Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A]Parkowanie na wzniesieniu

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Od czasu do czasu muszę zostawić Szewika na podjeździe garażu. Ostatnio zauważyłam, że po wbiciu jedynki i puszczeniu sprzęgła auto "pulsacyjnie" się stacza.

(Pulsacyjnie czyli kawałeczek do tyłu, stop, kawałeczek do tyłu, stop.)

Macie jakieś propozycje co mogło się stać?

Pacjent: Aveo 2004r, 1,2 8V.

niewiem.gif

Napisano

> Witajcie

> Od czasu do czasu muszę zostawić Szewika na podjeździe garażu. Ostatnio zauważyłam, że po wbiciu

> jedynki i puszczeniu sprzęgła auto "pulsacyjnie" się stacza.

> (Pulsacyjnie czyli kawałeczek do tyłu, stop, kawałeczek do tyłu, stop.)

> Macie jakieś propozycje co mogło się stać?

> Pacjent: Aveo 2004r, 1,2 8V.

Jak spory spadek, to niestety silnik nie utrzyma. Trzeba zaciągac ręczny.

Na sporym podjeździe u teściów muszę podkładać coś pod koło, bo samochód zsuwa się ... a potem ciężko ruszyć zlosnik.gif

Napisano

> Witajcie

> Od czasu do czasu muszę zostawić Szewika na podjeździe garażu. Ostatnio zauważyłam, że po wbiciu

> jedynki i puszczeniu sprzęgła auto "pulsacyjnie" się stacza.

> (Pulsacyjnie czyli kawałeczek do tyłu, stop, kawałeczek do tyłu, stop.)

> Macie jakieś propozycje co mogło się stać?

> Pacjent: Aveo 2004r, 1,2 8V.

Zapewne dość stromo jest - powietrze "ściskane" przez tłoki zapewne przeciska się przez pierścienie i silnik wykonuje obrót, a raczej suw. Wówczas historia się powtarza dla kolejnego tłoka i tak w kółko. Może ręczny zaciągaj dodatkowo, no i na niskim biegu zostawiaj.

Napisano

> Ostatnio zauważyłam, że po wbiciu jedynki i puszczeniu sprzęgła auto "pulsacyjnie" się stacza. Macie jakieś propozycje co mogło się stać?

W moim Sienolocie też tak się zaczęło dziać od pewnego czasu (mniej więcej od roku). Wcześniej tzn. prawie przez 11 lat taka sytuacja nie miała miejsca. Dla bezpieczeństwa zawsze zaciągam ręczny i w miarę możliwości zawsze staram się parkować na płaskim.

pozdrawiam

Napisano

Na wzniesieniu uzywa sie recznego lub dodatkowojakis klockow pod kola.

Zawsze zaciagam reczny, nawet na plaskim (moze czasem poza mrozami poteznymi) - ot takie przyzwyczajenie od czasu kiedy dawna mulher.gif "spuscila na biegu" vectre na samochod sasiada.

Napisano

a własnie, dlaczego zawsze nie zaciagać ręcznego? To niszczy hamulec?

Ja mam jakis link w glowie, iż zostawianie na biegu auta jest niezdrowe, to prawda? Ja zawsze daje luz + ręczny.

Napisano

> a własnie, dlaczego zawsze nie zaciagać ręcznego? To niszczy hamulec?

Zaciagam zawsze i nic nie niszczy, wielu ma przekonanie, ze sie zapiecze i nie odjada (w sprawnym hamulcu raczej niespotykane).

> Ja mam jakis link w glowie, iż zostawianie na biegu auta jest niezdrowe, to prawda? Ja zawsze daje

> luz + ręczny.

Ja bieg + reczny = wieksza pewnosc, ze sie nie stoczy.

Reczny tez moze przepuscic biglaugh.gif

Nie wiem czemu w robocie mlodzi pracownicy jak Ty zawsze zostawiali samochody na recznym i luzie, oczywiscie do czasu jak znalezlismy sluzbowke na scianie rotfl.gif.

Napisano

> a własnie, dlaczego zawsze nie zaciagać ręcznego? To niszczy hamulec?

> Ja mam jakis link w glowie, iż zostawianie na biegu auta jest niezdrowe, to prawda? Ja zawsze daje

> luz + ręczny.

Ja na płaskim zwykle zostawiam na luzie i ręcznym. Kilka aut, setki tysięcy kilometrów i nic się nigdy nie stało. Ręczny się psuje od nie używania.

Z kolei na pochyłościach często zostawiam na ręcznym + bieg. A jeśli jest mocno z górki to jeszcze skręcam koła i blokuję o krawężnik.

Natomiast w niektórych miastach (np. Rzym) wskazane jest zostawianie na luzie i bez ręcznego, żeby Cię mogli inni przepchnąć przy wyjeżdżaniu.

Napisano
  • Autor

> Jak spory spadek, to niestety silnik nie utrzyma. Trzeba zaciągac ręczny.

> Na sporym podjeździe u teściów muszę podkładać coś pod koło, bo samochód zsuwa się ... a potem

> ciężko ruszyć

Spadek jest taki, że w Matizie i w Kii jedynka zawsze trzyma. Taka sytuacja pojawiła się jakiś czas temu.

Napisano

> Spadek jest taki, że w Matizie i w Kii jedynka zawsze trzyma. Taka sytuacja pojawiła się jakiś czas

> temu.

Silnikowi spadła kompresja - sprawdź.

Napisano

> Spadek jest taki, że w Matizie i w Kii jedynka zawsze trzyma. Taka sytuacja pojawiła się jakiś czas

> temu.

Zrozum, że to, czy auto się stoczy czy nie, zależy od wielu czynników w tym stopnia zużycia silnika i lepkości zastosowanego oleju, ciśnienia w oponach, no i oczywiście od modelu auta. Widocznie kąt pochylenia zjazdu jest taki, że wiele lat było "na granicy" a teraz ją przekroczyło.

Aveo 1,2 ma stosunkowo mały silnik przy swojej masie, dlatego opory tarcia statycznego na jego tłokach mogą nie być wystarczające do utrzymania auta na pochyłości.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.