Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aygo czy i10 ,oto jest dylemat!

Featured Replies

Napisano

Toyota Aygo :2006, 45tkm ,salon Poska,Abs,wsp.,c.z,alarm,4drzwi,książka serwisowa ,bezwypadkowy. 16.500,-

Hyundai i10:2008 ,9tkm,sprowadzony,Abs,wsp,c.z,klima,el.szyby,

el.lusterka,halogeny,kierownica wielofunkcyjna,uszkodzony na gotowo 18.500,-

Uszkodzenia jakie posiada i10 są w pełni przeze mnie akceptowane.

Auto dla mojej małżonki do jazdy po mieście i zaakceptuje co kupię:).

Auto ma mało palić i nie sprawiać kłopotów .

Napisano

I Ty sie w ogole zastanawiasz? i10 - chyba, ze powypadkowe.

Napisano
  • Autor

> I Ty sie w ogole zastanawiasz? i10 - chyba, ze powypadkowe.

Zastanawiam się bo :żona pomyka yariską 1,0 tyle ,że bez wspomagania i gdyby nie to autko by zostało,mało pali ~6,0l ,dobre zawieszenie ,bezproblemowe.

Ojciec mój ma Getza`08 z tym silnikiem co i10 i pali to ~7,0 ,głośny w środku i demonem przyspieszenia nie jest.

I dlatego się zastanawiam.

Napisano

> Zastanawiam się bo :żona pomyka yariską 1,0 tyle ,że bez wspomagania i gdyby nie to autko by

> zostało,mało pali ~6,0l ,dobre zawieszenie ,bezproblemowe.

> Ojciec mój ma Getza`08 z tym silnikiem co i10 i pali to ~7,0 ,głośny w środku i demonem

> przyspieszenia nie jest.

> I dlatego się zastanawiam.

No jak 1 litr na 100 jest dla Ciebie glownym czynnikiem wyboru auta, to ile Twa zona rocznie kilometrow pokonuje?

Widac glosnosc sprawa bardzo subiektywna, bo jezdzilem i getzem i trojaczkami - getz dla mnie byl w miare cichy (jak na te klase), a trojaczki to tragedia jakich malo smile.gif edit: doczytalem, ze macie doswiadczenie z yarisem w tej kwesti - inny swiat w porownaniu do aygo.

i10 podobno jest absolutnie bezawaryjny - podobno...

Napisano

> bo jezdzilem i getzem i trojaczkami - getz dla mnie byl w

> miare cichy (jak na te klase), a trojaczki to tragedia jakich malo

fakt,jezdzilem citroenem c1 i przy nim atos to klasa sama w sobie zlosnik.gif

wiec tym bardziej i10 powinno byc OK.

Napisano

Zdecydowanie Aygo:

- znacznie lepsze przyspieszenie (mimo długich przełożeń),

- elastyczniejszy silnik bo ze zmiennymi fazami rozrządu,

- szersze wnętrze/nadwozie,

- większy rozstaw kół,

- stabilniejsze zawieszenie i niżej położony środek ciężkości,

- niższe zużycie paliwa,

- wygląd (nie przypomina kiosku z kółkami jak i10).

W zasadzie nie widzę żadnej przewagi i10, poza nieco dłuższym rozstawem osi i większym bagażnikiem (ale to auta do miasta dla 2 osób i zakupów, więc cały tył auta może robić za bagażnik).

Aygo

i10

Napisano

> Zastanawiam się bo :żona pomyka yariską 1,0 tyle ,że bez wspomagania i gdyby nie to autko by

> zostało,mało pali ~6,0l ,dobre zawieszenie ,bezproblemowe.

Jeśli przyczyną pozbycia się tego Yarisa 1.0 ma być tylko brak wspomagania kierownicy, to proponuję najpierw sprawdzić ciśnienie w przednich kołach lub odzwyczaić się od kręcenia kierownicą na postoju.

