Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przepaliła mi się żarówka w reflektorze

Featured Replies

Napisano

I muszę szybko kupić nowe zlosnik.gif

czy te H1 Tungsram Megalight +90% to do trwałych nie należą? (minimum do wiosny muszą wytrzymać) Czy brać śmiało? A może Tungram Sportlight +50% będzie lepszym wyborem? Żarówki H1

Aha

może ktoś polecić jakieś dobre postojówki LED białe? O ile takie są. U mnie postojówki są w drugiej przegrodzie klosza, w pierwszej jest soczewka na H1 więc chyba musi ta postojówka dawać odbicie w tej drugiej przegrodzie więc nie może dawać punktowo (chyba, ze może, ja się nie znam zlosnik.gif )

Napisano

> I muszę szybko kupić nowe

> czy te H1 Tungsram Megalight +90% to do trwałych nie należą? (minimum do wiosny muszą wytrzymać)

> Czy brać śmiało? A może Tungram Sportlight +50% będzie lepszym wyborem? Żarówki H1

sportlighty wytrzymuja u mnie ok 200h wiec..krótko!

Napisano
  • Autor

> sportlighty wytrzymuja u mnie ok 200h wiec..krótko!

jak to policzyłeś? icon_eek.gif

Napisano

Mialem tungsramy +70% czy cos na pewno mniej niz 90% i porazka... +50% do wiosny pociaga.

Teraz od 10 mcy mam Philips 3color. Przejechalem w tym czasie z 18k kmów

Napisano
  • Autor

> Mialem tungsramy +70% czy cos na pewno mniej niz 90% i porazka... +50% do wiosny pociaga.

> Teraz od 10 mcy mam Philips 3color. Przejechalem w tym czasie z 18k kmów

ale 3color nie ma chyba na H1 hmm.gif

Napisano

> ale 3color nie ma chyba na H1

Jak nie jak tak smile.gif Ja mam H1 wink.gif

W przypadku H1 i soczewek nie ma problemow z doborem zarowek. W jakis innych typach reflektorow na cos tam trzeba zwraca uwage, nie pamietam o co biegało...

Napisano

Ja mam Tungsram Megalight +50% i wytrzymały już naprawdę długo wink.gif Do wiosny na spokojnie ok.gif

Napisano
  • Autor

a można prosić o nazwę tych philipsów? bo tak szukam to są jakieś vision, blue itp

Napisano

> a można prosić o nazwę tych philipsów? bo tak szukam to są jakieś vision, blue itp

Kurcze nic na Allegro nie znalazłem.. nie wiem why. Moze juz wycofali z oferty?

Napisano
  • Autor

> Kurcze nic na Allegro nie znalazłem.. nie wiem why. Moze juz wycofali z oferty?

no wuaśnie. nima oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Moze to to? Juz nie pamietam dokładnie

o to toto

tylko cena ehh. Wydałem 2 lata temu tyle i po pół roku padu padu, a były to zwykłe bluevision, dlatego biorę teraz tungsramy. Megalicht 50% rok czasu służyły, ale szybko żółkną dlatego biorę jakieś z niebieskim filtrem żeby dawały białe światło wink.gif

Napisano

> jak to policzyłeś?

a no tak, że zazwyczaj spędzam za kółkiem 7-9h dziennie, odliczając przerwy powiedzmy 2h (u klientów) daje to 5-7h ciągłego świecenia...

patrząc po dokumencie zakupu i momencie przepalenia się żarówka świeciła 35 dni (odliczając dni przestojów) i uśredniając

35dni x 6h = 210h ciągłego świecenia...

ZA MAŁO !

i to już 3 komplet zajeżdzam i ten jest ostatni

ps - pierwszy kpl ok 210h właśnie, drugi ok 230h - trzeci się okaże...

aha - zawsze wymieniam komplet i nie jest tak, ze pali się tylko jedna strona (zeby nie było ze wina instalacji) zwykłe zarówki philips +30% jeździły ROK

Napisano

> no wuaśnie. nima

te 3 kolory to NIGHT GUIDE były...

Napisano

ceneo

DLa porównania sprawdź opinie o Osram Nightbreaker, które są nachalnie ostatnio reklamowane w radiu

Napisano

> DLa porównania sprawdź opinie o Osram Nightbreaker, które są nachalnie ostatnio reklamowane w radiu

no własnie ostatnio Osram wypuścił nową serię Osram Nightbreaker Plus - ponoć maja przedłużona zywotnośco 50% w porównaniu do pierwszej serii klik

Napisano

> może ktoś polecić jakieś dobre postojówki LED białe?

Philips Bluevision

co prawda nie są to LED-y ale miałem je i byłem zadowolony z ich białości wink.gif

Napisano
  • Autor

> Philips Bluevision

> co prawda nie są to LED-y ale miałem je i byłem zadowolony z ich białości

no właśnie miałem je do tej pory. Też wytrzymały rok i obie padły jedna po drugiej oslabiony.gif

ale ok. jak nie ma konkretnych ledów to wezmę je jeszcze raz

Napisano

Witam.

Wszystko zależy jakie masz napięcie na żarówce. Osram projektuje i wyznacza "trwałość" dla napięcia 13.5V dla lepszych żarówek, dla STD 13.2V, Philips dla 13.1V. Nie znam nikogo kto pracuje dla Tungsrama, i według jakiej normy wewnętrznej projektują. W PII Osramy + 1mln% wytrzymały 40kkm, czyli 1.5 roku, napięcie na żarówce 12.9V, w Pedziocie 307, przy 13.8V wytrzymały pół roku i jakieś 10kkm.

