Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Umowa Kupna-Sprzedaży a kwestia OC

Featured Replies

Napisano

Sprzedający chce mi przekazać ubezpieczenie OC tylko na miesiąc. Później ma sobie wypowiedzieć sam umowę z ubezpieczycielem. Ja potrzebuję OC tylko na czas do rejestracji pojazdu, a później i tak mam wziąć jakiś pakiet...

Jak to zapisać w umowie? Wystarczy taki dodać taki punkt?

"Kupujący oświadcza, że w terminie do 30 dni od daty zawarcia niniejszej umowy zwróci Sprzedającemu dowód zawarcia ubezpieczenia OC. Jednocześnie Sprzedający zobowiązuje się do wypowiedzenia w Towarzystwie Ubezpieczeń i Reasekuracji Allianz Polska S.A umowy obowiązkowego ubezpieczenia OC przed upływem jej ważności."

Czy może załatwia się to poza umową jakimś oświadczeniem?

Napisano

> Sprzedający chce mi przekazać ubezpieczenie OC tylko na miesiąc. Później ma sobie wypowiedzieć sam

> umowę z ubezpieczycielem. Ja potrzebuję OC tylko na czas do rejestracji pojazdu, a później i

> tak mam wziąć jakiś pakiet...

> Jak to zapisać w umowie? Wystarczy taki dodać taki punkt?

> "Kupujący oświadcza, że w terminie do 30 dni od daty zawarcia niniejszej umowy zwróci Sprzedającemu

> dowód zawarcia ubezpieczenia OC. Jednocześnie Sprzedający zobowiązuje się do wypowiedzenia w

> Towarzystwie Ubezpieczeń i Reasekuracji Allianz Polska S.A umowy obowiązkowego ubezpieczenia

> OC przed upływem jej ważności."

> Czy może załatwia się to poza umową jakimś oświadczeniem?

Można dowolne oswiadczenie napisać, tylko co miałoby to dać?

Co sprzedającemu przyjdzie z tego, że za 30 dni zwrócona mu będzie polisa OC? Do niczego nie jest mu już potrzebna, gdyż jedyne co ma zrobić, to powiadmić Tow. Ubezoieczeniowe o sprzedaży a do tego potrzebny mu co najwyżej nr polisy.

Ponadto, w jaki sposób sprzedający miałby wypowiedzieć polisę, jeśli prawo do wypowiedzenia jej ma nabywca jako nowy właściciel?

To ewentualnie kupujący może wypowiedzieć polisę (ma takie prawo i 30 dni na podjęcie tej decyzji).

Napisano

> Sprzedający chce mi przekazać ubezpieczenie OC tylko na miesiąc. Później ma sobie wypowiedzieć sam

> umowę z ubezpieczycielem. Ja potrzebuję OC tylko na czas do rejestracji pojazdu, a później i

> "Kupujący oświadcza, że w terminie do 30 dni od daty zawarcia niniejszej umowy zwróci Sprzedającemu

> dowód zawarcia ubezpieczenia OC. Jednocześnie Sprzedający zobowiązuje się do wypowiedzenia w

> Towarzystwie Ubezpieczeń i Reasekuracji Allianz Polska S.A umowy obowiązkowego ubezpieczenia

Sprzedający nic nie moze wypowiedziec, Ty jako kupujący w ciagu 30 dni od kupna pojazdu wypowiadasz polise w TU.

Nie wiem jak inne TU ale PZU nie honoruje zapisów w umowie k-s typu "kupujacy wypowiada polise OC"

Napisano

> Można dowolne oswiadczenie napisać, tylko co miałoby to dać?

> Co sprzedającemu przyjdzie z tego, że za 30 dni zwrócona mu będzie polisa OC? Do niczego nie jest

> mu już potrzebna, gdyż jedyne co ma zrobić, to powiadmić Tow. Ubezoieczeniowe o sprzedaży a do

> tego potrzebny mu co najwyżej nr polisy.

moze odzyskac niewykorzystane srodki z OC.

> Ponadto, w jaki sposób sprzedający miałby wypowiedzieć polisę, jeśli prawo do wypowiedzenia jej ma

> nabywca jako nowy właściciel?

> To ewentualnie kupujący może wypowiedzieć polisę (ma takie prawo i 30 dni na podjęcie tej decyzji).

ale tu racja. OC nalezy do kupującego. Tylko jego dobra wola to zwrot tego OC sprzedajacemu - nie obowiazek. Powinni dogadac sie do ceny pojazdu - tak aby obie strony byly zadowolone. I wtedy kupujacy ma OC w prezencie (no... musi sie zglosic i dostanie ewentualnie rekalkulacje skladek) a sprzedajacy ma kase, (ktora teraz chce koniecznie odzyskac od ubezpieczyciela).

