Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

W końcu się coś rusza w temacie samoobsługi przy LPG

Featured Replies

Napisano

KLIK 1

KLIK 2

Quote:

Należy zwrócić przy tym uwagę, iż funkcjonujące -pomimo powyższych wątpliwości - wymaganie stosowania ubrań anty-elektrostatycznych na wszystkich stacjach paliw było ewenementem na skalę europejską, a być może i światową. Czy jest bowiem logiczne stosowanie daleko idącej ochrony anty-elektrostatycznej tankującego pracownika stacji, podczas gdy teoretycznym źródłem zapłonu mógłby być równie dobrze stojący obok i w żaden sposób nie chroniony kierowca tankowanego pojazdu? Dodać należy także, iż stosowne przepisy stwierdzają wprost, iż strefy zagrożenia wybuchem nie występują na zewnątrz odmierzacza (dystrybutora), ale jedynie w jego wnętrzu i w tzw. "szczelinie bezpieczeństwa" . Również dokonane zagranicą analizy pokazują, iż pod względem wybuchowości tankowanie LPG niewiele różni się od tankowania tzw. klasycznych paliw

, takich jak benzyna

.

Z powyższą zmianą wiąże się także usunięcie jednej z przeszkód dla wprowadzenia samoobsługowego tankowania LPG na stacjach paliw w Polsce, co jest standardem w prawie wszystkich krajach UE. Plany POPiHN zakładają wprowadzenie samoobsługi przy jednoczesnym zaostrzeniu wymagań w zakresie standardów bezpieczeństwa na stacjach paliw. Dostępne obecnie rozwiązania technologiczne pozwalają na ograniczenie ryzyka, związanego z wyciekami LPG przy tankowaniu. W interesie wszystkich powinno być zatem jak najszybsze ich wprowadzenie. Fakt, iż do tej pory blokowana jest w Polsce samoobsługa LPG można jednak wykorzystać jako zachętę dla przedsiębiorców: uzależniając zgodę na samoobsługę od wprowadzenia dodatkowych zabezpieczeń.

Napisano

jestem jak najbardziej za, czekanie na obsługę jest deko upierdliwe, zwłaszcza na dużych stacjach ok.gif

Napisano

A ja jestem przeciw ...

Skorzystają tylko na tym właściciele stacji (jedne pracownik mniej ...)

Będą mogli więcej zarobić ...

Typowy klient który nigdy sam nie tankował LPG będzie się motał i zanim zatankuje swój samochód zrobi olbrzymią kolejkę

Typowe u "nas" jest olewanie przepisów i itd , i skończy się jeszcze na zmrożeniach rąk (palców).

A co do czekania aż pojawi się obsługa , to po prostu wybierać takie stacje gdzie nie ma problemów z obsługą ....

Napisano

> Skorzystają tylko na tym właściciele stacji (jedne pracownik mniej ...)

> Będą mogli więcej zarobić ...

bo ?

> Typowy klient który nigdy sam nie tankował LPG będzie się motał i zanim zatankuje swój samochód

> zrobi olbrzymią kolejkę

na początku może, ale zawsze możesz poprosić obsługę

benzyne jakoś samemu się tankuje i problemów 90% ludzi nie ma

> Typowe u "nas" jest olewanie przepisów i itd , i skończy się jeszcze na zmrożeniach rąk (palców).

benzyną też można się oblać wink.gif

przepisy mówią o zmianie wyposażenie, coś kiedyś pisali że mają być inne pistolety, uniemożliwiające właśnie wyciek gazu

hmm.gif

> A co do czekania aż pojawi się obsługa , to po prostu wybierać takie stacje gdzie nie ma problemów

> z obsługą ....

wszystkie firmowe to czekanie, jedynie na prywatnych masz dość szybką obsługę

tankując nocą zdarzało mi się już budzić gości, zanim się ubrali i wyszli, to sporo czasu mijało

na firmowych często czekasz aż gość obsłuży klientów przy kasie, dopiero wtedy idzie

chyba że trafisz jak stoi przy dystrybutorze wink.gif

Napisano

> jestem jak najbardziej za, czekanie na obsługę jest deko upierdliwe, zwłaszcza na dużych stacjach

Również jestem za. Klient powinien mieć prawo wyboru. Tankuje lub czeka na obsługę.

Napisano

> Również jestem za. Klient powinien mieć prawo wyboru. Tankuje lub czeka na obsługę.

Ja tam nie narzekam na obsługę gdzie tankuję od początku grinser006.gif

Zwykle jak zajeżdżam tankować to gość stoi zwarty i gotowy do tankowania lub stoi w drzwiach stacji i od razu podchodzi waytogo.gif

Pełna kulturka,aż chce się tam przyjeżdżać ok.gif

Napisano
  • Autor

> jestem jak najbardziej za, czekanie na obsługę jest deko upierdliwe, zwłaszcza na dużych stacjach

Wtedy będzie płacz i zgrzytanie zębów bo duża część aut ma zawór pod zderzakiem , nagle się okaże jaka to jest niegodziwość .

A póki co to wszyscy mają głęboko w D...to gdzie mają zawór.

PS:czy w Polsce nie ma jakichkolwiek norm które uściślają gdzie ma się znajdować zawór wlewowy gazu hmm.gif

Napisano

> Wtedy będzie płacz i zgrzytanie zębów bo duża część aut ma zawór pod zderzakiem , nagle się okaże

> jaka to jest niegodziwość .

> A póki co to wszyscy mają głęboko w D...to gdzie mają zawór.

