Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

badanie techniczne i brak miejsca w dowodzie rej.

Featured Replies

Napisano

Witam, sprawa jest taka. Brat był dziś na przeglądzie technicznym i nie ma miejsca na pieczątkę, ale dostał takie zaświadczenie że auto przeszło badanie że jest ważne na rok itp. I pytanie czy można wozić to zaświadczenie i w razie kontroli pokazywać zeby nie wyrabiać nowego dowodu? brat planuje auto sprzedać za rok i nie ma sensu chyba płacić i stać w kolejce bo nowy właściciel i tak będzie musiał znów nowy wyrobić, więc chyba nie ma sensu co nie?

Napisano

Temat wałkowany, użyj szukajiki. Zaświadczenie jest ważne 30 dni.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Witam, sprawa jest taka. Brat był dziś na przeglądzie technicznym i nie ma miejsca na pieczątkę,

> ale dostał takie zaświadczenie że auto przeszło badanie że jest ważne na rok itp. I pytanie

> czy można wozić to zaświadczenie i w razie kontroli pokazywać zeby nie wyrabiać nowego dowodu?

> brat planuje auto sprzedać za rok i nie ma sensu chyba płacić i stać w kolejce bo nowy

> właściciel i tak będzie musiał znów nowy wyrobić, więc chyba nie ma sensu co nie?

Tak, ta kartka jest ważna do następnego badania, czyli rok z nią możesz jeździć wink.gif

Potwierdzone przez policial.gif przy kontroli mojego brata który z kartką jeździ już od 9 miesięcy wink.gif

Napisano

> Tak, ta kartka jest ważna do następnego badania, czyli rok z nią możesz jeździć

> Potwierdzone przez przy kontroli mojego brata który z kartką jeździ już od 9 miesięcy

To pan policjant nie zinterpretował dobrze przepisów. Wpis do dowodu rejestracyjnego w postaci pieczątki za przegląd jest jego zmianą i jako takową zmianę trzeba zgłosić w ciągu 30 dni do WK. Tam dostajesz drugi dowód.

Napisano

> Temat wałkowany, użyj szukajiki. Zaświadczenie jest ważne 30 dni.

> Pozdrawiam BAS

Chyba raczej jest ważne do następnego badania. Ja kiedyś z tym jeździłem pół roku (jakoś nie spieszyło mi się do WK), miałem 2 kontrole i nikt się nie czepiał.

Napisano

Zgodnie z prawem wazne 30 dni.

Napisano

> To pan policjant nie zinterpretował dobrze przepisów. Wpis do dowodu rejestracyjnego w postaci

> pieczątki za przegląd jest jego zmianą i jako takową zmianę trzeba zgłosić w ciągu 30 dni do

> WK. Tam dostajesz drugi dowód.

Ok, ja na przeglądzie usłyszałem od diagnosty, że za rok mam nie wymieniać dowodu bo dostanę kartkę od niego i za 2 lata sobie wymienię dopiero spineyes.gif

Jak mi powiedziano tak zrobię zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Zgodnie z prawem wazne 30 dni.

No to troche nie dobrze frown.gif

Napisano

> No to troche nie dobrze

nie przejmuj się policja o tym nie wie, najwyżej powiesz, że diagnosta powiedział, że jest ważne rok czasu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> nie przejmuj się policja o tym nie wie, najwyżej powiesz, że diagnosta powiedział, że jest ważne

> rok czasu

niektórzy może wiedzą i jak trafi bedzie buba zlosnik.gif

Napisano

> nie przejmuj się policja o tym nie wie, najwyżej powiesz, że diagnosta powiedział, że jest ważne

> rok czasu

Policja to pikuś, w praktyce jedyna sankcja to zatrzymanie DR, więc dopiero wtedy trzeba wydać pieniądze na nowy DR.

Większym problemem może być ubezpieczyciel w razie szkody z AC, ubezpieczyciel może uznać to za podstawę do odmowy wypłaty odszkodowania.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Policja to pikuś, w praktyce jedyna sankcja to zatrzymanie DR, więc dopiero wtedy trzeba wydać

> pieniądze na nowy DR.

