Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2 obserwacje.....

Featured Replies

Napisano

1. Sprawdzajcie ciśnienie w oponach. Ja ostatnio baaardzo sie zdziwilem, i miałem 2.1 atm. Dopompowalem na 2.5 i w drodze Kraków-Radom głownie zgodnei z przepisami bo sie nei dalo wyminąc spalanie mailem... 4.8L/100km wg. komputera pokladowego (4 dorosle osoby na pokladzie). Wiec warto smile.gif

2. Olej.... Od nowosci mialem Selenie WR 5W40. Pozniej Selenie 5W30 PE. Teraz wróciłem do Seleni WR 5W40 (5l w cenie 4L tej PE a nie mam DPFa).

Ale do meritum, zaobserwowałem pewną prawidłowość. Na Seleni WR 5W40 po uruchomieniu zimnego silnika (po nocy) zauważalnie dłużej się pali kontrolka ciśnienia oleju. I to nawet tak do 4sek. Gdzie przy Selenii 5W30 PE było to gdzieś o połowę krócej. PS, zużycie oleju nie zmienia zaobserwowanych proporcji.

PS: mialem juz 2ga wymiane oleju w ASO i po raz drugi weszlo lekko ponad 4L oleju. Pado miał odmienne wrażenia wcześniej.... niewiem.gif

To tyle...

Napisano

> PS: mialem juz 2ga wymiane oleju w ASO i po raz drugi weszlo lekko ponad 4L oleju. Pado miał

> odmienne wrażenia wcześniej....

> To tyle...

moje wrazenie wlasnie było takie, ze wchodzi koło 4l , a nie jak podaje instrukcja 4,6 zlosnik.gif

Napisano

> 1. Sprawdzajcie ciśnienie w oponach. Ja ostatnio baaardzo sie zdziwilem, i miałem 2.1 atm.

na 16 to odpowiednie cisnienie

Napisano
  • Autor

> na 16 to odpowiednie cisnienie

Ja mam standardowe, "żelazne", to chyba 15"? hmm.gif Tak czy siak mam dopuszczalny zakres do 2.6 ATM (przy jezdzie autostrada >=160km/h tyle zalecaja )

Napisano

> na 16 to odpowiednie cisnienie

2.1 to odpowiednie? Producent zaleca 2.3-2.6. Ja pompuje zawsze 2.5.

Napisano

> 2.1 to odpowiednie? Producent zaleca 2.3-2.6. Ja pompuje zawsze 2.5.

Z tymi zaleceniami to jest tak samo jak z masłem roślinnym i prawdziwym zlosnik.gif zależy od lobby i widzimisię kogoś tam.

W Stilo, który w sumie jest zbliżony do NB zalecane ciśnienie wynosi od 2,1 do 2,3 i jakoś nikt nie narzeka, że ma za małe.

Ja mam z przodu 2,2 a z tyłu 2,1.

Napisano

> Ale do meritum, zaobserwowałem pewną prawidłowość. Na Seleni WR 5W40 po uruchomieniu zimnego

> silnika (po nocy) zauważalnie dłużej się pali kontrolka ciśnienia oleju. I to nawet tak do

> 4sek.

W takim razie silnik ledwo dycha. W większości aut, jakie miałem, kontrolka ciśnienia gasła rano najpóźniej po 1 sek. Nawet stare Audi z przebiegiem licznikowym 300 kkm i luzami na panewkach łapało ciśnienie w okolicach 1 sek.

Napisano

> W takim razie silnik ledwo dycha. W większości aut, jakie miałem, kontrolka ciśnienia gasła rano

> najpóźniej po 1 sek. Nawet stare Audi z przebiegiem licznikowym 300 kkm i luzami na panewkach

> łapało ciśnienie w okolicach 1 sek.

Z tym jest bardzo różnie. Kiedyś na kąciku Astry była o tym dyskusja i w różnych wersjach silnikowych kontrolka gasła po róznym czasie. Któraś wersja diesla była znana z tego że kontrolka świeciła się dość długo, ZTCP dotyczyło to 1.7 CDTI ok.gif

Napisano

> W takim razie silnik ledwo dycha. W większości aut, jakie miałem, kontrolka ciśnienia gasła rano

> najpóźniej po 1 sek. Nawet stare Audi z przebiegiem licznikowym 300 kkm i luzami na panewkach

> łapało ciśnienie w okolicach 1 sek.