> PS:czy w Polsce nie ma jakichkolwiek norm które uściślają gdzie ma się znajdować zawór wlewowy gazu

Trafna uwaga. Można czasem poczekać chwilę ale przynajmniej nie trzeba się brudzić korkiem (te odkręcane są upierdliwe a zatrzaskiwane czasem ciężko otworzyć)...

W czasie tankowania można teraz iść do środka, zamówić kawkę, obejrzeć inne towary, siku, sriku...

Mi tam wcale nie zależy na samoobsłudze.

Napisano

> Typowy klient który nigdy sam nie tankował LPG będzie się motał i zanim zatankuje swój samochód

> zrobi olbrzymią kolejkę

A czy Ty jesteś typowym klientem ??

Napisano

no co ty jak nie ma norm dotyczacych montowania instalacji 2gen do aut spełniajacych EURO3 i up to chaiłbyś mieć normy dotyczace zamocowanie wlewu??? heheh

Napisano

> Również jestem za. Klient powinien mieć prawo wyboru. Tankuje lub czeka na obsługę.

Obsługa może nigdy nie nadejść, bo na stacji w nocy siedzi jedna kasjerka zabarykadowana za szybą.

Napisano

> przepisy mówią o zmianie wyposażenie, coś kiedyś pisali że mają być inne pistolety,

> uniemożliwiające właśnie wyciek gazu

Jest już coś takiego, ale u nas tego nie będzie. Zbyt dużo aut jeździ na włoskim talerzu... Wprowadzenie nowego standardu jest praktycznie niemożliwe...

Napisano

> Wprowadzenie nowego standardu jest praktycznie niemożliwe...

E, tam. Nowe będą miały nowe, do starych będą przejściówki.

Napisano

> no co ty jak nie ma norm dotyczacych montowania instalacji 2gen do aut spełniajacych EURO3 i up to

> chaiłbyś mieć normy dotyczace zamocowanie wlewu??? heheh

Ja mam w błotniku, na wysokości pasa, ale auto przyjechało z Francji, gdzie pewnie tankuje się samemu.

Polacy póki co nie szanują bliźnich, ale to może się niebawem zemścić. hehe.gif

Napisano

> A czy Ty jesteś typowym klientem ??

Nie wiem ...

Mi obsługa pasuje ...

Tam gdzie muszę czekać długo na obsługę lub jest nie miła , tam po prostu nie tankuję ...

Stacji jest mnóstwo i można wybrać taką z miłą i szybką obsługą ...

Dla mnie obsluga to duży plus. Nie muszę się brudzić a w czasie tankowania mogę iść już do sklepu i zapłacić za zatankowany LPG ..

No chyba że dzięki samoobsludze cena LPG by spadła , ale w to wątpie ...

Napisano

A ja jestem za możliwością samoobsługi, teraz często jest tak, że na stacji 24h, gaz możesz zatankować tylko w godz. 6-22, bo w nocy pracownik nie wyjdzie się narażać na potencjalne niebezpieczeństwo, druga sprawa, nie chce tu wyjść na jakiegoś szowinistę, ale jak mi wychodzi kobieta tankować gaz to ja się z tym jakoś głupio czuje, że sam tego nie robię

Napisano

> też jestem za możliwością samoobsługi, teraz często jest tak, że na stacji 24h, gaz możesz

> zatankować tylko w godz. 6-22, bo w nocy pracownik nie wyjdzie się narażać na potencjalne

> niebezpieczeństwo, druga sprawa, nie chce tu wyjść na jakiegoś szowinistę, ale jak mi wychodzi

> kobieta tankować gaz to ja się z tym jakoś głupio czuje, że sam tego nie robię

A ja całe życie myślałem, że "też" oznacza zgodność z przedmówcą rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifgrinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> E, tam. Nowe będą miały nowe, do starych będą przejściówki.

W niemczech takim postępowym kraju nikt nie stosuje końcówek euro a tam nawet są dwa standardy i możliwości żeby od razu zrobić z tym porządek... U nas jest jeden i dwa miliony wlewów. Kto będzie forsował to u nas? Nawet jak unia dzisiaj nakaże to dopiero za 10-15 lat będzie to obowiązkiem.

Napisano
  • Autor

> Wprowadzenie nowego standardu jest praktycznie niemożliwe...

Dlaczego Polska ma być zawsze w tyle w stosunku do innych państw hmm.gif może DA się to wprowadzić

Napisano

> Dlaczego Polska ma być zawsze w tyle w stosunku do innych państw może DA się to wprowadzić

to jest pytanie czy stwierdzenie?

Napisano

> Wtedy będzie płacz i zgrzytanie zębów bo duża część aut ma zawór pod zderzakiem , nagle się okaże

> jaka to jest niegodziwość .

cóż za problem przełożyć zawór ?

ja ma w zderzaku, fakt że nisko, ale dostęp jest ok.gif

i tak w temacie, dzisiaj na Bliskiej Pani musiała skończyć zamiatać, za nim przyszła mi zatankować spineyes.gif

już mnie ręka swędziała ... oczywiście nie do tuk.gif, tylko do tankowania grinser006.gif

Napisano

> W niemczech takim postępowym kraju nikt nie stosuje końcówek euro a tam nawet są dwa standardy i

Ale mają samoobsługę mimo tych 2 standardów.

Poza tym LPG u nich jest egzotyką.

Napisano

> Ale mają samoobsługę mimo tych 2 standardów.

Bo pierwotny standard jest bezpieczniejszy dla konsumenta a typ włoski zaczyna go wypierać...

> Poza tym LPG u nich jest egzotyką.

Hehe. Chyba dawno nie byłeś w Nieczech.

Napisano

> Poza tym LPG u nich jest egzotyką.

Chyba dawno tam nie byles cfaniaczek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.