Napisano

> Jeśli przyczyną pozbycia się tego Yarisa 1.0 ma być tylko brak wspomagania kierownicy, to proponuję

> najpierw sprawdzić ciśnienie w przednich kołach lub odzwyczaić się od kręcenia kierownicą na

> postoju.

kolego nie każda żonka to pudzian. moja drobinka pary dużop nie ma i bez wspomagania sie męczy na zakupach itp. Dlatego do seja dorzucam jej wspomaganie bo mi non stop auto podbiera. Myslałem że przesadza ale niestety na parkingach srednio miło osobie która wązy 44 kilo krecic fajerą

Napisano

> Dlatego do seja dorzucam jej wspomaganie bo mi non stop auto podbiera.

Do francuskiego Yarisa też łatwo założyć wspomaganie, bo tam było stosowane elektryczne.

Napisano

> Do francuskiego Yarisa też łatwo założyć wspomaganie, bo tam było stosowane elektryczne.

fakt zapomnialem ze francuzy mialy elektryka, ja miałem klasyczne wspomaganie

Napisano

i 10 wydaje mi sie duzo przestronniejszym autem wewnatrz niz aygo...

szedlbym w i10 z tych 2

Napisano

i10 - czemu ?

Quote:

Hyundai i10:2008 ,9tkm,sprowadzony,Abs,wsp,c.z,
klima
,el.szyby,

Napisano
  • Autor

> i10 - czemu ?

> Quote:

> Hyundai i10:2008 ,9tkm,sprowadzony,Abs,wsp,c.z, klima ,el.szyby,

przy dojazdach do pracy lub centrum handlowego ok.3km/bez korków bo u nas takie zjawiska nie występują/ klima nie za bardzo się sprawdzi.

Napisano
  • Autor

> Małżonki się spytaj. Poważnie piszę

małżonka jest zadowolona z każdego auta ,które jej kupiłem bo dostaje w komplecie full servis /darmowe tankowanie,naprawy,przeglądy itp...

Napisano
  • Autor

> Zdecydowanie Aygo:

> - znacznie lepsze przyspieszenie (mimo długich przełożeń),

> - elastyczniejszy silnik bo ze zmiennymi fazami rozrządu,

> - szersze wnętrze/nadwozie,

> - większy rozstaw kół,

> - stabilniejsze zawieszenie i niżej położony środek ciężkości,

> - niższe zużycie paliwa,

> - wygląd (nie przypomina kiosku z kółkami jak i10).

> W zasadzie nie widzę żadnej przewagi i10, poza nieco dłuższym rozstawem osi i większym bagażnikiem

> (ale to auta do miasta dla 2 osób i zakupów, więc cały tył auta może robić za bagażnik).

> Aygo

> i10

a jeździłeś tymi autami czy tylko jako podstawa wypowiedzi dane techniczne?

Napisano

> przy dojazdach do pracy lub centrum handlowego ok.3km/bez korków bo u nas takie zjawiska nie

> występują/ klima nie za bardzo się sprawdzi.

Nie chodzi tylko o chłodzenie ale i odparowywanie szyb. Uwierz mi , ze kupowanie auta bez klimy jest naprawdę bezsensem nawet na krótkie trasy.

Napisano

> Toyota Aygo :2006, 45tkm ,salon Poska,Abs,wsp.,c.z,alarm,4drzwi,książka serwisowa ,bezwypadkowy.

> 16.500,-

> Hyundai i10:2008 ,9tkm,sprowadzony,Abs,wsp,c.z,klima,el.szyby,

> el.lusterka,halogeny,kierownica wielofunkcyjna,uszkodzony na gotowo 18.500,-

> Uszkodzenia jakie posiada i10 są w pełni przeze mnie akceptowane.

> Auto dla mojej małżonki do jazdy po mieście i zaakceptuje co kupię:).

> Auto ma mało palić i nie sprawiać kłopotów .

