Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy palio/siena rdzewieją?

Featured Replies

Napisano

Pytam zupełnie bez sarkazmu,bo chyba kroi mi się coś w tym stylu do przygarnięcia, i zastanawiam się, czy rdzewieją i czy jest co się martwić rdzą w aucie z okolic 2000 roku ?

Napisano

> Pytam zupełnie bez sarkazmu,bo chyba kroi mi się coś w tym stylu do przygarnięcia, i zastanawiam

> się, czy rdzewieją i czy jest co się martwić rdzą w aucie z okolic 2000 roku ?

Jest lepiej niż w Astra 1 porównywalnie z SC/CC.

Napisano
  • Autor

> Jest lepiej niż w Astra 1 porównywalnie z SC/CC.

rozumiem ,że w porównaniu do uno to nie ma porównania ? brawo.gif

Napisano

> rozumiem ,że w porównaniu do uno to nie ma porównania ?

Uno jest poza konkurencją grinser006.gif

Napisano

moja zaczal brac rudzielec po 11 latach. Tylne ranty nadkoli zaczely rdzewiec po ich zaklepaniu w celu wsadzenia szerszych kol. Podloga raczej zdrowa, jedno miejsce musze zabezpieczyc, sprawdz przede wszystkim progi. U mnie pod zdjeciu plastikowych nadkladek jest ok.gif ale jak sie zajrzy do srodka progu juz tak rozowo nie jest, trzeba bedzie przed zima zabezpieczyc. Ogolnie porownywac do uno nie ma co, ale zdarzaja sie przypadki sien/palio gdzie prog zniknal zlosnik.gif

siena.jpg

taki rodzynek z netu icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> moja zaczal brac rudzielec po 11 latach. Tylne ranty nadkoli zaczely rdzewiec po ich zaklepaniu w

> celu wsadzenia szerszych kol. Podloga raczej zdrowa, jedno miejsce musze zabezpieczyc, sprawdz

> przede wszystkim progi. U mnie pod zdjeciu plastikowych nadkladek jest ale jak sie zajrzy do

> srodka progu juz tak rozowo nie jest, trzeba bedzie przed zima zabezpieczyc. Ogolnie

> porownywac do uno nie ma co, ale zdarzaja sie przypadki sien/palio gdzie prog zniknal

> taki rodzynek z netu

tak to moje uno nawet nie wygląda...

Napisano

bo to jest juz wersja extreme zlosnik.gif wystarczy przed kupnem zajrzec pod plastikowe nakladki ok.gif

Napisano

> moja zaczal brac rudzielec po 11 latach. Tylne ranty nadkoli zaczely rdzewiec po ich zaklepaniu w

> celu wsadzenia szerszych kol. Podloga raczej zdrowa, jedno miejsce musze zabezpieczyc, sprawdz

> przede wszystkim progi. U mnie pod zdjeciu plastikowych nadkladek jest ale jak sie zajrzy do

> srodka progu juz tak rozowo nie jest, trzeba bedzie przed zima zabezpieczyc. Ogolnie

> porownywac do uno nie ma co, ale zdarzaja sie przypadki sien/palio gdzie prog zniknal

> taki rodzynek z netu

ten rodzynek z netu co ciekawe ma cały błotnik, nietknięty zębem czasu, mnie to dopadło jakieś 2-3 lata temu i zaczęło się sypać (przednie błotniki-nadkola), do tego stopnia, że musiałem wymienić na nowe - nieorginalne, łącznie z lakierowaniem i montażem wyniosło mnie ponad 1000 zł, czyli mniej wiecej 1/5 ceny mojego autka facepalm.gif

Napisano

> wystarczy przed kupnem zajrzec pod plastikowe nakladki

ciekawe kto przy zdrowych zmysłach pozwoli mu odrywac nakładki- bo dodac trzeba, ze jak sie ich nie oderwie, to sie nic nie zobaczy

Napisano

Wg moich obserwacji wrażliwe miejsca w P/S to błotniki przednie - rant przy nadkolach i progi ukryte pod plastikową osłoną, ale tragedii nie ma zwłaszcza w furkach od '99.

