Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Za wysokie obroty na zimnym silniku X16XEL

Featured Replies

Napisano

Witajcie

od razu po odpaleniu mam obroty ma poziomie 1500rpm i po przejechaniu ok 1km systematycznie spadają do normalnych obrotów. Czy to normalne zjawisko w tych temperaturach? (ok 12c dzisiaj rano miałem) zresztą tak samo dzieje się jak jest 20c jak wychodzę z pracy :/

podobno to nie krokowiec ani przepustnica, ludzie piszą o czujniku powietrza zasysanego ale nikt tego nie potwierdził na 100% wszędzie temat rozgrzebany bez rozwiązania. Może ktoś tu pomoże?:)

Napisano

> Czy to normalne zjawisko

Tak, to normalne. IMO zapewne dzieje się tak m.in. dlatego, że w temperaturze silnika poniżej 80*C sonda lambda pracuje w tzw. otwartej pętli, czyli ECM nie bierze pod uwagę odczytów z niej. Żeby wtedy silnik nie zgasł (ECM nie kontroluje składu mieszanki), ECM profilaktycznie podnosi obroty. Po nagrzaniu silnika sonda zaczyna pracować i ECM ustawia jałowe obroty na zaprogramowaną wartość.

Na wysokość tych zawyżonych obrotów może mieć wpływ również styl jazdy przed ostatnim wyłaczeniem silnika, czyli ustawione adaptacje w pamięci ECM oraz wczesniejsza jazda na LPG.

Jesli chcesz, aby obroty natychmiast wróciły do właściwej wartości, przegazuj silnik na ok. 4000 obr./min i zdejmij nogę z gazu. U mnie działa. Czasami muszę tak robić, bo jak mi się silnik latem przełacza na LPG, to mi obroty jałowe skaczą czasami na 2500 obr/min.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Tak, to normalne. IMO zapewne dzieje się tak m.in. dlatego, że w temperaturze silnika poniżej 80*C

> sonda lambda pracuje w tzw. otwartej pętli, czyli ECM nie bierze pod uwagę odczytów z niej.

to wiem, ale tak się dzieje nie zawsze więc raczej nie jest to normalne.

> Jesli chcesz, aby obroty natychmiast wróciły do właściwej wartości, przegazuj silnik na ok. 4000

jakoś nie mam nawyku kręcenia tak wysoko zimnego silnika to mu szkodzi.

Napisano

U mnie też nie za każdym razem mam takie wysokie obroty.

Jak zrobisz jedną przegazówkę przez pół sekundy, nic się nie zepsuje. Sprawdź chociaż jeden raz, czy u ciebie spadną obroty do normalnych, jak u mnie. Pozdr.

Napisano

Mam podobne zachowanie rano po odpaleniu u siebie i lekkie muśnięcie pedału gazu powoduje spadek obrotów. Czyli to jest normalne, a myślałem że coś jest nie tak.

Napisano

> Tak, to normalne. IMO zapewne dzieje się tak m.in. dlatego, że w temperaturze silnika poniżej 80*C

> sonda lambda pracuje w tzw. otwartej pętli, czyli ECM nie bierze pod uwagę odczytów z niej.

Pozwolę się z tym nie zgodzić. ECU wchodzi w pętlę zamkniętą w kilka (naście) sekund po uruchomieniu silnika. Jeśli sonda jest niepodgrzewana to trwa to trochę dłużej; ok 30-40 sekund.

Napisano

Ja mam sonde podgrzewaną i obserwowałem ABComem kiedyś, kiedy pętla się zamknie. Nastąpiło to dopiero po nagrzaniu silnika do 80*C. Pozdr.

Napisano

> Witajcie

> od razu po odpaleniu mam obroty ma poziomie 1500rpm i po przejechaniu ok 1km systematycznie spadają

> do normalnych obrotów. Czy to normalne zjawisko w tych temperaturach? (ok 12c dzisiaj rano

> miałem) zresztą tak samo dzieje się jak jest 20c jak wychodzę z pracy :/

> podobno to nie krokowiec ani przepustnica, ludzie piszą o czujniku powietrza zasysanego ale nikt

> tego nie potwierdził na 100% wszędzie temat rozgrzebany bez rozwiązania. Może ktoś tu

> pomoże?:)

Mam tak samo z tym, że zauważysz pewnie to co ja że im zimniej bedzie na zewnątrze (poniżej 10 stopni) to problem będzie zanikał .. poprzednią zimę nie miałem w ogóle z tym problemu a jak tylko przyszła wiosna to się zaczęło. Czytałem, że to może być i potencjometr położenia przepustnicy, albo i jeszcze coś innego w każdym razie diagnostyka nic nie wykazała, przeczyszczono mi przepustnicę, wymieniono uszczelkę - nic to nie dało a nie będę dalej póki co kasy ładował zeby ten mało w sumie uciązliwy problem rozwiązać, tym bardziej że zaraz po odpaleniu u mnie wystarczy troszkę acz zdecydowanie przegazować na 2-2,5 tys obr i obroty się uspokajają..