Napisano

Poczytaj sobie ustawę o obowiązkowych ubezpieczeniach, rozdział ubezpieczenie OC komunikacyjne.

Sprzedający pamięta stare czasu. Obecnie przy sprzedaży OC przechodzi na kupującego z mocy ustawy. Jest jedynie możliwość, że kupujący zrzeka się OC na obecnych warunkach i zawiera nowe OC, ma na to 30 dni od dnia zakupu. Sprzedającemu papier OC do niczego nie jest potrzebny, bo żeby dostał zwrot reszty składki potrzebuje Twoje oświadczenie o zrzeczeniu się OC.

Napisano

Ja w umowie nic nie pisałem. Kupujący napisał mi oświadczenie, że rezygnuje z mojego OC, a ja zapodałem to do TU. ok.gif

Napisano
  • Autor

> I wtedy

> kupujacy ma OC w prezencie (no... musi sie zglosic i dostanie ewentualnie rekalkulacje

> skladek) a sprzedajacy ma kase, (ktora teraz chce koniecznie odzyskac od ubezpieczyciela).

Dobra. Ja nie chcę jego OC i wypowiadam je zaraz po przerejestrowaniu pojazdu i ubezpieczeniu go przeze mnie.

Czy po wypowiedzeniu przez Kupującego takiej umowy Sprzedający może się domagać od ubezpieczyciela zwrotu składki czy musi to robić Kupujący i to Kupujący wtedy otrzymuje zwrot...

Ja chciałbym uniknąć tych biurokratycznych spraw, wysłać tylko wypowiedzenie OC i mieć spokój. Sprzedający chce natomiast odzyskać pieniądze z ubezpieczenia, ponieważ do końca umowy zostało jeszcze trzy kwartały i uważa, że w ten sposób zrekompensuje sobie obniżkę ceny jaką sobie wynegocjowałem za pojazd.

Ja jego ubezpieczenia nie chcę wykorzystywać, więc się na to zgadzam. Nie chcę natomiast dopłacać mu za to ubezpieczenie teraz a później walczyć bądź nie z ubezpieczycielem o jego zwrot...

Napisano
  • Autor

> Ja w umowie nic nie pisałem. Kupujący napisał mi oświadczenie, że rezygnuje z mojego OC, a ja

> zapodałem to do TU.

Czyli ja piszę mu oświadczenie o rezygnacji z polisy OC i on sobie już idzie z tym do TU i odzyskuje pieniądze.

A ja i tak mam ochronę przez 30 dni od daty zakupu pojazdu widniejącej na umowie KS... A przez 30 dni to zdążę przerejestrować i ubezpieczyć się na nowo.

Napisano

> moze odzyskac niewykorzystane srodki z OC.

Polisa to tylko dokument. Ewentualny zwrot wynika z wcześniejszego rozwiązania umowy a nie z faktu posiadania oryginału tegoż dokumentu. Przydatny może byc nr polisy, aby mieć sie na co powołać w oświadczeniu.

Napisano

> Czyli ja piszę mu oświadczenie o rezygnacji z polisy OC i on sobie już idzie z tym do TU i

> odzyskuje pieniądze.

> A ja i tak mam ochronę przez 30 dni od daty zakupu pojazdu widniejącej na umowie KS... A przez 30

> dni to zdążę przerejestrować i ubezpieczyć się na nowo.

Dokładnie tak i obie strony są zadowolone. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Dokładnie tak i obie strony są zadowolone.

W takim wypadku to On wypowiada oświadczenie, czy ja?

Napisano

> Dobra. Ja nie chcę jego OC i wypowiadam je zaraz po przerejestrowaniu pojazdu i ubezpieczeniu go

> przeze mnie.

> Czy po wypowiedzeniu przez Kupującego takiej umowy Sprzedający może się domagać od ubezpieczyciela

> zwrotu składki czy musi to robić Kupujący i to Kupujący wtedy otrzymuje zwrot...

> Ja chciałbym uniknąć tych biurokratycznych spraw, wysłać tylko wypowiedzenie OC i mieć spokój.

> Sprzedający chce natomiast odzyskać pieniądze z ubezpieczenia, ponieważ do końca umowy zostało

> jeszcze trzy kwartały i uważa, że w ten sposób zrekompensuje sobie obniżkę ceny jaką sobie

> wynegocjowałem za pojazd.

> Ja jego ubezpieczenia nie chcę wykorzystywać, więc się na to zgadzam. Nie chcę natomiast dopłacać

> mu za to ubezpieczenie teraz a później walczyć bądź nie z ubezpieczycielem o jego zwrot...

Piszesz gościowi oświadczenia, że zrzekasz się polisy OC nr ...