Napisano

> Pytam zupełnie bez sarkazmu,bo chyba kroi mi się coś w tym stylu do przygarnięcia, i zastanawiam

> się, czy rdzewieją i czy jest co się martwić rdzą w aucie z okolic 2000 roku ?

podłoga i nic więcej,

s/p to luks malina w porównaniu do uno

będę się pozbywał swojego bo mi się nie opłaca łatać podłogi, a progi i reszta blachy w jak najlepszym porządku,

Napisano
  • Autor

> podłoga i nic więcej,

> s/p to luks malina w porównaniu do uno

> będę się pozbywał swojego bo mi się nie opłaca łatać podłogi, a progi i reszta blachy w jak

> najlepszym porządku,

czy byłoby problemem abyś pstryknął fotki tych miejsc, gdzie rdzewieje ?

Z góry dzięki.

Napisano

> czy byłoby problemem abyś pstryknął fotki tych miejsc, gdzie rdzewieje ?

> Z góry dzięki.

nie pstryknę - nie chce mi się grinser006.gif

rdzewieje podłoga przy spawie z progiem, od słupka ku tyłowi, po obu stronach,

i raczej normalne miejsce dla wszystkich aut, to ranty błotników,

pod plastikowym progiem nie mam rdzy,

Napisano
  • Autor

> nie pstryknę - nie chce mi się

> rdzewieje podłoga przy spawie z progiem, od słupka ku tyłowi, po obu stronach,

> i raczej normalne miejsce dla wszystkich aut, to ranty błotników,

> pod plastikowym progiem nie mam rdzy,

tak czy siak dzięki....

Napisano

ja Ci moge jutro foty zrobic tego miejsca ktore musze zabezpieczyc bo i tak musze auto do gory dzwignac i poprawic mocowanie tlumika smile.gif

Napisano
  • Autor

> ja Ci moge jutro foty zrobic tego miejsca ktore musze zabezpieczyc bo i tak musze auto do gory

> dzwignac i poprawic mocowanie tlumika

byłbym bardzo zobowiązany smile.gif

Napisano

> Jest lepiej niż w Astra 1 porównywalnie z SC/CC.

czyli tragicznie, wiem że się wielu tu narażę, ale nie ma co ukrywać te auta korodują.

Napisano

> pod plastikowym progiem nie mam rdzy,

ona jest ale zjada próg od środka, kwestia czasy żeby to wyszło na zewnątrz frown.gif

Korozja perforacyjna nie jest widoczna na pierwszy rzut oka, należy spojrzeć w otwory rewizyjne najlepiej endoskopem i dopiero wtedy ujawnia się zwykle skala zniszczeń.

Napisano

> czyli tragicznie,

No to jak ocenisz UNO, albo TICO, Poloneza, Fiata 126/125p hehe.gif

Napisano

> No to jak ocenisz UNO, albo TICO, Poloneza, Fiata 126/125p

UNO nawet nie próbuje oceniać, tico też to nie są samochody a trumny na kołach grinser006.gif Z aut bardziej współczesnych siena/palio wyróżnia się dosyć negatywnie niestety. Korozja wewnątrz progów, na łączeniu blach, w profilach przekreśla to auto. Oczywiście, może trafiają się wyjątki, ale są to wyjątki a nie reguła. Ktoś może napisać, że miałem do czynienia z rozbitkami po nieudolnej naprawie, w wielu przypadkach to prawda, ale w wielu te auta nie były nigdy walone a korodują masakrycznie. Trzeba sobie zdać sprawę, że karoseria to 70% wartości samochodu, nie opłaca się więc kupować auta które jest skorodowane, bo odtworzenie karoserii jest oczywiście możliwe ale ekonomicznie nieuzasadnione. No chyba, że ktoś lubi jeździć czym takim, ale ja bym się bał bo przy większym dzwonie takie auto się złoży jak domek z kart.

Obecnie użytkuje astrę G z rocznika 99 pierwsza rej 2001rok, oprócz jednego miejsca gdzie znalazłem rudą nie było nic więcej.

Rdza została wypiaskowana, potem zapodkładowane, lakier właściwy i na koniec to co widać na zdjęciu. Przed i po grinser006.gif

pp.jpg

Progi wewnątrz jak i podłużnice zdrowe.

Napisano

> UNO nawet nie próbuje oceniać, tico też to nie są samochody a trumny na kołach Z aut bardziej

> współczesnych siena/palio wyróżnia się dosyć negatywnie niestety.

No dobrze.

Napisz nam teraz do jakich aut KONKRETNIE porównujesz P/S/A ?