Aygo .... bo ma silnik roku w swojej klasie zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Toyota Aygo :2006, 45tkm ,salon Poska,Abs,wsp.,c.z,alarm,4drzwi,książka serwisowa ,bezwypadkowy.

> 16.500,-

Jeździłem Aygo i 3-cylindrowy silnik (kultura pracy) do mnie nie przemawia.

Autko jest jak "uszyte na miarę", bagażnik raczej nie istnieje, dlatego dobrze jest się wspomagać tylną kanapą.

Wybrałbym z tych dwóch i10, bo wiadomy jest powód odsprzedaży, z Toyotą może być różnie.

Napisano

> kolego nie każda żonka to pudzian. moja drobinka pary dużop nie ma i bez wspomagania sie męczy na

> zakupach itp. Dlatego do seja dorzucam jej wspomaganie bo mi non stop auto podbiera. Myslałem

> że przesadza ale niestety na parkingach srednio miło osobie która wązy 44 kilo krecic fajerą

To zamiast nowego auta (skoro stare jest OK, poza brakiem wspomagania) kupiłbym jej karnety na aerobic, czy inne tego typu zajęcia. zlosnik.gif Albo nauczyłbym nie kręcić kierą na postoju.

Napisano
  • Autor

> Autko jest jak "uszyte na miarę", bagażnik raczej nie istnieje, dlatego dobrze jest się wspomagać

> tylną kanapą.

i dlatego też auto ma być 4 drzwiowe bo yariska ma 2 i jest to dość kłopotliwe zakupy albo do bagażnika ,albo ciągle odsuwać siedzenie.

> Wybrałbym z tych dwóch i10, bo wiadomy jest powód odsprzedaży, z Toyotą może być różnie.

aygo sprawdzona w serwisie

Napisano

> a jeździłeś tymi autami czy tylko jako podstawa wypowiedzi dane techniczne?

je jeździłem wink.gif i10 ma moja mama, aygo moja znajoma.

Wnętrze: Aygo jest 'weselsze', ma fikuśny design. Wsiadasz i mówisz "o! fajne". i10 sprawia wrażenie solidniej wykonanego i lepiej spasowanego.

Wygoda: Aygo dojechałem bez większego ciśnienia do Pragi (z Łodzi), tylna kanapa jednak nie istnieje. To 2 osobowe autko. i10 na dłuższe trasy zapewnia mniej komfortu z przodu (jest małe i siedzi się wysoko) ale jakaś tam tylna kanapa jest. Na dłuższe trasy Aygo będzie lepsze, i10 ma za małe fotele. Toyota jest za to straaaasznie głośna.

Prowadzenie: Aygo nawet daje radę, ale pedał sprzęgła jest masakrycznie wysoko. Na zakrętach z uwagi na długość nadwozia - potrafi nieprzyjemnie zarzucić. i10 na fabrycznych oponach prowadzi się mocno średnio, są po prostu za małe i za wąskie. Dla kogoś bez rajdowego zacięcia będzie jednak ok.

Przyśpieszenie: w obu pedał gazu jest raczej potencjometrem głośności, ale Hultaj jest chyba szybszy i na pewno cichszy.

Awaryjność: Aygo znajomej ma już trochę najechane, i10 jeździłem jak było nowe. Generalnie: są bezawaryjne.

Całokształt: i10 jest młodszym modelem i bardzo to widać w środku. To po prostu nieźle wykonane małe autko. Wsiadasz, jedziesz, jesteś. Aygo jest trochę archaiczne, ale nadrabia niezłym wyglądem. Toyota jest trochę krótsza i prowadzi się sztywniej (jak gokart), nie każdemu może to odpowiadać. Hultaj zapewnia mniej pewności na drodze, ale prowadzi się przyjemnie i względnie komfortowo.

Podsumowanie:

Aygo: małe, stosunkowo sztywne, z drobnymi mankamentami w jakości wnętrza nadrabianymi przez design.

Hultaj: lepiej wykonany, cichszy, szybszy (?), przyjemnie jadące po prostej drodze.

