała mrugać po kilku sekundach natomiast teraz jest tak , że po załączeniu pilota dioda

> sygnalizująca świeci się od razu a zaczyna mrugać po kilku sekundach. Moje pytanie dotyczy czy

> w okolicach tylnej belki są jakieś kabelki , ze mogli coś mi tam namieszać z alarmem. Np

> kabelki od czujnika podnoszenia samochodu czy coś takiego?.W kazdym razie jest inaczej niż

> przed naprawa tulei. Może jakieś sugestie co do tego piszczenia na nierównościach i czy mogli

> czegoś mi nie podłączyć z przewodów od alarmu czy coś podobnego .

te kable w okolicach tylnej belki idą do czujnika ABS jakby cos z nimi namieszali to by był abs failur

Napisano
  • Autor

> te kable w okolicach tylnej belki idą do czujnika ABS jakby cos z nimi namieszali to by był abs

> failur

nie wyskakuje żaden błąd . Rozłączę akumulator i załączę może reset coś wyjaśni.

Napisano

Wymieniałeś dokładnie te elementy co na foto???

Jeżeli tak, to mnie również to czeka. Już nawet zakupiłem te tuleje i powoli główkuje jak je wymienic, bo będę robił ro sam panic.gif

1198893784.jpg

Napisano

> Wymieniałeś dokładnie te elementy co na foto???

> Jeżeli tak, to mnie również to czeka. Już nawet zakupiłem te tuleje i powoli główkuje jak je

> wymienic, bo będę robił ro sam

całkowicie samemu to nie lekka sprawa 270751858-jezyk.gif ale wykonalna ok.gif

Napisano

> Jeżeli tak, to mnie również to czeka. Już nawet zakupiłem te tuleje i powoli główkuje jak je

to zaopatrz się w sciagacz-tuleji-fiat-stilo

Napisano

> Witam

> właśnie dzisiaj w ASO wymienili mi tuleje belki .Koszt całkowity 600zł.

Po za ASO koszt 160zł + tuleje 120zł

Napisano
  • Autor

> Po za ASO koszt 160zł + tuleje 120zł

Gdzie to wymieniają w Łodzi . Ja to robiłem w Maredii . Znasz jakiś porządny serwis w Łodzi?

Napisano
  • Autor

Tak te tuleje . Cała belka do odkręcenia . Jak nie-masz ściągacza to problem z wyciągnięciem starych tulei i założeniem nowych. Belka jak to belka parę śrub i odpowietrzanie hamulców.

Napisano

Ja już mam ten problem z głowy. Chłopaki w serwisie wybili stare tuleje młotkiem i przecinakiem (a słyszałem, że niektórzy palnikami podgrzewają belkę), nowe wsadzili jakąś przenośną prasa, skasowali 200 pln (tuleje kupiłem za 80 pln) i po zawodach. Samochód po 4 h miałem z powrotem.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj byłem pod samochodem bo coś mi tam skrzypi zauważyłem , że tuleje tą częścią metalową są posmarowane smarem najprawdopodobniej żeby im lepiej wchodził ale nie jestem przekonany że dobrze zrobili smarując smarem bo przecież tam ma pracować guma anie obudowa tulei w uchwycie belki.

Może ktoś fachowo by się wypowiedział na temat wymiany tulei belki. Śruba mocująca tuleje ma nakrętkę jednorazowa z taka plastykowa wkładką . Wyobraźcie sobie ,że zwracam uwagę że to są nakrętki jednorazowe a w ASO Maredi niema potrzeby wymieniać nakrętka kosztuje 1,70zł a oni niechcąca wymienić podkładkę pod nakrętkę włożyli średnicą wielkości nakrętki . Jestem rozczarowany jakością wykonania usługi w ASO maredi w Łodzi

Napisano

> Tak te tuleje . Cała belka do odkręcenia . Jak nie-masz ściągacza to problem z wyciągnięciem

> starych tulei i założeniem nowych. Belka jak to belka parę śrub i odpowietrzanie hamulców.

Belki wcale nie trzeba zdejmować - są warsztaty, w których za pomocą hydraulicznego wyciskacza wyjmują stare tuleje i wprasowują nowe. Robiłem taką wymianę w zeszłym roku - koszt wymiany (bez tulei) 100,- zł, a czas wykonania 1 godzina.

Napisano

Panowie i Panie czy ktoś mi powie po co jest ta strzałka zielona? Czy ona mnie zobowiązuje do szczególnej uwagi?

Mam zamiar wymienić sam te tuleje (teraz lub po zimie).

Napisano

> Panowie i Panie czy ktoś mi powie po co jest ta strzałka zielona? Czy ona mnie zobowiązuje do

> szczególnej uwagi?

> Mam zamiar wymienić sam te tuleje (teraz lub po zimie).

Przyłączam się do pytania, bo też będę robił to sam prawdopodobnie za dwa tygodnie.