U mnie od wyjazdu z salonu kontrolka gaśnie po około 3s i bynajmniej silnik ledwo nie dycha, po prostu TTTM

Napisano

> U mnie od wyjazdu z salonu kontrolka gaśnie po około 3s i bynajmniej silnik ledwo nie dycha, po

> prostu TTTM

U mnie jest tak samo... około 2, 3, sek.

Napisano
  • Autor

> U mnie jest tak samo... około 2, 3, sek.

Jaki masz zalany olej silnikowy?

Napisano

3. Moja obserwacja, którą dzisiaj potwierdziłem. Mianowicie chodzi o zawieszenie a konkretnie o jego głośność przy pokonywaniu dziur na jezdni. Zawsze twierdziłem że jest głośne i tłuczące ale myslałem że jestem przewrażliwiony do dzisiaj. Kiedy przejechałem się i30 tą samą dziurawą drogą co zawsze i stwierdziłem, że i30 o wiele lepiej tłumi odgłosy jazdy po dziurach. Jeżeli Hyundai ma lepiej wyciszone zawieszenie to czy istnieją samochody o gorszym zawieszeniu niż NB?

Chyba nie. Co Fiat robi, że jego zawieszenia tak tłucze na nierównościach (PII też takie było), czy tak trudno skonstruować takie zawieszenie?

Tak się chciałem wyżalić zlosnik.gif

Napisano

> Jaki masz zalany olej silnikowy?

MOTUL 8100 ECO-CLEAN +C2 5W30

Napisano

> ale myslałem że jestem przewrażliwiony do dzisiaj. Kiedy przejechałem się i30 tą samą dziurawą

> drogą co zawsze i stwierdziłem, że i30 o wiele lepiej tłumi odgłosy jazdy po dziurach. Jeżeli

niemożliwe. Ja mam wrażenia dokładnie odwrotne. Ojciec ma I30 i czasem mam okazję tym jeździć i moim zdaniem zawieszenie, zwłaszcza tylne jest dużo głośniejsze niż w moim Bravo. Zwróciłem na to już nawet uwagę na jeździe próbnej I30, gdzie wydało mi się głośne nawet w porównaniu z Lanosem, którego miałem wcześniej. Po prostu z tylnego zawiasu słychać takie "plumkanie". Za to w moim Bravo jest idealna cisza, nic się nie tłucze, nic nie stuka, jedynie jak jest mokro, to czasem coś zaskrzypi z przodu.

Napisano

> Co Fiat robi, że jego zawieszenia tak tłucze na nierównościach (PII też takie było), czy

> tak trudno skonstruować takie zawieszenie?

> Tak się chciałem wyżalić

Najczęściej chodzi o kompromis między komfortem, a bezpieczeństwem. Fiat zawsze robił twarde zawiasy, dla porównania SC jedzie na łuku jak po szynach w porównaniu z Tico, który lusterkami zahacza o jezdnię. W mojej Marei na fabrycznych sprężynach i nieco mocniejszych amorach, tęgi człowiek nie jest w stanie ugiąć auta za błotnik więcej niż 1 cm. Ja tak lubię, innym przeszkadza. Jeździłem NB i pasuje mi zawias. Najlepszym rozwiązaniem jest wielowahacz, ale wtedy zaczyna się narzekanie, że drogi i częsty w naprawie.

Napisano

> niemożliwe. Ja mam wrażenia dokładnie odwrotne. Ojciec ma I30 i czasem mam okazję tym jeździć i

> moim zdaniem zawieszenie, zwłaszcza tylne jest dużo głośniejsze niż w moim Bravo. Zwróciłem na

> to już nawet uwagę na jeździe próbnej I30, gdzie wydało mi się głośne nawet w porównaniu z

> Lanosem, którego miałem wcześniej. Po prostu z tylnego zawiasu słychać takie "plumkanie". Za

Plumkanie w NB również słychać ale dodatkowo są słyszalne mocne uderzenia, gdy przejeżdża się po wyrwach w asfalcie nawet przy bardzo małej prędkości, gdzie w i30 słychać tylko delikatne "pukanie" zawieszenia.

Napisano

Już kiedyś o tym pisałem, na hałaśliwość zawieszenia składają się głównie 3 czynniki: wytłumienie kabiny, sztywność skrętna nadwozia i sama konstrukcja zawiasu. Bravo jest samochodem słabo wyciszonym, sztywnością budy nie grzeszy, a zawias... tutaj trudno się wypowiedzieć bo nie jesteśmy konstruktorami, ale skoro np. poduszki McPhersona potrafia skrzypieć zaraz po wymianie na nowe, to niezbyt dobrze to świadczy wink.gif Zeby nie było - mimo tych wad uważam że Bravo ma w miare fajny zawias i całkiem nieźle się prowadzi, ale... no wlasnie. Konkurencja potrafi byc lepsza, i to jak widać nie tylko niemiecka konkurencja.