> Większym problemem może być ubezpieczyciel w razie szkody z AC, ubezpieczyciel może uznać to za

> podstawę do odmowy wypłaty odszkodowania.

> Pozdrawiam BAS

Brat nie ma autocasco. hmm.gif

Napisano

> Temat wałkowany, użyj szukajiki. Zaświadczenie jest ważne 30 dni.

Nie do końca - prosiłem Cię ostatnio na podanie przepisu potwierdzającego Twoją opinię.

Można przyjąć, że brak miejsca na BT w DR jest powodem do jego wymiany i na taką wymianę masz 30 dni.

Jednak przepis mówiący o obowiązku wymiany DR jest przepisem typu lex imperfecta i niewykonanie tego obowiązku nie jest sankcjonowane.

Zatem można powiedzieć, że działanie polegające na jeżdżeniu z DR oraz zaświadczeniem jest niezgodne z prawem, ale nie może być podstawą nałożenia żadnej sankcji na osobę, która takie działanie podejmuje.

Napisano
  • Autor

> Nie do końca - prosiłem Cię ostatnio na podanie przepisu potwierdzającego Twoją opinię.

> Można przyjąć, że brak miejsca na BT w DR jest powodem do jego wymiany i na taką wymianę masz 30

> dni.

> Jednak przepis mówiący o obowiązku wymiany DR jest przepisem typu lex imperfecta i niewykonanie

> tego obowiązku nie jest sankcjonowane.

> Zatem można powiedzieć, że działanie polegające na jeżdżeniu z DR oraz zaświadczeniem jest

> niezgodne z prawem, ale nie może być podstawą nałożenia żadnej sankcji na osobę, która takie

> działanie podejmuje.

czyli to jest podobnie jak w przypadku gdy niektórzy kupują auto, placą tylko opłate skarbową i nie przerejestrowują go na siebie tylko wożą ze sobą kopie umowy KS żeby pokazać w razie kontroli?

Napisano

> Policja to pikuś, w praktyce jedyna sankcja to zatrzymanie DR,

Bardzo Cię proszę, nie pisz bzdur. Policja działa na podstawie prawa i w jego granicach.

Dowód rejestracyjny może zatrzymać tylko i wyłącznie zgodnie z poniżej zacytowanym przepisem:

Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:

1) stwierdzenia lub uzasadnionego przypuszczenia, że pojazd:

a) zagraża bezpieczeństwu w szczególności po wypadku drogowym, w którym zostały uszkodzone zasadnicze elementy nośne konstrukcji nadwozia, podwozia lub ramy,

b) zagraża porządkowi ruchu,

c) narusza wymagania ochrony środowiska;

2) stwierdzenia, że pojazd nie został poddany badaniu technicznemu w wyznaczonym terminie lub termin badania nie został wyznaczony prawidłowo;

3) stwierdzenia zniszczenia dowodu rejestracyjnego (pozwolenia czasowego) w stopniu powodującym jego nieczytelność;

4) uzasadnionego podejrzenia podrobienia lub przerobienia dowodu rejestracyjnego (pozwolenia czasowego);

5) stwierdzenia, że badanie techniczne zostało dokonane przez jednostkę do tego nieupoważnioną;

6) (1026)nieokazania przez kierującego dokumentu stwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub stwierdzającego opłacenie składki tego ubezpieczenia, jeżeli pojazd jest zarejestrowany w kraju, o którym mowa w art. 129 ust. 2 pkt 8 lit. c;

7) uzasadnionego przypuszczenia, że dane w nim zawarte nie odpowiadają stanowi faktycznemu.

Znajdziesz mi tu opisywaną sytuację ?

Napisano

7) uzasadnionego przypuszczenia, że dane w nim zawarte nie odpowiadają stanowi faktycznemu.

> Znajdziesz mi tu opisywaną sytuację ?

oczywiście

pkt 7. Brak stępla o dopuszczeniu do ruchu mimo zaświadczenia, że pojazd dopuszczony jest. Dane zawarte w dowodzie (a w zasadzie ich brak) nie odpowiadają stanowi faktycznemu.

