Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czuć glikol :(

Featured Replies

Napisano

nie wiem już co jest grane, nagrzewnica nie leje oblukane kilka razy, płynu też juz nie ubywa (dzięki uszczelniaczowi) niby jakiś wyciek gdzieś był ale nie zlokalizowany jest (wczesniej był tez zbiorniczek uszkodzony, ale jest wymeniony z rok temu). Teraz jak jest mokrzej widac na szybach że mocniej parują i trudniej jest sie tego pozbyć ( cześciej myje szyby w aucie niz w domu icon_eek.gif ) jak nie używam dmuchawy to wyraźnie czuć zapach "glikolu", włączam dmuchawe i co raz mniej czuć. confused.gif Jakieś sugestie ??

Napisano

> nie wiem już co jest grane, nagrzewnica nie leje oblukane kilka razy, płynu też juz nie ubywa

> (dzięki uszczelniaczowi) niby jakiś wyciek gdzieś był ale nie zlokalizowany jest (wczesniej

> był tez zbiorniczek uszkodzony, ale jest wymeniony z rok temu). Teraz jak jest mokrzej widac

> na szybach że mocniej parują i trudniej jest sie tego pozbyć ( cześciej myje szyby w aucie niz

> w domu ) jak nie używam dmuchawy to wyraźnie czuć zapach "glikolu", włączam dmuchawe i co

> raz mniej czuć. Jakieś sugestie ??

nagrzewnica rosi....

Napisano
  • Autor

> nagrzewnica rosi....

jakie mogą być koszty ?

domyslam sie ze spore ze wzgledu na klime

Napisano

> jakie mogą być koszty ?

> domyslam sie ze spore ze wzgledu na klime

tam gdzie trzymasz stopy - po bokach sa panele na tunelu srodkowym - odkrec i zobacz - pewnie wszystko ma bialy nalocik smile.gif

Napisano

> jakie mogą być koszty ?

> domyslam sie ze spore ze wzgledu na klime

60-80zł grzejnik nagrzewnicy, 5zł nowe oringi(obowiązkowo), ciepłe popołudnie w garażu, manual jest na wiki.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> tam gdzie trzymasz stopy - po bokach sa panele na tunelu srodkowym - odkrec i zobacz - pewnie

> wszystko ma bialy nalocik

właśnie zagladalem kilka już razy i nic :| zero objawów sick.gif

Napisano

u mnie jedynym objawem był własnie czasem zapach glikolu i po lecie tłusta szyba. Po wyjęciu nagrzewnicy było na niej pełno syfu jaki zostaje po odparowaniu płynu i widoczne ślady gnicia. Jak bedziesz wymieniał kup tak jak już wspominano oringi albo załóż wszystki na uszczelniacz i nie obsmaruj nagrzewnicy jakimiś smarami bo może potem długo śmierdzieć w kabinie.

Napisano

Miałem to samo. Czuć było glikolem, jakoś szczególnie nie parowało, okolice nagrzewnicy suche. Wymieniłem na nową, dałem 60 zł, w zestawie były oringi. Nic nie śmierdzi.

Napisano
  • Autor

> Miałem to samo. Czuć było glikolem, jakoś szczególnie nie parowało, okolice nagrzewnicy suche.

> Wymieniłem na nową, dałem 60 zł, w zestawie były oringi. Nic nie śmierdzi.

no to ładnie jeszcze mi tego potrzeba,

przyznam ze fiacik to jedyny samochód przy którym trzeba sie tyle nadłubac 270751858-jezyk.gif

nagrzewnice kupie w sklepie bez problemów ? czy do klimy rózni sie niz bez klimy ?

Napisano

> przyznam ze fiacik to jedyny samochód przy którym trzeba sie tyle nadłubac

.... to kup starego Peugeota, bedziesz dlubal wiele wiecej i to za grubsza kase

Napisano
  • Autor

> .... to kup starego Peugeota, bedziesz dlubal wiele wiecej i to za grubsza kase

nie no stary peugeot jest za brzydki i moja mulher.gif nie jezdziła by tym 270751858-jezyk.gif

ale rozbieżności w cenach są nagrzewnic, ktos pisze ze 60 zł a w sklepach internetowych od 170 zł yikes.gif

Napisano

> nie no stary peugeot jest za brzydki i moja nie jezdziła by tym

> ale rozbieżności w cenach są nagrzewnic, ktos pisze ze 60 zł a w sklepach internetowych od 170 zł

Ja kupowałem w Intercars firmy thermotec. Cena detaliczna około 85 zł.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Ja mam właśnie za sobą wymianę nagrzewnicy.

Miałem nieszczelność - nie było mokro ale smród było czasem czuć i parowały szyby.

Manual z wiki jest bezcenny ok.gif

Kilka uwag:

1) Nagrzewnicę kupiłem za niecałe 80zł (250 x 138 x 34mm) i wymiary ma zbliżone do oryginału jaki miałem, jednak "gęstość" radioatorów jest znacznie mniejsza (oryginał na oko miał o wiele większą powierzchnię pracy, zwłaszcza że był też wyraźnie szerszy [ten wymiar 34mm]) - miałem obawy czy będzie nowa wobec tego grzała dobrze ale o dziwo grzeje super. Zatem wniosek - chyba nie warto przepłacać

2) Oryginalna nagrzewnica opasana była po obwodzie taśmą gąbkową uszczelniającą przeciw "lewemu" powietrzu omijającemu nagrzewnicę w obudowie. zamiennik tego nie miał, opasałem go piankowym taśmowym samoprzylepnym uszczelnieniem do okien (wcześniej próba temperaturowa czy takie uszczelnienie wytrzyma powyżej 100 stopni C)

3) Cała operacja nie jest bardzo skomplikowana, za wyjątkiem tej nieszczęsnej czarnej osłony przykręconej wkrętami w tym tym nieszczęsnym imbusem 5.