Napisano

kierunek do przodu auta grinser006.gif

druga ważna sprawa to to żeby je dokręcić jak auto będzie stało na ziemi (czyli w pozycji której są "na co dzień" inaczej szybko polecą)

Napisano

ja miałem farta w nie farcie zlosnik.gif jeszcze nic nie stukało ale jakieś 2 tygodnie temu koleś wjechał mi w koło i uszkodził belkę sick.gif

no i teraz mam nówkę funkiel na jego koszt palacz.gif (aso 2400 + wymiana)

Napisano

> Belki wcale nie trzeba zdejmować - są warsztaty, w których za pomocą hydraulicznego wyciskacza

> wyjmują stare tuleje i wprasowują nowe. Robiłem taką wymianę w zeszłym roku - koszt wymiany

> (bez tulei) 100,- zł, a czas wykonania 1 godzina.

przy takich kosztach to nie warto się babrać samemu....

Napisano

> Witam

> właśnie dzisiaj w ASO wymienili mi tuleje belki .Koszt całkowity 600zł. Czas pracy 4 godz.

Ja zawiozłem do ASO swoje tuleje, które uprzednio u nich kupilem po 55zł (tylko w innym okienku;) ) i za wymiane zapłaciłem aż 230zł. Czas naprawy kilka godzin.

Napisano

> przy takich kosztach to nie warto się babrać samemu....

Mam gdzie to zrobic, doswiadczenia i praktyki tez mi nie brakuje a w ASO poprostu niewierze piaskownica.gif

Napisano

> a w ASO poprostu niewierze

jest nas dwóch !!!!

wymieniałem w marcu bez specjalnych "udogodnień" u znajomego.

garaż z kanałem, podnośnik komplet narzędzi, brzeszczot i dings do wciskania tulei. czas operacji cirka 1,1/2 godziny na stronę, koszt 50 zetów za szt. tulei + 100 dla robotę.

mogłem samodzielnie ale nie miałem czasu, teraz bym robił u siebie nie dlatego że coś nie ta,k ale że dam rade sam.

Napisano

> kierunek do przodu auta

> druga ważna sprawa to to żeby je dokręcić jak auto będzie stało na ziemi (czyli w pozycji której są

> "na co dzień" inaczej szybko polecą)

Powiem więcej - należy dokręcać pod pełnym obciążeniem. Inaczej tuleja najlepszej marki wysiądzie szybko. Na dowód załączam instrukcję montażu silentbloków w trzech różnych autach. Pisałem o tym wcześniej.

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=283895049&page=0&fpart=2&vc=1

Ostatni post w temacie.

• 4 tygodnie później...
Napisano

No i temat mnie przerósł frown.gif

Próbowałem na własną rękę wyjąc te cholerne tuleje wraz z ojcem, ale poddaliśmy się... Udało nam się nie zniszczyc ich aż tak bardzo, więc skręciliśmy wszystko do kupy byleby auto jechało bezpiecznie i udałem się na wymianę do warsztatu.

Zapłaciłem 250zł za robotę w ASO Fiata przy Ostrobramskiej w Warszawie. Auto zostawiłem na parę godzinek.

Wreszcie auto przestało mi pukac i myszkowac na drodze 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> No i temat mnie przerósł

> Próbowałem na własną rękę wyjąc te cholerne tuleje wraz z ojcem, ale poddaliśmy się... Udało nam

> się nie zniszczyc ich aż tak bardzo, więc skręciliśmy wszystko do kupy byleby auto jechało

> bezpiecznie i udałem się na wymianę do warsztatu.

> Zapłaciłem 250zł za robotę w ASO Fiata przy Ostrobramskiej w Warszawie. Auto zostawiłem na parę

> godzinek.

> Wreszcie auto przestało mi pukac i myszkowac na drodze

Widać słabo się starałeś wpysk.gif

Najpierw było trzeba wywalić środek, rozwiercić tą gumę i dostać się do zewnętrznej tulei, następnie ją przeciąć brzeszczotem wink.gif

No ale dobra nie cwaniakuje bo jeszcze tego nie zrobiłem grinser006.gif Ale już lada dzień się za to biorę wink.gif

ps. ktoś pytał czy to dobrze że nasmarowali tuleje, OCZYWIŚCIE ŻE DOBRZE, jest ona na tyle ciasna że nie będzie się kręcić, a gdyby wpychali ją na sucho to tuleja i belka by się poobdzierały i zaczęły korodować.

NIGDY old.gif jeszcze smar nie zaszkodził w mechanice, toż to podstawa wink.gif A jeśli już o tym mowa, to dlatego staram się wszystko robić sam, bo jak widzę jak w warsztatach 'fachowcy' przykręcają koła, tuleje, amortyzatory itp. bez kropelki smaru na przyrdzewiałe śruby to mam ochotę... tuk.gif Takie elementy zawsze się smaruje, nawet jak są nowe skromny.gif

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.