Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

cc 700 nie zaciaga benzyny

Featured Replies

Napisano

sprawa taka benzyna w a baku jest nie zadużo ale jest-oprucz tego ma gaz smile.gif rezerwa się nie pali wskaznik pokazuje chyba dobrze bo opada a po przekreceniu kluczyka idzie w górę ,

a benyzny nie zaciaga nie dochodzi nic do pompki... i teraz pytanie czy ten czujnik co w baku siedzi też popmuje czy on tylko pełni rolę czujnika?! bo jesli to tylko czujnik to chyba wina leży po stronie pompki w silniku?! confused.gif

Napisano

> sprawa taka benzyna w a baku jest nie zadużo ale jest-oprucz tego ma gaz rezerwa się nie pali

> wskaznik pokazuje chyba dobrze bo opada a po przekreceniu kluczyka idzie w górę ,

> a benyzny nie zaciaga nie dochodzi nic do pompki... i teraz pytanie czy ten czujnik co w baku

> siedzi też popmuje czy on tylko pełni rolę czujnika?! bo jesli to tylko czujnik to chyba wina

> leży po stronie pompki w silniku?!

może filtr masz zapchany ? lub gdzieś po drodze elektrozawór benzyny

Napisano
  • Autor

> A pompa paliwa pracuje??

filterek nowy jest... a jak sprawdzić czy ta pompa paliwa pracuje?!

Napisano

Jak się nie mylę to podczas przekręcania kluczyka powinna dawać dźwięk takiego bzykania i powinno być widać w filtrze paliwa jak zaciąga paliwo. Jest jeszcze jeden sposób bo widziałem jak mechanik to robił to gdzieś pod maską blisko prawej wycieraczki jest taka mała czarna plastikowa skrzyneczka. W środku jest bezpiecznik. Jak go wypniesz i wepniesz to też powinno być słychać pompę. Możesz też odłączyć wężyk co idzie od filtra paliwa do pompy i przyłożyć palec. Wtedy też poczujesz czy zasysa czy nie.

Napisano

> Jak się nie mylę to podczas przekręcania kluczyka powinna dawać dźwięk takiego bzykania i powinno

> być widać w filtrze paliwa jak zaciąga paliwo. Jest jeszcze jeden sposób bo widziałem jak

> mechanik to robił to gdzieś pod maską blisko prawej wycieraczki jest taka mała czarna

> plastikowa skrzyneczka. W środku jest bezpiecznik. Jak go wypniesz i wepniesz to też powinno

> być słychać pompę. Możesz też odłączyć wężyk co idzie od filtra paliwa do pompy i przyłożyć

> palec. Wtedy też poczujesz czy zasysa czy nie.

to jest gaznik i tam jest mechaniczna pompa

Napisano

> Też mam gaźnik i wiem jaka jest pompa

aha, masz gaźnik i elektryczną pompę paliwa?

Napisano

W baku masz tylko plywak ktore pokazuje Ci stan paliwa i przewod paliwowy.

Pompka jest mechaniczna, napedzana przez popychacz. Spojrz na przewody paliwowe ktore do niej ida i poszukaj filtra paliwa, powinien byc zaraz przed pompa. Zobacz czy przy kreceniu pompuje paliwko, powinno to sie dac zauwazyc w filtrze paliwa.

Napisano

> Też mam gaźnik i wiem jaka jest pompa

Chyba jednak nie wiesz. Patrząc na podpis pod avatarem to mam nadzieję że nie uczysz...

Od zarania dziejów w agencie jest tylko mechaniczna pompa paliwa napędzana trzpieniem przez wałek rozrządu, działa dopiero przy obrocie wału.

Napisano

Czyli jak? Jak przekręcam kluczyk i brzęczy to nie ciągnie paliwa do filtra?? To czemu mi ciągnie?? Sam widziałem!

Napisano

> sprawa taka benzyna w a baku jest nie zadużo ale jest-oprucz tego ma gaz rezerwa się nie pali

> wskaznik pokazuje chyba dobrze bo opada a po przekreceniu kluczyka idzie w górę ,

> a benyzny nie zaciaga nie dochodzi nic do pompki... i teraz pytanie czy ten czujnik co w baku

> siedzi też popmuje czy on tylko pełni rolę czujnika?! bo jesli to tylko czujnik to chyba wina

> leży po stronie pompki w silniku?!

Stało się to nagle czy były jakieś oznaki wcześniej niedomagania?

Powody niedziałania pompy paliwa

- dziurawa membrana

- za krótki trzpień napędzający

sposoby naprawy

- wymiana membrany

- zmiana uszczelek na dwie cienkie ( oryginalnie jest jedna cienka druga gruba ), uszczelki są po obu stronach bakielitowego izolatora

Napisano

> Czyli jak? Jak przekręcam kluczyk i brzęczy to nie ciągnie paliwa do filtra?? To czemu mi ciągnie??

> Sam widziałem!

Zacznijmy od tego - jaki masz silnik? hmm.gif

Napisano

> Czyli jak? Jak przekręcam kluczyk i brzęczy to nie ciągnie paliwa do filtra?? To czemu mi ciągnie??

> Sam widziałem!