Trafisz na służbistę, zabierze dowód, wystawi zaświadczenie na 7 dni. Efekt będzie taki, że po 7 dniach masz samochód uziemiony, bo nie wiem czy wydadzą ci pozwolenie czasowe na czas drukowania nowego DR.

Bedziesz się kłócił z policjantem na drodze?

Napisano

> czyli to jest podobnie jak w przypadku gdy niektórzy kupują auto, placą tylko opłate skarbową i nie

> przerejestrowują go na siebie tylko wożą ze sobą kopie umowy KS żeby pokazać w razie kontroli?

jak to nie przerejestrowuja?? na to jest ustawowy czas. umowe to sobie mozna wozic przez ten wlasnie czas.

a z drugiej strony, znajdzi mi kogos, kto zechce kupic auto bez aktualnego DR, tylko stary z jakas kartka, ktora mozna sobie samemu wydrukowac, porobic pieczatki etc.

nowy dowod kosztuje cos kolo 100pln, nie jest to majatek.

Napisano

> Chyba raczej jest ważne do następnego badania. Ja kiedyś z tym jeździłem pół roku (jakoś nie

> spieszyło mi się do WK), miałem 2 kontrole i nikt się nie czepiał.

u mnie bylo na 1 miesiac, tj. 30 dni

Napisano

> jak to nie przerejestrowuja?? na to jest ustawowy czas. umowe to sobie mozna wozic przez ten

> wlasnie czas.

Nie wywiązują się z tego bo nie ma za to żadnej kary

Napisano

> Dane

> zawarte w dowodzie (a w zasadzie ich brak) nie odpowiadają stanowi faktycznemu.

Sam sobie dałeś odpowiedź. Dane w DR nie zostały sfałszowane/przerobione - tylko nie ma jednej z informacji, na którą jest dokument urzędowy - zaświadczenie wydane z upoważnienia starosty przez uprawnionego diagnostę.

> Bedziesz się kłócił z policjantem na drodze?

Nie, napiszę na niego skargę do przełożonego. Dodatkowo będę się domagał odszkodowania za bezprawne działanie.

Napisano

Dwa lata tak jeżdżę. Kilka kontroli drogowych - tylko raz straszenie zabraniem dowodu. Na pytanie o podstawę prawną - machnięcie ręką "weź pan już jedź".

Reasumując: będę jeździł na czarnych blachach dopóki nie zamelduję się na nowym adresie.

Napisano

Na AK pisali też że można walnąć pieczęć w adnotacje urzędowe, np. jak gaz. hmm.gif

Napisano

Ja jutro jadę na badanie i nie mam już miejsca n apieczątki. Ile kosztuje wydanie nowego DR?

Napisano

> Sam sobie dałeś odpowiedź. Dane w DR nie zostały sfałszowane/przerobione - tylko nie ma jednej z

> informacji, na którą jest dokument urzędowy - zaświadczenie wydane z upoważnienia starosty

Które nie jest częścią dowodu, zaświadczenie to wydane jest w innym celu

> przez uprawnionego diagnostę.

> Nie, napiszę na niego skargę do przełożonego. Dodatkowo będę się domagał odszkodowania za bezprawne

> działanie.

jasne, możesz się odwołać ... przez okno.

Napisano

> jasne, możesz się odwołać ... przez okno.

Wiesz, trochę się w tym kraju zmieniło. Policjant to już nie "pan władza" który ma nad sobą wyłącznie towarzysza Stalina.

Ale owszem, jak Ci wygodniej, bój się i słuchaj każdego durnego urzędnika. Jak Ci policjant każe robić pompki przy kontroli, to je rób z oklaskami.

Napisano

> Wiesz, trochę się w tym kraju zmieniło. Policjant to już nie "pan władza" który ma nad sobą

> wyłącznie towarzysza Stalina.

> Ale owszem, jak Ci wygodniej, bój się i słuchaj każdego durnego urzędnika. Jak Ci policjant każe

> robić pompki przy kontroli, to je rób z oklaskami.

