Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Automat do świateł mijania - jak zlikwidować?

Featured Replies

Napisano

Jest taki problem: poprzedni właściciel założył do astry automat, który po uruchomieniu silnika załącza światła mijania i postojówki. Niby fajne, ale zaczyna mnie to irytować: jest zrobione to w taki sposób, że nie działa włącznik świateł: nie mogę włączyć samych świateł postojowych. Kiedy włączam zapłon, po chwili włączają się światła mijania. Moje pytanie jest następujące: gdzie szukać tego "automatu"? Swego czasu było tutaj o przekaźniku skandynawskim, ale czy on tak właśnie działa?

Pozdrowienia wink.gif

Napisano

> gdzie szukać tego "automatu"? Swego czasu było tutaj o przekaźniku skandynawskim, ale czy on

> tak właśnie działa?

To raczej samoróbka, mi tak niestety zrobiło ASO. Powinni ręce takim ucinać. U mnie na szczęście jest wyłącznik, sprawdź czy nie masz gdzieś obok bezpieczników.

Skandynawski miałem w eFce, działał bez takich skutków ubocznych.

Napisano
  • Autor

> To raczej samoróbka, mi tak niestety zrobiło ASO. Powinni ręce takim ucinać. U mnie na szczęście

> jest wyłącznik, sprawdź czy nie masz gdzieś obok bezpieczników.

> Skandynawski miałem w eFce, działał bez takich skutków ubocznych.

Ok, dzięki za podpowiedź. Schowek po lewej stronie kierownicy wygląda na wyciągany, bo jest krzywo zamontowany. Mam nadzieję, że będzie jakiś pstryczek ;-)

Napisano

> Jest taki problem: poprzedni właściciel założył do astry automat, który po uruchomieniu silnika

> załącza światła mijania i postojówki.

U mnie tak właśnie działa przekaźnik skandynawski (produkcji polskiej) - były trzy opcje jego wykonanie. Przy takiej, która włącza oprócz świateł mijania także tylne światła, oświetlenie tablicy rejestracyjnej i deski rozdzielczej nie ma możliwości wyłączenia świateł wyłącznikiem fabrycznym.

Można zastosować dodatkowy wyłącznik odcinający zasilanie do przekaźnika skandynawskiego (lub jak chcesz na stałe to wyłączyć, to wystarczy wyjąć bezpiecznik od świateł skandynawskich; nie pamiętam jego numeru, ktoś pewnie zaraz podpowie).

Sam przekaźnik jest prawdopodobnie schowany gdzieś za "zegarami".

Napisano

> ... to wystarczy wyjąć bezpiecznik od świateł skandynawskich;

bezpiecznik 32

> Sam przekaźnik jest prawdopodobnie schowany gdzieś za "zegarami".

blisko - za bezpiecznikami

Napisano

Mam zamontowany oryginalny przekaźnik GM i jest dokładnie za zegarami.

Fajna sprawa bo od czasu kiedy go założyłem brak mandatu za "niemanie świateł" policial.gif(przedtem dwa za sumę 200zł) angryfire.gif,

przekażnik 100 zł 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Swego czasu było tutaj o przekaźniku skandynawskim, ale czy on tak właśnie działa?

Oryginalny lub prawidłowo zaprojektowany automat powinien wyłączać światła mijania i pozostawiać włączone światła pozycyjne, jesli przełącznik świateł jest ustawiony w pozycji "pozycyjne". Jesli przełacznik jest ustawiony na "off" lub "światła mijania", będą się świecić światła mijania i pozycyjne. Nie da się całkowicie wyłączyć oświetlenia przy pracującym silniku, tak to działa...

Pozdr.

Napisano

Taka prośba na marginesie, jak Ci się uda dogrzebać do tego automatu i będzie to jakaś prowizorka to zrób fotkę proszę. zeby.GIF

Napisano

moze byc jeszcze wpiety na zywca pod przewody gniazda wlacznika swiatel . to tez juz widzialem

Napisano
  • Autor

> Taka prośba na marginesie, jak Ci się uda dogrzebać do tego automatu i będzie to jakaś prowizorka

> to zrób fotkę proszę.

Nie ma sprawy wink.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Już po kłopocie - okazało się, że włącznika zamontowano w cywilizowany sposób, jakiś gotowy moduł: MDŚ-0410 firmy Best. Wywaliłem, poczułem się lepiej ;-)

Dziękuję za wszystkie sugestie wink.gif

Napisano

> Już po kłopocie - okazało się, że włącznika zamontowano w cywilizowany sposób, jakiś gotowy moduł:

> MDŚ-0410 firmy Best. Wywaliłem, poczułem się lepiej ;-)

A fota? jak to było wpięte? zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> A fota? jak to było wpięte?

Fota? Nie zrobiłem, ciemno już było ;-)

Wbrew pozorom bardzo porządnie: moduł ma gotową kostkę, kable były podpięte pod włącznik świateł, cała wiązka zaizolowana taką materiałową taśmą. Moduł umieszczony w lewym nadkolu. Prawie jak z salonu smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.