Co ciekawe, zmiana kół z 16" na 17" niewiele zmienia, podczas gdy inne kompakty potrafią być męczące na takim profilu (ponoć w Lancerze jest tragedia).

Napisano

> Najczęściej chodzi o kompromis między komfortem, a bezpieczeństwem.

Piszesz o twardości zawiasu, a nie o hałaśliwości smile.gif

> Fiat zawsze robił twarde

> zawiasy

A to ciekawe - jakie niby modele Fiata mają twardy zawias? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Piszesz o twardości zawiasu, a nie o hałaśliwości

> A to ciekawe - jakie niby modele Fiata mają twardy zawias?

Jak były właściciel Sieny i Albei dopisuję się do pytania Dyrmana irked.gifuzbroj_zlo.gif

Napisano

> Plumkanie w NB również słychać ale dodatkowo są słyszalne mocne uderzenia, gdy przejeżdża się po

> wyrwach w asfalcie nawet przy bardzo małej prędkości, gdzie w i30 słychać tylko delikatne

> "pukanie" zawieszenia.

Albo Ty masz jakiś felerny egzemplarz, a ja szczęśliwy, albo ja nie jeżdżę po takich dziurach jak Ty. Fakt, że po "wyrwach" w asfalcie nie jeżdżę, ale też po drodze do roboty mam ulicę, na której nieźle trzęsie, a jednak nic mi się nie tłucze.

Napisano

> Piszesz o twardości zawiasu, a nie o hałaśliwości

> A to ciekawe - jakie niby modele Fiata mają twardy zawias?

Im twardszy, tym głośniejszy.

Tak jak pisałem, SC, Punto I,II, Bravo, Brava, Marea, Panda, NB, Stilo. Wyjątkami pozostają Siena i GrandeP.

Napisano

> Im twardszy, tym głośniejszy.

To jest zbytnie uproszczenie smile.gif Sa auta twarde z dobrze wyciszonym zawiasem.

> Tak jak pisałem, SC, Punto I,II, Bravo, Brava, Marea, Panda, NB, Stilo. Wyjątkami pozostają Siena i

> GrandeP.

Z powyższych nie prowadziłem jedynie nic z BBM i Grande. O pozostałych nie powiedziałbym że mają twardy zawias. Nowe Bravo też nie jest jakoś szczególnie twarde, choc przyznam że to najlepiej prowadzący się Fiat jakim miałem okazje jechać. Do Punto I jak wsiadły z tyłu 2 osoby to dupa strasznie siadała i auto się fatalnie prowadziło.

Napisano

> Z tymi zaleceniami to jest tak samo jak z masłem roślinnym i prawdziwym zależy od lobby i

> widzimisię kogoś tam.

> W Stilo, który w sumie jest zbliżony do NB zalecane ciśnienie wynosi od 2,1 do 2,3 i jakoś nikt

> nie narzeka, że ma za małe.

> Ja mam z przodu 2,2 a z tyłu 2,1.

a ja mam w stilo 2.8 i spalanie o litr niższe od fabryki. Gumy zużywają się normalnie, a śmigam w taki sposób już ze 100 000 km

Napisano

> a ja mam w stilo 2.8 i spalanie o litr niższe od fabryki. Gumy zużywają się normalnie, a śmigam w

> taki sposób już ze 100 000 km

a co na to mówi zawiecha i kierownik zlosnik.gif

Napisano

> a co na to mówi zawiecha i kierownik

jest spoko. polecam ok.gif

Napisano

> jest spoko. polecam

jakość nie się mogę przekonać zwłaszcza, że przy 2,5 jest już nie ciekawie to co dopiero przy 2.8. Dla mnie samochód oprócz przyzwoitego prowadzenia ma również dobrze tłumić nierówności a nie łomotać i podskakiwać na nierównościach drogi.

Napisano

> jakie niby modele Fiata mają twardy zawias?