Moim zdaniem: jeżeli żona nie zwraca uwagi na samochód i używa go do jazdy z punktu A do B - lepszy będzie i10 - tylko trzeba założyć szersze opony. Jeżeli traktuje samochód jak torebkę, fikuśną ozdobę, i ma to być pseuto lifestylowy dodatek: brać Aygo (były wersje z fajnie oklejonymi karoseriami).

Napisano

> Przyśpieszenie: w obu pedał gazu jest raczej potencjometrem głośności, ale Hultaj jest chyba

> szybszy

W papierach przyspieszenie 0-100km/h Aygo ma 14.2 sekundy (a C1 i 107 ... 13.7), natomiast i10 ma 15.6 sekundy.

Natomiast Aygo (i ogólnie trojaczki) mają tę niezwykle rzadką wśród samochodów cechę, że w praktyce przyspieszenie jest lepsze niż papierach: w poważnych testach (czyli do rzeczywistych a nie licznikowych 100km/h!) publikowanych w czasopismach, trojaczki uzyskiwały przyspieszenie rzędu 12.7 sekundy. Zakładając że i10 ma takie przyspieszenie jak w papierach, to jest o 3 sekundy wolniejsze.

Subiektywnie Aygo może się wydawać mniej dynamiczne bo ma baaardzo długie przełożenia (na dwójce osiąga 105km/h, jak na auto z silnikiem 1.0 to bardzo dużo).

Napisano

> Natomiast Aygo (i ogólnie trojaczki) mają tę niezwykle rzadką wśród samochodów cechę, że w praktyce

> przyspieszenie jest lepsze niż papierach: w poważnych testach (czyli do rzeczywistych a nie

> licznikowych 100km/h!) publikowanych w czasopismach, trojaczki uzyskiwały przyspieszenie rzędu

> 12.7 sekundy.

Potwierdzam jako były user P 107 - do miasta rewelka, przyspieszenie i "dzielność" w mieście genialne

Zakładając że i10 ma takie przyspieszenie jak w papierach, to jest o 3 sekundy

> wolniejsze.

> Subiektywnie Aygo może się wydawać mniej dynamiczne bo ma baaardzo długie przełożenia (na dwójce

> osiąga 105km/h, jak na auto z silnikiem 1.0 to bardzo dużo).

105 to mi nie szedł bo odcinka była hmm.gif

Napisano

> To zamiast nowego auta (skoro stare jest OK, poza brakiem wspomagania) kupiłbym jej karnety na

> aerobic, czy inne tego typu zajęcia. Albo nauczyłbym nie kręcić kierą na postoju.

no ja montuje wspomaganie dlatego

Napisano

> 105 to mi nie szedł bo odcinka była

Patrząc na różne filmiki na YT, to trojaczki standardowo mogą odrobinę przekraczać 100km/h (licznikowe) na dwójce.

Napisano

> Patrząc na różne filmiki na YT, to trojaczki standardowo mogą odrobinę przekraczać 100km/h

> (licznikowe) na dwójce.

U mnie było 90+ i odcinka hmm.gif

Napisano

> Patrząc na różne filmiki na YT, to trojaczki standardowo mogą odrobinę przekraczać 100km/h

> (licznikowe) na dwójce.

Nie wiem czemu ale ten dźwięk silnika kojarzył mi się z Syreną 105 hmm.gif

zlosnik.gif

Napisano

> Nie wiem czemu ale ten dźwięk silnika kojarzył mi się z Syreną 105

moze dlatego ze tu i tu 3 cylindry hmm.gif

Napisano
  • Autor

i po przeczytaniu wszystkich opini /nie tylko na AK/ zapadła decyzja ,że będzie i10.

Za : ładniejsze wnętrze,lepsze wyposażenie,większy bagażnik,mniejszy przebieg,nowsza konstrukcja/nie licząc silnika/,młodszy rocznik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.