Piszą, żeby tej osłony nie wyciągąć, i to racja. Ja wyciągałem - z jednej strony miałem lepszy dzięki temu widok i mogłem dokładnie poczyścić wszystko z resztek oparów gliokolu i smieci, ale powiem, że skala trudności jest taka:

1) odkręcenie imbusa - 100 punktów trudności

2) wyciągnięcie czarnej osłony przed demontażem rurek - 10000 punktów trudności

3) właściwe włożenie spowrotem tej osłony na miejsce przed montażem rurek ( w tym spasowanie wpustu z kołnierzami rurek) - trzy miliony punktów trudności, setki bluzgów i załamywania rąk

4) włożenie na miejsce wkręta imbus 5 - pół miliona punktów trudności - brak bluzgów z braku sił

Więc radzę nie wykręcać tego wkręta imbus 5, co najwyżej poluzować, a osłonę na czas wymiany odchylać

Samo przełożenie nagrzewnicy, podłączenie rurek, odpowietrzanie itp itd to w tej skali kilka punktów trudności - łatwizna wink.gif

5) Oczywista oczywistość - nie zapomnieć o mosiężnych pierścieniach (mogą zostać w nagrzewnicy albo na rurkach) - bez nich bedzie ciekło

W sumie kupa godzin roboty przy tym, ale efekt jest super - grzeje lepiej, jest szczelnie, nie śmierdzi, szyby mniej parują (jeszcze nie umyte)

Napisano

A jak rozpoznać zapach glikolu? smile.gif U mnie po wlączeniu ciepełka unosi się troche taki zapaszek zbliżony do zapachu rosołu z kostki rosołowej - to właśnie to? smile.gif Zapach w każdym razie nieco inny niż ten który czuć po okręceniu korka od zbiorniczka z płynem.

Mogłby mi ktoś podesłać manuala z wiki do wymiany nagrzewnicy? Adres mailowy podam na priv

Napisano

> A jak rozpoznać zapach glikolu?

Zapach jest taki trochę słodkawy, a trochę ma nutę zapachu powietrza z przegrzanej suszarki do włosów marki Farel wink.gif no tak bym to określił.

Też z początku nie byłem pewien czy to na pewno cieknie mi chłodziwo, wąchałem odkręcony zbiornik i nie byłem przekonany czy to ten sam zapach.

Proponuję, odkręcić (ostrożnie) korek kiedy silnik jest ciepły, mam wrażenie że wówczas wyczułem ze zbiorniczka to samo śmierdzenie, a na zimno pachnie inaczej.

U mnie najłatwiej było uzyskać objaw w sposób następujący:

- rano odpalam auto i ruszam, cały czas na zimnym nawiewie, aż do czasu kiedy wskazówka ciepłoty silnika wejdzie na połowę (czyli tyle ile powinna)

- dopiero wówczas, po jakimś czasie jazdy, odkręcam ciepło na maksa i czuć było wtedy wyjątkowo silnie ten zapach.

Po prostu nagrzewnica musi się rozgrzać i jednocześnie uwolnić zebrane i zamknięte pod klapką opary glikolu w jednej chwili - wtedy czuć na maksa.

myślę, że jak masz podobnie to bez wątpienia nagrzewnica cieknie.

W każdym razie po wymianie nie czuję kompletnie żadnych zapachów.

Swoją drogą to nie wiem na jak długo będzie OK i czemu akurat w BBM-ach to taka typowa usterka - nagrzewnica się zapycha i wywala oringi? Tak w ogóle to nagrzewnica jest podłączona w obieg z pompą że tak powiem szeregowo czy równolegle?

Napisano

Wg mnie równolegle. Wnosze to potym ze jak ustawiam żeby cieplo leciało to słysze przez pierwsze chwile takie pykanie/cykanie po deską - slychac to tylko przez jakieś 20 sekund - jakby własnie przez jakiś zwór coś wlatywało smile.gif

Napisano

Jak ustawiasz ciepło, to otwiera się tylko obieg powietrza przez nagrzewnicę, natomiast płyn przez nagrzewnicę idzie cały czas, lato czy zima. Niektóre auta mają sterowanie ciepłem poprzez zawór wody, a BBM ma to akurat inaczej rozwiązane.

Ale też mi się wydaje, ze równolegle

Napisano

> Jak ustawiasz ciepło, to otwiera się tylko obieg powietrza przez nagrzewnicę, natomiast płyn przez

> nagrzewnicę idzie cały czas, lato czy zima. Niektóre auta mają sterowanie ciepłem poprzez

> zawór wody, a BBM ma to akurat inaczej rozwiązane.

> Ale też mi się wydaje, ze równolegle

To co mi tak cyka po przełączeniu? Nie jest to napewno słynny przekażnik wycieraczki bo to cykanie (przypominające wlasciwie jakby odgłos małej pompki:)) pojawia sie przez jakiś czas tylko po włączeniu ciepełka

Napisano

> To co mi tak cyka po przełączeniu? Nie jest to napewno słynny przekażnik wycieraczki bo to cykanie

> (przypominające wlasciwie jakby odgłos małej pompki:)) pojawia sie przez jakiś czas tylko po

> włączeniu ciepełka

Masz klimę auto?

Napisano

> Mam.

To wszystko jasne, u mnie też słychać pykanie przez chwilę, jak zmienię ciepło/zimno, ponieważ klapą od nawiewu steruje silnik krokowy i on wydaje takie dźwięki.

Napisano

Nie - to co slysze to nie silnik krokowy od klapki. Jego dzwięk brzmi u mnie inaczej i slychać go krócej:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.