Czytamy słowo pisane ze zrozumieniem CC700 oznacza że jest to agent o pojemności 700ccm i fabryka montowała tam tylko jeden silnik z mechaniczną pompą paliwa. To jaki Ty masz silnik to już jest całkiem inna sprawa, niemniej ten temat tyczy się się silnika o pojemności 700ccm.

Napisano

> Dobra widzę że spece nie kumają o co mi chodzi!

Poka foto komory silnikowej zeby.GIF

Napisano

> Dobra widzę że spece nie kumają o co mi chodzi!

No niestety musisz mi i innym wytłumaczyć co masz na myśli i o co Tobie chodzi bo nie nadążamy za Twoim tokiem rozumowania podstaw mechaniki.

Napisano
  • Autor

> Stało się to nagle czy były jakieś oznaki wcześniej niedomagania?

najpierw palił ale przerywał ale jak już złapał to jechał na tej benzynie ... teraz nic nie podaje w filterku sucho i w wężykach...

Napisano

> najpierw palił ale przerywał ale jak już złapał to jechał na tej benzynie ... teraz nic nie podaje

> w filterku sucho i w wężykach...

Nowa pompa paliwa kosztuje około 30zł więc w naprawę starej bym się nie bawił, prawdopodobnie masz dziurkę w membranie i się zapowietrza.

Napisano

Foto:

P260810_06430001.jpg

A chodzi mi tylko o jak ma sprawdzić czy pompa ciągnie, ale jak w filterku sucho to zapewne nie!

Napisano

> Foto:

> A chodzi mi tylko o jak ma sprawdzić czy pompa ciągnie, ale jak w filterku sucho to zapewne nie!

Chciałem coś napisać ale się powstrzymam, miłego dnia...

Napisano

> Foto:

> A chodzi mi tylko o jak ma sprawdzić czy pompa ciągnie, ale jak w filterku sucho to zapewne nie!

aby sprawdzić czy pompa pompuje odkręć ten wężyk co zaznaczyłem na foto i zapal auto na gazie (lub pokręć rozrusznikiem), powinna się wylewać benzyna z pompy (nie z wężyka).

post-118053-14352509756301_thumb.jpg

Napisano

> aby sprawdzić czy pompa pompuje odkręć ten wężyk co zaznaczyłem na foto i zapal auto na gazie (lub

> pokręć rozrusznikiem), powinna się wylewać benzyna z pompy (nie z wężyka).

I bardzo dobrze!

Napisano

> Sam widziałem!

Kolego pompa jest mechaniczna tak jak koledzy mówią, a to co "brzęczy" to zawór powietrza dodatkowego od Aisana inaczej krokowiec który jest przy lewej lampie i dochodzą do niego 4 wężyki z podciśnień do gaźnika ok.gif

Napisano

No to mechanik wprowadził mnie w takim razie w błąd. Można to ze spokojem wytłumaczyć, a nie zaraz rzucać się. Przepraszam za błąd ale myślę że jakiś z tych sposobów można sprawdzić pompę!

Napisano

> Można to ze spokojem wytłumaczyć, a nie zaraz

> rzucać się.

Quote:

Dobra widzę że spece nie kumają o co mi chodzi!

hmm.gif

Napisano

u mnie jak nie podawał paliwa (pusto w filtrze paliwa), mimo, że kupiłem nową pompę, to rozwiązanie leżało po stronie popychacza (był po prostu za krótki) wyrobił się.

Ten sam problem występuje zarówno w 704 fos/aisan jak i 903/899 na weberze.

Napisano

> u mnie jak nie podawał paliwa (pusto w filtrze paliwa), mimo, że kupiłem nową pompę, to rozwiązanie

> leżało po stronie popychacza (był po prostu za krótki) wyrobił się.

> Ten sam problem występuje zarówno w 704 fos/aisan jak i 903/899 na weberze.

Były przypadki że wyrobiła się krzywka na wałku rozrządu. biglaugh.gif

Napisano

> u mnie jak nie podawał paliwa (pusto w filtrze paliwa), mimo, że kupiłem nową pompę, to rozwiązanie

dlatego pisałem o nowych cienkich uszczelkach

Napisano

można sprawdzić czy to nie wina popychacza składając pompę bez jednej uszczelki na dystansie ceramicznym (będzie pluło olejem ale powinno jechać dobrze-kiedyś tak zrobiłem jak mnie pompa zawiodła i do domu dojechałem bez problemu)

Napisano

> http://forum.autokacik.pl/files/284192837-P260810_06430001.jpg

> zdjołem ten wenżyk i benzyna nie leci ale jak palcem dotykam to dmucha powietrzem czyli pompka

> chyba działa?!

może ci się wydawać tylko że dmucha a tak naprawdę to może pompować tam i spowrotem (w pompce powinien być zawór zwrotny który ma za zadanie nie dopuścić właśnie do wracania paliwa - obadaj pompkę). Możesz też sprawdzić czy pompka pompuje podłączając do tego drugiego króćca kawałek wężyka i włożyć go do bańki z benzyną no bo skoro piszesz ze pompuje a w baku benzyna jest no to albo przewód paliwowy dziurawy albo jakiś cud

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.