Kwitek OC i tak bierzesz ze sobą, sprzedającemu on do niczego nie potrzebny, a tobie przyda się na 30 dni. W tym czasie kupujesz nowe OC, a do TU sprzedającego wysyłasz poleconym z potwierdzeniem odbioru informacje, że rezygnyjesz z obecnego OC.

Napisano

> Polisa to tylko dokument. Ewentualny zwrot wynika z wcześniejszego rozwiązania umowy a nie z faktu

> posiadania oryginału tegoż dokumentu. Przydatny może byc nr polisy, aby mieć sie na co powołać

> w oświadczeniu.

no i oswiadczenie wlasciciela (albo fakt rezygnacj jego juz z zakupionego z samochodem OC).

Napisano

> W takim wypadku to On wypowiada oświadczenie, czy ja?

W takim wypadku jemu jest to na rękę, że będzie miał Twoje oświadczenie. Ciebie i tak przez 30 dni chroni jego OC.

Napisano

1. Zawieracie umowę kupna-sprzedaży pojazdu.

2. Po zawarciu umowy piszesz wypowiedzenie OC (koniecznie w trybie art.31, czyli jako nowonabywca) i dostarczasz do TU, w jakikolwiek skuteczny sposób.

3. Sprzedający zwraca się do TU o zwrot niewykorzystanej składki ubezpieczenia.

I to wszystko. Tylko pamiętaj, żeby wypowiedzieć umowę koniecznie w trybie art.31. Wtedy ochrona wygaśnie po 30 dniach od daty sprzedaży pojazdu i sprzedający będzie mógł ubiegać się o zwrot niewykorzystanej składki.

Jeżeli wypowiesz w trybie art.28, to ochrona OC wygaśnie dopiero ostatniego dnia jej obowiązywania (data określona na polisie).

To jest istotne o tyle, iż towarzystwa ubezpieczeniowe zwracają na to uwagę ok.gif

Napisano
  • Autor

> (...) Tylko pamiętaj, żeby wypowiedzieć umowę koniecznie w trybie art.31. Wtedy ochrona

> wygaśnie po 30 dniach od daty sprzedaży pojazdu i sprzedający będzie mógł ubiegać się o zwrot

> niewykorzystanej składki.

> Jeżeli wypowiesz w trybie art.28, to ochrona OC wygaśnie dopiero ostatniego dnia jej obowiązywania

> (data określona na polisie).

> To jest istotne o tyle, iż towarzystwa ubezpieczeniowe zwracają na to uwagę

Jakbyś jeszcze mógł podać te artykuły, to będę wdzięczny... Czy to ustawa czy jakieś artykuły z OWU?

Napisano

OŚWIADCZENIE

Oświadczam, że rezygnuję z dalszego ubezpieczenia OC

Komunikacyjnego powyżej 30 dni od daty zakupu

na samochód marki - ___________________________

Nr rejestracyjny - ________________

Nr nadwozia VIN – ____________________________

Miejscowość i data ____________________________

Podpis ______________

Napisano

> OŚWIADCZENIE

> Oświadczam, że rezygnuję z dalszego ubezpieczenia OC

> Komunikacyjnego powyżej 30 dni od daty zakupu

> na samochód marki - ___________________________

> Nr rejestracyjny - ________________

> Nr nadwozia VIN – ____________________________

> Miejscowość i data ____________________________

> Podpis ______________

Albo:

http://www.mbank.pl/download/pdf_BREUbezpieczenia/wypowiedzenie_OC.pdf

Napisano

> Jakbyś jeszcze mógł podać te artykuły, to będę wdzięczny... Czy to ustawa czy jakieś artykuły z

> OWU?

Chodzi o artykuły z Ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych. Wypowiedzieć możesz albo w trybie art.28 albo w trybie art.31.

TUTAJ o tym pisałem waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Chodzi o artykuły z Ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych. Wypowiedzieć możesz albo w trybie

> art.28 albo w trybie art.31.

> TUTAJ o tym pisałem

Dzięki. Napiszę oświadczenie dla Sprzedawcy o zrzeczeniu się OC, po zarejestrowaniu pojazdu ubezpieczę go i dopiero wtedy wypowiem ubezpieczenie nabyte razem z pojazdem. Oczywiście zrobię to w terminie do 30 dni od daty zakupu pojazdu.

Napisano

Zgłosiłem sprzedaż auta ubezpieczycielowi, czy w wydziale komunikacji też muszę coś zgłaszać?

Napisano

> Zgłosiłem sprzedaż auta ubezpieczycielowi, czy w wydziale komunikacji też muszę coś zgłaszać?

Tez wink.gif

Napisano

> Zgłosiłem sprzedaż auta ubezpieczycielowi, czy w wydziale komunikacji też muszę coś zgłaszać?

z kopią umowy i wnioskiem o wyrejestrowanie auta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.