Napisano

> Mam podobne zachowanie rano po odpaleniu u siebie i lekkie muśnięcie pedału gazu powoduje spadek

> obrotów. Czyli to jest normalne, a myślałem że coś jest nie tak.

to zdecydowanie nie jest normalne ...

Napisano
  • Autor

> to zdecydowanie nie jest normalne ...

Dlatego w sobotę zdemontuje przepustnicę, czy ten potencjometr jest osobno do kupienia? Ja nie dopuszczam żadnych odchyłek od normy musi być idealnie bo inaczej mam wtedy zły dzień frown.gif

Napisano

> Ja mam sonde podgrzewaną i obserwowałem ABComem kiedyś, kiedy pętla się zamknie. Nastąpiło to

> dopiero po nagrzaniu silnika do 80*C. Pozdr.

Minimalna temp. przy której ECU wywala błąd sondy to 75*C (to jest jeden z kilku wymaganych warunków). Nawet u mnie - gdzie sonda jest niepodgrzewana - pętla zamyka się po ok. 30s od uruchomienia zimnego silnika.

Napisano

> Dlatego w sobotę zdemontuje przepustnicę, czy ten potencjometr jest osobno do kupienia? Ja nie

> dopuszczam żadnych odchyłek od normy musi być idealnie bo inaczej mam wtedy zły dzień

Jest do kupienia osobno. Daj znać jak uda Ci się pozbyć tego problemu.

Napisano

> Mam tak samo z tym, że zauważysz pewnie to co ja że im zimniej bedzie na zewnątrze (poniżej 10

> stopni) to problem będzie zanikał .. poprzednią zimę nie miałem w ogóle z tym problemu a jak

> tylko przyszła wiosna to się zaczęło. Czytałem, że to może być i potencjometr położenia

> przepustnicy, albo i jeszcze coś innego w każdym razie diagnostyka nic nie wykazała,

> przeczyszczono mi przepustnicę, wymieniono uszczelkę - nic to nie dało a nie będę dalej póki

> co kasy ładował zeby ten mało w sumie uciązliwy problem rozwiązać, tym bardziej że zaraz po

> odpaleniu u mnie wystarczy troszkę acz zdecydowanie przegazować na 2-2,5 tys obr i obroty się

> uspokajają..

Dokładnie tak jest, od jakiegoś czasu po odpaleniu od razu mi schodzi do właściwych obrotów. Im cieplej tym gorzej, a jak słońce go nagrzeje to wogóle szajby dostaje czasami spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Jest do kupienia osobno. Daj znać jak uda Ci się pozbyć tego problemu.

dzisiaj rozebrałem przepustnicę wyczyściłem wszystko w koło (syfu trochę było) złożyłem odpaliłem i co? obroty już nie 1500 a 1100 i systematycznie spadały do normalnych obrotów biegu jałowego. Krokowca miałem wstawić nówkę ale kot wlazł na stół i mi go zwalił na podłogę grinser006.gif więc pewnie jest już do wywalenia.

Napisano

> dzisiaj rozebrałem przepustnicę wyczyściłem wszystko w koło (syfu trochę było) złożyłem odpaliłem i

> co? obroty już nie 1500 a 1100 i systematycznie spadały do normalnych obrotów biegu jałowego.

> Krokowca miałem wstawić nówkę ale kot wlazł na stół i mi go zwalił na podłogę więc pewnie

> jest już do wywalenia.

Jedna jaskółka wiosny nie czyni wink.gif potwierdź proszę brak tej usterki jeszcze za jakiś czas

Napisano

miałem tak jak kolega po wyczyszczeniu wszystko ekstra, też 1100 a teraz znowu kicha, i w pewnym momencie człowiek dochodzi że mu to nie przeszkadza zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

> miałem tak jak kolega po wyczyszczeniu wszystko ekstra, też 1100 a teraz znowu kicha, i w pewnym

> momencie człowiek dochodzi że mu to nie przeszkadza

dzisiaj wyruszyłem w trasę zaczęły się schody, obroty na biegu jałowym zaczęły schodzić do 500rpm nie zgasł bo dodawałem gazu, po 15minutach problem ustąpił. Ale po wrzuceniu na luz dziwnie schodzi z obrotów, zawiesza się na chwile na 1100rpm i po chwili powoli spada na normalne obroty biegu jałowego. Czy to normalne? Dodam, że nie odłączałem aku na czas czyszczenia przepustnicy więc nic w ecu się raczej nie pokasowało.

Napisano

Podepnę się pod temat - wprawdzie vectra B ale motor ten sam. Generalnie mam dokładnie to samo co opisują wszyscy koledzy. Im wyższa temperatura na zewnątrz tym większe prawdopodobieństwo, że zimny motor po odpaleniu wejdzie na ~1500 rpm na jakąś minutę.

Potem wszystko wraca do normy - można to przyspieszyć lekką przegazówką i wszystko wraca do normy z tym, że u mnie przez chwilę silnik delikatnie nierówno chodzi (ledwo wyczuwalna różnica).

Mam tak odkąd pamiętam - tematu nie zgłębiałem - ale do tej pory nic się złego nie stało więc dochodzę do wniosków (może mylnych), że TTTM.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.