Fiat to nie porsche czy inne podobne, ale zawsze miałem wrażenie, że jednak jest dosyć twarde. Wprawdzie NB nie jeżdziłem, ale kilkoma innymi tak. Porownuje np. do skody, w której wprawdzie dzury przejeżdza się bardzo komfortowo, ale za to przy hamowaniu mam wrażenie, że za chwilę przednie wzmocnienie będzie frezowało asfalt, nie wspominając już o tragicznym wychylaniu się z zakrętach i "lataniu" po drodze podczas wyprzedzania cięzarówki.

Tak więc, jak juz ktoś napisał, kompromis - albo sztywno i trochę głośniej, albo miękko jak na karuzeli. Fiat chyba gdzieś pośrodku ?

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Co Fiat robi, że jego zawieszenia tak tłucze na nierównościach (PII też takie było), czy

> tak trudno skonstruować takie zawieszenie?

Ja się sam zastanawiam co z zawieszeniem w Bravo jest nie tak. Porównując jazdę czterema samochodami (moje Bravo 1.4TJ, Grande Punto 1.4 ojca, Punto Evo 1.4 brata i Cinquecento 1.2 drugiego brata) na tym samym odcinku drogi po dziurach stwierdzam, że... Bravo najbardziej się tłucze. Pewnie po części dlatego, że oni jeżdżą na baloniastych oponach a ja na 17tkach na niskim profilu. Zmienię koła na zimówki i porównam na dniach.

Napisano

> Pewnie po części dlatego, że oni jeżdżą na baloniastych oponach a ja na 17tkach na

> niskim profilu. Zmienię koła na zimówki i porównam na dniach.

Nie wiem czy coś to pomoże bo ja letnie mam 16" a zimowe 15" i pod względem tłuczenia zawieszenia na dziurach jest praktycznie tak samo. Jedynie różnice czuć jak się obniży ciśnienie w oponach poniżej 2,3 bar.

Napisano

> moje wrazenie wlasnie było takie, ze wchodzi koło 4l , a nie jak podaje instrukcja 4,6

jestem po kolejnej wymianie oleju i weszło niecałe 4 L... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> jestem po kolejnej wymianie oleju i weszło niecałe 4 L...

niewiem.gifzlosnik2.gif

A jaki stan masz na bagnecie?

Napisano

> jestem po kolejnej wymianie oleju i weszło niecałe 4 L...

I właśnie powinno wchodzić ok. 4l a nie więcej ... w instrukcji jest błąd.

Napisano
  • Autor

> I właśnie powinno wchodzić ok. 4l a nie więcej ... w instrukcji jest błąd.

ooniee.gif to ja niewiem.gif. Drugi raz mi weszło ponad 4L minimalnie ale jednak. Albo mi za duzo leja a na bagnecie ciężko to określić jak masz max i powyżej... Wydaje mi się że mam max nie więcej ale diabli wiedzą.

Następnym razem powiem im jasno lejemy 4L, tak abym na bagnecie widział ze nie dotyka maxa. W sumie mogłem tak od początku zacząć . Byłem w ASO na 2ch wymianach oleju

Tak naprawde nie wiadomo ile ma wejsc. Ile ma zleciec z układu. Ja mam 105km inna turbinę ale to chyba nie ma praktycznie żadnego znaczenia odnośnie "obwodu" olejowego i tego ile z niego zleci pod wpływem grawitacji...?

Napisano

> I właśnie powinno wchodzić ok. 4l a nie więcej ... w instrukcji jest błąd.

zlosnik.gif

jakiś tekst

Napisano

> A jaki stan masz na bagnecie?

miedzy 3/4 a max

jeszcze dostałem resztke nowego oleju w baniaku 2L, ale niewiele go tam jest...

Napisano

> to ja . Drugi raz mi weszło ponad 4L minimalnie ale jednak. Albo mi za duzo leja a na bagnecie

> ciężko to określić jak masz max i powyżej... Wydaje mi się że mam max nie więcej ale diabli

> wiedzą.

> Następnym razem powiem im jasno lejemy 4L, tak abym na bagnecie widział ze nie dotyka maxa. W sumie

> mogłem tak od początku zacząć . Byłem w ASO na 2ch wymianach oleju

> Tak naprawde nie wiadomo ile ma wejsc. Ile ma zleciec z układu. Ja mam 105km inna turbinę ale to

> chyba nie ma praktycznie żadnego znaczenia odnośnie "obwodu" olejowego i tego ile z niego

> zleci pod wpływem grawitacji...?

Z tego co pamiętam to u mnie wlali 4,1.... ale do 4,6 to daleko.. nie prawdaż? smile.gif

Napisano

U mnie weszło 4l bez setki tak ,że butelka 4l spokojnie starcza ! palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.