Mieszasz pojęcia. O robieniu pompek nie ma nic w prawie, za to o obowiązku dokonywanie odpowiednich wpisów w DR jest, a to że nie ma za to kary to nie znaczy, że nie trzeba się z tego wywiązywać. Osobiście nie rozumiem w czym problem. Kończy mi się dowód to idę i wyrabiam nowy. Ale nie, przecież można pokombinować, bo nikt z pałą nie stoi i nie przypierd...

Należysz do takich co to wywiązują się z obowiązku tylko jeśli grozi przyj... pałą?

Napisano

> Należysz do takich co to wywiązują się z obowiązku tylko jeśli grozi przyj... pałą?

Nie jestem skrajnym legalistą, raczej mam postawę krytyczno-wartościującą.

Uważam, że państwo nie powinno nakładać na obywatela nieuzasadnionych obowiązków. Nie widzę powodu zmiany dowodu rejestracyjnego ze względu na brak miejsca na pieczątki - jeśli takie sytuacje się zdarzają, dowodzi to tego, że ktoś spieprzył projekt dowodu rejestracyjnego. Nie można konsekwencji tego błędu przerzucać na obywatela i gonić go do urzędu i kazać mu płacić.

W ogóle ten sposób dokumentowania badań technicznych jest bardzo archaiczny. Czemu nie wprowadzić innego, prostszego ? Są doświadczenia innych krajów, np. naklejka na rejestrację/szybę z datą kolejnego przeglądu. Naklejkę wymieniasz co roku i nic nie bazgrzesz w DR.

Napisano

> Nie jestem skrajnym legalistą, raczej mam postawę krytyczno-wartościującą.

> Uważam, że państwo nie powinno nakładać na obywatela nieuzasadnionych obowiązków. Nie widzę powodu

> zmiany dowodu rejestracyjnego ze względu na brak miejsca na pieczątki - jeśli takie sytuacje

> się zdarzają, dowodzi to tego, że ktoś spieprzył projekt dowodu rejestracyjnego. Nie można

> konsekwencji tego błędu przerzucać na obywatela i gonić go do urzędu i kazać mu płacić.

> W ogóle ten sposób dokumentowania badań technicznych jest bardzo archaiczny. Czemu nie wprowadzić

> innego, prostszego ? Są doświadczenia innych krajów, np. naklejka na rejestrację/szybę z datą

> kolejnego przeglądu. Naklejkę wymieniasz co roku i nic nie bazgrzesz w DR.

Niewypełnianie obowiązujących zasad to nie sposób na zmienę systemu

Napisano

> Niewypełnianie obowiązujących zasad to nie sposób na zmienę systemu

Racjonalny ustawodawca ustanowił ten 30 dniowy termin jako instrukcyjny. Jakby obowiązek był istotny, to byłby sankcjonowany.

Napisano

> Racjonalny ustawodawca ustanowił ten 30 dniowy termin jako instrukcyjny. Jakby obowiązek był

> istotny, to byłby sankcjonowany.

czyli wracamy do podejścia "robimy bo jak nie to w ryj, a jak nie biją to olewamy"

Napisano

> czyli wracamy do podejścia "robimy bo jak nie to w ryj, a jak nie biją to olewamy"

Nie.

Robimy jak:

- ma to sens,

- niekoniecznie ma sens, ale można dostać w ryj.

Jak nie ma sensu i nie można dostać w ryj, to się nie wygłupiamy.

Napisano

> Nie.

> Robimy jak:

> - ma to sens,

> - niekoniecznie ma sens, ale można dostać w ryj.

> Jak nie ma sensu i nie można dostać w ryj, to się nie wygłupiamy.

rozumiem, nie mam więcej pytań

Napisano

> Dwa lata tak jeżdżę. Kilka kontroli drogowych - tylko raz straszenie zabraniem dowodu. Na pytanie o

> podstawę prawną - machnięcie ręką "weź pan już jedź".

> Reasumując: będę jeździł na czarnych blachach dopóki nie zamelduję się na nowym adresie.

Ale przy wymianie DR z powodu braku miejsca na stempelki przeglądowe nie zmieniasz blach. Zmieniałem DR w jednym samochodzie w czerwcu i w drugim będę zmieniał w październiku. W obydwu po raz drugi i dalej jeżdżę na czarnych blachach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.