Jestem bardzo ciekaw które auta z tego okresu są lepiej zabezpieczone antykorozyjnie hmm.gif

Napisano

> No dobrze.

> Napisz nam teraz do jakich aut KONKRETNIE porównujesz P/S/A ?

> Jestem bardzo ciekaw które auta z tego okresu są lepiej zabezpieczone antykorozyjnie

Astra G, audi, inne niemieckie oprócz forda i starszych opli, niektóre francuzy. Jestem mile zaskoczony jakością blach w peugeotach nawet 15latki mają zwykle podłogę w dobrym stanie. Natomiast nie znam fiata który miałby dobrą blachę, pewnie dlatego, że jeszcze takowego nie wyprodukowali. Nawet stilo które teoretycznie tego problemu nie ma "no bo fiat poprawił jakość" nie wypada najlepiej pod tym względem frown.gif Reasumując fiat już tak ma taki jego urok, dlatego najlepiej unikać tej marki grinser006.gif Ja już z fiatów się wyleczyłem zostało mi jedynie cinquecento które przeklinam na lewo i prawo.

Napisano

> Astra G, audi, inne niemieckie oprócz forda i starszych opli, niektóre francuzy. Jestem mile

> zaskoczony jakością blach w peugeotach nawet 15latki mają zwykle podłogę w dobrym stanie.

> Natomiast nie znam fiata który miałby dobrą blachę, pewnie dlatego, że jeszcze takowego nie

> wyprodukowali. Nawet stilo które teoretycznie tego problemu nie ma "no bo fiat poprawił

> jakość" nie wypada najlepiej pod tym względem Reasumując fiat już tak ma taki jego urok,

> dlatego najlepiej unikać tej marki Ja już z fiatów się wyleczyłem zostało mi jedynie

> cinquecento które przeklinam na lewo i prawo.

Konkretnie poproszę

Na razie wymieniłeś tylko Astrę G, ale to już inna bajka dużo nowocześniejsza skromny.gif

Nie posługujemy się ogólnikami, bo to nie jest konkretna i kompetentna odpowiedź skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Konkretnie poproszę

> Na razie wymieniłeś tylko Astrę G, ale to już inna bajka dużo nowocześniejsza

> Nie posługujemy się ogólnikami, bo to nie jest konkretna i kompetentna odpowiedź

jeśli byś porównał sienę palio do audi b3/b4 to niestety fiacik się chowa, w 20 letnich audi b3, jeśli nie była naprawiana przez pana henia, to nie ma problemów z rudą.

Ale proszę, nie schodźmy na OT , to nie chodzi o to, aby na siłę bronić sieny czy czegoś innego, mi zależało o opinii , jak na tle innych aut wypada. Z tego co widzę, to powyżej średniej, ale sporo niżej od uno, zatem nieźle smile.gif

Napisano

> jeśli byś porównał sienę palio do audi b3/b4 to niestety fiacik się chowa, w 20 letnich audi b3,

tutaj się zgodzę ok.gif

> jeśli nie była naprawiana przez pana henia, to nie ma problemów z rudą.

> Ale proszę, nie schodźmy na OT , to nie chodzi o to, aby na siłę bronić sieny czy czegoś innego, mi

> zależało o opinii , jak na tle innych aut wypada. Z tego co widzę, to powyżej średniej, ale

> sporo niżej od uno, zatem nieźle

Napisano

> Konkretnie poproszę

citroen xara, peugeot 306, audi b4 to mniej więcej te lata lub nawet starsze i ten sam segment raczej.

Napisano

> jeśli byś porównał sienę palio do audi b3/b4 to niestety fiacik się chowa, w 20 letnich audi b3,

> jeśli nie była naprawiana przez pana henia, to nie ma problemów z rudą.

