Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Myślicie że to koniec samowolki (fotoradary)?

Featured Replies

Napisano

Quote:

Co więcej, zniknąć z dróg mają atrapy fotoradarów, a słupy, w których umieszczone będą urządzenia pomiarowe, będą musiały być widoczne z daleka.

Jakie atrapy? Chyba nie chodzi im o "puste" niezaładowane słupy na fotoradar? Poza tym wszystkie stacjonarne są ozmakowane tablicami ostrzegawczymi wystarczająco wcześniej.

Napisano

> Poza tym wszystkie

> stacjonarne są ozmakowane tablicami ostrzegawczymi wystarczająco wcześniej.

Może w małych miejscowościach, ale w Lublinie żaden nie jest w ten sposób oznakowany. Na dodatek wszystkie pomalowane na szary kolor zlewający się z otoczeniem.

Napisano

w polsce płudniowo wschodniej - inaczej jest to realizowane. Raczej brak informacji.

Napisano

> Quote:

> Co więcej, zniknąć z dróg mają atrapy fotoradarów, a słupy, w których umieszczone będą urządzenia

> pomiarowe, będą musiały być widoczne z daleka.

> Jakie atrapy? Chyba nie chodzi im o "puste" niezaładowane słupy na fotoradar? Poza tym wszystkie

A są takie oszukane, co to wyglądają jak fotoradar a nim nie są

Napisano

> Może w małych miejscowościach, ale w Lublinie żaden nie jest w ten sposób oznakowany. Na dodatek

> wszystkie pomalowane na szary kolor zlewający się z otoczeniem.

U nas nie ma znaków informujących o kontroli radarowej, ale za to jest dobrze widoczna tablica wskazująca początek terenu zabudowanego i to powinno wystarczyć.

IMO fotoradary poukrywane w śmietnikach, za krzakami itp to dobry pomysł. A argument, że to tylko nabijanie kasy i stawianie radarów tam, gdzie gnają, a nie gdzie jest niebezpiecznie do mnie nie przemawia, bo IMO to tylko jakiś mały % wszystkich fotoradarów w Polsce.

Napisano

> Może w małych miejscowościach, ale w Lublinie żaden nie jest w ten sposób oznakowany. Na dodatek

> wszystkie pomalowane na szary kolor zlewający się z otoczeniem.

no i co z tego? boli Cię to? mi tam nie przeszkadzają... jak dla mnie mogą być co 1 km

Napisano

> no i co z tego? boli Cię to? mi tam nie przeszkadzają... jak dla mnie mogą być co 1 km

Jakbym nie miał prawa jazdy i nie jeżdził to nawet co 20 metrów - łacznie z ograniczeniem w całej polsce do 20 km/h - jak by bezpieczeństwo wzrosło...

Napisano

Z autopsji 80% tych atrap jest nie załadowanych, a i tak nie miejscowi zwalnią

do 40km/h sciana.gif

Napisano

> no i co z tego? boli Cię to? mi tam nie przeszkadzają... jak dla mnie mogą być co 1 km

Czy ja gdzieś wyraziłem opinię, że mnie to boli? Piszę tylko w odpowiedzi na cytowanego posta, ze w wielu przypadkach fakt istnienia fotoradaru jest obwieszczany na kilku tablicach przed samym fotoradarem, a czasem stoi sobie karmnik i nic o nim nie wiadomo. I nigdzie nie wyraziłem opinii, że to coś złego.

Napisano

> Z autopsji 80% tych atrap jest nie załadowanych, a i tak nie miejscowi zwalnią

> do 40km/h

Bo skąd możesz wiedzieć, że jest załadowana?

Gorzej, jak jest np. odcinek z ograniczeniem prędkości podniesionym do 70 km/h, a jadący zwalniają poniżej 50 km/h. Świadczy to wtedy tylko o tym, że nie wiedzą, jaka prędkość obowiązuje na danym odcinku. Czyli że nie patrzą na znaki.

Napisano

> danym odcinku. Czyli że nie patrzą na znaki.

Ew znaki są stawiane w takiej ilości że nie spodób wszystkich zapamiętac.... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

No moze trochę przesadziłem ale pamiętam taki odcinek drogi Rzeszów Tarnów gdzie na dystansie 1 km naliczyłem 72 znaki pionowe - poziomych juz nie doliczałem... - jechałem jako pasażer to moglem sie pobawić

Napisano

Dokładnie...a fotoradar działa na kierowców tak , że zwalniają do 30km/h sciana.gif

Napisano

> Ew znaki są stawiane w takiej ilości że nie spodób wszystkich zapamiętac....

A tak tez bywa zlosnik.gif

Ale tu jest taka sytuacja, że droga jest dwupasmowa po 3 nitki w każdym kierunku. Jedziesz sobie, a nagle auto przed Tobą nagle zwalnia poniżej 50, bo karmnik stoi. Auto na tablicach LU, więc powinien znać ten odcinek (Al. Unii Lubelskiej). No szlag trafia czasami.

Napisano

> onet.pl

kiełbasa wyborcza. Nic się nie zmieni. Samorządy są zadłużone po uszy. Myślę że wręcz przybędzie słupów.

Napisano

> Dokładnie...a fotoradar działa na kierowców tak , że zwalniają do 30km/h

w nastepnym poście napiszesz do 20 stu biglaugh.gifbiglaugh.gif

sporo razy jechałem do Torunia przez Nowe i jakoś na trasie takich zjawisk nie zaobserwowałem zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> onet.pl

Quote:

W myśl zmian, nie będzie można uniknąć kary w przypadku niewyraźnego zdjęcia i odmowy wskazania kierowcy. W tej sytuacji mandat otrzyma właściciel samochodu.

Hmmm...

Od kiedy to można kogoś ukarać za coś, czego nie popełnił ?

I - idąc dalej - od kiedy to ktoś ma udowadniać swą niewinność ?!

Napisano

> Hmmm...

> Od kiedy to można kogoś ukarać za coś, czego nie popełnił ?

> I - idąc dalej - od kiedy to ktoś ma udowadniać swą niewinność ?!

Jak to w Polsce - zrobią kolejnego knota prawnego...

Napisano

> Jak to w Polsce - zrobią kolejnego knota prawnego...

I znajdzie się ktoś kto to zaskarży i wygra, a potem się potoczy lawina.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.