Napisano

> no własnie ostatnio Osram wypuścił nową serię Osram Nightbreaker Plus - ponoć maja przedłużona

> zywotnośco 50% w porównaniu do pierwszej serii klik

okres eksploatacji do 50% dłuższy w porównaniu z 1 generacją

Czyli że jak ludzie się skarzą że im się przepaliła po miesiącu, to teraz padnie po miesiącu i 15 dniach ? hmm.gifgrinser006.gif

Napisano

> okres eksploatacji do 50% dłuższy w porównaniu z 1 generacją

> Czyli że jak ludzie się skarzą że im się przepaliła po miesiącu, to teraz padnie po miesiącu i 15

> dniach ?

ale czemu operujesz miesiącami,

żywotność jest podawana w godzinach i jeden w miesiacu na swiatłach przejezdzi autem 100 godzin a drugi 500 i miara miesiaca dla jednego i drugiego nie jest jakas jednoznaczna miara.

mi np. pierwsza generacja wytrzymała niemal rok 270751858-jezyk.gif - i wg. tego mozna powiedzieć, że sa super tylko tyle, że ja przez ten rok przejezdziłem godzinowo na swiatłach tyle co niektórzy miesiecznie jeżdzą...

EDIT: zeby nie było, że namawiam kogoś na Osramy to mnie to rybka kto co używa biglaugh.gif

Napisano

> no własnie ostatnio Osram wypuścił nową serię Osram Nightbreaker Plus - ponoć maja przedłużona

> zywotnośco 50% w porównaniu do pierwszej serii klik

pierwsza seria wytrzymywala u mnie slownie 30 dni po czym dokonywala zywota jak wydluza ja o 50 % da to 45 dziekuje bardzo niech wsadza je sobie w buty...

megalighty swieca 3 miesiac i nic im sie nie dzieje smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

> I muszę szybko kupić nowe

> czy te H1 Tungsram Megalight +90% to do trwałych nie należą?

W wersji H7 u mnie wytrzymały 2-3 miesiące tzn około 3-4kkm no.gif

Napisano
  • Autor

> W wersji H7 u mnie wytrzymały 2-3 miesiące tzn około 3-4kkm

jedni na innych forach piszą, że wytrzymują ok. roku inni po miesiącu spineyes.gif

może gołymi palcami je wymieniacie? hmm.gif

Napisano

> jedni na innych forach piszą, że wytrzymują ok. roku inni po miesiącu

> może gołymi palcami je wymieniacie?

U mnie się żadna nie spaliła. Natomiast jedna padła podczas demontażu lampy.

Napisano

Czytał mój post ?

Napisano

> a no tak,

> ...

> zwykłe zarówki philips +30% jeździły ROK

Tak sobie czytam te wszystkie wypowiedzi odnoście super ekstra żarówek która padają po miesiącu/dwóch/trzech... i zastanawiam się jaki ja muszę mieć fart w życiu, bo jak mi się przepali żarówka może z raz na 3 lata to podjeżdżam na stację, kupuję jakąś za 10zł, wymieniam na miejscu i jeżdżę dalej do oporu. Mało tego: świecą dobrze i widać wszystko co potrzebuję. Fakt, że obecnie przebiegi robię nie największe (około 20k km w roku, praktycznie samo miasto i częste odpalanie/gaszenie), ale wcześniej robiłem z 3x tyle i temat przepalających się żarówek był dla mnie tak samo obcy jak teraz.

Napisano

> żarówek był dla mnie tak samo obcy jak teraz.

o na takich wlasnie zwyklych to przejezdzilem 1.5 roku czyli jakies 60 kkm smile.gif Dopiero po takim mniej wiecej czasie wyzionely ducha.

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> Czytał mój post ?

czytał, ale on mi nic nie mówi, bo nie mam czym zmierzyć

Napisano

> jedni na innych forach piszą, że wytrzymują ok. roku inni po miesiącu

> może gołymi palcami je wymieniacie?

Na Tungsramach jeżdżę już prawie 10 lat w różnych autach. Używam ML +60%. Te +90% mają chyba za bardzo pocieniony drut i dlatego są mniej trwałe. Moje spokojnie wytrzymują 12 m-cy. Co roku i tak wymieniam czy świeci czy nie. A przestała mi świecić przed czasem tylko raz jak w Łodzi w dziurę wpadłem. Grosze kosztują a świeże to świeże.

Napisano

> W wersji H7 u mnie wytrzymały 2-3 miesiące tzn około 3-4kkm

W moim astrolocie H7 wytrzymywały też 2-3 miesiące, Dopiero za radą pana w sklepie kupiłem najprostsze Narvy ale w wersji Long Life. Świecą ponad pół roku, zapomniałem co to znaczy wymiana żarówki

Napisano

> W moim astrolocie H7 wytrzymywały też 2-3 miesiące, Dopiero za radą pana w sklepie kupiłem

> najprostsze Narvy ale w wersji Long Life. Świecą ponad pół roku, zapomniałem co to znaczy

> wymiana żarówki

Jeśli ktoś jeździ cały czas na światłach mijania, to nie ma sensu inwestować w żarówki +xx% superpałer. One mają to do siebie, że "moc świecenia" jest uzyskana kosztem trwałości. Ja mam założone thungsram megalight +50(albo +60)% i jakiejś specjalnej różnicy między nimi a np osram bilux (zwykłymi, nie plus) nie widać było (na dwóch lampach w tym samym aucie. O trwałości się nie wypowiem bo mam dzienne światła. Natomiast w jasności to jak pisałem, nie ma rewelacji, miałem również bilux + gt150 power2night i tam różnica w jasności była bardzo zauważalna, tylko że gt150 są "trochę" droższe zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.