Mam takie B3 i marzy mi się nowsze auto z taką blachą i z silnikiem JTD to by było idealne połączenie. Wręcz doskonałe grinser006.gif

Napisano

> jeśli byś porównał sienę palio do audi b3/b4 to niestety fiacik się chowa,

w porownaniu do audi 80 to sie chowa 90 % aut zlosnik.gif moj qmpel fanatyk VW, sprzedal i przeklnal golfa III jak zobaczyl co sie z nim stalo po zimie i kupil wlasnie audice smile.gif

Napisano

> w porownaniu do audi 80 to sie chowa 90 % aut moj qmpel fanatyk VW, sprzedal i przeklnal golfa

> III jak zobaczyl co sie z nim stalo po zimie i kupil wlasnie audice

ja tam miałem golfa 3 93rok i podłoga oraz progi wyglądały zdecydowanie lepiej niż np punto kolegi z 2002 roku które miałem nieprzyjemność oglądać jakiś czas temu. Generalnie ja auta dziele na takie które korodują wtedy gdy się o nie nie dba i na takie, które mimo wysiłków właścicieli korodują (tutaj wliczam w to fiata)

Napisano

W tamtym roku robilem 2 Sieny, progow brak, podloga tez tragedia w obu przypadkach. Zgnilizna niesamowita. Tylne blotniki tez byly do roboty.

Napisano

ja dopiero jutro jednak cykne fote, bo bede mial wtedy cale auto w gorze ok.gif

Napisano

u mnie wyglada to tak

20101008472.jpg

i z bliska

20101008471.jpg

Napisano
  • Autor

> u mnie wyglada to tak

> i z bliska

nie najgorzej. Widać, od czasów uno tego miejsca nie poprawili antykorozyjnie. Kiedys jak się kupowało malucha, dużego fiaciora, albo poloneza, to jechało się na warsztat i nakładali na podwozie pół centymetra masy bitumicznej, i jakoś mniej rdzewiały, szkoda, że ludzie zrezygnowali z tego...

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Wg moich obserwacji wrażliwe miejsca w P/S to błotniki przednie - rant przy nadkolach i progi

> ukryte pod plastikową osłoną, ale tragedii nie ma zwłaszcza w furkach od '99.

Potwierdzam, Delikatne objawy rdzy na rantach błotników - wynikajace głównie moim zdaniem z odpryskiwania lakieru w tych miejscach, rdza pod spodem z przodu w okolicy miejsca zakładania lewarka lub stopek podnośnika. delikatna rdza pod podłogą bagażnika od spodu samochodu (w palio) . Progi u mnie zdrowe mimo12 lat użytkowania. Rdza na konstrukcji na której zamocowana jest chłodnica.

Napisano

> Potwierdzam, Delikatne objawy rdzy na rantach błotników - wynikajace głównie moim zdaniem z

> odpryskiwania lakieru w tych miejscach, rdza pod spodem z przodu w okolicy miejsca zakładania

> lewarka lub stopek podnośnika. delikatna rdza pod podłogą bagażnika od spodu samochodu (w

> palio) . Progi u mnie zdrowe mimo12 lat użytkowania. Rdza na konstrukcji na której zamocowana

> jest chłodnica.

Co do rdzy na mojego'99 (de facto made in Brasil) nie narzekam po 2,5 latach użytkowania zlosnik.gif

Miałem swojego czasu problem z maską i rdzewiejącymi odpryskami,ale jakoś je załatwiłem,a nad progiem na tylnym słupku drzwi mam odprysk do ocynku i przez czas użytkowania nie zamieniło się szare w rude, nie ruszam tego, mam z niego taki "punkt kontrolny" smile.gif

Napisano

u mnie w sumie jedynie blotnik prawy przod przejadlo na wylot, ale nie wiem co się działo wczesniej u poprzedniego właściciela. Pare odprysków lakieru do ocynku i nic pozatym. w progi nie kukałem, ale jestem dobrej mysli, podłoga cała więc niema tragedii. Gorzej z puntem 1 mojego ojca, a też niby ocynk irked.gif

Napisano

> też niby ocynk

z tymi ocynkami to nie wiadomo jak jest

miałem jakis czas temu 2 cinkole, jeden z 96r w metaliku - czyli na pewno ocynk, a drugi bez ocynku w zwykłym czerwonym kolorze z 92 roku (jeden z pierwszych wyprodukowanych) i o dziwo ten młodszy jak go sprzedawałem miał progi i nadkola jak z papieru, wiele ognisk rdzy, wymieniony bak itp, a ten czerwony jakby dopiero z fabryki wyjechał, dosłownie grama rdzy

teraz załuje ze go pusciłem, bo trzeba było go swapowac i miec fajna zabawke w zupełnie zdrowej budzie

Napisano

mialem cienkiego z 95 roku i byl ocykn niby. w sumie podloga i progi git majonez, ale podszybie sie sypało jak głupie.

e gulfy3 tez niby ocynk, ale tylko bodajże progi, a gulfy 2 miały ponoc wiecej ocynku i zamiast iść na przód i całośc cynkować to poszli krok w tył 270751858-jezyk.gif

ale nie wiem ile w tym prawdy

• 8 miesięcy później...
Napisano

> taki rodzynek z netu

E tam, próg w porównaniu z moim wygląda rewelacyjnie, w moim Sienolocie całkowicie zniknęła pierwsza warstwa blachy

Na szczęscie mam już nowe progi

• 2 tygodnie później...
Napisano

A mój 2000r ma wszystkie blachy zdrowe (trochę tylko ranty progów rudzieją, ale powierzchownie).Grube ajzole zawieszenia, owszem korodują.

Napisano

> A mój 2000r ma wszystkie blachy zdrowe (trochę tylko ranty progów rudzieją, ale

> powierzchownie).Grube ajzole zawieszenia, owszem korodują.

To ja moze powiem jak to wyglada bo jestem na swiezo po generalnym remoncie blacharskim i zajrzalem w kazda dziurke smile.gif

Wiec tak, ogolnie palio rdzewieje podstepnie, korozji progow nie widac po zdjeciu plastikow, dopiero trzeba zaczac pukac tu i uwdzie.

Progi - blachy zewnetrzne rdzewieja od srodka, blacha mieknie, z wierzchu nic nie widac.

Progi wewnetrzne na ogol rdzewieja od strony rantu, tam gdzie lubi stac woda (jesli mamy plastikowe rynienki) Tyl najbardziej.

Podloga rdzewieje przy zlaczeniach z boczkami progow (od zewnatrz) i BARDZO AGRESYWNIE w okolicach mocowania pasow bezpieczenstwa. Dziury potrafia byc wielkosci piesci i przechodzic przez oba wewnetrzne profile. Plus - od spodu - pod fabrycznym barankiem - potrafi brac na spoinach i przy korkach spustowych.

Okolice lewej stopy kierowcy - czesto dziury na wylot przez stojaca wode (filc ktory jest pod tapicerka nasiaka woda i trzyma).

Ranty nadkoli to przy tym pomijalne sprawy.

Teraz wnwetrza profili:

- za przednimi nadkolami, rdza potrafi wyjesc dziury do wnetrza profilu grodziowego (w poblizu stopek na podnosnik) jesli tam dostanie sie woda to mozecie podziekowac wewnetrznym profilom w tym rejonie i zasadniczo calej konstrukcji nosnej w tym rejonie.

- w okolicy siedzen przednich - pas mocowania foteli, od wewnatrz.

- w okolicy mocowania pasow bezp - to juz mowilem (wg mnie najbardziej krytyczna sytuacja - rdza zjada wzmocnienia slupka i fotela.

To wszystko opis 14 letniego paliacza. Zaluje ze nie robilem fotek.

I pamietajcie - palio rdzewieje podstepnie, od srodka. Z wierzchu moze byc cud malina, ale blacha mieknie. Pukajcie bez oporu mlotkiem, od razu bedzie widac co i gdzie. Warto tez zaopatrzyc sie w endoskop smile.gif mozna sobie obejrzec tragedie jaka jest wewnatrz profili....

Sorry za przydlugi post ale po mam nadzieje wygranej walce z ruda, znam kazdy zakamarek gdzie ona moze byc w tym aucie.

Pozdrawiam

ps. szukam sieny 1.6HL w dobrym stanie (koniecznie z LUBLINA) Jakby ktos cos to priv smile.gif

Napisano

> Natomiast nie znam fiata który miałby dobrą blachę, pewnie dlatego, że jeszcze takowego nie

> wyprodukowali.

Widziałeś bezwypadkową cromę mkI czy mkII albo themę?

Te auta z normalną historią nie mają korozji... A mowa o samochodach z lat 1986-94r....

Zresztą moje punto ma też już 14 wiosen i takich blach wszystkim życzę... ok.gif

Napisano

> To wszystko opis 14 letniego paliacza. Zaluje ze nie robilem fotek.

> I pamietajcie - palio rdzewieje podstepnie, od srodka.

Jak 99% aut, to się nazywa korozja perforacyjna.

Napisano

> Jak 99% aut, to się nazywa korozja perforacyjna.

Thanks, captain obvious.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.